Objavte to NAJ z Maďarska: 9 NAJkrajších hradov, ktoré sú ako stvorené na výlet

Maďarsko sa môže pochváliť toľkými krásnymi hradmi, že je ťažké vybrať si, kam sa vydáte za dobrodružstvom. S rozhodovaním vám radi pomôžeme - vybrali sme 9 najkrajších hradov ako stvorených na výlet.
Objavte to NAJ z Maďarska: 9 NAJkrajších hradov, ktoré sú ako stvorené na výlet

Ktoré maďarské hrady rozhodne stoja za návštevu? Poďte sa pozrieť na náš výber tých najpôvabnejších a najzaujímavejších hradov naprieč celým Maďarskom!

1. Budínsky hrad

Neoddeliteľnou súčasťou panorámy Budapešti je Budínsky hrad, rozsiahly komplex architektonických skvostov a historických budov stojacich na Hradnom vrchu. Vystúpať sem môžete i po vlastných, no najpohodlnejší spôsob, ako sa dostať na vrchol, je nechať sa vyviezť lanovkou, ktorej sklon je viac ako 40 stupňov. Vo výstupnej stanici vás potom privíta turul - mytologický tvor a štátny symbol Maďarska. Prehliadka samotného hradného komplexu je veľmi rozmanitá - za pozornosť tu stojí veľkolepý Budatínsky palác v neobarokovej podobe, ktorý v dobách Márie Terézie zahŕňal viac než 200 panovníckych miestností. Dnes sa tu nachádzajú expozície Národnej galérie, Historického múzea aj Széchényiho národná knižnica. Počas prehliadky nevynechajte ani Matejov kostol, ktorý v minulosti slúžil aj ako turecká mešita, či slávnu Rybársku baštu. Prejdite sa okolo sochy kráľa Štefana I. a prehliadnite si tiež sochu Najsvätejšej trojice. Vaše kroky ďalej môžu smerovať až do samotného vnútra Hradného vrchu - nachádza sa tu totiž podzemie, ktoré počas 2. svetovej vojny slúžilo ako protiraketová základňa. Na prehliadku hradu si vyhraďte pokojne aj niekoľko hodín - určite vám na spoznanie všetkých krás Budínskeho hradu stačiť nebudú.

Budínsky hrad bol veľmi obľúbeným miestom častých návštev a pobytov rakúskeho cisára Františka Jozefa I. a jeho manželky cisárovnej Alžbety, známej ako Sisi.

Otváracia doba:

  • Hradný areál je otvorený pre verejnosť kedykoľvek, ale expozície majú vlastné otváracie hodiny.

Vstupné:

  • Hradný areál je možné navštíviť bezplatne, ale expozície a kultúrne podujatia je možné navštíviť za poplatok.

Náš tip:

Strávte pár dní v Budapešti a ubytujte podľa vášho vkusu - v ponuke Travelkingu nájdete ako komfortné hotely blízko pamiatok, tak aj luxusnú hotely s wellness a prvotriednymi reštauráciami.


2. Hrad Vajdahunyad

Väčšina hradov na svete vznikla ako obranná pevnosť v ťažkých časoch, alebo ako luxusné sídlo niekdajších panovníkov a veľmožov. Hrad Vajdahunyad bol postavený za úplne iných a ďaleko veselejších okolností. Jeho dokončenie je datované do roku 1896, ktorý je veľmi významný pre maďarský národ - v tom roku sa totiž konali veľké oslavy tisícročia maďarského štátu. Pri príležitosti osláv bol v budapeštianskom parku Városliget postavená drevená imitácia historickej stavby hradu zo sedmohradského mesta Hunedoara. Aj keď kulisy hradu mali v parku stáť len dočasne, miestnym obyvateľom sa hrad páčil natoľko, až časom mesto postavilo hrad z trvalých materiálov. Dnes si tu na jednej budove môžete prezrieť kombináciu viacerých architektonických slohov - románskeho, gotického aj renesančne-barokového. Najcharakteristickejším prvkom hradu je stredoveká veža hradu Vajdahunyad, podľa ktorej komplex získal svoj názov. Vo vnútri hradu môžete navštíviť Poľnohospodárske múzeum. Budovu obklopuje jazero Városligeti, ktoré je v lete obľúbeným miestom na člnkovanie.

Po prehliadke hradu Vajdahunyad sa prejdite aj po priľahlom parku, ktorý zdobia viaceré sochy - jednou z najznámejších je takmer 2 m vysoká socha Anonyma, ktorá zobrazuje anonymného notára bývalého maďarského panovníka. V jednom z výklenkov pre sochy priamo na hrade je umiestnená socha Bélu Lugosiho, známeho herca maďarského pôvodu, ktorý emigroval do Ameriky a stvárnil postavu Drakulu.

Otváracia doba:

  • PO: zatvorené
  • UT - PIA: 10:00 - 16:00 hodín
  • SO - NE: 10:00 - 17:00 hodín

Kombinované vstupné na stálu výstavu a na vyhliadkovú veži:

  • Dospelí: 1 600 HUF
  • Študenti a seniori: 800 HUF

Náš tip:

Už sa neviete dočkať návštevy hradu Vajdahunady? Vydajte sa na pobyt do Budapešti a k hradu aj ďalším pamiatkam budete mať blízko.


3. Vyšehradský horný hrad - Hrad Visegrád

Významným maďarským hradom, kde sa písali dejiny staršie aj tie novoveké, je hrad Visegrád. Ešte v roku 1991 v jeho interiéroch jednali predsedovia vlád Poľska, Maďarska i Československa o spoločnom obchode aj vstupe do EÚ. Pred viac ako 600 rokmi sa tu odohralo ďalšie zasadnutie, ktoré sa do dejín zapísalo nie pre svoj politický výsledok, ale pre množstvo vína skonzumovaného panovníkmi - počas jednaní sa tu vypilo viac ako 10 000 l vína! Dnes patrí hrad, týčiaci sa až do nebies nad mesto Visegrád, k obľúbeným turistickým lokalitám. Nechajte sa aj vy zlákať na prehliadku šesťhrannej Šalamúnovej veže, kde si vychutnáte ako zaujímavé expozície, tak aj nádherný výhľad do širokého okolia. Blízka citadela v minulosti ukrývala korunovačné klenoty, dnes sa tu nachádza výstava mučiacich nástrojov. Kráľovský palác je od Šalamúnovej veže vzdialený približne 500 m a dostať sa k nemu môžete po trase známej ako Fellegvár - Kalvária. Prezrieť si tu budete môcť krásne zrekonštruované terasy i fontány zdobené početnými sochami levov. Nebuďte prekvapený, ak tu stretnete množstvo slovenských turistov - hrad je medzi Slovákmi obľúbený tiež vďaka blízkosti k hraniciam. Od termálneho Štúrova je Visegrád vzdialený sotva 30 km.

Je obdivuhodné, do akej podoby sa hrad dnes zachoval. Má za sebou totiž búrlivú históriu, kedy bol zničený a v roku 1544 padol do tureckých rúk. Pozdejšie na hrad útočili tiež Habsburgovci, ktorý dokonca pevnosť v roku 1702 vyhodili do povetria. Prvé snahy o obnovu hradu sa začali až začiatkom 70. rokov 19. storočia a renovácie pokračujú dodnes.

Otváracia doba:

  • 25.12. - 8.1.: denne: 10:00 - 16:00 hodín
  • 10.1. - 28.2.: PIA - NE: 10:00 - 16:00 hodín
  • 1.3. - 29.3.: denne: 9:00 - 17:00 hodín
  • 30.3. - 30.9.: denne: 9:00 - 18:00 hodín
  • 1.10. – 26.10.: denne: 9:00 - 17:00 hodín
  • 27.10. - 1.12.: denne: 9:00 - 16:00 hodín
  • 2.12. – 23.12.: PIA - NE: 10:00 - 16:00 hodín
  • 24.12.: zatvorené

Vstupné:

  • Dospelí: 1 700 HUF
  • Študenti a seniori: 850 HUF
  • Deti do 6 rokov a seniori nad 70 rokov: zdarma

Náš tip:

Hrad Visegrád stojí len kúsok od hraníc so Slovenskom (necelých 30 km), a tak sa nemusíte báť dlhého cestovania. Aj napriek tomu sa sem oplatí vyraziť napríklad na víkendový pobyt - ubytovať sa môžete v neďalekom Ostrihome s termálnymi kúpeľmi a ďalšími krásnymi pamiatkami.


4. Hrad Sümeg

Hrad Sümeg je jednou z najkrajšie zachovaných stredovekých pevností v krajine, ktorá aj napriek historickým útrapám stále ponúka krásny výhľad na okolie. V minulosti hrad odolával útokom mongolských nájazdov aj tureckých vojsk, dobiť sa ho podarilo až habsburským vojskám. V 20 storočí prešiel rozsiahlou rekonštrukciou, vďaka čomu je dnes k najväčším hradom v Maďarsku. Pri návšteve ho uvidíte už z diaľky - jeho kamenné múry spolu s vežou sa vypínajú na vápencovom vrchu vo výške 270 m n. m. Vo vnútri si prehliadnite expozície Hradného múzea v Starej veži, v bývalých hradných stajniach sa zas nachádza Sedlárske múzeum. Na hrade sa pravidelne konajú hradné slávnosti plné historických kostýmov, voňavého jedla, hudby, ukážok remesiel a bohatého kultúrneho programu.

Hrad zohral významnú vojenskú úlohu v pri Rákóczi vojne za nezávislosť, kedy bol dôležitou základňou povstalcov a v jeho hradbách sa dokonca vyrábal pušný prach pre bojujúce vojsko. Vojská ale nedokázali útokom odolávať donekonečna a v roku 1709 sa kurucké vojsko pod vedením Istvána Töröka z Teleku vzdali bez jediného výstrelu z dela. Následne bol hrad vypálený.

Otváracia doba:

  • január, február, marec, november a december: denne 9:00 - 16:00 hodín
  • apríl, máj, september a október: denne: 9:00 - 17:00 hodín
  • jún - august: denne: 9:00 - 19:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelí. 1 500 HUF
  • Deti od 6 do 14 rokov a seniori: 800 HUF
  • Deti do 6 rokov: zadarmo

Náš tip:

Hrad Sümeg sa nachádza necelých 30 km od Balaton, a tak si sem môžete urobiť výlet kedykoľvek medzi kúpaním a opaľovaním sa. Blízko to budete mať tiež z mestečka Kehidakustány (30 km) a kúpeľného Sárváru (43 km).


5. Hrad Gyula

Hranice medzi Maďarskom a Rumunskom zdobí veľká gotická pevnosť - hrad Gyula. Jeho nedobytné múry nie sú postavené z kameňa, ale netradične z tehál, ktorých hlina sa ťažila v koryte rieky Körös. Aj keď pevnosť statočne odolávala útokom a viac ako 129 rokov bola pod osmanskou nadvládou, jej najväčším nepriateľom sa stal čas. Nechýbalo veľa a neunikla by úplnej skaze. Hrad zachránila až rekonštrukcia, ktorá tu začala po 2. svetovej vojne a bola dokončená až v roku 2005. Dnes v hrade Gyula sídli múzeum, kde si môžete prezrieť pamiatky na bohatú históriu mesta. Súčasťou areálu hradu je tiež zámocká záhrada, ktorá je obľúbeným dejiskom kultúrnych akcií, koncertov aj výletov pre rodiny s deťmi.

Hrad počas svojej existencie neslúžil len svojmu pôvodnému obrannému účelu. Jeho priestory slúžili aj ako pivovar, pálenica, archív či dokonca väzenie.

Otváracia doba:

  • september - október: UT - NE: 10:00 - 18:00 hodín, PO: zatvorené
  • júl - august: denne: 9:00 - 19:00 hodín
  • november - február: UT - NE: 9:00 - 17:00 hodín, PO: zatvorené

Vstupné:

  • Dospelí: 4 300 HUF
  • Zľavnené vstupné: 2 400 HUF
  • Rodinné vstupné (2 dospelí + 2 deti): 10 100 HUF

6. Hrad Boldočín (Boldogkő)

Ideálnym miestom na výlet pre rodiny s deťmi aj turistov je hrad Boldočín, známy tiež pod prezývkou „šťastný kameň“. Tento hrad sa nachádza len necelých 50 km od Košíc a je skvelou zastávkou napríklad na ceste za maďarskými termálmi. Pred stúpaním k hradu si nezabudnite obuť turistické topánky - odmenou za výstup vám bude krásny výhľad na chránenú krajinnú oblasť Zemplén. Presné obdobie vzniku hradu nie je známe, je však isté, že s výstavbou sa začalo v období po mongolskej invázii, aby mohol dohliadať na cestu do Košíc a údolia Hornádu. Vstup na hrad je možný cez drevenú lávku, ktorá dnes nahradzuje niekdajší padací most. Lávka zavedie návštevníkov na dolné nádvorie a ďalej k dolnému i hornému hradu so starou vežou. Prezrieť si tu môžete viaceré výstavy zamerané na archeológiu, vojenskú históriu aj históriu peňazí, vlajok a erbov. Najatraktívnejšou časťou hradu je takzvaná Levia skala, strážna veža, ktorá stojí na vrchu ostrého, 20 m vysokého skalného hrebeňa. V podzemí zas zaženiete svoj smäd vo vinárni, hlad premôžete v stredovekej reštaurácii.

K hradu Boldočín sa viaže povesť, podľa ktorej tu miestny muž Bodó zachránil život kráľa Bela IV. Šťastný kráľ daroval svojmu záchrancovi dediny Aszalló a Bodoló pod podmienkou, že nad dedinami vybuduje hrad. Bodó bol otcom 7 múdrych dcér, ktoré sa rozhodli, že si za mužov vezmú len tých mládencov, ktorí budú rok pomáhať pri stavbe hradu. Netrvalo dlho a na kopci skutočne vyrástol hrad, kde sa po ukončení výstavby uskutočnila svadba všetkých sestier naraz. Svadby sa, samozrejme, zúčastnil aj kráľ Belo IV., ktorý mu pri pohľade na šťastné nevesty a ženíchov dal prezývku „šťastný kameň“.

Otváracia doba:

  • január - marec a november - december: denne: 9:00 - 16:00 hodín
  • apríl - máj a september - október: denne: 9:00 - 18:00 hodín
  • jún - august: denne: 8:00 - 20:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelí: 1 700 - 2 000 HUF
  • Študenti a seniori: 1 400 - 1 700 HUF
  • Deti do 6 rokov: zdarma

7. Hrad Bory

Všetci dobre vieme, že láska nielen hory prenáša, ale vďaka nej vzniklo nespočetné množstvo umeleckých diel počínajúc pesničkami a básňami až po obrovské stavby. Svoje o tom vie aj maďarský umelec Jenő Bory, ktorý pre svoju milovanú manželku, maliarku Ilonu Komocsinovú, postavil vlastnými rukami hrad. A to bez pomoci - Bory chcel svoje architektonické umenie podrobiť najťažšej skúške, a tak nielen sám navrhol plány hradu, ale taktiež sa na jeho výstavbe podieľal ako majster a murár. Na pozemku neďaleko Székesfehérváru (Stoličného Belehradu), kde pred začiatkom výstavby stál iba malý domček a vinica, po 41 rokov postupného zveľaďovania a rozširovania vyrástlo sídlo hodné kráľov - hrad pomenovaný po svojom staviteľovi - Bory. Hrad nesie prvky obľúbených štýlov manželov a mnohí návštevníci sa sem radi vracajú - tvrdia totiž, že vždy, keď sa po jeho interiéroch prechádzajú,objavia niečo nové. Vo vnútri hradu si okrem zaujímavo poňatého zdobenia môžete prezrieť tiež ateliér i výstavy diel nielen manželov, ale taktiež maďarských umelcov, ako sú János Fadrusz, István Csók či Vilmos Aba-Novák. Okolo hradu sa navyše rozprestiera nádherná záhrada, kde nechýbajú početné sochy, fontány aj busta architekta Boryho.

Hrad Bory je zapísaný aj v Guinnessovej knihy rekordov ako najväčšia stavba, ktorá bola postavená jediným človekom.

Otváracia doba:

  • 8.1. - 6.3.: všedné dni: 9:00 - 15:00 hodín, víkend: 9:00 - 16:00 hodín
  • 7.3. - 31.10.: denne: 9:00 - 17:00 hodín
  • 1.11. - 7.11.: denne: 9:00 - 16:00 hodín
  • 8.11. - 22.12.: všedné dni: 9:00 - 15:00 hodín, víkend: 9:00 - 16:00 hodín
  • 23.12. - 7.1.: zatvorené

Vstupné:

  • Dospelí: 2 500 HUF
  • Študenti a seniori: 1 500 HUF
  • Deti do 6 rokov: zadarmo

Náš tip:

Na prehliadku Hradu Bory sa môžete vydať napríklad vtedy, ak ste na dovolenke pri Balatone - hrad je totiž od obľúbeného letoviska vzdialený len 39 km.


8. Tatanský hrad - Hrad Tata

Dominantou drobného maďarského mestečka Tata, ktoré stojí neďaleko hraníc so Slovenskom, je jednoznačne rovnomenný hrad stojaci na brehu Starého jazera. Mohutný hrad sa tu vypína už od 15. storočia, kedy kedy ho rozsiahlymi stavebnými prácami vybudoval na svoje sídlo a poľovnícky zámoček kráľ Žigmund Luxemburský. O pohodlie obyvateľov hradu sa staral vykurovací systém hypokaustového typu a tiež vínna pivnica vytesaná do skaly. Dnes si tu môžete prehliadnuť prvky niekoľkých architektonických štýlov, v ktoré sa na hrade podpísali počas viacerých rekonštrukcii - gotického, renesančného, barokového aj romantického. Za pozornosť stojí tiež gotická rytierska sála a expozície Múzea Kuny Domokos, ktorú sú zamerané na históriu mesta v období stredoveku, a tiež na nádhernú miestnu fajánsovú keramiku. Vo voľne sprístupnenej hradnej kaplnke z 18. storočia je inštalovaná výstava cirkevného umenia.

Žiaľ, aj Hrad Tata sa stal obeťou tureckých bojov - zachránila ho však lesť podobná tej s Trójskym koňom. Počas bojov v roku 1597 sa dvaja prešibaní uhorskí vojaci prezliekli za Turkov a v preoblečení sa im podarilo dostať na hradný most. Keď padla noc, spod obilia vyhrabali bronzový zvon naplnený pušným prachom a za pomoci obrovskej explózie zrútili hradnú bránu. Po nečakanom útoku vypukol medzi Turkami veľký chaos. Do hradu tak vtrhol kapitán Miklós Pálffy so svojimi mužmi a Turkov premohli.

Otváracia doba:

  • PO: zatvorené
  • UT - NE: 9:00 - 17:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelí: 1 300 HUF
  • Zľavnené vstupné: 700 HUF
  • Rodinné vstupné: 2 200 HUF

Náš tip:

Spríjemnite si pobyt v Komárne či Komárome nielen relaxom v termáloch, ale taktiež výletom za históriou. Hrad Tata je od Komároma vzdialený necelých 20 km.


9. Hrad Füzér

Posledný hrad z nášho zoznamu sa oplatí navštíviť nielen pre jeho významnú minulosť, ale aj pre prírodne krásy v jeho okolí. Hrad Füzér sa totiž týči na vulkanickom brale v nadmorskej výške 552 m n. m. v najvýchodnejšej časti pohoria Zemplén. Ako tento prírodný celok napovedá, hrad sa nachádza len kúsok od Slovenska, a tak je ideálnym miestom na víkendovú turistiku. Peší i cyklistický chodník vás dovedie k hradu z 13. storočia, ktorý patrí k najstarším kamenným hradom v niekdajšom Uhorsku. Okrem pôsobivých výstav venovaných spletitej histórii hradu a maďarských korunovačným klenotom (ktoré tu boli v 16. storočí ukryté) si tu môžete pozrieť aj krásne udržiavanú bylinkovú záhradu. Zaujímavosťou hradu je zachovaných 6 pecí a 5 kozubov, a taktiež zachovaná stredoveká toaleta. Najpôsobivejší výhľad sa vám ale naskytne z Dolnej bašty, odkiaľ je vidieť aj dedinku v podhradí.

Hrad Füzér vystriedal za svojej existencie množstvo majiteľov. Na začiatku 17. storočia bola majiteľkou hradu aj preslávená krvavá grófka Alžbeta Bátoriová.

Otváracia doba:

  • 14.3. - 14.6. a 1.9. - 1.11.: denne: 10:00 - 18:00 hodín
  • 15.6. - 31.8.: denne: 9:00 - 18:00 hodín
  • 2.11. - 13.3.: denne (okrem pondelka): 10:00 - 16:00 hodín (len za dobrého počasia)

Vstupné:

  • Dospelí: 3 000 HUF
  • Študenti a seniori: 2 500 HUF
  • Deti do 6 rokov: zadarmo
  • Rodinný vstup: 8 800 HUF

Autor článku:

Aktualizované: 26. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet