Objavte to NAJ z Chorvátska a získajte inšpiráciu na budúcu dovolenku na Jadrane!

Oblíbené 0

Zatiaľ nemáte žiadne obľúbené ponuky.

  • K ponukám sa môžete kedykoľvek vrátiť
  • Obľúbené ponuky na jednom mieste
  • Upozornenie na zmeny v ponukách

Objavte to NAJ z Chorvátska: 10 NAJpôsobivejších výhľadov, na ktoré sa nedá vynadívať

Prekrásna chorvátska príroda ponúka množstvo nádherných výhľadov. Dychberúce panorámy na vás čakajú všade – od pobrežia Jadranu, cez svieže borovicové lesy, až po majestátne vrcholy hôr. Vybrali sme pre vás 10 najpôsobivejších vyhliadok v Chorvátsku!
Objavte to NAJ z Chorvátska: 10 NAJpôsobivejších výhľadov, na ktoré sa nedá vynadívať

V chorvátskej prírode aj v mestách nájdete mnoho vyhliadkových miest, z ktorých uvidíte to najkrajšie, čo táto nádherná krajina ponúka. Úchvatných panorám s Jadranským morom, vodopádmi či starobylými mestami sa nebudete môcť nabažiť. Pozrite sa s nami na ikonickú pláž Zlatni Rat, priezračné jazerá v národných parkoch alebo do hlbokej priepasti cez presklenú podlahu!

1. Prejdite sa po sklenenom chodníku nad Makarskou

Sklenený chodník alebo Skywalk Biokovo bol síce otvorený až v roku 2020, rýchlo si však vydobyl jednu z popredných priečok najpopulárnejších chorvátskych atrakcií. Unikátna železobetónová konštrukcia v tvare podkovy sa vypína na okraji skalného zrázu vrcholu Ravna Vlaška, ktorý je súčasťou pohoria Biokovo.

Vyhliadková plošina sa nachádza vo výške 1 228 metrov nad morom, a tak budete mať šíre okolie ako na dlani. Uvidíte letoviská Makarská, Tučepi a Podgora, polostrov Pelješac aj stredodalmátske ostrovy Hvar, Brač, Korčula a Vis. Za výbornej viditeľnosti dohliadnete dokonca až do Talianska! Vďaka presklenej podlahe navyše uvidíte aj priepasť priamo pod vašimi nohami. Skywalk Biokovo je súčasťou Prírodného parku Biokovo a nájdete ho na 13. kilometri od vjazdu na územie parku.

2. Pozrite sa na najkrajšiu pláž Chorvátska

Ostrov Brač v strednej Dalmácii je oproti iným chorvátskym ostrovom oázou pokoja. Mimo záujmu zahraničných turistov zostáva, hoci sa pýši nedotknutou prírodou, historickými pamiatkami, malebnou krajinou plnou olivových hájov, a dokonca aj najkrajšou plážou v celom Chorvátsku. Je ňou ikonická pláž Zlatni rat (Zlatý roh), ktorá sa nachádza na južnom pobreží ostrova. Má tvar rohu a je tvorená drobnými kamienkami, ktoré sa vplyvom morských prúdov a vetra stále preskupujú. Pláž tak neustále mení svoj tvar a polohu.

Perfektný výhľad na túto „pohyblivú“ pláž budete mať z Vidovej gory (778 m n. m.), ktorá je najvyšším vrcholom chorvátskych ostrovov. Táto vyhliadka je skvele dostupná – vedú na ňu cesty, turistické trasy i cyklistické chodníky.

3. Vyfoťte si „pohľadnicový“ výhľad na Plitvické jazerá

Na území Národného parku Plitvické jazerá je hneď niekoľko miest, z ktorých budete mať dychberúci výhľad na priezračné jazerá a vodopády obklopené nedotknutou krajinou.

Najznámejšiemu z nich sa výstižne prezýva „Pohľadnicová vyhliadka“. Dostanete sa na ňu okľukou z hlavnej trasy vedúcej okolo Dolných jazier. Stačí sa vedľa vodopádu Veliki Slap vydať po schodoch vpravo a potom pokračovať až k ceste. Pri ceste odbočte doprava a pokračujte v chôdzi k drevenému mostu, odkiaľ vás ukazovatele navedú na „vidikovac“ alebo vyhliadku. Otvorí sa pred vami panoráma zahŕňajúca vodopády Veliki Slap a Sastavci a celú oblasť Dolných jazier (tá zahŕňa celkom štyri jazerá). Skrátka dokonalé miesto, kde získate doslova pohľadnicové fotografie.

4. Za poriadny výstup sa odmeňte výhľadom

Ak ste vyznávači aktívnej dovolenky a za fantastickým výhľadom si radi urobíte poriadnu túru, vydajte sa do pohoria Mosor. Toto vysoké krasové pohorie dominuje oblasti medzi mestami Split a Omiš a za jasných dní sa z jeho vrcholov otvárajú pôsobivé výhľady na všetky strany.

Oblasť je pretkaná mnohými značenými turistickými chodníkmi, ktoré vás dovedú napríklad na najvyššiu miestnu horu Veliki Kabal (1 339 m n. m.). Vrcholy Mosoru ležia v podobnej výške, takže je tento terén ako stvorený pre parádnu hrebeňovku, počas ktorej vás na každom kroku bude sprevádzať nádherná panoráma s mestom Split a modrou hladinou Jadranu posiatu ostrovmi.

Napriek skvelým možnostiam turistiky nie je pohorie Mosor príliš frekventované. Parádnou odmenou za námahu pri výstupe vám tak budú fascinujúce výhľady, ktoré si vychutnáte osamote vo vnútri panenskej prírody.

5. Užite si výhľad na vyhliadku

K tomu najpôsobivejšiemu, čo môžete uvidieť na celom Jadrane, patrí výhľad na prístav mesta Hvar s ostrovmi Pekleni v pozadí. Vychutnať si ho môžete hneď z dvoch miest. Snáď najznámejším vyhliadkovým bodom ostrova Hvar je pevnosť Španjola. Dostanete sa k nej autom, alebo príjemnou prechádzkou cez udržiavaný stredomorský park pod ňou. Krásnou panorámou sa pokocháte z majestátnych múrov pevnosti aj priamo z jej hradieb, pokiaľ si kúpite vstupenku.

Ak však patríte ku skutočným fajnšmekrom, zamierte ešte o niečo vyššie. Z kopca Napoleon (237 m n. m.) z výšky uvidíte na pevnosť samotnú aj so slávnym vyhliadkovým miestom. Na vrchole kopca Napoleon sa nachádza observatórium a okolo neho niekoľko lavičiek. Na rozdiel od pevnosti Španjola si tu výhľad užijete pravdepodobne v súkromí. K observatóriu sa dostanete buď autom, alebo po pešom chodníku vedúcom lesom. Červeno značená trasa začína na samotnom konci mesta Hvar. Aby ste výstup v lesnom a skalnatom teréne dobre zvládli, rozhodne si nezabudnite obuť pevné topánky a vybaviť sa dostatkom vody.

6. Spoznajte aj menej slávne časti Krky

Najznámejším klenotom Národného parku Krka je vodopád Skradinski buk, chránené územie toho však na svojej rozlohe 109 km² ponúka oveľa viac. Jedným z jeho menej známych pokladov je výhľad na pereje priezračných vôd rieky Krky tesne predtým, než sa vleje cez vodopád Roški slap do jazera. Tomuto jedinečnému kúsku prírody miestni hovoria Náhrdelníky (Ogrlice).

Ako sa k nemu dostanete? Cez kaňon rieky Krky tvorený stovkami travertínových kaskád najprv prejdete po drevenom chodníčku. Potom na vás čaká výstup na 517 drevených schodov, ktoré vás dovedú k jaskyni Oziđana pećina. Jaskyňa je osvetlená a je v nej zaujímavá expozícia o histórii parku a rastlinách i zvieratách, ktoré v ňom môžete stretnúť. Počas výstupu sa nádherným pohľadom na Ogrlice pokocháte na niekoľkých vyhliadkových plošinách, kde si môžete tiež oddýchnuť.

7. Vyrazte lanovkou za úchvatným výhľadom na Dubrovník

Dubrovník je považovaný za najkrajšie mesto v Chorvátsku. Od iných starobylých miest Dubrovník odlišujú mestské hradby so zložitým systémom pevností a veží. Práve skvele zachované opevnenie z 13. storočia je hlavným dôvodom, prečo bolo mesto v roku 1979 zaradené na Zoznam pamiatok UNESCO. Pri návšteve Dubrovníka si rozhodne nenechajte ujsť pohľad na mesto chránené hradbami. Naskytne sa vám z hory Srđ, ktorá je prirodzenou dominantou oblasti. Na vrchol vysoký 412 metrov sa dá dôjsť autom, alebo vystúpať panoramatickou lanovkou, ktorá patrí k najobľúbenejším dubrovníckym atrakciám. Ďalšou možnosťou je poctivo si za výhľadom vystúpať po 2,5 km dlhej krížovej ceste.

8. Objavte filmový výhľad na ostrovoch Kornati

Súostrovie Kornati tvorí 147 ostrovov rôznej veľkosti. Na ostrovoch síce nie sú zdroje pitnej vody a celkovo ide o veľmi nehostinnú krajinu, vďaka unikátnej prírode bolo však územie v roku 1980 vyhlásené za národný park. Krásy Národného parku Kornati je možné objavovať iba na lodi.

Výletné lode vyplávajú napríklad zo Zadaru, Šibeniku či Pakoštane. Miestom, ktoré pri žiadnej plavbe rozhodne neminiete, je najznámejší kornatský ostrov menom Mana. Okrem pozoruhodných útesov vás okamžite zaujmú ruiny starovekej dediny, ktoré sa na ostrove nachádzajú. Nenechajte sa však zmiasť – ide o staré filmové kulisy, ktoré poslúžili pri nakrúcaní nemeckej snímky v roku 1959. Rozpadajúce sa filmové kulisy dnes tvoria jedinečný kolorit, ktorý sa úžasne vyníma na fotografiách či videách. Na ostrove Mana skrátka nebudete veriť vlastným očiam!

9. Nechajte sa očariť najkrajšou časťou Velebitu

Obrovskou výhodou chorvátskych pohorí je ich skvelá dostupnosť, takže sa za nezabudnuteľnými výhľadmi nemusíte hodiny lopotiť do prudkých svahov. Príkladom za všetky je jeden z najpozoruhodnejších vrcholov pohoria Velebit – Tulove Grede, v ktorého okolí sa natáčali niektoré slávne scény z filmov o náčelníkovi Vinnetouovi. Jedinečné scenérie v tejto časti Velebitu vytvárajú divoké rozoklané biele skaly, ktoré akoby vyrastali priamo z trávy.

Vrchol Tulove Grede sa vypína priamo nad diaľnicou A1, ktorá spája hlavné mesto Záhreb s druhým najväčším mestom Split. Impozantnými skalnými masívmi sa teda najskôr pokocháte z pohodlia sedadla v aute počas cesty na dovolenku. Východiskovým bodom pre nenáročnú panoramatickú trasu plnú úžasných výhľadov je sedlo Vrhprag (865 m n. m.). Cesta k vrcholu Tulove Grede (1 120 m n. m.) je potom dlhá asi 1 km, takže vám nezaberie veľa času ani úsilia. Chodník je bezpečný a ľahko schodný aj pre malé deti. Záverečný úsek je síce náročnejší a vyžaduje trošku lezenia, ale túto časť môžete pokojne vynechať. Aj tak si užijete nádherné výhľady na more a okolité skalné masívy.

10. Pokochajte sa jedinečnou krajinou Istrie

O magické panorámy nie je núdza ani na turisticky obľúbenom polostrove Istria. Zhruba uprostred západného istrijského pobrežia sa na svahu nad morskými brehmi a prístavom rozkladá malebné mestečko Vrsar. V okolí Vrsaru je hneď niekoľko vyhliadkových miest, odkiaľ môžete sledovať romantické scenérie v okolí mestečka.

Z prístavu sa príjemnou krátkou prechádzkou (10–15 minút) dostanete na vyhliadku Casanova, ktorá sa nachádza nad kameňolomom Montraker. Pomenovaná je po slávnom talianskom dobrodruhovi a zvodcovi Giacomovi Casanovovi, ktorý Vrsar navštívil počas svojich ciest v 18. storočí a bol ním priam unesený. Z vyhliadky Casanova uvidíte nielen na Vrsar, ale aj na neďaleké ostrovy, ostrovčeky, zálivy a zátoky. Panoráma, v ktorej sa dedičstvo minulosti snúbi s dych vyrážajúcou prírodnou scenériou, vytvára nezabudnuteľný zážitok pre každého, kto toto čarovné miesto navštívi.

Autor článku:

Aktualizované: 28. 6. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň