Objavte to NAJ z Chorvátska: 6 NAJznámejších lokalít, ktoré poznáte z filmov

V Chorvátsku je mnoho krásnych miest, ktoré sa objavili vo filmoch či seriáloch. Vydajte sa s nami po stopách hviezd na 6 najznámejších filmových lokalít v Chorvátsku. Počas najbližšej dovolenky na Jadrane ich možno uvidíte na vlastné oči!
Objavte to NAJ z Chorvátska: 6 NAJznámejších lokalít, ktoré poznáte z filmov

Starobylé mestá plné pamiatok, unikátna príroda a krásne pláže v Chorvátsku lákajú nielen turistov, ale aj filmárov. Lokality v krajine na pobreží Jadranského mora sa už mnoho desaťročí pravidelne objavujú v snímkach i seriáloch tvorcov z celého sveta. Vydajte sa s nami po stopách filmových hviezd a objavte miesta, ktoré už možno poznáte zo strieborného plátna.

1. Dubrovník alebo Kráľovo prístavisko z Hry o tróny

Najznámejšou filmovou lokalitou v Chorvátsku je bez pochýb Dubrovník, ktorý je považovaný za najkrajšie mesto v celej krajine. Jeho historické centrum zvané Staré mesto sa stalo predobrazom mesta Kráľovo prístavisko v seriáli Hra o tróny. Tento seriál z produkcie HBO sa rýchlo po uvedení prvej z ôsmich sérií stal celosvetovým hitom, ktorému prepadli milióny fanúšikov. Do Dubrovníka v súčasnosti mieria každý rok tisíce milovníkov Hry o tróny, ktorí chcú na vlastné oči vidieť miesta, ktoré poznajú zo svojho obľúbeného seriálu. V meste je možné absolvovať špeciálne prehliadky zamerané priamo na seriál.

Zaujímavosťou je, že hoci sa väčšina scén nakrúcala v Dubrovníku, múzeum venované Hre o tróny sa nachádza v meste Split. V Dubrovníku však pre zmenu nájdete obchod, v ktorom nielenže nakúpite výhradne suveníry súvisiace so seriálom, ale dokonca sa v ňom môžete vyfotiť na železnom tróne.

Ďalej sa v Dubrovníku nakrúcali aj niektoré scény ôsmeho dielu zo ságy Hviezdne vojny: Poslední Jediovia z roku 2017.

2.Plitvické jazerá ukrývajú poklad na Striebornom jazere

Film Poklad na Striebornom jazere je síce viac ako polstoročie starý (natáčal sa v roku 1962), ale aj tak k Plitvickým jazerám, kde sa jeho časť nakrúcala, stále mieria každý rok tisíce fanúšikov filmov o indiánskom náčelníkovi Vinnetouovi z kníh spisovateľa Karla Maya.

Hoci Plitvické jazerá ležia hlboko v chorvátskom vnútrozemí, zachádzka k nim sa rozhodne oplatí. Sústavu 16 jazier prepojených viac ako 140 vodopádmi a nespočtom kaskád obklopuje nedotknutá príroda. Jazerá a ich okolie spadajú pod Národný park Plitvické jazerá, ktorý bol pre svoju mimoriadnu krásu zaradený na Zoznam prírodného dedičstva UNESCO už v roku 1979.

Na území je k dispozícii niekoľko turistických trás, ktoré vedú predovšetkým po drevených chodníčkoch okolo jazier či priamo nad nimi. Pokiaľ si park budete chcieť prejsť celý, zaberie vám to minimálne celý jeden deň. V cene vstupenky do národného parku je aj plavba loďou, počas ktorej si jedinečné scenérie prezriete z vodnej hladiny.

Za zmienku stojí fakt, že väčšina fanúšikov Vinnetoua prichádza do Národného parku Plitvické jazerá z Nemecka (odkiaľ pochádzal autor knižnej predlohy Karol May) a ďalej z Česka. Paradoxné je, že pre Chorvátov je Vinnetou a jeho príbehy takmer neznámy. Už v 70. rokoch totiž mohli obyvatelia vtedajšej Juhoslávie sledovať západné filmy vrátane kvalitných amerických westernov, ktorých kvalita bola výrazne vyššia ako u východonemeckých kovbojok s náčelníkom Vinnetouom. Dôvodom je to, že hoci bývalá Juhoslávia oficiálne patrila k Sovietskemu zväzu, jej vládca maršal Tito si dokázal uhájiť značnú autonómiu, ktorá sa prejavovala napríklad liberálnejším prístupom k západnej kultúre.

3. Ostrov Vis v pokračovaní filmového hitu Mamma Mia!

K najväčším pokladom Chorvátska patria jeho ostrovy, a to si dobre uvedomujú samotní obyvatelia, turisti aj filmári. Niet sa teda čomu diviť, že zatiaľ najväčšia a najdrahšia zahraničná filmová produkcia v histórii Chorvátska prebiehala práve na jednom z nich – na ostrove Vis.

Prekrásna zátoka Barjoška na západnom pobreží ostrova, ktorá je prístupná iba po mori, sa stala dejiskom pokračovania amerického filmového muzikálu Mamma Mia. Natáčanie druhého dielu nazvaného Mamma Mia: Here We Go Again! začalo v roku 2018, teda presne 10 rokov po uvedení úspešného prvého dielu. Ostrov Vis vo filme stvárnil fiktívny ostrov Kalokairi a v hviezdnom obsadení sa objavili celebrity ako Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth či speváčka Cher.

Filmárov priviedlo práve na Vis predovšetkým to, že je ostrov stále riedko osídlený a vďaka svojej izolovanosti ostáva bez masového turizmu. Na Vis sa dá dopraviť iba trajektom z pevninského prístavného mesta Split, plavba trvá viac ako tri hodiny. Ostrov si tak až do súčasnosti zachoval nielen svoje prírodné krásy, ale aj autentickú atmosféru, ktorú dnes už v Chorvátsku nájdete len zriedka. Ak chcete dovolenku stráviť na pokojnom mieste ďaleko od davov turistov, Vis je pre vás správnou voľbou.

Navštíviť Vis môžete tiež počas denných výletov loďou, ktoré vyplávajú zo Splitu alebo z ďalších dalmatínskych ostrovov Hvar a Brač. Či už na Vise strávite celú dovolenku, alebo jeho krásy budete objavovať pri jednodňovom výlete, rozhodne zamierte do magickej Modrej jaskyne na ostrovčeku Biševo, ktorá je najpôsobivejším miestom Visu a jeho okolia.

4. Opatija ako luxus obklopujúci princeznú Dianu

Z odľahlého dalmátskeho ostrova Vis sa teraz presunieme do regiónu, ktorý je v rámci Chorvátska kolískou turizmu. Reč je o Kvarnerskom zálive a meste Opatija, ktorý sa prezýva „kráľovná cestovného ruchu“.

V honosnom prostredí opatijských hotelov sa odohrával dej životopisného filmu Diana z roku 2013. Snímka zachytáva posledné dva roky života princeznej Diany, teda dobu medzi jej rozvodom s princom Charlesom a tragickou smrťou pri autonehode v Paríži.

Dôvodom, prečo sa Opatija stala dokonalým miestom na nakrúcanie filmu o princeznej z Walesu, je jej unikátne rakúske kúzlo. V druhej polovici 19. storočia sa totiž tieto chorvátske prímorské kúpele stali útočiskom rakúsko-uhorskej smotánky. V Opatije sa teda nachádza nielen množstvo luxusných hotelov, ale aj víl, ktoré v minulosti patrili viedenskej šľachte. Okrem prepychových interiérov sa v záberoch filmu Diana objavili aj dychberúce výhľady na Kvarnerský záliv, úzke strmé uličky s tradičnými istrijskými bielymi domčekmi a malý prístav, kde kotvia loďky miestnych rybárov.

5. Pula zobrazujúce dejisko tragédie s vojvodcom Titom

Územie dnešného Chorvátska bolo v dobách staroveku súčasťou Rímskeho impéria, čo pripomína mnoho pamiatok pochádzajúcich z čias nadvlády Rimanov. Jedným z miest, kde narazíte na stopy rímskeho staviteľstva takmer na každom kroku, je starobylé mesto Pula ležiace na juhu Istrijského polostrova.

Najvýznamnejšou pamätihodnosťou v Pule je rímsky amfiteáter postavený na začiatku nášho letopočtu, ktorému miestni nepovedia inak ako „Aréna“. Táto impozantná stavba, ktorá patrí medzi päť najzachovalejších svojho druhu na svete, stvárnila dejisko úvodnej i záverečnej scény filmu Titus z roku 1999. Aréna veľmi hodnoverne zobrazila prostredie slávneho Kolosea v Ríme, ku ktorému býva napokon často prirovnávaná.

Predlohou debutu režisérky Julie Taymorovej bola tragédia Titus Andronicus od Williama Shakespeara a hlavnú úlohu rímskeho vojvodcu Tita si zahral Anthony Hopkins. V prípade, že na dovolenku zamierite na veľmi obľúbenú Istriu, návštevu historického mesta Pula na čele s majestátnou Arénou si rozhodne nenechajte ujsť!

6. Split miestom dramatického príbehu súčasnosti

Jedným z najnovších snímok, ktoré boli natočené v Chorvátsku, je film Víkendový útek z roku 2022. Takmer celý dej sa odohráva v slnečnom prístavnom meste Split. Hlavná hrdinka Beth sa snaží vyvrátiť obvinenia z vraždy svojej najlepšej kamarátky Kate, a zároveň s pomocou miestneho taxikára Zaina zistiť, čo sa osudnej noci stalo.

Okrem malebných úzkych uličiek zavedie film divákov aj do prepychových apartmánov, ktorých prostredie sa vyrovná tým najluxusnejším hotelom. Ďalšia z dramatických scén sa odohráva dokonca priamo v Diokleciánovom paláci, ktorý je najvýznamnejšou splitskou stavbou aj dôvodom, prečo je centrum mesta zapísané na Zozname pamiatok UNESCO. Split je skrátka vo filme zobrazený v celej svojej pestrosti a kráse. Po vzhliadnutí Víkendového úteku budete chcieť toto nádherné mesto na vlastné oči vidieť aj vy!

Autor článku:

Aktualizované: 4. 5. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Chorvátsko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet