Objavte to NAJ z Chorvátska a získajte inšpiráciu na budúcu dovolenku na Jadrane!

Oblíbené 0

Zatiaľ nemáte žiadne obľúbené ponuky.

  • K ponukám sa môžete kedykoľvek vrátiť
  • Obľúbené ponuky na jednom mieste
  • Upozornenie na zmeny v ponukách

Objavte to NAJ z Chorvátska: 9 NAJzaujímavejších trás pre milovníkov turistiky

Krásy chorvátskej prírody najlepšie spoznáte na výletoch. Pripravili sme pre vás výber najzaujímavejších turistických trás v Chorvátsku a rozdelili sme ich podľa obťažnosti. Preferujete nenáročné vychádzky, alebo si počas dovolenky radi dáte do tela?
Objavte to NAJ z Chorvátska: 9 NAJzaujímavejších trás pre milovníkov turistiky

Pohoria sa tiahnu celým chorvátskym územím, od severu až na samotný juh. Nie je teda divu, že je Chorvátsko rajom turistov všetkých úrovní zdatnosti. Na svoje si počas potuliek, výletov a túr chorvátskou krajinou prídu ako milovníci prechádzok s nádhernými výhľadmi, tak vyznávači náročných vysokohorských trekov. Vybrali sme pre vás 9 najkrajších turistických trás v Chorvátsku, a navyše sme ich rozdelili podľa náročnosti. Tak ktorú si počas budúcej dovolenky na Jadrane prejdete?

Ľahké trasy vhodné pre začiatočníkov aj deti

1. Plitvickými jazerami pešo, loďou i vláčikom

Národný park Plitvické jazerá je najcennejším prírodným pokladom Chorvátska. Chránené územie je ako stvorené na výlety a prechádzky v unikátnom prostredí so 16 priezračne čistými jazerami, vodopádmi, perejami a nedotknutou vegetáciou. Prekrásnou krajinou Plitvických jazier vedie celkom 8 značených turistických trás s dĺžkou 3-21 km, takže si môžete vybrať podľa svojej kondície a časových možností.

Mimoriadne obľúbená je 4 km dlhá „trasa B“, súčasťou ktorej je plavba loďou a jazda vyhliadkovým vláčikom (oboje je zahrnuté v cene vstupenky), ktorá nadchne aj malých turistov. Pešia časť trasy vedie oblasťou tzv. Dolných jazier a potom cez jazero Kozjak, ktoré je najväčšie a najhlbšie z Plitvických jazier. Počas plavby uvidíte napríklad malebný Štefanijin ostrovček a zalesnené vrcholy v okolí.

2. Okružná trasa okolo Skradinského vodopádu

Jednu z najkúzelnejších turistických trás nájdete v Národnom parku Krka. Ide o okružnú trasu, ktorá začína a končí v blízkosti Skradinského buku – najdlhšieho vodopádu na rieke Krke. Vodopád a jeho okolie s mnohými travertínovými kaskádami, jazierkami a ostrovčekmi si môžete detailne pozrieť na okruhu, ktorý vedie z veľkej časti po drevených chodníkoch priamo nad vodnou hladinou. Ide o nenáročný výlet bez stúpania, a tak ho zvládnu aj malé deti.

3. Prechádzka po mestských hradbách v Dubrovníku

Pokiaľ si výlet radi spestríte niečím netradičným, rozhodne vás nesklame prechádzka po mestských hradbách v Dubrovníku. Práve dokonale zachované opevnenie z 13. storočia je hlavným dôvodom, prečo bol Dubrovník v roku 1979 zapísaný na Zoznam pamiatok UNESCO. Dnes patrí prechádzka po 2 km dlhých hradbách so 16 pevnosťami a menšími vežami k nezabudnuteľným zážitkom pri návšteve „perly Jadranu“.

Po vystúpení na vrchol opevnenia si vychutnáte úchvatný výhľad na dubrovnícky prístav zovretý medzi priezračným Jadranom a nádherným Starým mestom. Fanúšikovia Hry o tróny si zase budú môcť zblízka prezrieť miesta, kde sa odohrávali scény z ich obľúbeného seriálu. Vstup na hradby je síce spoplatnený, ale rozhodne to stojí za to!

Stredne náročné trasy pre milovníkov turistiky

4. Výprava do mesačnej krajiny ostrova Pag

V súvislosti s chorvátskou prírodou si väčšina z nás vybaví tyrkysové more, borovicové lesy a olivové háje. Ostrov Pag ležiaci v severnej Dalmácii však ponúka úplne unikátnu „mesačnú“ krajinu, ktorú môžete preskúmať na modro značenom turistickom chodníku nazvanej Druhá strana Mesiaca (Druga strana Mjeseca).

Začiatok trasy je za severným koncom mesta Pag, odkiaľ dôjdete cez kamenisté kopce k pozostatkom kostolíka a majáku Mikula. Týmto cípom ostrova vás trasa prevedie dookola, takže rôznorodú krajinu uvidíte doslova zo všetkých uhlov. Späť do mesta Pag sa môžete vrátiť rovnakou cestou, alebo si výlet predĺžiť na „hrebeňovku“ cez vrch Ledenik a niekoľko ďalších kopcov. Nadmorská výška kopcov, cez ktorých hrebene trasa vedie, je maximálne 300 m, takže stále ide o turistiku strednej náročnosti. Či už zvolíte kratší, alebo dlhší variant, výhľady na zátoky, opustené pláže a majestátne pohorie Velebit na pevnine vás zaiste ohromia.

Chorvátsko - Najobľúbenejšie pobyty

5. Z Hvaru do Milny bez davov turistov

Ostrov Hvar patrí v ostatných rokoch k najvyhľadávanejším destináciám v rámci celého Chorvátska. Väčšina cestovateľov mieri do rovnomenného hlavného ostrovného mesta, v ktorom je malebný prístav, množstvo starobylých pamiatok a sieť romantických úzkych uličiek plných obchodíkov a reštaurácií.

Z rušného mesta ale stačí vyjsť smerom k zátoke Pokonji Dol, ktorej dominantou je úchvatný malý ostrovček s majákom. Hneď za zátokou začína červeno značený chodník do rybárskej dedinky Milna. Trasa vedie po členitom pobreží cez borovicové lesy a kamenisté pláže. Ide o málo frekventovanú cestu, takže si nádherné panorámy vychutnáte osamote.

V Milne, kam dôjdete asi za 1,5 hodiny, sa môžete osviežiť zmrzlinou alebo si dať lahodné čerstvé plody mora v niektorej z miestnych reštaurácií. Spiatočná trasa do Hvaru, ktorou pôjdete cez poľnú cestu, je časovo aj technicky menej náročná. Žiadne veľké stúpanie vás nečaká, avšak niektoré úseky vedú cez kamenistý terén, takže si rozhodne obujte pevné topánky.

6. Krížovou cestou za najlepším výhľadom na Dubrovník

Dubrovník je považovaný za najkrajšie z chorvátskych miest. Impozantné hradby, úzke uličky a starobylé stavby vytvárajú jedinečný kolorit mesta, na ktorý sa nedá vynadívať. Najkúzelnejší výhľad na Dubrovník s tmavomodrým Jadranom v pozadí budete mať z vrcholu hory Srđ, ktorá sa vypína hneď za Starým mestom a tvorí prirodzenú dominantu mesta.

Trasa vedie po ceste lemovanej 14 krížmi a končí pri veľkom bielom kríži na vrchole kopca. Celková dĺžka krížovej cesty je 2,5 kilometra, avšak stúpanie po dobre upravenom teréne je pomerne strmé, takže si na výstup vyhraďte aspoň 1 hodinu. Okrem kvalitnej obuvi si so sebou vezmite aj dostatok vody. Cestu hore, alebo naopak dole, môžete ísť panoramatickou lanovkou, ktorá je jednou z najobľúbenejších atrakcií Dubrovníka.

Náročná turistika pre skúsených horalov

7. Veľkým okruhom okolo Plitvických jazier

Magicky krásna príroda Národného parku Plitvické jazerá je pretkaná turistickými trasami. Pokiaľ milujete prechádzky v prírode, vyhraďte si na výlet k Plitvickým jazerám celý deň, rozhodne nebudete ľutovať!

Najdlhšou značenou trasou v chránenom území je „okruh K“, ktorý pretína oblasť Horných i Dolných jazier. Tento veľký okruh vás zavedie na všetky dôležité miesta parku. Hneď na začiatku uvidíte vodopády Veliki slap a Sastavci slap a potom zaobídete najväčšie jazero Kozjak. Následne sa prejdete po drevených chodníčkoch medzi jazerami Novakovića brod a Kaluđerovac v jednej z najfotogenickejších častí parku. Jazero Kaluđerovac si potom prezriete aj z vtáčej perspektívy z vyhliadky Boardwalk Junction. Dokonalým zakončením tohto nádherného turistického chodníka sú vodopády Veliki Prštavac a Mali Prštavac.

Tie najúžasnejšie miesta Plitvických jazier stihnete na okruhu K prejsť za 6-8 hodín. Po dni plnom nezabudnuteľných cestovateľských zážitkov môžete doplniť energiu v niektorej z mnohých reštaurácií, ktoré sa v okolí parku nachádzajú.

8. Via Adriatica – viac ako 1 000 km chorvátskou prírodou

Naozajstným turistickým fajnšmekrom je určená prvá chorvátska diaľková trasa Via Adriatica. Chodník sa vinie po dĺžke viac ako 1 100 km od hornatej časti pobrežia polostrova Istria až k mysu Oštro, ktorý je najjužnejším cípom Chorvátska. Pokiaľ by ste chceli trasu zdolať celú, budete si musieť vyhradiť necelé 2 mesiace (a to za predpokladu, že vám bude priať počasie). V prípade, že toľko času nemáte, nevadí! Via Adriatica je rozdelená na 13 etáp, ktoré je možné absolvovať samostatne. Trasa vedie prevažne málo obývanými oblasťami cez 14 hôr, 12 riek, 3 národné parky, 3 prírodné parky, 1 prírodnú rezerváciu, 2 jazerá a 18 chránených oblastí. Prechádza tiež 7 chorvátskymi župami (regiónmi) a 52 obcami. Via Adriatica je považovaná za veľmi náročnú trasu, ktorá je vhodná len pre skúsených dobrodruhov.

9. Via Dinarica

Diaľková trasa Via Dinarica prepájajúca územie šiestich balkánskych štátov začala síce vznikať len pred pár rokmi, medzi fanúšikmi outdooru však rýchlo získala zvučné meno. Prestížnym magazínom National Geographic bola dokonca vyhlásená za najlepší nový trail na celom svete. 1 400 km dlhá Via Dinarica vedie tými najkrajšími, ale zároveň najodľahlejšími miestami celého Balkánu. Zo severu na juh pretína Slovinsko, Chorvátsko, Bosnu a Hercegovinu, Čiernu Horu, Kosovo a Albánsko. Samozrejme však môžete prejsť iba jeden z úsekov na území Chorvátska.

Via Dinarica je rozčlenená do troch smerov na tri rôzne trasy (koridory). Čo jednotlivé úseky na území Chorvátska ponúkajú?

  • Biela línia: spája najatraktívnejšie chorvátske hory, vrcholy a vyhliadky, a to s využitím populárnych horských chodníkov. Terén trasy je náročnejší, a tak je vhodný najmä pre skúsených a dobre vybavených turistov.
  • Modrá línia: kopíruje jadranské pobrežie a vedie okrem iného cez štyri malebné chorvátske ostrovy (Krk, Rab, Pag, Mljet) a dva polostrovy (Istria a Pelješac). Ide o turisticky nenáročnú trasu, ktorá je vhodná aj pre cyklistov.
  • Zelená línia: je skvelou príležitosťou na spoznávanie nedotknutej krajiny v kontinentálnej časti Chorvátska. Zvláštne kúzlo jej dodávajú horské vodné toky, ktoré na svojej ceste k slovinskej rieke Sáve vytvárajú dych vyrážajúce kaňony s mnohými vodopádmi. Náročné úseky na tejto trase nečakajte, je vhodná aj pre menej zdatných turistov.

Autor článku:

Aktualizované: 28. 6. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň