Osobne overené: Recenzia pobytu vo Forest Hoteli *** so zľavou do zoo a aquaparku

Vydajte sa spolu s Anetou, členkou nášho Travelking tímu, do Poľska. Konkrétne do Forest Hotela *** blízko Krakova. Aká bola cesta, ubytovanie, wellness a strava? A aké výletné ciele by ste si nemali nechať ujsť? To všetko sa dozviete.
Osobne overené: Recenzia pobytu vo Forest Hoteli *** so zľavou do zoo a aquaparku

Informácie o pobyte v bodoch:

  • Termín pobytu: 15. 9. 2023 - 17. 9. 2023
  • Ubytované sme boli vo: Forest Hoteli ***
  • Lokalitou ubytovania je: Krakov
  • Cestovala som: S kamarátkou
  • Stravovanie: Polpenzia
  • Doprava: Autom

Kam a ako sme išli?

Do Forest Hotela *** sme vyrazili autom z Brna. Cesta nám trvala asi 4 hodiny s malou prestávkou na kávu a doplnenie paliva. Diaľnica A4 (Malopoľská diaľnica) v úseku z Katovíc do Krakova je spoplatnená. Je tu ale v prevádzke videotolling, čo znamená, že je možné platiť systémom Autopay a je to lacnejšie o 2 zł. Mýto sa vyberá na 2 bránach a cena za jednu bránu je 15 zł. Pri bránach sa netvoria veľké rady, všetko prebieha hladko.

Ako to bolo s parkovaním?

Hostia môžu zadarmo parkovať na hotelovom parkovisku. Príchod k hotelu je trochu kľukatý a do kopca, ale s krásnym výhľadom na okolitý les. Pozdĺž cesty vedúcej k hotelu je tiež dostatok parkovacích miest po oboch stranách. (V dobe nášho pobytu prebiehali rekonštrukčné práce na príjazdovej ceste, rozširovanie parkoviska a zriaďovanie ďalšieho priechodu pre chodcov).

Kde sme sa ubytovali?

Forest Hotel *** je obklopený malebným Wolským lesom, kde si užijete krásy prírody, ale zároveň budete mať ľahký prístup k zaujímavostiam Krakova. Pokiaľ hľadáte pokojné a diskrétne prostredie, je toto miesto ideálne. Môžete tu relaxovať v pokojnej atmosfére, ďaleko od ruchu veľkomesta, preskúmavať neďaleké lesné chodníky a podnikať výlety do prírody. V hoteli si môžete požičať aj bicykle a otestovať okolité cyklotrasy alebo si užiť plavbu na kanoe. Blízkosť Krakova vám zase umožní vychutnať si bohatú históriu, kultúrne dedičstvo a pulzujúcu atmosféru mesta. Po dni plnom prehliadok sa vrátite do hotela a necháte na seba pôsobiť upokojujúcu atmosféru lesa.

Prekvapilo ma, že sa Hotel Forest nachádza iba 200 m od zámku Przegorzały a historickej veže, a tak dohromady tvoria unikátny komplex na Zámockom kopci s panoramatickými terasami a výhľadom na rieku Vislu, Beskydy a kamaldulský kláštor. Wolský les, ktorý hotel obklopuje, pokrýva najvyššie kopce pohoria Sowiniec (Sowiec 358 m n. m., Pustelnik 352 m n. m., Ostra Góra 341 m n. m., Srebrna Góra 326 m n. m.). Medzi dubmi, bukmi a brezami vedú početné pešie a cyklistické chodníky s celkovou dĺžkou cca 40 km. Turistické trasy okolo hotela sme využili na krátku prechádzku. Medzi atrakcie v okolí, ktoré stoja za návštevu, patria tiež:

  • Zoologická záhrada, kde nájdete množstvo zvierat a dozviete sa viac o programoch ochrany divokej prírody v bujnom a dobre udržiavanom prostredí.

  • Kamaldulský kláštor ponúka príležitosť nahliadnuť do náboženského a kultúrneho dedičstva Krakova. Zoznámite sa s architektúrou kláštora, náboženskými artefaktmi a pokojným prostredím, ktoré ponúka pokojnú atmosféru na rozjímanie.

  • Kosciuszkova mohyla je významným historickým miestom venovaným Tadeuszovi Kościuszkovi, národnému hrdinovi Poľska a Spojených štátov. Vystúpte na vrchol mohyly a vychutnajte si panoramatický výhľad na mesto.

  • Astronomické observatórium Jagelovskej univerzity, kde si na svoje prídu nielen milovníci pozorovania hviezd. Často sa tu konajú komentované prehliadky a pozorovania.

Budova hotela zaujme moderným, industriálnym štýlom. Vchod do recepcie je nenápadný, ale pri vstupe do hotela vás okamžite obklopí jedinečná atmosféra. Interiér s odhalenými tehlami, drevenými nábytkom a krásnymi lampami a dekoráciami navodzuje loftovú atmosféru. Po check-ine sme sa vybrali do našej izby na 1. poschodí, cesta viedla k výťahu a potom dlhými chodbami lemovanými kobercami a veľkými oknami. Naša izba bola „rohová“, čo nás potešilo, pretože sme vedľa seba nemali žiadnu inú izbu.

Je nutné povedať, že hotel ponúka luxus a pohodlie. Dostali sme priestrannú, modernú a funkčnú dvojlôžkovú izbu s elegantným interiérom. Izba bola navrhnutá tak, aby vyhovovala ako na prácu, tak na odpočinok. K vybaveniu patrila manželská posteľ (rozmery 180 x 200 cm) s čalúneným čelom, elegantná veľká drevená skriňa, stolíky po oboch stranách postele so závesnými lampičkami, malá chladnička, sada na prípravu kávy alebo čaju pohodlné dizajnové drevené kreslo. Najviac sa nám však páčila vyvýšená plocha, na ktorej bol umiestnený písací stôl a stolička. Táto časť sa dala oddeliť látkovým závesom, ako by išlo o samostatnú izbu. Kúpeľňa mala loftový štýl s čiernymi obkladmi v kombinácii s betónovou stenou a krásnym veľkým osvetleným zrkadlom. Sprchovací kút bol presklený a otvorený. K dispozícii bol aj fén, uteráky a župany a na umývadle a pri sprche toaletné potreby s vôňou lesa.

Ako sme sa najedli v ubytovaní?

Náš pobyt zahŕňal pestré raňajky formou bufetu v hotelovej reštaurácii. Tá má 2 poschodia. Pri vchode bol kávovar, kde sme si mohli uvariť jednu z káv, vedľa bol krásny strieborný samovar a široký výber čajov, voda s citrónom a džúsmi. Potom začala tá pravá hostina – dlhý drevený stôl pokrytý taniermi domácich údenín, klobás, paštét a rôznych druhov syrov od klasických až po plesňové, nechýbali vaječné nátierky, tvaroh, vajcia v majonéze s pažítkou, zelenina (paradajky, uhorky, papriky, paradajky s mozzarellou, rôzne druhy čerstvých šalátov, napr. s údeným lososom) rovnako ako ďalšie pochúťky, napríklad olivy a nakladané huby.

Teplé jedlá sa podávali na nahriatych tanieroch, vrátane párkov v rožku, klobás, omeliet, palaciniek s tvarohom a zemiakových placiek. V poslednej časti stola bol sladký kútik s lahodnými mini croissantmi, palacinkami, ovocnými taniermi, jogurtovými dezertmi s mangovou penou v malých pohároch, niekoľkými druhmi domácich zákuskov a rôznymi druhmi cereálií a müsli. Veľkou výhodou bola možnosť využitia terasy, kde nebol nikto iný ako my, a tak sme po raňajkách vyšli von a užili si lahodnú kávu s krásnym výhľadom na les a za spevu vtákov.

Ako sme sa najedli v okolí?

V deň príchodu sme sa vydali večer do mesta. V centre Krakova sme našli pôvabnú reštauráciu Dobra Kasza Nasza, ktorá podáva typickú poľskú kuchyňu v interiéroch pripomínajúcich atmosféru „letného sídla“ z prelomu 19. a 20. storočia. Plyšové pohovky a kožené kreslá spolu s jemnou hudbou navodili príjemnú atmosféru. Značná časť jedálnička je založená na, v poslednej dobe podceňovanej, ale veľmi typickej poľskej krupici. Pečie sa v špeciálne navrhnutej peci. Obľúbenú príchuť si nájde každý – či už klasickú pohánku so slaninou a sušenými slivkami, alebo ľahkú fúziu perličkových krúpov s kuraťom na kari a čiernymi olivami, či vegetariánsku s mrkvou a zázvorom. Rozhodla som sa pre typickú klasickú domácu masť so sladkou cibuľkou, zaváranými uhorkami a domácim chlebom, kamarátka zvolila domácu paštétu s brusnicami. Je to veľmi roztomilé, lacné miesto s lahodným pivom. Vrelo odporúčam!

Na našej mape Krakova samozrejme nemohla chýbať ikonická Międzymiastowa. Nie je to len reštaurácia, ale aj bar a miesto stretávania. Cez deň funguje ako reštaurácia inšpirovaná kuchyňou, chuťou a zvykmi slávnych miest od LA, Mexico City a New Yorku po Barcelonu, Berlín, Štokholm, Tel Aviv a Tokio. V noci sa mení na klub s hudbou. Boli sme v správny čas na správnom mieste, pretože v ten večer hral jeden zo slávnych DJov. Výzdoba je uvoľnená a ležérna, zasadená do skutočne industriálneho interiéru s pôvodnými prvkami starej tabakovej továrne. Veľký dojem na nás urobila dámska toaleta, kde boli na stenách tapety z džungle. Perfektným riešením boli aj taburetky s barom, kde sme si mohli s kamarátkou sadnúť a pokecať si. 😊 Alkoholické menu priťahuje pozornosť hneď niekoľkými verziami ginu s tonikom, vrátane variantov London (gin, uhorka, spálený rozmarín, limetka) alebo Rio (gin, kivi, mäta, pomaranč, pimienta rosa tonic). Medzinárodné menu obsahuje okrem iného grilovanú chobotnicu, argentínsky steak či šalát s avokádom, kuraťom a čerešňami. Ceny sú skutočne dostupné a DJ bol zdatný v mixovaní novších skladieb so staršími verziami. Je to ideálne miesto, kde môžete stráviť nejaký čas s drinkom a skvelou hudbou.

Druhý deň sme zašli na obed do slávnej Pizzérie Olio, ktorá sa nachádza hneď pri rieke Visle. Dizajn interiéru je pôsobivý, všetko je prepracované do najmenších detailov v mojom obľúbenom boho štýle. K štandardnému menu sme dostali aj doplnkové sezónne menu. V jedlách sa skvele zorientujete, ponuka totiž obsahuje vysvetlenie pre prakticky každú zložku. Po porade s veľmi milou čašníčkou som si objednala pizzu bianca s hľuzovkami. Pekne riešený je aj spôsob podávania príborov a ukladania kvetov na stôl – v obrovských konzervách, pravdepodobne od paradajok. Okrem toho tu tiež nájdete návod, ako jesť neapolskú pizzu. Na pizzu sme čakali asi 40 minút, ale bolo vidno, že je tam veľká prevádzka. Keď konečne dorazila k nášmu stolu, zhodli sme sa, že to stálo za to čakať – dostali sme pizzu s výborným cestom, úžasnou omáčkou a bohatým množstvom surovín. Ceny tu síce nie sú najnižšie, za pizzu zaplatíte okolo 30-40 zł, stojí to však za to!

Ďalším miestom, ktoré stojí za návštevu, je cukráreň a kaviareň NOEL cake & coffee. Ide o kúzelné miesto s jedinečnou atmosférou, inšpirovanou Anglickom 18. storočia. Kto má rád známy seriál Bridgertonovci, bude sa tu cítiť ako doma. Kombinácia tematických dekorácií, čistej bielej, kvetov a rozkošných sladkostí vás jednoznačne uchváti. Ponuka kaviarne zahŕňa rôzne zákusky, vrátane výborných oblátok so smotanovou náplňou a sezónnym ovocím, ktoré sú skutočnou pastvou pre maškrtné jazýčky. Vyskúšať môžete aj kávové variácie, napr. kávu s malinovým sirupom. V NOEL cake & coffee na vás nečaká iba kaviareň, ale skutočný chuťový a umelecký zážitok.

Aké bolo wellness centrum v hoteli?

V sobotu večer, po celom dni strávenom prehliadkou Krakova, sme si obliekli župany a vyrazili do 3. poschodia, kde sa nachádza wellness centrum. Hneď pri vchode bol salónik s vodou. Na naše prekvapenie sme boli vo wellness samy, pritom bolo v hoteli skutočne veľa hostí. Vyskúšali sme suchú (fínsku) saunu, ktorá očisťuje telo od toxínov, a infrasaunu s liečivými infračervenými lúčmi. Tú sme si užili najviac, odpočíva sa tu totiž s výhľadom na les a sauna nebola príliš horúca. Nakoniec sme si oddýchli v soľnej jaskyni, ktorá vytvára mikroklímu podobnú tomu, akú si môžete užívať pri prechádzkach pri mori. Po turistike jednoznačne najlepší relax.

Kam sa vydať na výlet?

Medzi dominanty mesta patrí nábrežie Wawel a Kráľovský hrad. Príležitosť na návštevu sme kvôli veľkému množstvu turistov tentoraz nevyužili, ale možno niekedy nabudúce. Zastavili sme sa aspoň pri Wawelskom drakovi. Legenda hovorí, že pred stáročiami terorizoval obyvateľov Krakova. Museli netvorovi poskytovať obete dobytka a podľa niektorých legiend šelma požierala iba panny. Porážku draka pripomína socha stojaca pri rieke na úpätí Wawelu, pri vchode do Dračieho brlohu, a drak každých pár minút chrlí oheň, čo je veľkou atrakciou hlavne pre deti.

Pozdĺž rieky sme sa vydali do centra, na Hlavné námestie, ktoré je jedným z najväčších trhov v Európe. Na námestí sa nachádza mnoho významných historických budov, z ktorých na vás dýchne dobová atmosféra mesta. Hneď na začiatku stojí kostol Panny Márie, o kus ďalej tržnica Sukiennice, kde si môžete zakúpiť zaujímavé predmety a suveníry. Samozrejme nemôžete minúť radnicu, ktorú strážia dva mocné kamenné levy. V nájomných domoch v blízkosti trhoviska sú rôzne kaviarne, reštaurácie a krčmičky, ktoré sú hojne navštevované turistami, a večer sa v reštauráciách otvárajú okná a hrajú hudobníci alebo kapely.

Odporúčam tiež prechádzku pozdĺž rieky Visly, kde si môžete posedieť pri káve a obdivovať hrad Wawel a vyhliadkové Mlynské koleso. V noci je promenáda pri rieke krásne osvetlená a reštaurácie a bary okolo sú neustále plné.

Navštívte tiež židovskú štvrť, ktorá kypí životom a je plná kaviarní a reštaurácií, ale aj pamiatok na tragické udalosti minulosti. Od kostola sv. Vojtecha na Hlavnom námestí pôjdete po brehu rieky a uvidíte pozostatky židovského geta a továreň Oskara Schindlera zobrazenú vo filme Schindlerov zoznam od režiséra Stevena Spielberga. V srdci Kazimierza nájdete aj židovský cintorín, synagógu a staré námestie.


Záverečné hodnotenie pobytu vo Forest Hoteli ***

„Pobyt v Hoteli Forest je úžasným zážitkom nielen vďaka chutným raňajkám, ale aj skvelej polohe blízko centra mesta. Zároveň si tu užijete pocit, že ste uprostred lesa a uchváti vás krásny výhľad z balkóna. Izby sú priestranné a pekne zariadené, skvele poslúžia na prácu aj odpočinok. Pohodlná posteľ, krásny les za oknom a ranný spev vtákov – ku šťastiu nepotrebujete nič iné. Sauny a soľná jaskyňa na večernú relaxáciu navyše dotiahli celý zážitok do dokonalosti!”


👍 Pobyt vo Forest Hoteli *** bol osobne overený Anetou, členkou tímu Travelking, a jeho návštevu môže s pokojným srdcom odporučiť aj vám. Ďalšie osobne overené hotely si môžete pozrieť tu.

Autor článku:

Aktualizované: 27. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet