Neviete si dovolenku predstaviť bez ochutnávania špecialít miestnej kuchyne? Potom sa vám v Slovinsku bude rozhodne páčiť! Tešiť sa môžete na výborné zákusky, tradičné pokrmy z čerstvých surovín aj farmárske produkty z hôr.
Oslaďte si dovolenku slovinskými dezertmi
Doprajte si počas svojej aktívnej dovolenky aj chvíľku pohody pri káve s niektorým z tradičných slovinských dezertov. Najznámejším zákuskom je bezpochyby nadýchaná kremšnita (Kremna rezina). Tento zákusok z lístkového cesta s nadýchaným vanilkovým krémom je spätý s jazerom Bled. Kremšnitu vyskúšajte v jednej z reštaurácií či kaviarní pri vode – s výhľadom na jazero a hory v pozadí totiž chutí rozhodne najlepšie.
Ďalší obľúbený dezert Prekmurska gibanica pochádza z oblasti Prekmurja, odkiaľ sa rozšíril do celej krajiny. Tvoria ho vrstvy lístkového cesta preložené na striedačku náplňami z maku, vlašských orechov, jabĺk a tvarohu. Jedno jediné sústo tak prináša celú paletu chutí aj textúr.
Tradičným slovinským zákuskom je tiež Potica. Tá trochu pripomína našu bábovku, pripravuje sa však iným spôsobom. Z kysnutého cesta sa uváľa rolka, ktorá sa najčastejšie plní plnkou z vlašských orechov. Naraziť ale môžete aj na ďalšie typy náplní - Slovinci ich údajne poznajú viac ako sedemdesiat. Po upečení sa orechová rolka krája na tenké plátky a podáva sa pri sviatočných príležitostiach.
Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a doprajte si tradičné slovinské pochúťky každý deň.
Načerpajte sily z výdatnej slovinskej kuchyne
Hory vyšťavia aj tých najzdatnejších výletníkov, a tak je po túre potrebné doplniť sily. Slovinská kuchyňa je rovnako rozmanitá ako krajina samotná, a tak si tu každý nájde niečo pre seba. Na jedálnych lístkoch si čoskoro všimnete vplyv inšpirácie zo zahraničia. Z Maďarska si Slovinci prepožičali guláš, z Talianska prosciutto alebo pizzu, z Turecka vynikajúci burek, ktorým sa zasýtite na každom rohu, a z Chorvátska polievku jota alebo balkánske čevapčiči.
Slovinci však majú aj svoje národné jedlá, ktoré určite musíte ochutnať. Vyskúšajte napríklad originálne Štruklji, malé knedličky plnené čímkoľvek, na čo si spomeniete. Pripravujú sa so syrom, orechmi, ovocím a na množstvo ďalších spôsobov. V sladkej verzii si ich môžete dopriať ako dezert, slané varianty sa podávajú ako príloha k mäsu.
Vyznávačov údenín zase poteší preslávená Kranjská klobása s predpísaným postupom výroby, vďaka ktorému v nej nájdete len to najkvalitnejšie mäso. Tradičnú slovinskú klobásu si vychutnáte po horskej túre napríklad s kari, kečupom a chlebom. Z ďalších pokrmov dajte šancu aj cestovinovým taštičkám Žlikrofi, kyslej polievke Štajerska kisla juha alebo chlebovej placke Belokranjska pogača.
Ochutnajte slovinské i medzinárodné špeciality v Ľubľane
Slovinci sú na svoje kulinárske umenie právom hrdí a určite ich poteší, keď zachutí aj vám. Pokiaľ patríte medzi gurmánov, ktorí si dovolenku bez dobrého jedla nevedia predstaviť, potom vás určite nadchne unikátny food festival Odprta kuhna (Otvorená kuchyňa). V hlavnom meste Ľubľane ho môžete navštíviť každý slnečný piatok od marca do novembra. Po jeho vzore navyše podobnú akciu organizujú aj ďalšie tri slovinské mestá - Ptuj, Celje a Koper.
Nespočetné množstvo stánkov s lokálnymi i medzinárodnými špecialitami, príjemné posedenie v uliciach Ľubľane, voňavé jedlo a pohodová atmosféra – niet divu, že to tento tradičný street food festival dotiahol až do prestížnych rebríčkov v časopisoch The Guardian a National Geographic.
Okrem regionálnych jedál môžete vyberať z pestrej ponuky stredomorských, mexických, arabských alebo ázijských pokrmov či výborných burgerov. Nezabúda sa tu ani na vegetariánov či vegánov.