Oblíbené 0

Zatiaľ nemáte žiadne obľúbené ponuky.

  • K ponukám sa môžete kedykoľvek vrátiť
  • Obľúbené ponuky na jednom mieste
  • Upozornenie na zmeny v ponukách

Objavte Poľsko: To NAJ zo slovensko-poľskej hranice

Plánujete dovolenku v Poľsku, alebo hľadáte tipy na víkendový výlet? Slovensko-poľská hranica je posiata krásnymi mestami, pohoriami s rozmanitou krajinou a významnými pamiatkami. Objavte ich všetky!
Objavte Poľsko: To NAJ zo slovensko-poľskej hranice

Slovensko má s Poľskom mnoho spoločného. Okrem podobnej reči, pohnutej histórie a lásky k údeným syrom sa s naším severným susedom delíme tiež o viac ako 540 km dlhú štátnu hranicu. A to znamená poriadne veľa možností na výlety! Inšpirujte sa naším článkom a preskúmajte krásy slovensko-poľskej hranice od západu až na východ. Tak kam sa vydáte najskôr?

Krakov

Krakov

Prekrásny Krakov sa nachádza necelé 2 hodiny cesty autom od slovenských hraníc. Niet teda divu, že ide o veľmi obľúbený výletný cieľ pre mnohých Slovákov. Mesto plné historických skvostov vás očarí pri každej návšteve. Ak jeho tajuplné uličky ešte nemáte prebádané, inšpirujte sa naším článkom s tipmi na to NAJ z Krakova. Pokiaľ už ale mesto poznáte ako svoju dlaň, je načase preskúmať jeho skryté zákutia. Bývalú tržnicu Sukiennice, ktorá stojí priamo na hlavnom Rynku, určite poznáte ako skvelé miesto na zakúpenie suvenírov. Pri najbližšej návšteve skúste vyjsť na poschodie tržnice, kde sa nachádza pobočka Národného múzea s dielami poľských výtvarníkov. Za multimediálnymi výtvormi súčasných umelcov potom zamierte do ultramoderného múzea s názvom Museum of Contemporary Art in Krakow (MOCAK).

Náš Tip: Výlet za umením a históriou môže byť lacnejší, než si myslíte. Mnoho krakovských múzeí a galérií má vo vybrané dni (väčšinou ide o pondelok alebo utorok) vstup zadarmo. Stačí si naplánovať dovolenku na tieto dni a peňaženku v galériách a múzeách ani nemusíte vytiahnuť.

Hľadáte skutočne netradičnejšie atrakcie? Krakov vás ani v tomto nesklame! Nečakaným miláčikom turistov a „virálom“ sa stalo Múzeum voskových figurín. Fotky a videá jeho exponátov totiž obleteli svet a dostali sa dokonca aj do mnohých zahraničných médií. Viaceré z tu vystavených sôch sú totiž… no veď posúďte sami. Návštevníci múzea sa ale zhodujú na jednom - vystavené diela sú tak príšerné, až sú vlastne výborné! Za zábavou zamierte tiež do múzea Krakow Arcade Museum (Muzeum Gier Wideo), ktoré v sebe skrýva zachované a plne funkčné automaty arkádových hier z 80. a 90. rokov. Zahrať si tu môžete retro videohry, ako sú Donkey Kong, Indiana Jones, Mortal Kombat, Super Mario Bros. a viac ako 100 ďalších.

Soľná baňa Wieliczka

Rovnako ako Krakov, aj neďaleká soľná baňa Wieliczka je zapísaná na Zozname pamiatok UNESCO. Toto unikátne dielo prírody aj ľudského umu každoročne navštívia približne 2 milióny turistov. Počas návštevy sa môžete tešiť na zostúpenie až do hĺbky 135 metrov pod zemou. Komentovaná prehliadka Wieliczky trvá približne 2 až 2,5 hodiny, a počas nej sa dozviete množstvo zaujímavých informácií nielen o histórii samotného miesta a ťažbe soli, ale vypočujete si aj legendy, ktorými je baňa opradená. Najpôsobivejšou časťou prehliadky je jednoznačne kaplnka vyzdobená sochami a výjavmi vyhotovenými zo soli - vrátane kryštálov na obrovskom lustri na strope.

Osvienčim

Stačí jediné slovo a mnohým ľuďom prejde po chrbte mráz. Toto malé mestečko bolo totiž svedkom obrovskej tragédie v moderných dejinách ľudstva. Najväčší vyhladzovací tábor na svete sa nachádza necelé dve hodiny jazdy autom od Čadce. Koncentračný tábor tu bol založený na Himmlerov rozkaz z konca apríla 1940, už v júni sem nacisti násilím dopravili prvých väzňov.

Dnes na mieste bývalého koncentračného tábora stojí Pamätník a múzeum Auschwitz-Birkenau, ktorý rozpráva tragické príbehy a osudy väzňov. Z vitrín s tonami vlasov, desiatkami tisícok párov topánok, okuliarmi a kuframi ľudí, ktorí boli umučení a zavraždení, človeku tuhne krv v žilách.

Náš tip: Vstupenky je možné kúpiť aj na mieste, ale z dôvodu množstva návštevníkov odporúčame zakúpiť si vstupy vopred online. Prehliadka trvá približne 3,5 až 4 hodiny a dá sa absolvovať so sprievodcom aj bez. Pre skutočne najlepšie pochopenie ľudských osudov aj fungovania tábora však jednoznačne odporúčame komentovanú verziu prehliadky.

Poľské Tatry - Dolina Chocholowska

Poľské Tatry

Za najvyššími horami krajiny cestujú Poliaci na juh. Najväčší horský masív Poľska, takzvané poľské Tatry, pozostáva zo Západných a Vysokých Tatier a ich hrebeň tvorí prirodzenú hranicu medzi Poľskom a Slovenskom. Aj keď sa Tatry zdajú byť dokonalým miestom pre milovníkov vysokohorskej turistiky, pravdou je, že svoje si tu nájde každý. Okrem výstupov na skalnaté štíty hôr vás tu čakajú aj nenáročné turistické trasy, ktoré zvládnete aj so svojimi deťmi, a dopriať si tu môžete tiež odpočinok a zábavu v miestnych aquaparkoch. A dokonca tu narazíte aj na rušné horské mestečko.

Čo v poľských Tatrách jednoznačne navštíviť?

  • Zakopané, ktorému sa hovorí aj „zimné hlavné mesto Poľska“. Ak chcete zažiť tú pravú atmosféru Zakopaného, začnite prechádzkou po najznámejšej ulici Krupówki, kde sa nachádza nespočetne obchodov, reštaurácii a ďalších atrakcií. Za návštevu tu stojí aj vyhliadkový kopec Gubalowka, kam sa dostanete lanovkou. Milovníkom vody a deťom zas urobíte radosť návštevou Aquaparku Termy Zakopiańskie. V zime vyrazte za poriadnou lyžovačkou do lyžiarskeho strediska Polana Szymoszkowa.
  • Dolina Chocholowska, alebo tiež najfotogenickejší kút Poľska. Dolinu známu svojimi nenáročnými turistickými trasami, tradičnými salašmi a poľanám obsypaným krokusmi a prvosienkami s obľubou navštevujú ako rodiny s deťmi, tak aj milovníci krásnych záberov.
  • Morskie oko je snáď najznámejšie pleso v poľských Tatrách. Nenáročnú cestu k nemu zvládnete aj s malými deťmi. Dopriať si môžete tiež prechádzku okolo celého jazera.
  • Turisti si nenechajú ujsť výstup na najobľúbenejší vrch Poľska Wielky Giewont (1 894 m n. m.), alebo na najvyššiu horu Rysy (2 499 m n. m.), ktorá leží na hranici so Slovenskom.

Poľsko - Najobľúbenejšie pobyty

Poľské Pieniny

Pieniny

Približne 70 kilometrov východnejšie od Tatier sa rozlieha ďalší národný park, o ktorý sa s Poliakmi delíme. Ide o Pieninský národný park, v Poľsku nazývaný Pieniński Park Narodowy. Jeho centrálnu časť tvorí vápencový pás Troch Korún, pod ktorým sa krajinou vinie rieka Dunajec. Aj keď ide o menší národný park, Pieniny majú rozhodne čo ponúknuť - pešo tu môžete prejsť 11 značených turistických trás, z ktorých 2 sú prístupné aj cyklistom.

Čo nesmiete v Pieninách vynechať?

  • Splav rieky Dunajec - krásy slovenskej aj poľskej strany národného parku si najlepšie vychutnáte z netradičného uhla - priamo z vodnej hladiny. Vydajte sa na splav rieky na drevených pltiach, ktoré ovládajú skúsení Gorali s radičnými klobúkmi ozdobenými mušličkami. Plavbu vám okrem výhľadov a špliechania vĺn spríjemnia aj zaujímavosti o pltníctve a tunajších tradíciách.
  • Priehrada Jezioro Czorsztyńskie je veľmi obľúbeným výletným cieľom najmä v lete. Okrem kúpania v priehrade a slnenia sa na pláži si tu môžete požičať tiež vodné bicykle či loďky. Dominantou priehrady je hrad Dunajec vypínajúci sa nad mestečkom Niedzica. Ak by vám návšteva jedného hradu nestačila, vydajte sa na okružnú plavbu parníkom po priehrade, ktorou sa dostanete na druhý breh k hradu Czorsztyn. Celú vodnú nádrž navyše lemuje cyklotrasa ideálna pre vytrvalých cykloturistov.
  • Obec Dębno je nenápadná dedinka na najzápadnejšom cípe priehrady Czorsztyńskie, kde sa nachádza poklad zapísaný na Zozname svetového dedičstva UNESCO - najzachovalejší gotický drevený kostol v Poľsko - kostol sv. Michala Archanjela.
  • Tri Koruny, skalnatý trojvrch opradený legendami vám bude robiť očarujúcu kulisu počas plavby na plti. Zdatnejší turisti sa môžu vydať aj na vrchol hory (982 m n. m.), odkiaľ si vychutnajú fantastický výhľad na tok Dunajca s plťami, siluetu Červeného kláštora a pri dobrom počasí aj na Vysoké a Belianske Tatry na Slovensku.

Kúpeľné mesto Muszyna

Drobné mestečko Muszyna, ktoré sa nachádza sotva 11 km slovenských hraníc, preslávili najmä termálne kúpele. Tunajšie minerálne pramene bohaté na vápnik, magnézium, železo a sodík totiž priaznivo vplývajú na pohybové ústrojenstvo, trávenie aj dýchacie cesty. K liečbe pomáha aj svieži horský vzduch, ktorý na vás bude priaznivo vplývať tiež počas spoznávania miestnych zaujímavostí.

Čo navštíviť v meste Muszyna?

  • Zmyslové záhrady, ktoré sú navrhnuté tak, aby tunajšia flóra postupne počas prechádzok vplývala na všetky vaše zmysly. Návšteva záhrad sa nezaobíde bez výstupu na rozhľadňou či prechádzky labyrintom.
  • Kostol sv. Jozefa obklopený Biblickou záhradou, kde sú rôzne príbehy z Biblie zobrazené pomocou nápadito upravených rastlín. Vstupné do kostola aj záhrady je dobrovoľné.
  • Zrúcanina hradu zo 14. storočia nad mestom, z ktorej sa pred vami otvorí výhľad na celé mesto a rieku Poprad.
  • Ak by vám termálne bazény v kúpeľoch Muszyna nestačili, vydajte sa do neďalekého kúpeľného mesta Krynica-Zdrój (11 km), kam vedie tiež nenáročná cyklotrasa.

Náš tip: Do poľskej Muszyny sa cez víkend ľahko dostanete vlakom. Zo Slovenska totiž v sezóne premáva Beliansky Expres s trasou začínajúcou v stanici Poprad-Tatry a končiacou práve v Muszyne.

Bonus: Zámok Łańcut

Vedeli ste, že podľa mnohých najkrajší zámok v Poľsku, nemáme zo Slovenska vôbec ďaleko? Zámok Łańcut leží v rovnomennom poľskom mestečku a sotva 3 hodiny jazdy autom od Prešova (cca 174 km). Jeho história siaha už do roku 1349, kedy kráľ Kazimír Veľký založil v tejto oblasti nové mesto, a s ním aj hrad. O poznanie modernejší zámok tu začal vznikať až od 17. storočia a v rokoch 1889–1911 prešiel kompletnou rekonštrukciou, kedy došlo k prestavbe všetkých poschodí a izieb. Do zámku bola zavedená voda, vybudovaná kanalizácia a dokonca aj natiahnutá elektrina. Tým sa z neho stala jedna z najluxusnejších aristokratických rezidencií v Európe a obľúbeným letoviskom nielen šľachty, ale taktiež diplomatov a bohatým továrnikov a priemyselníkov.

Zámok Łańcut prežil obe svetové vojny takmer bez ujmy. Vďaka tomu si tu dnes môžete pozrieť v pôvodnej podobe impozantnú tanečnú sálu, veľkú jedáleň, galériu sôch a dokonca aj dvorné divadlo, tematicky zariadené čínske izby či dokonca jednu z najbohatších knižníc v Poľsku. Neoddeliteľnou súčasťou návštevy zámku Łańcut je tiež prechádzka jeho rozsiahlym anglickým parkom s tematickými záhradami a skleníkmi. Alebo dáte prednosť jazde po parku v historickom koči?

Autor článku:

Aktualizované: 28. 9. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň