Oblíbené 0

Zatiaľ nemáte žiadne obľúbené ponuky.

  • K ponukám sa môžete kedykoľvek vrátiť
  • Obľúbené ponuky na jednom mieste
  • Upozornenie na zmeny v ponukách

Objavte to NAJ z Poľska: 8 NAJkrajších kostolov, ktoré vás ohromia svojou božskou architektúrou

V Poľsku žije najviac veriacich zo všetkých európskych krajín, a tak vás asi neprekvapí, že tu na každom rohu stojí kostol. V rámci Poľska by ste ich napočítali cez 10 000! Niektoré sú malé, iné obrovské, ale ktoré z poľských kostolov sú tie najkrajšie?
Objavte to NAJ z Poľska: 8 NAJkrajších kostolov, ktoré vás ohromia svojou božskou architektúrou

Vybrať z obrovského množstva poľských kostolov osem najkrajších, to nie je vôbec jednoduchá úloha. Napriek tomu vám v tomto článku prinášame výber zaujímavých cirkevných stavieb, ktorých návšteva vás obohatí, aj keď nepatríte medzi veriacich. Na ktoré poľské kostoly sa oplatí ísť sa pozrieť?

1. Ikonická Wawelská katedrála s ostatkami kráľov

Katedrála na návrší Wawel je nielen symbolom mesta Krakov, ale aj celého Poľska. Po stáročia tu prebiehali korunovácie a pohreby poľských kráľov, a tak je interiér katedrály bohato zdobený a plný významných umeleckých diel. Súčasná bazilika vyrástla na tomto mieste v 14. storočí, prvá svätá stavba tu však stála už v roku 1020. Spoločnosť jej stovky rokov robí krakovský hrad.

Katedrála je otvorená pre turistov každý deň. Navštíviť môžete malé múzeum, hrobky významných poľských osobností, ako je prezident Lech Kaczyński alebo kráľovná Anna Jagelovská, alebo vystúpiť na vežu až k Zikmundovmu zvonu.

Vyberte si ubytovanie v Krakove a spoznajte jeho slávne pamiatky aj tiché zákutia.

2. Drevený kostol sv. Paraskevy v Kwiatońi

Kostol sv. Paraskevy v Kwiatońi je najikonickejší stavbou zo skupiny Karpatských drevených chrámov, ktoré sú súčasťou zoznamu UNESCO. Celkom 8 zo 16 romantických drevených kostolíkov nájdete na poľskom území, zvyšok potom za hranicami na Ukrajine.

Pôsobivý kostol s tromi rôzne vysokými vežičkami bol vystavaný v 18. storočí. Drevená architektúra krásne zapadá do prírody v okolí, a tak sa sem môžete tešiť na oku lahodiaci zážitok.

3. Vroclavský kostol sv. Márie Magdalény s pekným výhľadom

Poľský Vroclav je plný prekrásnych kostolov. Patrí medzi ne napríklad katedrála sv. Jána Krstiteľa alebo kostol sv. Kríža. Veľmi zaujímavou stavbou je ale tiež menej známy kostol sv. Márie Magdalény, ktorý stojí v historickom centre mesta hneď pri malebnom Rynku. Táto mohutná stavba totiž skrýva jednu zaujímavosť - malý most spájajúci dve veže vo výške 40 metrov.

Z Mostku Pokutnic (Čarodejníc) si užijete nádherný výhľad na celé historické centrum. Zábavná je aj samotná cesta hore, ktorá navodzuje strašidelnú atmosféru pripomínajúcu povesť o lenivej Tekle a dobrej čarodejnici Martynke. Obe bájne postavy sú na mostíku stvárnené v podobe kovovej sošky.

Vyberte si pobyt vo Vroclave a spoznajte, čo všetko vám môže ponúknuť.

4. Veľkolepá katedrála sv. Petra a Pavla v Poznani

Na zozname najkrajších kostolov nesmie chýbať slávna poznaňská katedrála, ktorá je najstaršou katedrálou v Poľsku. Na Tumskom ostrove stojí od roku 968, dnešnú gotickú podobu ale získala až na prelome 14. a 15. storočia. Elegantná stavba bola ako mnoho ďalších poľských budov značne poškodená počas 2. svetovej vojny, potom však bola obnovená, a aj dnes je tak jedným z hlavných lákadiel mesta Poznaň.

Interiér katedrály je bohato zdobený. Budete žasnúť nad vitrážovými oknami, 13 kaplnkami i gotickým oltárom. V podzemí katedrály našli svoj odpočinok významní poľskí panovníci, napríklad Boleslav Chrabrý.

Vyberte si ubytovanie v Poľsku a spoznávajte miestnu architektúru.

5. Modernistický kostol sv. Rocha

V Bielostoku objavíte kostol, ktorý sa úplne odlišuje od všetkých, ktoré ste doteraz v Poľsku videli. Nečakajte gotiku ani baroko, kostol sv. Rocha bol postavený až neskôr, v rokoch 1927 až 1946 v modernistickom štýle podľa návrhu slávneho architekta Oskara Sosnowského.

Ak máte radi netradičné stavby, potom by ste návštevu tejto architektonickej rarity nemali dlho odkladať. Nielenže budete obdivovať stavbu ako takú, ale zároveň si pripomeniete históriu. Kostol bol totiž vystavaný ako pamätník znovunadobudnutej nezávislosti Poľska.

Vyberte si ubytovanie v Poľsku a spoznávajte miestnu architektúru.

6. Katedrála v Gdansku s orlojom a výhľadom

Zo všetkých gdanských architektonických skvostov vyčnieva Bazilika Nanebovzatia najsvätejšej Panny Márie, ktorej sa hovorí aj „Mariánska bazilika“. Tento monumentálny rímskokatolícky kostol vás uhranie svojou veľkosťou. Ide totiž o druhú najväčšiu tehlovú katedrálu na svete.

Interiér nie je postavený vo veľkolepom štýle. Medzi strohými bielymi múrmi vyniká krásny goticko-renesančný oltár. Pýchou kostola je gdanský orloj, ktorý je netradične umiestnený vo vnútri miesto na vonkajšej stene. Astronomické hodiny bijú iba raz denne, a to o 11:57. Ďalším nezabudnuteľným zážitkom je výstup na vežu, z ktorej uvidíte nádhernú mestskú panorámu.

Vyberte si ubytovanie v Gdansku a objavte miestne pamiatky pripomínajúce pohnutú históriu.

7. Nórsky kostol Wang, čo precestoval svet

Jednou z najvýznamnejších pamiatok poľských Krkonôš je kostol Wang, ktorý predtým stával ďaleko za morom. Po dlhých 700 rokov zdobil tento vikingský kostol nórsku dedinu. Jej obyvatelia sa ho však rozhodli vymeniť za kamenný a pôvodný svätostánok predať na drevo.

O záchranu dreveného skvostu sa postaral nórsky maliar žijúci v Nemecku Johan Christian Dahl, ktorý ho nechal previezť do Berlína, odkiaľ nakoniec doputoval až do poľského mestečka Karpacz. V kúpeľoch na úpätí Sněžky si tak dnes prezriete dávnu škandinávsku architektúru neďaleko českej hranice.

Vyberte si ubytovanie v poľských Krkonošiach, prezrite si kostol Wang a prírodné krásy v okolí.

8. Dominantný kostol Nanebovzatia Panny Márie v Krakove

Niet divu, že historický Krakov figuruje na tomto zozname hneď dvakrát. Kostol Nanebovzatia Panny Márie v Krakove, ktorý stojí na centrálnom námestí, patrí medzi najvýraznejšie stavby v meste.

Rozpoznateľný je vďaka jeho dvom rôzne vysokým vežiam, ktoré sú vidieť už z diaľky. Veľkolepá bazilika s tromi loďami pochádza zo 14. až 15. storočia. Vnútri objavíte prepychový gotický oltár s Pannou Máriou s úctyhodnými rozmermi 12×11 metrov.

Vyberte si ubytovanie v Krakove a spoznajte jeho slávne pamiatky aj tiché zákutia.

Autor článku:

Aktualizované: 28. 9. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň