Oblíbené 0

Zatiaľ nemáte žiadne obľúbené ponuky.

  • K ponukám sa môžete kedykoľvek vrátiť
  • Obľúbené ponuky na jednom mieste
  • Upozornenie na zmeny v ponukách

Objavte to NAJ z Poľska: 8 miest, kde vám stuhne krv v žilách

Poľsko je krajina s bohatou kultúrou, krásnou prírodou, a tiež ukrýva lokality, ktoré vám naženú poriadne zimomriavky. Okoreňte si svoj výlet a objavte najstrašidelnejšie miesta v Poľsku!
Objavte to NAJ z Poľska: 8 miest, kde vám stuhne krv v žilách

Duchovia, paranormálne aktivity alebo staré babské historky? Či už ste milovníci hororov, lákajú vás záhadami opradené miesta, alebo len hľadáte, ako si spestriť svoju dovolenku v Poľsku, máme pre vás tipy na klasické aj originálne výletné ciele, pri ktorých vám bude behať mráz po chrbte.

Kaplnka plná lebiek

Na prvý pohľad nenápadná kaplnka na severe mesta Kudowa-Zdrój v sebe ukrýva neobvyklé prekvapenie. Interiér zdobí tritisíc ľudských lebiek a základy a steny tvorí zhruba dvadsať až tridsaťtisíc ľudských ostatkov.

História kostnice v Čermnej sa datuje až do 18. storočia. Vybudoval ju miestny farár Václav Tomášek, ktorý so svojimi spolupracovníkmi zozbieral kosti z masových hrobov obetí vojen a epidémií.

Ide o jednu z najznámejších kostníc v strednej Európe, ďalšia sa nachádza v Česku v Sedlci pri Kutnej Hore.


Zrúcanina hradu Ogrodzieniec

Dejiny hradu sa začali písať v 12. storočí, za dobu svojej existencie zažil Ogrodzieniec niekoľko nájazdov a vystriedal množstvo majiteľov. Medzi najznámejších vlastníkov patrí krutý Stanisław Warszycki. Správca Warszycki oplýval veľkým bohatstvom a zaslúžil sa o rozvoj obchodu a poľnohospodárstva v okolí, nechal vystavať niekoľko svätostánkov, a stal sa tak obľúbencom kňazov.

Hoci bol prezentovaný ako zbožný človek, jeho správanie také vôbec nebolo. Vyžíval sa v mučení poddaných aj rodiny - svoju ženu dokonca nechal verejne bičovať. Údajne mal pri hrade vybudovanú mučiareň s nástrojmi, ako je železná panna alebo judášova stolica.

Ako to už pri starobylých budovách býva, aj s týmto bývalým hradom sa spája niekoľko bájí. Warszycki bol chamtivý človek. Svoje bohatstvo chcel ochrániť za každú cenu, a tak zapredal svoju dušu diablovi. Po svojej smrti sa mal na hrad vrátiť ako čierny zúrivý pes, ktorý dodnes stráži ukryté cennosti.

Ogrodzieniec sa nachádza neďaleko Katovíc v pohorí Sokolie hory a je súčasťou 160-kilometrovej trasy - Chodník Orlích hniezd. Zrúcanina hradu sa preslávila vďaka seriálu Zaklínač z produkcie Netflix. Práve tu sa odohrala veľkolepá bitka pri Soddene.


Lesopark Witkowice

Niektoré zdroje hovoria o lesoparku Witkowice pri Krakove ako o lese samovrahov, avšak mnohí jeho návštevníci o ňom hovoria, že je príjemným miestom na prechádzku v zeleni. Kde je teda pravda?

Každé mesto má svoje legendy a Krakov ich má hneď niekoľko! Jednou takou je tá o prímestskom lesnom parku Witkowice. Začiatkom školského roku 2001 sa vydalo deväť kamarátov do lesa osláviť túto udalosť. Akonáhle na miesto vkročili, pohltila ich hustá hmla a študenti bez stopy zmizli. Posledný, kto ich videl, bol starší muž, ktorý ich pred vstupom do parku varoval slovami, že ide o nebezpečné miesto.

Po študentoch niekoľko mesiacov pátrala polícia, bohužiaľ, neúspešne. Na miesto sa vydali priatelia zmiznutých, aby si uctili pamiatku svojich kamarátov pár drinkami. Počas večera zbadali podivný obrys svetla, a tak siahli po fotoaparáte so snahou žiarenia zachytiť. Tomu, čo prístroj odfotil nechceli veriť – cez aparát sa im zjavili postavy zmiznutých mŕtvych študentov.

Pri snahách dopátrať sa pravdy o tom, čo sa pred viac ako dvadsiatimi rokmi skutočne prihodilo, sme však nenarazili na žiadne správy, ktoré by historku o stratených študentoch potvrdili, zato sme narazili na mnoho variant tejto mestskej legendy.

Poľsko - Najobľúbenejšie pobyty


Osvienčim

Snáď nič nedokáže človeku nahnať väčší strach ako to, čo napáchali nacisti na nevinných ľuďoch. Hrôzy, ktoré sa odohrali v najväčšom nacistickom koncentračnom a vyhladzovacom tábore si asi len ťažko dokážeme predstaviť. Nielen, že väzni žili v neľudských podmienkach, mnohí z nich čelili hrozným sadistickým praktikám alebo sa stali objektmi najrôznejších neetických lekárskych pokusov. Medzi neslávne známe patria experimenty na dvojčatách, všelijaké pokusy s chorobami, plynmi, jedmi a mnoho ďalších.


Cintorín Powazki

Miesta posledného odpočinku majú zvláštnu auru. Hoci na nich panuje pokoj a mier, pôsobia mnohokrát temne a ponuro. Jednou z nekropolí, ktorá ľuďom naháňa husiu kožu, je najstarší varšavský cintorín Powazki, na ktorom je pochovaných mnoho významných poľských osobností – umelci, politici i doktori.

Nekropola bola založená v roku 1790 a odhaduje sa, že tu odpočíva viac ako 1 milión mŕtvych. Majestátne cintoríny, staré náhrobné kamene a veľké množstvo detailne prepracovaných sôch pod korunami stromov dodávajú miestu nádych tajomna.

Práve sochy sú ústrednými postavami rôznych strašidelných historiek o tomto mieste. Vraj totiž v noci ožívajú a medzi hrobmi sa objavujú rôzne nevysvetliteľné úkazy.


Vila na Diablovom kopci

Kúzelné prímorské mestečko Gdansk je historickou pokladnicou severu Poľska, ale aj domovom Diablovho kopca, na ktorom sídli strašidelná opustená vila. Budova sa nachádza na vrchu Sobotka. Podľa povestí je to miesto, kde čarodejnice organizovali seansy s démonmi z temnôt a zakázané rituály.

Koncom 19. storočia sa vo vile nachádzala reštaurácia Zinglers, v rokoch 1925 až 1933 bola ústredím sídlom gdanskej slobodomurárskej lóže a po druhej svetovej vojne tu sídlila miestna televízna stanica. Vila na Diablovom kopci vystriedala mnoho majiteľov, ktorí sa stretávali s množstvom podivných udalostí spôsobených temnými silami.

Dom stojí na skvelom mieste a v minulosti sa pýšil skvostnou architektúrou. Dnes je však vila v naozaj úbohom stave a nových majiteľov už asi nikdy nenájde.


Ústav Zofiówka

Pol hodiny jazdy od Varšavy, na okraji mesta Otwock, sa nachádza jedno z najstrašidelnejších miest v Poľsku – nemocnica pre duševne chorých Židov Zofiówka. Ústav bol vybudovaný začiatkom 20. storočia vďaka finančnej podpore Zofie Endlemnaovej. Nemocnicu navštevovali chudobní chorí, ktorým tu pomáhali zadarmo.

Počas okupácie bola Zofiówka súčasťou varšavského ghetta a nad ústavom prevzal vládu nacistický lekár Jost Walbum. S chorými bolo zaobchádzané rovnako ako s ľuďmi v koncentračných táboroch. V roku 1942 potom došlo v ústave v rámci akcie T4 (Aktion T4) k likvidácii postihnutých a chorých. Nacisti v nemocnici zavraždili vyše 100 pacientov, iní boli odvlečení do koncentračných táborov. Niektorým lekárom a sestrám sa pred tragédiou podarilo utiecť sanitkou do Varšavy, ostatní spáchali samovraždu.

Dnes je z nemocnice opustená ruina, ktorú navštevujú fanúšikovia paranormalít a vandali. V budove ani v okolí nie sú stopy po jej histórii, ani žiadna pamätná doska venovaná pacientom a obetiam vojny.

Medzi ľuďmi sa traduje, že sa z budovy stále ozýva krik a stonanie. K nemocnici sa viaže aj niekoľko strašidelných historiek. Medzi najznámejšie patrí tá o chorej mníške, ktorá po návrate z misie v Afrike trpela schizofréniou a spáchala samovraždu. Vraj sa jej duch na miesto vracal a zhadzoval zo stien obrazy, ktoré namaľovala, keď ešte žila. Zamestnanci sa báli brať nočné smeny, a tak si na pomoc prizvali exorcistu.


Lost Souls Alley

Hoci Lost Souls Alley nie je opradená žiadnymi mýtmi a legendami, strach vám zaiste naženie. Strašidelný dom v Krakove patrí medzi najlepšie v Európe. Lost Souls Alley kombinuje interaktívnu strašidelnú atrakciu spolu s prvkami klasických únikových hier. Postavte sa svojím nočným morám alebo prežite vaše obľúbené hororové snímky na vlastnej koži. Podľa toho, ktorý variant hry si vyberiete, budete čeliť rôznym psychicky náročným výzvam, dokonca aj bolesti.

Autor článku:

Aktualizované: 28. 9. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň