Oblíbené 0

Zatiaľ nemáte žiadne obľúbené ponuky.

  • K ponukám sa môžete kedykoľvek vrátiť
  • Obľúbené ponuky na jednom mieste
  • Upozornenie na zmeny v ponukách

Objavte to NAJ z Poľska: 7 NAJpôsobivejších pláží pri Baltskom mori

Rozľahlé pláže, borovicové háje a piesočné duny. Reč nie je o juhu Európy, ale o severe. Poľsko patrí pri výbere letnej dovolenky medzi zabudnuté destinácie a to je škoda, pretože ponúka krásne pobrežie aj príjemnú klímu. Ktoré poľské pláže vás nadchnú?
Objavte to NAJ z Poľska: 7 NAJpôsobivejších pláží pri Baltskom mori

Pri Baltskom mori sa budete skvele baviť po celý rok. Kúpanie si tu ale užijete najmä na prelome júna a júla, kedy sa teplota vody pohybuje okolo príjemných 20 °C. Pre poľské pobrežie sú typické široké pláže s jemným pieskom, farebnými kamienkami a krásne voňajúce borovicové lesy. Vydajte sa na sever a objavte kúzlo tamojších pláží. Aby ste si nemuseli lámať hlavu nad tým, kam sa vydať, vybrali sme pre vás tie najpôsobivejšie.

Świnoujście: pláž ukrývajúca nejedno tajomstvo

Pri kúpeľnom mestečku Świnoujście sa nachádza pláž pokrytá zlatým jemným pieskom a obmývaná najteplejšou morskou vodou na pobreží Poľska. Okrem toho sa Świnoujście pýši najväčším počtom slnečných dní a najširšou plážou v Poľsku.

Świnoujścieje je populárnou destináciou medzi cyklistami, vyznávačmi vodných športov i milovníkmi pamiatok. Nájdete tu skvelé podmienky pre windsurfing, kitesurfing aj skimboarding. V okolí pláže sa nachádza veľa zaujímavých miest na preskúmanie. Vydajte sa k dominantne – veternému mlynu, zdolajte 308 schodov najvyššieho majáku v Poľsku a kochajte sa jedinečným výhľadom. Prejdite sa tiež malebnou ulicou Hołdu Pruskiego – zachovalé rozprávkové predvojnové domy vás najviac očaria pri západe slnka, kedy lúče zahalia budovy zlatými farbami.

V blízkosti pláže sa nachádza niekoľko pevností: Gerharda, Anjelova a Západná. Pláž lemujú borovicové lesy s turistickými chodníkmi, pod ktorými sa nachádza rozsiahly podzemný komplex - Podzemné mesto na ostrove Wolin.

Pláž majú vo veľkej obľube turisti aj miestni. Návštevníci na rôznych recenzných platformách, ako je napríklad TripAdvisor, chvália najmä veľké priestranstvo pláže, čistotu a tiež okolie so širokou škálou možností voľnočasových aktivít. Vďaka mnohým pozitívnym recenziám si pláž vyslúžila ocenenie Traveler's Choice.

Ustka: pokoj aj ruch mesta na jednom mieste

Pláže pri kúpeľnom mestečku Ustka v severnom Poľsku pri ústí rieky Słupia rozdeľuje prístav na dve časti. Východná pláž sa nachádza bližšie k centru a ponúka gastronomické zážitky, voľnočasové aktivity, ihrisko aj zázemie na rôzne športy. Západná časť je pokojnejšia a menej turistická.

Východnú pláž stráži socha morskej panny, ku ktorej dôjdete po kamennom móle. Hovorí sa, že bronzový monument prináša šťastie – stačí jej siahnuť na prsia. Morská panna držiaca lososa sa rýchlo stala turistickou atrakciou a láka davy turistov. Pokiaľ dávate prednosť pokoju, vydajte sa na západné pláže, kde namiesto cestovateľov stretnete skôr rybárov. Tak kam sa vydáte? Dáte prednosť pokojnejšej alebo živšej časti?

Až vás prestane baviť leňošenie pri vode, môžete sa prejsť po promenáde z roku 1875 okolo mora a vychutnať si v priľahlých podnikoch niečo dobré. Na pobreží sa nachádza 17 majákov, avšak jeden z nich je unikátom - Maják Ustka je skutočnou pastvou pre oči zvonku aj zvnútra. Keď zdoláte pár schodov, za odmenu vás čaká výhľad na krásne okolie. Mesto zdobia krásne historické meštianske domy, ktoré mu dodávajú jedinečnú atmosféru. V centre môžete tiež preskúmať Blücher – komplex nemeckých bunkrov z 30. rokov 20. storočia, ktorý sa nachádza hneď vedľa vlnolamu západného prístavu.

Pláž Ustka je držiteľom Modrej vlajky, čo je medzinárodné ocenenie, ktoré sa udeľuje plážam, ktoré spĺňajú prísne kritériá týkajúce sa čistoty vody a pobrežia, udržateľného cestovného ruchu i bezpečnosti. Pláž lemujú lesy aj duny. Väčšinou je pokrytá jemným pieskom, v odľahlých oblastiach ale narazíte aj na skalnaté časti s malými okruhliakmi či hrubším pieskom.

Hel: začiatok Poľska

Raj uprostred Pacifiku? Kdeže! Tridsaťpäť kilometrov dlhý pás bielych piesočných dún sa nachádza v severovýchodnej časti Poľska. Polostrov Hel s rovnomenným mestom bol predtým vojensky strategickým miestom, dnes je výletnou lokalitou s krásnou prírodou. A čo je na tomto raji pri Baltskom mori najlepšie? Nestretnete tu príliš veľa turistov a môžete tu pozorovať tulene.

Keďže sa Hel nachádza ďaleko na severe Poľska, more je aj počas hlavnej sezóny chladnejšie. Pláže sú čisté, občas ich zdobia stromy a trávnaté porasty. Polostrov je skvelé miesto na jednodňový aj viacdenný výlet. Do mesta Hel sa môžete dostať trajektom, ktorý vyráža z Gdanska, alebo autom cez Władysławowo. A keď už polostrov navštívite, vychutnajte si chvíle odpočinku na malebnej pláži Jurata s krásnym dreveným mólom.

Celým polostrovom sa tiahne udržiavaná cyklotrasa. Cesta je rovná a vedie cez borovicové lesy, takže výlet na bicykli zvládnete aj s deťmi. Na Hele sídli aj záchranná a výskumná stanica pre tulene, Fokarium. Na pobreží Baltského mora sa budú skvele baviť fanúšikovia vodných športov, sú tu ideálne podmienky pre paragliding, windsurfing aj jazdu na vodných skútroch. Pokiaľ si budete chcieť oddýchnuť od vodných radovánok, môžete sa prejsť popri romantickom majáku alebo si urobiť prechádzku v prírodnej rezervácii Helské duny.

Kołobrzeg: najväčšie poľské letovisko pri Balte

Kołobrzeg, niekedy nazývaný aj Kolobreh, je populárne kúpeľné letovisko a jeho hlavná pláž patrí medzi vyhľadávané ciele mnohých turistov i Poliakov. Z toho dôvodu teda v hlavnej sezóne počítajte so zvýšeným počtom návštevníkov. Tešiť sa môžete na dlhé široké piesočné pláže, drevené vlnolamy a ak sa vydáte aj na východ, môžete si tu prenajať klasické plážové ležadlá v štýle 30. a 40. rokov minulého storočia.

Keďže pláž leží pri turistickom letovisku, nájdete tu mnoho podnikov i možností športového vyžitia. Pobrežie Kołobrzegu je rozdelené na tri časti: centrálnu, východnú a západnú. V centrálnej časti sa nachádza dominanta mesta – krásny tehlový maják, mólo v Kołobrzegu, a tiež bazilika Nanebovzatia Panny Márie. Ten najkrajší úsek pláže s piesočnými dunami nájdete na západnej strane. Na východ od móla vedie pozdĺž parku jedna z najkrajších a najdlhších promenád pri Baltskom pobreží – promenáda Wydmowa.

Pláž Grzybowo: tichý sused rušného letoviska

Pri Kołobrzegu sa ešte chvíľu zdržíme. Blízko mesta sa totiž v chránenej krajinnej oblasti nachádza dedina Grzybowo s rovnomennou verejnou plážou. Tú lemujú turistické aj cyklistické trasy vedúce cez borovicové lesy.

Túto pláž si zamilujú najmä tí, ktorí uprednostňujú pokojnú dovolenku v prírode. Piesočnatá pláž je široká a čistá s pozvoľným vstupom do vody, ktorá je teplejšia ako na plážach v okolí Kołobrzegu.

Baltské more - Najobľúbenejšie pobyty

Pláž v Trzęsaczu: skrytý klenot

Pokiaľ milujete fotogenické miesta, pobrežie pri dedine Trzęsacz si určite zamilujete. Obec sa nachádza 1,5 kilometra na západ od mesta Rewal a ponúka kúzelnú pláž, ktorej dominantou je gotický tehlový kostol sv. Mikuláša z prelomu 14. a 15. storočia. Kostol bol postavený 2 kilometre od mora, voda sa ale počas rokov priblížila a postupne kostol pohlcuje. Dnes z kostola zostala len južná strana.

Veľkú pláž so zlatým pieskom a pozvoľným vstupom do tyrkysového mora ohraničuje zráz s trávnatými porastmi a so stromami, ktoré počas leta poskytujú prírodný úkryt pred slnkom.

Na pláži môžete počas hlavnej sezóny očakávať klasické zázemie – toalety, bary aj reštaurácie. Miesto je vhodné pre rodiny s deťmi aj pre tých, ktorí radi cestujú sólo. Okrem kúpania si tu môžete zahrať plážový volejbal a vyskúšať kitesurfing alebo windsurfing. A ak zatúžite po peknom výhľade, vylezte na kovovú vyhliadkovú plošinu, ktorá sa nachádza priamo pri zrúcanine.

Sopot: pláž s najdlhším dreveným mólom v Európe

Kúpeľné mestečko ležiace medzi Gdanskom a Gdyňou sa pýši najkrajšími a najobľúbenejšími plážami v oblasti Trojmestia. Dominantou sopotskej pláže je najdlhšie drevené mólo v Európe. Majiteľov psov poteší, že sa po móle môžu prejsť aj so svojím maznáčikom. Krásny výhľad na drevené mólo a pobrežie budete mať z vyhliadkovej veže s bohatou minulosťou menom Latarnia Morska.

Vstup na mólo je v niektorých mesiacoch spoplatnený. Viac informácií o vstupe na mólo nájdete na oficiálnych webových stránkach.

Piesočnatá pláž s jemným pieskom je pravidelne udržiavaná, za čo získala aj ocenenie Modrá vlajka. Tiahne sa pozdĺž celého letoviska a miestami dosahuje šírku viac ako 100 metrov. Keďže sa nachádza blízko populárneho strediska, môžete sa tešiť na mnoho voľnočasových aktivít a tiež si tu môžete vychutnať medzinárodné i poľské jedlá.

Páčiť sa tu bude predovšetkým rodinám s deťmi - v lete je k dispozícii detský bazénik a rôzne vodné atrakcie pre najmenších.


Počas hlavnej sezóny ponúkajú všetky spomínané pláže klasické zázemie a tiež oblasti strážené plavčíkmi. Pokiaľ cestujete so psíkmi, určité úseky pláží sú prístupné aj pre štvornohých parťákov.

Autor článku:

Aktualizované: 28. 9. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň