Kam do Rakúska? Vyberte si z tých najzaujímavejších lokalít

Čím viac slovenských turistov začína objavovať krásy Rakúska i mimo zimnú sezónu. Či preferujete aktívnu dovolenku alebo odpočinkový pobyt, z letnej dovolenky v Rakúsku si odveziete výnimočné zážitky. Kam vyraziť v lete v Rakúsku na najlepšiu dovolenku?
Kam do Rakúska? Vyberte si z tých najzaujímavejších lokalít

Radi by ste sa vydali na pobyt do Rakúska, no neviete si vybrať, kam ísť konkrétne? Poradíme vám, ktoré lokality sú v Rakúsku považované za najzaujímavejšie. Čítajte ďalej!

Alpy

Rakúske Alpy patria tradične k najobľúbenejším destináciám pre zimné dovolenky. Nádherná príroda plná majestátnych vrcholov aj krištáľovo čistých jazier je ale zároveň perfektným miestom aj pre letné prázdniny.

Alpy sú ako stvorené pre aktívny pobyt v akomkoľvek ročnom období. Či už dávate prednosť výletom pešo alebo na bicykli, môžete túto oblasť preskúmať vďaka fantastickým turistickým trasám. Regiónom rakúskych Álp vedie časť najznámejšej a najfrekventovanejšej európskej cyklotrasy Dunajskej cyklotrasy. Priezračne čisté ľadovcové jazerá počas výletov priamo nabádajú na osvieženie. Medzi známe jazerá patrí napríklad Achensee, Attersee, Traunsee alebo Mondsee.

Ďalej môžete načerpať sily v tunajších kúpeľoch a deťom dopriať návštevu rozprávkových ihrísk a parkov. Jedinečný zážitok ponúkajú termálne kúpele Amadé, v ktorých sa počas relaxácie a vodných radovánok môžete kochať výhľadom na pasúce sa kravy aj vrcholky neďalekých hôr. Tieto kúpele sú v celoročnej prevádzke a sú skvelou alternatívou pri nepriaznivom počasí.

Malebné horské dedinky aj väčšie mestá sú plné historických pamiatok a krásnej architektúry. Ubytovacie kapacity sú preslávené rodinnou atmosférou a pohostinnosťou miestnych. Či už sa vydáte na wellness pobyt alebo aktívnu dovolenku, rakúske Alpy sú ideálnou destináciou.

Chcete sa vydať do Álp? Pozrite sa na tipy na pobyt v rakúskych Alpách.


Dolné Rakúsko

Oblasť Dolného Rakúska je historickým jadrom celej krajiny. Vďaka svojej bezprostrednej blízkosti zo Slovenska je veľmi obľúbenou lokalitou pre dovolenku a výlety. Nikde inde v Európe nenájdeme tak malé územie, kde by sa harmonicky prelínalo toľko typov krajiny.

V horúcom lete sa môžete príjemne schladiť počas plavby po najväčšom podzemnom jazere Európy v jaskyni Hinterbrühl.

Milovníci vlakov a železníc si prídu na svoje v nostalgicom Reblauskom exprese, ktorý spája kraje Weinviertel a Waldviertel. Naftová lokomotíva s tmavo zelenými vlakmi vás vráti do minulého storočia. Vo vlaku vám zdarma prepravia aj bicykle a špeciálny zážitok ponúka vagón s vínnym šenkom, kde sú na ochutnanie lahodné miestne vína a ďalšie špeciality.

Skutočným rajom výhľadov je turistický chodník Viedenského alpského oblúka. Celková trasa viac ako 300 km je rozdelená na 19 úsekov s 21 regionálnymi turistickými trasami, a tak si ju môže užiť skutočne každý.

Chcete sa vydať do Dolného Rakúska? Pozrite sa na tipy na pobyt v Dolnom Rakúsku.


Korutánsko

Najjužnejšia spolková krajina Korutánsko je s miernou klímou, veľkým počtom slnečných hodín a nádhernou prírodou dokonalým miestom pre aktívnu dovolenku. Krásy oblasti môžete zo sedla bicykla preskúmavať na viac ako 3 000 km cyklistických trás.

Pestrý svet Korutánska môžete obdivovať aj počas jazdy autom. Úžasné panorámy na vás čakajú na ceste Großglockner Hochalpenstrasse, na ktorej južnom konci sa nachádza populárne horolezecké stredisko Heiligenblut. Ďalším obľúbeným cieľom je vyhliadka Kaiser-Franz-Josefs-Höhe.

V Korutánsku nájdete najvyšší počet jazier v celom Rakúsku (1 270). Hlavným turistickým lákadlom sú nielen pre svoju krištáľovú čistotu, ale tiež pre teplú vodu. V lete sa tu môžete vykúpať vo vode s teplotou južných morí (až 28 °C). Okrem kúpania je táto oblasť vychýreným miestom pre prevádzkovanie vodných športov ako surfing, veslovanie, plachtenie alebo jazdu na kanoe. Nechýbajú, samozrejme, ani okružné trasy pre korčuliarov a cyklistov.

Chcete sa vydať do Korutánska? Pozrite sa na tipy na pobyt v Korutánsku.


Štajersko

Kvôli rozsiahlym lesom sa Štajersko prezýva „zelené srdce Rakúska“. Pýši sa neobvyklou rozmanitosťou prírody a je najpopulárnejším prázdninovým regiónom medzi Rakúšanmi.

Hlavným mestom tejto spolkovej krajiny je Graz, ktorého historické centrum je súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Medzi hlavné turistické lákadlá patrí zámocký vrch Schloßberg, zámok Eggenberg, Hodinová veža alebo Dom umenia.

Štajersko je doslova rajom pre všetkých gurmánov. Pochutnať si môžete na vynikajúcich špecialitách z tekvice, na pečenom jablku, domácich syroch a údeninách, miestnom víne alebo bravčovej pečienke Wurzelfleisch. Výrobu miestnych delikates uvidíte zblízka pri prehliadke niektorého miestneho liehovaru, mliekarne, čokoládovne, pivovaru či pekárne medovníkov.

Štajerský región je v rámci Európy jednou z najbohatších oblastí na hrady a zámky. Nájdeme tu napríklad hrady Burgau, Riegersburg a Neuberg či zámky Kapfenstein a Kornberg. Okrem klasických prehliadok sa na týchto historických miestach koná množstvo kultúrnych podujatí od výstav cez divadelné predstavenia až po hudobné festivaly.

Chcete sa vydať do Štajerska? Pozrite sa na tipy na pobyt v Štajersku.


Tauplitz

Ďalším regiónom s krásami prírody, ktoré vám vezmú dych, je Tauplitz. Spolu s kulisami malebných idylických dediniek a výnimočnou pohostinnosťou miestnych to vytvára dokonalú destináciu pre dovolenku v akomkoľvek ročnom období.

Pre cykloturistov je pripravených množstvo trás rôznej úrovne náročnosti. Jednou z najobľúbenejších je Salzkammergut Radweg s dĺžkou 47 km, ktorá vedie od zámku Trautenfels v Ennstal cez rašeliniská Laasen a národnú chránenú oblasť Ödense až k Blaa-Alm v Altausee.

Pri peších výletoch je možné spoznávať miestne vodopády, jazerá, okolité obce i vysoké hory. Opäť môžete zvoliť náročnosť, ktorá vám vyhovuje - od príjemných prechádzok po náročné túry. Zaujímavý zážitok ponúka Via Artis po stopách miestnych umelcov.

Bezkonkurenčne najkrajšie vody pre rybárčenie nájdete práve v Tauplitze. Ak túžite zažiť rybolov v krištáľovo čistej vode spolu s impozantnými výhľadmi na alpské vrcholy, vyrazte práve tam.

Chcete sa vydať do Tauplitzu? Pozrite sa na tipy na pobyt v Tauplitzi.


Vysoké a Nízke Taury

S rozlohou 1 836 km² je národný park Vysoké Taury najväčší národný park v Alpách. Vedľa nádhernej čistej prírody tu nájdeme najvyššiu horu Rakúska Großglockner (3 798 m n. m.). Krásne zelené lesy, čisté rieky s vodopádmi aj impozantné vrcholy doslova nabádajú k pohybu v blahodárnej alpskej klíme. Na Vysoké Taury plynule nadväzuje pohorie Nízke Taury, ktoré je bohaté na jazerá a je z veľkej časti skalnaté.

Miestne doteraz nedotknuté pralesy ako napríklad Zirbenwald, Stubacher Wiegenwald alebo Rauriser sú naozaj jedinečné a rozhodne by ste si ich nemali nechať ujsť. Z prehliadky so skúseným sprievodcom si odnesiete nielen nezabudnuteľný zážitok, ale aj mnoho zaujímavých informácií.

Okrem nádherných lesov tu nájdete aj množstvo úchvatných vodopádov. Krimmelské vodopády sú so svojou výšku 380 m najvyššie v Európe a piate najvyššie na celom svete. Okrem toho je vedecky dokázané, že tunajšia mikroklíma s kvapkami vody rozprášenými vo vzduchu posilňuje imunitný systém a má blahodárne účinky na dýchacie ťažkosti, astmu či alergie. Dlhodobé pozitívne účinky na zdravie pritom nastávajú aj po krátkom pobyte pri vodopádoch.

Jedinečný zážitok ponúka múzeum Nationalparkwelten v Mittersill. Interaktívny charakter výstavy zaručuje, že si expozíciu užijú i deti. Dominantou múzea je 360° panoramatické kino s plátnom s rozmerom 56 m. Prekvapivou a hravou formou sa zoznámite s krásami fauny i flóry alpského regiónu. Súčasťou je lezenie norou svišťa, na boulderovej stene alebo poznávanie zvieracích stôp.

Chcete sa vydať do Taur? Pozrite sa na tipy na pobyt vo Vysokých a Nízkých Taurách.


Viedeň

Hlavné mesto Rakúska je podľa prestížnych rebríčkov už desať rokov hodnotené ako najlepšie mesto pre život. A niet sa čomu diviť. Ide o veľmi elegantné a upravené mesto s bohatou históriou a tradíciami, množstvom pamiatok, významných kultúrnych inštitúcií a príjemných reštaurácií i kaviarničiek. Historické centrum je od roku 2001 súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Svetovo preslávená je viedenská kaviarenská kultúra, ktorá je dokonca od roku 2011 zapísaná na Zozname svetového nehmotného dedičstva UNESCO. Vo vyhlásení UNESCO sa píše: pre viedenské kaviarne sú typické mramorové stolíky, na ktorých je podávaná káva, stoličky Thonet, boxy (lóže), noviny v držiakoch z ohýbaného dreva a detaily interiérového dizajnu v historickom štýle. Autentickú atmosféru starých čias ponúka mnoho vychýrených podnikov. Napríklad Café Sacher, ktoré vlastní tajný originálny recept na legendárnu Sacher tortu. V Café Central alebo Café Hawelka sa schádzali intelektuálne elity 19. a 20. storočia a vy si tu môžete dať vynikajúcu kávu aj dnes.

Ak ste milovníkmi kultúry, Viedeň je pre vás doslova rajom na zemi. Nachádza sa tu nespočet významných galérií, múzeí a výstavných domov. Medzi najznámejšie patrí galéria Albertina, Kunsthistorické múzeum alebo barokový zámok Belvedere, v ktorom sa nachádza jedna z najcennejších umeleckých zbierok Rakúska. Prírodovedné múzeum Naturhistorisches patrí vďaka svojmu obrovskému rozsahu a unikátnym exponátom medzi najväčšie a najvýznamnejšie múzeá sveta.

Jednou z najznámejších dominánt Viedne je obrie ruské koleso v zábavnom areáli Práter. Jeho súčasťou je tiež priľahlý mestský park, ktorý sa radí medzi najkrajšie na svete. Po niekoľkokilometrovej aleji sa dá dôjsť až k letohrádku. Okrem ruského kolesa sa tu nachádza množstvo ďalších atrakcií ako kolotoče, zrkadlové bludisko, kabinet smiechu, strašidelný dom či horská dráha. Milovníci jedla by si nemali nechať ujsť legendárne viedenské ovarové kolienko alebo langoše.

Chcete sa vydať do Viedne? Pozrite sa na tipy na pobyt vo Viedni.

Autor článku:

Aktualizované: 25. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Rakúsko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet