Máte wellness etiketu v malíčku?

Premýšľate, že utečiete chladnému počasiu niekam do kúpeľov, alebo snívate o zaslúženom odpočinku vo wellness? Teraz je tá ideálna doba! Aby ste však nemuseli ani na chvíľku tápať, čo a ako vlastne robiť, stačí si prejsť naše jednoduché desatoro.
Máte wellness etiketu v malíčku?

1. Zdravie na prvom mieste

Najmä pre kúpeľné procedúry platí, že sa vás tamojší personál často pýta na zdravotný stav. Odpovedajte pravdivo pre vaše vlastné dobro, aby sa nestalo, že vám niektorá z procedúr uškodí. Aj v prípade wellness sa neostýchajte opýtať vyškoleného personálu na odporúčanie, ak máte nejaké zdravotné problémy. Ideálne je nechať si odporučiť niečo na mieru. Napríklad niektoré typy saunovania majú špeciálne blahodarné účinky na kožu či pohybové ústrojenstvo.

2. Základná výbava

Uterák, plachta, papuče alebo žabky, prípadne župan. Všetky kvalitné zariadenia vám uteráky a plachty zapožičajú, a to buď zadarmo, alebo za malý poplatok. Vo väčších wellness centrách a kúpeľoch si budete určite môcť zakúpiť aj jednoduché papuče a jemnučké župany. Tí náročnejší si môžu svoju výbavu rozšíriť tiež napríklad o špeciálne čiapky na saunovanie, ktoré chránia vlasy a pokožku hlavy pred vysokými teplotami.

wellness dress code

3. Rešpektujte ostatných

Zlatým pravidlom pre spoločne používané wellness priestory je hygiena. Sprchovanie pred vstupom do bazénov a víriviek je samozrejmosťou. V šatniach a chodbách by ste mali nosiť plastovú obuv alebo papuče. V saunách je zas dobrým zvykom sadať si na plachtu alebo uterák a pokiaľ možno vstupovať do nej bez plaviek.

4. Chodievajte včas!

Nenechávajte si návštevu vopred dohodnutej procedúry na poslednú chvíľu. Ak sa oneskoríte, oberáte sa o vlastný čas určený pre váš oddych. Doprajte si preto pokojný a pohodový začiatok relaxácie.

5. Vyzliecť sa, či nevyzliecť: to je otázka

Čo sa týka tzv. suchých procedúr, väčšinou postačí čiastočné odhalenie tela. Mokré procedúry, naopak, spravidla predpokladajú odloženie všetkých častí odevu. Často je však možné ponechať si plavky. Ak máte problém s vyzliekaním sa, radšej si požiadavky na tú ktorú procedúru vopred overte. Prípadne si môžete vyžiadať terapeuta rovnakého pohlavia.

masáž

6. Mobil nechajte doma

K tomu snáď nie je čo dodať. Vyrážate za oddychom a pohodou, tak si ho doprajte so všetkým, čo k tomu patrí!

7. Čo s jedlom a pitím?

Ideálne je jesť tak hodinu pred vstupom do wellness alebo začiatkom procedúry. K wellness patrí predovšetkým ľahká a zdravá strava, ktorá podporí očistu vášho tela i zvnútra, a zároveň nezaťaží organizmus, ktorý potrebuje dostatok síl. Ideálne je vyvarovať sa alkoholu. K saunovaniu zas patrí zvýšený príjem tekutín a obmedzenie pitia kávy. V prípade privátneho wellness, romantiky vo dvojici alebo dámskej jazdy sa nejaký ten koktail, pohárik sektu alebo napríklad ochutnávka piva v pivnom kúpeli, samozrejme, toleruje. ;)

wellness pitie

8. Pýtajte sa

Každé zariadenie má svoje špecifiká. Jedno by však mali mať spoločné, a to snahu urobiť všetko pre spokojnosť svojich klientov. Príjemný a školený personál vám rád zodpovie akúkoľvek otázku, nebojte sa ich preto opýtať. Je to rozhodne lepšie, ako tápať v neistote a kaziť si príjemné chvíle relaxu.

9. Psssst...

Myslite na to, že wellness je späté s tichým odpočinkom, prípadne s relaxačnou hudbou. Nekazte zážitok a snahu vypnúť okolitý svet sebe ani ostatným. Wellness má byť miestom, kde zbytočné impulzy a problémy jednoducho utíchnu.

10. Užite si to naplno!

Ak ste sa dočítali až sem, je z vás wellness profík. :) Tým najdôležitejším, čo by ste mali mať vždy na pamäti, je to, že wellness aj kúpele sú darčekom pre vás. Užite si ho!

Autor článku:

Aktualizované: 25. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet