Naplánujte deťom nezabudnuteľné letné prázdniny

Kam ísť s deťmi tento rok v lete, aby si dovolenku užila celá rodina? V článku prinášame tipy na lokality a atrakcie, odkiaľ sa nebude chcieť deťom ani dospelým. Skvelé prázdninové zážitky na vás čakajú pri mori, v horách aj v európskych metropolách.
Naplánujte deťom nezabudnuteľné letné prázdniny

K moru! Na dovolenku do prímorských oblastí sa v lete tešia rodičia i deti. Tie ale baví čľapkanie sa v morských vlnách, lovenie rybiek a stavanie hradov z piesku vždy len chvíľu. Nadšenie z pokojného opaľovania a čítania na pláži s vami nebudú zdieľať dlho. Ako teda deti cez deň poriadne unaviť, aby ste si večer mohli v pokoji vychutnať miestne víno s výhľadom na more?


Letní prázdniny

Nekončiaca lunaparková zábava v severnom Taliansku a Toskánsku

Poistite si úspech rodinnej dovolenky v Taliansku na spiatočnej ceste od mora návštevou niektorého zo slávnych zábavných parkov. Alebo v prekrásnej severotalianskej oblasti jazera Lago di Garda či v Toskánsku zostaňte po celú dovolenku. Ľutovať nebudete.

Viac o okolí najväčšieho talianskeho jazera v severnom Taliansku aj južnejšom Toskánsku sa dočítate tu.

Gardaland pri jazere Lago di Garda je jedným z prvých a tiež najväčších lunaparkov v Európe, kde vás čaká takmer 40 rôznorodých atrakcií! Ak vaše deti rady visia dolu hlavou, navštívte horskú dráhu Sequoia Adventure. Pišťať budete aj na dráhe Raptor dlhej 770 m, pofičíte po nej totiž rýchlosťou až 90 km/h. Ujsť by ste si nemali nechať ani šialené vodné atrakcie ako sú Colorado Boat na plti, Jungle Rapids opäť s divokou vodou a vodopádmi, ale tentoraz na člne a v džungli plnej nástrah. Najdrahším lákadlom v parku je tzv. Dark Ride atrakcia Pirát, kde sa loďky v podzemí plavia pirátskymi scénami.

  • Pre deti: nový areál Peppa Pig Land pre najmenších návštevníkov Gardalandu
  • Pre vás: 4D kino v Gardalandu + turistika, cyklistika a ferraty v okolí Lago di Garda

Pozadu rozhodne nezostáva ani 2. najnavštevovanejší taliansky zábavný park Mirabilandia neďaleko severotalianskeho mesta Ravenna. Medzi najväčšie atrakcie rozdelené do 5 tematických zón patria už z diaľky viditeľné 90 m vysoké obrie koleso, vodná horská dráha diVertical a invertná loopingová dráha Katun, na ktorej vám budú nohy lietať vo vzduchu, pretože miesto sedenia na nej budete „zavesení“.

  • Pre deti: najrýchlejšia horská dráha v Európe iSpeed (120 km/h)
  • Pre vás: návšteva Ravenny - jedného z historicky najvýznamnejších miest v Taliansku + talianske víno a špagety v neďalekej Bologni

Viac o talianskej gastronomii tu. Ale pozor, budú sa vám zbiehať slinky!;)

letné prázdniny

Pirátska plavba v chorvátskych vodách, zipline a dinoparky

Chorvátske kamienkové pláže s pozvoľným vstupom do mora a tieňom borovíc sú pre pobyt s deťmi ako stvorené. Zapožičaním loďky, vodného bicykla, paddle boardu a iných plavidiel potešíte aj svojich pubertiakov. Ale plavbou napríklad na pirátskej lodi s tematickým programom alebo adrenalínovou atrakciou zipline v srdci Makarského prímoria si ich získate. Cez kaňon v Tučepi vedie šesť oceľových lán, ktoré sú rôzne dlhé a jazda na každom z nich sa líši aj rýchlosťou.

  • Pre deti: rybolov a súťaže s pirátmi + adrenalínová jazda na Zipline v Tučepi
  • Pre vás: jadranské gastronomické špeciality na plavbách + úžasný výhľad zo Zipline v Tučepi

Menších špuntov vezmite za dinosaurami do Dinoparku v Omiši alebo Funtana na Istrii. Ten omišský zaberá neuveriteľnú plochu 7 000 m². Sú v ňom pohyblivé a veľmi autenticky pôsobiace dinosaury v životnej veľkosti a deti sa zabavia aj na obrej hojdačke v podobe pirátskej lodi, šmykľavke, trampolíne alebo v Dino kine. Dinosaury v istrijskom Dinoparku vydávajúce aj zvuky sú s tým omišskými rovnocennými partnermi.

  • Pre deti: nezabudnuteľná dinosauria show v Dinoparku vo Funtana na Istrii
  • Pre vás: vyskúšajte obriu hojdačku v Dinoparku v Omiši spoločne s deťmi

Chcete ísť na dovolenku s deťmi bez dlhých a náročných presunov? Doma, v Česku a v ďalších blízkych štátoch je tiež veľa krásnych miest. Vydajte sa napríklad na dvojdňový výlet do Poľska, Rakúska alebo Nemecka - vy ani vaše deti cestu rozhodne nebudete ľutovať.


Letní prázdniny

Krakov pretkaný legendami

Metropola susedného Poľska je nám nadosah ruky a ponúka nespočet miest lákavých aj pre tých najmenších. Svoj výlet začnite prechádzkou okolo hradu Wawel, ktorý na malých zvedavcov pôsobí priam rozprávkovo aj vďaka množstve prítomných drakov. Drevených, plyšových i papierových drakov z miestnej legendy si budete môcť kúpiť v stánkoch a rozhodne sa zastavte aj pri obrej kovovej soche draka stojacej pod hradbami. Maturanti by si rozhodne mali zaskákať okolo sochy spisovateľa Adama Mickiewicza pred Mariánskym kostolom. Viaže sa k nemu totiž legenda, že ak sochu obskáčete na jednej nohe, zmaturujete úspešne - a tomu sa nedá odolať!

  • Pre deti: krakovský „Legoland“ - Klockoland, múzeum histórie, kde sú exponáty poskladané taktiež z lega - History Land
  • Pre vás: očarujúca architektúra, romantické kaviarničky a všade okolo chrumkavé praclíky

Viac tipov a zaujímavostí o Poľsku sa dočítate tu

Letné prázdniny

Deti nielen v Tirolských Alpách vítané

Predstavujete si dovolenku skôr aktívne? Navštívte tento rok napríklad Pillerseetal v Tirolsku. Oblasť je rajom pre turistov i cyklistov. Na cestičke a horskom bicykli sa ale s detským vozíkom budete celkom trápiť, vyskúšajte preto radšej elektrobicykel. Výlety si môžete spríjemniť alebo ozvláštniť tiež odvezením sa niektorou z lanoviek v okolí. Napríklad na Steinplatte alebo k novej rozhľadni Jakobskreuz na Buchensteinwand s ďalekohľadmi. Kabínovou lanovkou sa vyveziete aj na vrchol Harschbichl, kde sú hlavným lákadlom okrem ďalekých výhľadov motokáry pre milovníkov adrenalinu.

  • Pre deti: pri hornej stanici lanovky na Steinplatte je Triassic park s vnútornou expozíciou o histórii a pôvode dinosaurov, aj vonkajším ihriskom s lanovým parkom a lezeckou stenou
  • Pre vás: s najmenšími deťmi vás na motokáry na Harschbichl nepustia, vystúpte preto už na Mittelstation, kde je lanové centrum a perfektná lanová hojdačka Flying Fox
Letní prázdniny

Do Nemecka za pandami a sloníčatami

Zoo v Berlíne sa chváli mnohými naj. Okrem toho, že je najstaršia v Nemecku, v nej môžete uvidieť najväčšie množstvo druhov zvierat na svete - viac ako 10 000! Najväčším lákadlom sú ale pre väčšinu návštevníkov pandy, pavilón hrochov, jedna z najväčších a najmodernejších vtáčích voliér v Európe a tiež Akvárium Berlín. Za zvieratami v nemeckej metropole môžete vyraziť i do tzv. Tierpark v štvrti Lichtenberg. Na návštevu najväčšieho zvieracieho parku Európy si rozhodne vyhraďte celý deň. Od slonov s mláďatami sa nebudete môcť odtrhnúť.

Celé Nemecko, nie iba Berlín, je plné atrakcií pre deti. V Drážďanoch ocenia malé slečny návštevu zámku Moritzburg, kde sa natáčala Popoluška a chlapci dopravné múzeum s modelovou železnicou na námestí Neumarkt. Ak sa chystáte objavovať Norimberg s deťmi, môžete im urobiť radosť porovnateľnú s návštevou Legolandu blízkosti Mníchova alebo berlínskeho Legoland Discovery Centre. Zábavný park Playmobil cca 15 km za Norimbergom je plný takýchto deťmi obľúbených postavičiek a rôznorodých atrakcií.

  • Pre deti + Pre vás: detské parky a ihriská sú v Nemecku na každom rohu, v reštauráciách sú v ponuke vždy zdravé detské menu a bezplatné detské kútiky, s najmenšími návštevníkmi sa všade počíta

Autor článku:

Aktualizované: 19. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Rakúsko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet