Nenechajte na seba doľahnúť jesenný splín. 6 tipov, ako ho porazíte

Pre niekoho znamená jeseň farby, babie leto a to najkrajšie obdobie v roku. Pre iných je ale toto ročné obdobie predovšetkým o nedostatku slnka a pochmúrnej nálade. Poďme si spoločne prejsť niekoľko tipov, ako s jesenným splínom úspešne bojovať.
Nenechajte na seba doľahnúť jesenný splín. 6 tipov, ako ho porazíte

Slová „splín“ či „depresia“ sú možno príliš silné, ale pravdou je, že na mnoho ľudí tak jeseň naozaj pôsobí. Dni sa skracujú a sú čím ďalej tým temnejšie, takže sa nám mnohokrát nechce z postele a z práce chodíme až za tmy. K tomu sa potom pridajú zmeny tlaku, daždivé dni, nejaký ten stres a zlá nálada je tu. Ak sa aj vy začínate cítiť smutne a skleslo, nezúfajte. Aj v tomto jesennom období si totiž môžete ľahko doplniť sily aj chýbajúcu energiu jednoduchými trikmi.

Ľahká strava a vitamíny

Psychika je veľmi vratká a krehká, do značnej miery súvisí so zdravím. S príchodom chladnejších dní a rojením sa rôznych chorôb preto dbajte na stravu bohatú na vitamíny a ďalšie zdraviu prospešné látky, ktoré podporia vašu imunitu aj odolnosť proti stresu. V sychravom počasí únava dopadá prakticky na každého. Stravujte sa teda ľahko a do svojho jedálnička zaraďte veľa zeleniny a ovocia. Získate tak nielen vitamíny, ale predovšetkým toľko potrebnú energiou a tým aj dobrú náladu.

Tipy Travelkingu:

  • Urobte si ráno pred odchodom z domu poriadny zázvorový čaj s medom, ktorý vás zahreje a prebudí.
  • Na raňajky si so sebou pribaľte ovocie a biely jogurt s vločkami.
  • Nebojte sa ani občas si rozpustiť šumivé tablety s vitamínmi vo vode.
  • Využite sezónne potraviny - na jeseň sú to tekvica, hrušky, jablká a ďalšie dobroty!

Oddýchnite si, zohrejte sa a relaxujte

Kým v lete stačí vyjsť na záhradu alebo zájsť si poležať niekam k vode, v chladných dňoch je to o niečo zložitejšie, pretože málokto má zimnú záhradu či vlastný krytý bazén. Nemusí to však byť taký oriešok, ak viete správne hľadať. Vždy sa nájde nejaký ten útulný hotel s vlastným wellness centrom, do ktorého môžete na víkend vyraziť. A rozhodne to nestojí celý majetok! No len povedzte, vám by takáto relaxácia v saune alebo vírivke nezlepšila náladu? Lákavé ponuky sú pripravené ako pre páry, tak pre rodiny s deťmi či aktívnych seniorov.


Pre páry

Pre páry je ideálnym miestom Alexandra Wellness Hotel *** v Nízkych Tatrách. Okrem útulných izieb a parádnej turistiky v okolí sa môžete tešiť na polpenziu, neobmedzený vstup do bazéna a wellness centra aj na procedúry podľa vášho výberu.

Pre rodiny s deťmi

Rodiny s deťmi iste nadchne Penzión Limba *** v Jánskej Doline, ktoré ponúka pohodlie aj bohaté vyžitie pre vás i vaše deti. V balíčku okrem výdatnej polpenzie nájdete aj neobmedzené využitie herne s ping pongom, stolným futbalom a biliardom. Jesenné večery si spríjemníte tiež opekaním pri ohnisku. Jedno dieťa do 14 rokov má navyše pobyt s vami zadarmo vrátane prístelky, polpenzie a službami v balíčku.

Pre seniorov

Wellness Penzión Maxim *** nájdete priamo v Bojniciach. Ubytovaní budete v dvojlôžkových izbách a čaká vás aj polpenzia, vstup do do wellness centra na 1 hodinu aj zľavu na masáž. Voľný čas vám spríjemní návšteva Bojnického zámku a priľahlej Zoo.


Choďte medzi ľudí

Nie je asi nič horšie, než prísť domov a utápať sa pohľadom na pochmúrne okolie za oknom, predovšetkým keď prší. Skúste naopak brať jeseň ako skvelé obdobie na chodenie do kina, návštevu obľúbených kaviarní alebo posedenie s priateľmi. Veď zvyčajne to sú práve vaši blízki, ktorí vás dokážu najviac rozveseliť.

Športujte, hýbte sa, prechádzajte sa

Pohyb, i napríklad ten najzákladnejší v podobe chôdze, môže účinkovať proti zlej nálade veľmi dobre. A navyše má veľa pozitívnych vedľajších účinkov v podobe zvýšenej kondície, lepšej postavy a kvalitnejšieho spánku. Pri fyzickej námahe sa nám navyše do tela vyplavuje endorfín, čiže „hormón šťastia“, ktorý zlepšenie nálady garantuje. Skúste aspoň pravidelne chodiť na prechádzky, cvičiť jogu, zájsť si do bazéna alebo tancovať. Rozdiel čoskoro pocítite.

Obmedzte stres na minimum

Ako sa dni skracujú a energia ubúda, tak sa aj bežné problémy zdajú byť o niečo väčšie a o niečo viac vysiľujúce. Keď už teda nejaká stresová situácia príde a vy cítite úzkosť, snažte sa to vždy nejako kompenzovať. Niekedy môže stačiť obyčajná prechádzka, počúvanie obľúbenej hudby alebo sa s niekým porozprávať. Inokedy je ale treba trochu razantnejšiu zmenu. Čo tak utiecť všednej nude a vydať sa zrelaxovať niekam do pokoja? Vybrať si môžete pobyt len ​​na jednu noc či víkend.

Usmejte sa!

Vieme, že to nie je ľahké, najmä ak sa z wellness pobytu vrátite späť do každodennej sychravej reality. Ale hovorí sa, že úsmev je liek na všetko, takže prosíme - jeden ÚSMEV. 😁

Autor článku:

Aktualizované: 18. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet