Letný výpredaj je tu! S kódom 7NAVSETKO teraz získate akýkoľvek pobyt so zľavou 7 %. Neváhajte dlho, akcia platí len do dnešnej polnoci!

Oblíbené 0

Zatiaľ nemáte žiadne obľúbené ponuky.

  • K ponukám sa môžete kedykoľvek vrátiť
  • Obľúbené ponuky na jednom mieste
  • Upozornenie na zmeny v ponukách

Osobne overené: Recenzia pobytu s turistikou a wellness na Šumave v Resorte Orsino

Vydajte sa spolu s Nikol, členkou nášho Travelking tímu, na Šumavu k vodnej nádrži Lipno. Konkrétne do Resortu Orsino ****. Aká bola cesta, ubytovanie, wellness a strava? A aké výletné ciele by ste si nemali nechať ujsť? To všetko sa dozviete.
Osobne overené: Recenzia pobytu s turistikou a wellness na Šumave v Resorte Orsino

Informácie o pobyte v bodoch:

  • Termín pobytu: 7. 8. 2022 - 10. 8. 2022
  • Ubytovaní sme boli v: Resorte Orsino ****
  • Lokalitou ubytovania je: Lipno
  • Cestovala som s: Partnerom
  • Stravovanie: Polpenzia
  • Doprava: Autom

Kam a ako sme išli?

Na Šumave je krásne. Teda aspoň sa to hovorí. Aby sme zistili, či je to naozaj tak, rozhodli sme sa vydať na letný pobyt práve sem. Na cestu sme vyrazili autom zo Žďáru nad Sázavou a išli sme cez Pelhřimov a České Budějovice. Pokiaľ by sme išli priamo, cesta by mala 227 km a zabrala by nám asi 3 hodiny. My sme však zvolili trasu s menšími zastávkami na výlety. Najprv sme sa zastavili v Hlubokej nad Vltavou, kde sme navštívili rovnomenný zámok. Ďalšou zastávkou bol Český Krumlov, kde sme si prešli historické centrum mesta. Tým sa nám cesta o pár kilometrov (a hodín) predĺžila.

Mimochodom, do Resortu Orsino sa môžete dostať aj vlakom. Zastávka Horní Planá leží totiž len 1 km od rezortu.

Ako to bolo s parkovaním?

Resort Orsino má vlastné obrovské parkovisko, kde nie je problém nájsť voľné miesto. Parkovanie sa teda nemusí rezervovať vopred, je platené a hradí sa 50 Kč/noc.

Kde sme sa ubytovali?

Resort Orsino ****, do ktorého sme mali namierené, leží v obci Horní Planá takmer pri brehu vodnej nádrže Lipno. Vďaka tomu, že sme sem išli zo smeru od Černej v Pošumaví, sme Lipno obišli takmer celé a mohli sa už počas cesty kochať nádhernou krajinou. Hneď pri príchode nás zaujalo, že názov neklamal. Naozaj ide o rozľahlý rezort skladajúci sa zo 4 budov, veľkého parkoviska, ihriska na loptové hry, detského ihriska, obrovskej záhrady a tiež vlastnej plážičky s ležadlami na brehu Lipna.

My sme sa vydali do budovy A, ktorá bola označená veľkou ceduľou R, čo som správne pochopila ako označenie na recepcii. 😊 Tam nás uvítala veľmi milá pani recepčná, a zatiaľ čo som vypĺňala ubytovací list, zoznámila nás s tým, ako to v hoteli chodí.

Ubytovaní sme boli v trojlôžkovej izbe Komfort, ktorá sa nachádza priamo v hlavnej budove A, ktorej súčasťou je ďalej aj recepcia, reštaurácia a wellness centrum. Už pri vstupe do izby nás nadchol jej dizajn kombinujúci bielu a čiernu farbu s drevom. Vo vstupnej chodbičke nechýbali vešiaky, v spálni potom šatníková skriňa s trezorom, stôl so štýlovým kreslom a televíziou, malá chladnička a, samozrejme, aj postele s nočnými stolíkmi. Určite musím spomenúť, že posteľ bola extrémne pohodlná s tvrdým matracom, čo mne osobne vyhovuje. Na výber bolo niekoľko druhov osvetlenia - hlavné svetlo, tlmenejšie svetlo ukryté za posteľou a lampičky. V kúpeľni sa potom nachádzal sprchovací kút, WC, umývadlo a drevená skrinka s dostatkom priestoru na všetky moje kozmetické taštičky. Elektrické kúrenie v kúpeľni bolo ideálne na zavesenie plaviek po návrate z wellness. Obrovskou výhodou izby bola priestorná terasa s posedením a výhľadom do záhrady a na Lipno.

Ako sme sa najedli v ubytovaní?

Súčasťou balíčka je polpenzia, ktorú sme v deň príchodu odštartovali večerou. Tá sa podáva od 18:00 do 20:00 hodín, ale bolo nám odporúčané prísť na ňu v rozmedzí od 18:00 do 19:00 hodín z dôvodu nižšej kapacity stolov. Počas pobytu sme na večeru chodili v rôzne časy - o 18:30 aj 19:40 a vždy tu pre nás voľný stôl bol. 😊 Prostredie reštaurácie je naozaj úchvatné a útulné - veľa dreva, krb, zaujímavé dekorácie aj prikrývky z ovčích kožušín. Nechýba ani vonkajšia terasa s výhľadom na Lipno.

Musím povedať, že hoci bufetové stoly neboli tie najväčšie, aké som zažila, tak boli rozhodne jedny z najlepších. Na večeru vždy bola polievka (napríklad brokolicový krém s krutónmi či hovädzí vývar s pečeňovými knedličkami), dve mäsové a jedno vegetariánske jedlo. K tomu bol bohatý výber príloh, šalátov a predjedál. Všetky jedlá, ktoré sme ochutnali, boli skutočne fantastické. Či už to bol predjedlo v podobe broskyne naplnenej syrovou penou, paradajka zapečená s oštiepkom, alebo hlavný chod vo forme kuracej rolády so syrovým prelivom a zemiaky, vyprážaný karfiol s domácou tatárskou omáčkou, pečené kurča so zeleninou či bravčový plátok, nikdy sme na tanieri nenechali ani jedno sústo. Pokiaľ patríte medzi milovníkov dezertov po večeri, tak na večernom bufete sladké nehľadajte. Skrátka ale neprídete, pretože v reštaurácii je vitrína s 2-3 druhmi zákuskov (čokoládové, cheesecake, ovocné...), ktoré si môžete za 68 Kč dokúpiť. Nápoje na večeru sa objednávajú z lístka, ktorý nájdete na každom stole a zapisujú sa na izbu. Nikdy sme na objednanie ani na prinesenie nápoja nečakali viac ako pár minút, takže naozaj klobúk dole pred servírkami.

Resort Orsino

Raňajky boli podobne skvelé ako večera. Podávajú sa od 8:00 do 10:00 hodín a na výber sú klasické raňajkové jedlá. Na bufetových stoloch boli na výber rôzne druhy pečiva, 3 druhy syrov, 3 druhy salám, 4 druhy nátierok, maslo a zelenina. Z teplých pokrmov potom bolo možné dať si fazuľu v paradajkovej omáčke, varené vajcia, zapečené vajcia, slaninu či párky. Ak máte radšej sladké raňajky, tak zbystrite. Okrem štandardu, ako sú rôzne druhy cereálií s jogurtom či mliekom, tu totiž každé ráno čakali 3 druhy domácich marmelád s kusmi ovocia, 3 druhy domácich buchiet (čokoládové aj ovocné) a jogurt s ovocným pyré. Dokonca vždy bolo aj jedno teplé sladké jedlo, napríklad žemľovka (vo verzii bez jabĺk či hrozienok) s vanilkovým pudingom, alebo zapečený tvarohový nákyp s pudingom či makom. Samozrejmosťou bol kávovar, voda a mixované džúsy.

Ako sme sa najedli v okolí?

  • Reštaurácia Stodola v Lipne nad Vltavou, kam sme zavítali pri ceste do hotela. Jedlá z klasického lístka sú drahšie, ale vybrať sme si mohli aj z denného menu, kde sa dali vybrať pokrmy do 200 Kč.
  • Občerstvenie U Lyže v Železnej Rude, kde sme sa zastavili cestou z výletu k Černému jazeru. Dali sme si ich vychýrený domáci veterník s kávou. Všetko bolo skutočne výborné.
  • Cafe & Snack - Madam Čokoláda v Borovej Lade blízko Chalupskej slate. Ako už názov napovedá, ide o čokoládovňu a cukráreň, kde sme si opäť dali kávu, horúcu čokoládu a dezert v podobe penovej likérovej špičky, ktorá chutila skvele.
  • Café Eisenmann v Neuschönau. Ide o kaviareň, ktorá sa nachádza za koncom drevených chodníčkov, ktoré patria k bavorskému Chodníku v korunách stromov Baumwipfelpfad. Opäť sme si tu dali kávu a k tomu pórovo-zemiakovú polievku.

Aké bolo wellness centrum v hoteli?

Wellness centrum sa nachádza v budove A, otvára sa izbovou kartou. V izbe nájdete župany, takže do wellness môžete prejsť rovno v nich. V opačnom prípade sú súčasťou wellness tiež uzamykateľné skrinky, kam je možné si oblečenie a ďalšie veci odložiť. V prízemnej časti wellness sa nachádza fínska sauna, pri ktorej nájdete aj poličky s plachtami na zapožičanie. Ďalej je tu relaxačná zóna s ležadlami, odkiaľ sa dá vyjsť von, kde je potom drevená lavica určená na odpočinok po saunovaní. Súčasťou je aj miestnosť s vírivkou a masérsky salón. Tieto služby nie sú v cene, za príplatok si však masáž podľa výberu, alebo privátnu vírivku, môžete doobjednať. Na prvom poschodí je potom umiestnený veľký bazén s množstvom ležadiel. Voda mala príjemných 28 °C a z niektorých ležadiel bol výhľad do záhrady a čiastočne aj na Lipno. Čo sa týka otváracej doby, tak bazén je k dispozícii od 9:00 do 21:00 hodín, fínska sauna potom od 16:00 do 21:00 hodín.

Súčasťou rezortu je aj vlastná piesočná plážička priamo na brehu Lipna. Môžete si tu užiť relaxáciu s výhľadom na vodnú hladinu na jednom z ležadiel, sledovať západ slnka z lavičky, alebo sa osviežiť v nádrži, aj keď voda je tu trochu chladnejšia.

Aký bol servis pre deti?

Na pobyt sme cestovali vo dvojici, ale veľké vonkajšie detské ihrisko sa naozaj nedalo prehliadnuť. Súčasťou bolo pieskovisko, dve šmýkačky a dva druhy hojdačiek. Ubytovaní sme boli v trojlôžkovej izbe, takže je zrejmé, že hotel je na pobyt rodín s deťmi pripravený.

Kam sa vydať na výlet?

  • Cestou na Šumavu sme sa zastavali v Českom Krumlove, kde sme si prešli historické centrum mesta, ktoré je plné penziónov, obchodíkov a reštaurácií. Asi najznámejšia a najkrajšia je zámocká veža. Zavítať môžete na štátny hrad a zámok aj do niekoľkých zaujímavých múzeí (voskových figurín, vltavínov, 3D a pod.). Zaparkovať sa dá na jednom zo 4 parkovísk, odkiaľ je to do centra pár krokov.

  • Našou ďalšou zastávkou bolo Lipno nad Vltavou, kde nájdete napríklad Aquaworld či Chodník korunami stromov. My sme však zamierili do Motýlieho domu Papilonia. Vstup vyšiel asi na 170 Kč na osobu, a aj keď ide o pomerne malý okruh, strávili sme tu zhruba 45 minút a videli veľa farebných aj čiernych motýľov.

  • Druhý deň sme sa rozhodli, že keď už sme vyrazili na Šumavu, chceme vidieť aspoň jedno z miestnych slávnych ľadovcových jazier. Vybrali sme si Černému jazero, ku ktorému sa ide z Resortu Orsino asi 2 hodiny. Zaparkovali sme na Špičáckom sedle (cena je 30 Kč/hodina), odkiaľ sú to pešo k jazeru zhruba 4 km.

  • Naším ďalším výletným cieľom bol Vlčí výbeh v Srní, ktorý leží zhruba v polovici cesty medzi Resortom Orsino a Černým jazerom. Aj tu je k dispozícii parkovisko (50 Kč/hodina) a ďalší vstup už sa neplatí. Z parkoviska sa ide zhruba 1 km prechádzkou lesom. Potom sa dostanete k veľkému výbehu s vlkmi, nad ktorým sa vo výške 4–5 metrov nad zemou prejdete po 300 m dlhej lávke. Najskôr sme nemali šťastie a žiadneho vlka nevideli, ale keď sme potom došli na koniec lávky a chvíľu počkali, zbadali sme celú vlčiu svorku, ktorá išla práve večerať bobule.

  • Cestou sme sa ešte zastavali na krátku prechádzku k rašelinisku Chalupská slať, ktoré nájdete asi 30 km od Vlčieho výbehu, respektíve 55 km od Resortu Orsino. Zaparkovali sme zadarmo na parkovisku Svinná Lada, odkiaľ je to len 200 m na začiatku náučného chodníka Chalupská slať. Drevené chodníčky potom vedú asi 400 ma zavŕšením je vyhliadka na nádherné Chalupské jazierko.

  • Tretí deň sme sa nechali zlákať neďalekým Bavorským lesom, v ktorom sa nachádza Chodník korunami stromov Baumwipfelpfad. Oproti tomu českému na Lipne bol vstup lacnejší a dizajnovo nám nemecký chodník prišiel krajší. Cesta z rezortu trvala asi 1 hodinu a zaparkovali sme priamo na parkovisku pri chodníku. Parkovné tu stojí 1 €/hodina, ale za celý deň nezaplatíte viac ako 5 €. Vstup na chodník potom stojí 11 €/osoba. Drevené chodníčky najprv vedú kus po rovine medzi bukmi, jedľami a smrekmi, zavŕšením na ich konci je potom rozhľadňa v tvare vajíčka s výškou 44 m. Celkom je trasa dlhá 1 300 metrov. Vďaka tomu, že sa na rozhľadňu ide po chodníkoch so stúpaním max. o 6 %, tu bolo tiež mnoho rodín s malými deťmi, kočíkmi aj osôb na vozíčku.

  • Hneď vedľa chodníka v korunách stromov sa nachádza ďalšia atrakcia, ktorá je zadarmo. Ide o Národný park Tier-Freigelände Luzný, ktorý sa rozprestiera na 81 hektároch a nájdete v ňom zvierací park. Okrem 40 druhov cicavcov a vtákov, ktoré tu voľne žijú, je tu aj 18 obrovských výbehov s divokými zvieratami, ktoré môžete pozorovať. Je tu napríklad medveď, rys, prasa divoké, jeleň, zubor, žreb, vlk či mačka divoká. Okruh má zhruba 7 km, ale je tu možné stráviť pokojne celý deň. Aj tento areál je vhodný pre kočíky a vozíčkarov.


Záverečné hodnotenie pobytu v Resorte Orsino ****

„Pobyt v Orsine bol skvelým gurmánskym zážitkom priamo pri brehu Lipna. Všetky priestory boli veľmi moderné a personál pozorný a milý. V našej izbe nás najviac nadchla terasa s posedením a skvelým výhľadom. Parádne bolo aj wellness s bazénom a saunou, kam si človek po celom dni plnom výletov mohol ísť oddýchnuť. Hotel má dokonca aj svoju piesočnú pláž s ležadlami priamo pri vode. Bezpochyby najlepšia však bola polpenzia. Všetky jedlá, ktoré sme ochutnali, boli vynikajúce. Radi sa do hotela a na Šumavu vrátime. Aj keď sme sa snažili vidieť toho čo najviac, množstvo krásnych miest sme za 4 dni navštíviť nestihli.”


👍 Pobyt v Resorte Orsino **** bol osobne overený Nikol, členkou tímu Travelking, a jeho návštevu môže s pokojným srdcom odporučiť aj vám. Ďalšie osobne overené hotely si môžete pozrieť tu.

Autor článku:

Aktualizované: 1. 9. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň