Osobne overené: Recenzia pobytu s turistikou a wellness v Chalet Bellevue Alm vo Vysokých Taurách

Vydajte sa spolu s Nikol, členkou nášho Travelking tímu, do rakúskych Vysokých Taur. Konkrétne do Chalet MONDI Bellevue Alm ***. Aká bola cesta, ubytovanie, wellness a strava? A aké výletné ciele by ste si nemali nechať ujsť? To všetko sa dozviete.
Osobne overené: Recenzia pobytu s turistikou a wellness v Chalet Bellevue Alm vo Vysokých Taurách

Informácie o pobyte v bodoch:

Kam a ako sme išli?

Z Rakúska som doteraz poznala len Viedeň, a preto som sa rozhodla, že toto leto vyrazíme pre zmenu do hôr. Na cestu sme sa vydali autom zo Žďáru nad Sázavou a naším cieľom bolo kúpeľné mestečko v horách Bad Gastein. Naša trasa viedla cez České Budějovice a Linz. Kratší variant vedie cez Salzburg, čo je 465 km (6,5 hodiny). My sa však chceli cestou pozrieť do Hallstattu a na vyhliadku 5 Fingers (5 Prstov), takže sme si urobili zachádzku. Naša trasa mala 500 km a trvala necelých 7 hodín. Mali sme kúpenú českú aj rakúsku diaľničnú známku. Tú českú máme kúpenú vždy na rok, rakúsku sme kúpili 10-dňovú za 10 €. Pozor, Rakúsko má takú špecialitu, že pokiaľ kupujete diaľničnú známku online, musí sa kúpiť aspoň 14 dní vopred, alebo je nutné uviesť, že ste podnikateľ. Rôzne webové stránky toto obchádzajú, ale známka kúpená cez tieto portály stojí dvojnásobok až trojnásobok ceny. Pokiaľ známku kupujete na poslednú chvíľu, oplatí sa ju zaobstarať pri hraničných priechodoch.

Ako to bolo s parkovaním?

V lete sa dá priamo k penziónu dôjsť autom a parkovať tu, čo sme využili. Bolo tu zhruba 10 parkovacích miest. Vopred sme nič nerezervovali a parkovanie bolo zadarmo. V zime sa priamo k penziónu dostať nedá, pretože sa nachádza v nadmorskej výške 1 300 metrov a súčasne v pomerne strmom kopci. Okrem toho slúži cesta k hotelu v zimnom období ako osvietená sánkarská dráha. V zime teda hostia parkujú dole pod kopcom a do penziónu ich vyvezie sedačková lanovka.

Kde sme sa ubytovali?

Ubytovaní sme boli v penzióne Chalet MONDI Bellevue Alm ***, na ktorý sme sa veľmi tešili ešte pred príchodom. Vedeli sme totiž, že ide o štýlové 600 rokov staré chatky ležiace vysoko v horách. Už keď sme autom vyrážali do kopca po serpentínach, boli sme si istí, že sme vybrali dobre. Prichádzali sme za tmy a komplex všetkých chatiek bol krásne osvietený farebnými svetlami. Uvítala nás veľmi milá recepčná Anna, ktorej sa chcem týmto poďakovať, že na nás čakala do pol desiatej večer. 😊 Aj v túto neskorú hodinu nás osobne previedla po reštaurácii i záhrade a vysvetlila nám, ako funguje využívanie sauny a wellness centra. Tiež nám dala Bad Gastein Card, čo je zľavová karta, s ktorou sú rôzne aktivity zadarmo, alebo za výhodnejšiu cenu.

Pokiaľ máte radi miesta s jedinečnou atmosférou, tak vás iste Chalet Bellevue Alm nadchne. Už samotné umiestnenie je perfektné a dokonalosť dotvára dizajn drevených chatiek s kamennými prvkami, farebnými okenicami a rôznymi prepracovanými detailmi. V lete i zime sú tu na dosah parádne možnosti vyžitia. Priamo pri hoteli je sedačková lanovka a dlhšia kabínová lanovka s celoročnou prevádzkou je vzdialená len 2 km. Neďaleko penziónu si tak môžete užiť turistiku aj lyžovanie. Zhruba 2 km je to aj do centra mestečka Bad Gastein, ktoré mi architektúrou trochu pripomenulo Karlove Vary. Dominantou a zároveň symbolom mesta je krásny kaskádový vodopád nachádzajúci sa priamo v centre. Ďalej sú tu hneď dvoje termálne kúpele, z toho jedny sú naozajstný unikát, pretože sú vybudované čiastočne v skale. V dojazde do jednej hodiny je tiež hneď niekoľko jazier, množstvo vodopádov a desiatky zjazdoviek.

Dostali sme kľúč od izby č. 1, ku ktorej sa išlo po malej drevenej lávke. Izba bola naozaj priestranná a vybavená veľmi pohodlnou manželskou posteľou, šatníkovou skriňou, komodou, stolíkom s posedením, televíziou a WiFi pripojením. Všetok nábytok bol veľmi štýlový a dobový s farebnými prvkami. Perfektný dojem dotvárali detaily ako kvetinové závesy, ozdoby na garnižiach v podobe horských kôz či kované dekorácie na oknách. Samozrejme tu bola aj kúpeľňa, ktorá bola síce menšia, ale všetko potrebné sa do nej zmestilo – sprchovací kút, WC, umývadlo, nasvietené zrkadlo aj skrinka s fénom. Kúpeľňa bola moderná, ale vďaka množstvu drevených prvkov skvele ladila s izbou a celkovo miestom. S uterákmi tu naozaj nešetrili. Každý z nás sme dostali 2 veľké osušky, z ktorých jedna bola určená do wellness a k tomu väčší uterák na ruky a menší na tvár. Príjemným bonusom boli aj župany, papuče, červené dečky na večerné posedenie na balkóne a sladká pozornosť v podobe Mozartovej gule. V izbe boli tiež 2 pekné knihy zamerané na históriu tohto 600 rokov starého miesta. Bohužiaľ, boli v nemčine, takže som si iba pozrela obrázky. Z izby sa dalo vyjsť na ohromný balkón, kde bol stolík, lavica na posedenie a k tomu hneď 4 stoličky s kožušinovou prikrývkou. Príjemným zistením bolo, že práve náš balkón je obľúbeným miestom na spánok pre hotelovú mačičku. 😊

Ako sme sa najedli v ubytovaní?

V cene balíčka sme mali raňajky formou bufetu, ktoré sa podávali v reštaurácii vo vedľajšej chatke. Výber bol naozaj bohatý – pre milovníkov sladkých štartov dňa tu bola napríklad škoricová ovsená kaša, jogurty a rôzne druhy cereálií, orieškov a semienok. Nechýbalo čerstvé alpské mlieko a maslo, domáce aj kupované marmelády, nakladané aj plátkové syry, sladké aj slané pečivo a čerstvá zelenina a ovocie. Z nápojov tu boli kvalitné džúsy a voda. Veľmi ma nadchol odšťavovač s hromadou jabĺk, pomarančov a mrkvou vedľa neho, takže si každý mohol pripraviť fresh podľa svojej chuti. Pre pôžitkárov tu bolo aj prosecco. Priamo na stole bola nachystaná káva v kanvičke. Po našom príchode prišiel počas chvíľky vždy jeden z veľmi milých manželov, ktorí mali raňajky na starosť, a opýtal sa, či si prajeme pripraviť nejaký teplý pokrm z vajec – miešané vajcia, omeletu, varené vajcia... Tiež nám ponúkli, že keby nám káva v kanvičke nevyhovovala, radi nám pripravia kávový nápoj podľa výberu, napríklad cappuccino. Všetko spomínané bolo v cene raňajok a nebolo nutné doplácať nič navyše.

Ešte chcem poznamenať, že priestory reštaurácie boli absolútne očarujúce a z celého penziónu sa mi páčili dokonca úplne najviac. Okrem drevených stolov a stoličiek tu bol obrovský otvorený krb s posedením v podobe kresiel. Okrem vnútornej časti tu bola aj vonkajšia terasa.

V Chalet MONDI Bellevue Alm *** sa pravidelne konajú rôzne tematické večery so živou hudbou a jedlom. Mali sme šťastie, že práve v čase nášho pobytu prebehol večer s tradičnou rakúskou živou hudbou a prasaťom na ražni. Cena bola 30 € na osobu a išlo o naozaj fantastický zážitok. Udalosť začínala okolo 18 hodín, kedy už bol nachystaný bufetový stôl s asi 10 druhmi šalátov, rôznymi zálievkami a pečivom. Ďalej už boli pripravené prílohy k prasiatku, ktoré sa zatiaľ opekalo vonku: gravy omáčka, knedle, pečené zemiaky a kapusta. Okolo siedmej hodiny začala hrať trojčlenná kapela oblečená v tradičnom odeve. Potom nasledovalo slávnostné zloženie, prenesenie a porcovanie prasaťa. Zaujímavým zistením z tejto akcie bolo, že penzión je obľúbeným miestom nielen turistov, ale aj miestnych, ktorých tu bolo veľa. Niektorí z nich v tradičnom kroji, čo bolo naozaj pekné.

Ako sme sa najedli v okolí?

  • Pizzeria Alla Casa v mestečku Bischofshofen, ktoré je asi hodinu pred Bad Gasteinom. Zastavili sme sa tu na večeru cestou do hotela a dali sme si pizzu, cestoviny so smotanovou omáčkou a tradičnú rakúsku limonádu Almdudler, ktorá sa vyrába z byliniek. Jedlo bolo skôr priemerné, ale náš hlad úspešne zahnalo.

  • Hostinec Wirtshaus Windischgrätzhöhe sa nachádza na opačnej strane Bad Gasteinu ako penzión. Je odtiaľ krásny výhľad. Dali sme si tu hovädzí vývar s rezancami a zeleninou a pitie. Opäť skôr taký priemer, ale výhľad to vynahradzoval!

  • Počas výletu na hrad Hohenwerfen sme využili miestne občerstvenie a dali si kávu, jablkový mušt a výborný čerstvý praclík. K dispozícii je tu aj reštaurácia s klasickými jedlami.

Aké bolo wellness centrum v hoteli?

Priamo v ubytovaní wellness nie je, ale v izbe sú k dispozícii župany, papuče a osušky, ktoré môžete využiť pri návšteve wellness centra v partnerskom hoteli MONDI Hotel Bellevue Gastein ****, kam je v rámci pobytového balíčka vstup zadarmo. Ide o veľký hotel v centre mesta, vzdialený od penziónu asi 2 km. Dôjsť doň môžete autom, ísť pešo, alebo sa dohodnúť s penziónom na odvoze. V hoteli choďte na hlavnú recepciu, kde sa preukážete kľúčom z penziónu. Následne vám recepčná vydá čipovú kartu, s ktorou sa dostanete do wellness. To sa nachádza vo vedľajšej budove, s ktorou je hotel prepojený. Stačí vyjsť do 1. poschodia a následne ísť po šípkach. Cestou prejdete presklenou chodbou a potom dôjdete do wellness centra. K dispozícii sú tu dámske a pánske šatne, sprchy a toalety. Užijete si tu veľkú vírivku, kde sa strieda masáž tryskami s bublinkami, ďalej nádherný bazén s pekným výhľadom a pre deti je tu zase detský bazénik so šmykľavkou v tvare slona. Na odpočinok vo vnútri aj vonku v záhrade slúži dostatok lehátok. Ďalšou časťou wellness je saunový svet s Kneippovým kúpeľom, fínskou saunou, bio saunou a parou. Aj tu je veľa ležadiel a na ochladenie sa dá využiť aj vonkajšia časť so sprchou a posedením. Počas saunovania je dôležité dodržiavať pitný režim, a tak tu nechýba fontánka so studenou vodou a kelímkami. Saunový svet je bezplavkovou zónou. Môžete si tu však bezplatne zapožičať uteráky do sauny, ktoré sú v poličkách a pred odchodom sa vracajú do koša na bielizeň.

Priamo v Chalete Bellevue Alm je možné sa počas leta osviežiť v krásnom prírodnom biotope. Vzhľadom na to, že doň tečie naozaj chladná horská voda, je tento zážitok hlavne pre otužilcov. 😊

Predovšetkým v zime potom príde vhod aj fínska sauna, ktorú je možné využívať v spriatelenom penzióne Schiefe Alm vzdialenom len 50 m od ubytovania.

Kam sa vydať na výlet?

  • Už cestou do penziónu sme si stihli urobiť výlet na niekoľko zaujímavých miest. Najprv sme sa zastavili v Linzi a prešli si krásne centrum mestečka s katedrálou Nepoškvrneného počatia Panny Márie. Na katedrále síce práve prebiehala rekonštrukcia, ale jej interiéry bolo možné navštíviť a skutočne to stálo za to. Ďalej sa v Linzi nachádza napríklad zoologická či botanická záhrada, tie sme však vynechali.

  • Naším ďalším cieľom bolo ikonické mestečko Hallstatt, ktoré som, samozrejme, poznala z fotiek. Ešte než sme sa do Hallstattu poriadne dostali, tak bolo jasné, že toto asi neklapne. Už pri vjazde do mesta sú totiž umiestnené signalizačné tabule zobrazujúce voľné kapacity miestnych parkovísk. V čase nášho príchodu nebolo voľné ani jedno miesto, takže sme tadiaľto v podstate len prešli a jazero si pozreli z vyhliadky. Počas cesty cez Rakúsko sme však videli veľa podobne malebných mestečiek, ktoré tiež ležali pri jazerách a neboli tam také masy ľudí.

  • Z Hallstattu sme pokračovali pár kilometrov na parkovisko pri lanovke na Dachstein. Parkovisko bolo zadarmo a cena lístka na lanovku závisela od toho, čo všetko chcel človek vidieť. My sme si za 35 € na osobu kúpili lístok na jazdu Panorama. V cene bola jazda lanovkou hore a dole s možnosťou vystúpiť v medzistanici pri jaskyniach. Hlavným cieľom však boli vyhliadky v sekcii 3. Ďalšou možnosťou bolo zakúpiť lístok len do medzistanice (sekcia 2) so vstupom do Ľadovej či Mamutej jaskyne za 40 €. Kto chcel ísť do oboch jaskýň, priplatil si 7 €. Ďalšou možnosťou bol All inclusive lístok za 53 €, ktorý zahŕňal vstup do oboch jaskýň i výjazd lanovkou k vyhliadkam. Najviac sme sa tešili na vyhliadku 5 Fingers (5 Prstov), ktorá má tvar roztvorenej dlane, ale samozrejme sme si prezreli aj ďalšie vyhliadky. Jazda hore bola bezproblémová, ale s cestou dole to už bolo horšie. Posledná kabínka totiž odchádza o 19:00 hodín, takže sa už od piatich kopil dlhý rad ľudí. Cesta dole aj s čakaním potom trvala viac ako hodinu.

  • Druhý deň sme sa vydali do tiesňavy Sigmund-Thun-Klamm, ktorá sa nachádza asi 50 minút jazdy autom od ubytovania. Tu je možné sa buď zadarmo prejsť k jazierku Klammsee a čiastočne z výšky vidieť vodopád, alebo si zaplatiť vstupné 6 € na osobu a na cestu sa vydať po krásnych drevených chodníčkoch. Pokiaľ zvolíte druhý variant so vstupným ako my, vodopád uvidíte celý. Cesta tiesňavou tam aj späť vrátane kochania sa prírodou nám zabrala asi 1,5 hodiny. Pri tiesňave sa dá zaparkovať na niekoľkých parkoviskách, ktoré sú zadarmo. S Bad Gastein Card je na vstupné zľava.

  • Len 11 km od tiesňavy sa nachádza slávne jazero Zell am See. Keď už sme sa v tejto oblasti nachádzali, rozhodli sme sa pozrieť sa aj k nemu. Opäť sme zaparkovali na neplatenom parkovisku a vydali sa na krátku prechádzku okolo vodnej hladiny plnej lodiek.

  • Cestou späť do penziónu sme sa zastavili v centre Bad Gasteinu, ktoré je skutočne krásne a trochu mi pripomenulo Karlove Vary. Centrum nie je veľké, takže ho prejdete behom chvíľky. Nájdete tu aj parádny vodopád, ktorý stojí za to vidieť. Parkovanie tu však bolo platené, a to za cenu 0,50 €/30 minút.

  • Na spiatočnej ceste sme sa vydali na hrad Hohenwerfen, ktorý je naozaj impozantný. Hrad leží asi hodinu jazdy od penziónu a je známy predovšetkým prehliadkami dravých vtákov, ktoré prebiehajú 3x denne. Aby sme stihli show začínajúcu o 11:15, vydali sme sa sem hneď ráno a zaparkovali sme na bezplatnom parkovisku hneď pri hrade. Na ten môžete ísť pešo (cca 30 minút), alebo si zakúpiť lístok zahŕňajúci jazdu pozemnou lanovkou. Keď sme okolo 10:45 k hradu prišli, bol pri pokladni dlhý rad ľudí a nám bolo jasné, že let dravcov zrejme nestihneme. Avšak stačila chvíľka vyhľadávania na internete a zistili sme, že sa dajú zakúpiť lístky online. So vstupenkami kúpenými online je potom možné celý rad predbehnúť a ísť rovno do radu na lanovku, ktorý bol, našťastie, oveľa kratší. Túto možnosť sme využili a show dravcov sme nakoniec stihli. Vstupenka zahŕňajúca pozemnú lanovku, let dravcov, vstup do múzea sokoliarstva, na výstavu o histórii hradu a na výstavu o čarodejníctve stála 14 €/osoba. K dispozícii boli aj lacnejšie vstupenky bez lanovky, alebo drahší vstup zahŕňajúci prehliadku pevnosti so sprievodcom. S Bad Gastein Card je na vstupné zľava.

  • Poslednou zastávkou na našej ceste bol Salzburg. Aj keď je centrum mesta zaiste nádherné, my sme si vybrali návštevu zámku Hellbrunn a zoo. Pri zoologickej záhrade sa dá zaparkovať bezplatne, ale nesmiete si zabudnúť pri východe označiť parkovací lístok! Vstupenka stála 12 €/osoba. Okrem zvierat, ktoré možno vidieť vo väčšine zoologických záhrad, tu bol napríklad snežný leopard, arktický vlk, líška korzak či gepard.

  • Zámok Hellbrunn má nádhernú záhradu, ktorou sme si prešli. Na prehliadku dovnútra sme sa však nevydali. Jediné, čo sme teda platili, bolo parkovanie, ktoré stojí 2 € na 1-2 hodiny.


Záverečné hodnotenie pobytu v Chalet Bellevue Alm ***

„Pobyt v Chalet Bellevue Alm *** bol doslova jedinečný. Páčilo sa nám snáď všetko: úchvatné prostredie hôr, štýlové izby a reštaurácia, veľmi milý personál a tiež parádne wellness v partnerskom hoteli. Okrem dizajnu nás v izbe nadchla priestranná terasa s posedením a kúzelným výhľadom. V reštaurácii s nádherným krbom sme si pochutnali na skutočne vynikajúcich raňajkách v alpskom štýle. Skvelým zážitkom bol aj večer so živou hudbou a prasaťom na ražni. V okolí je navyše množstvo krásnych miest a možností výletov pre každého (a vďaka Bad Gastein Card aj za výhodnú cenu). Určite sa sem ešte vrátime, a to najlepšie v zime!“


👍 Pobyt v Chalet Bellevue Alm *** bol osobne overený Nikol, členkou tímu Travelking, a jeho návštevu môže s pokojným srdcom odporučiť aj vám. Ďalšie osobne overené hotely si môžete pozrieť tu.

Autor článku:

Aktualizované: 19. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet