Saunové rituály: Sprievodca svetom zážitkového saunovania

Saunové rituály či ceremoniály naberajú na obľúbenosti nielen v zahraničí, ale aj v tunajších saunách a saunových svetoch. Aké zážitky môžete očakávať? A ako to celé prebieha? Vydajte sa s nami za poznaním tohto obľúbeného trendu zo sveta wellness.
 Saunové rituály: Sprievodca svetom zážitkového saunovania

Saunovanie v 21. storočí

Povedali by ste, že história saunovanie siaha až do 5. storočia k nomádom z oblasti strednej Ázie? Tento obľúbený spôsob telesnej i duševnej očisty teda prešiel od týchto dávnych čias skutočne dlhým vývojom. V súčasnosti je toto umenie rozšírené po celom svete a dovedené snáď takmer k dokonalosti. Okrem rôznych typov sáun z technického hľadiska (fínska sauna, infra sauna, parná sauna, atď.) si môžete dnes už vybrať aj medzi spôsobmi, ako svoj čas v saune strávite.

Existujú napríklad tiché sauny alebo naopak sauny „na kus reči“, kde si môžete v pokoji prebrať radosti i starosti všedných dní so svojimi známymi. V posledných rokoch sa vysokému záujmu tešia najmä zážitkové saunovanie, ktoré vďaka rituálom resp. ceremóniám prináša ľuďom aj špecifický zážitok pre telo i myseľ. Čo si pod tým predstaviť sa dočítate nižšie.

saunový odpočinek

Filozofia saunových rituálov alebo prečo robiť zo sauny zážitok

Sauna podporuje predovšetkým udržiavanie dobrého zdravotného stavu, kondície, ale aj krásy a dlhovekosti. Je dokázané, že pôsobí blahodarne na celý organizmus, a to ako na telo, tak i na myseľ. Saunové rituály majú za cieľ všetky tieto účinky ešte prehĺbiť, a zároveň povýšiť návštevu sauny na nevšedný a jedinečný zážitok. Sú tak zaujímavým spestrením a niečím navyše. Počas ceremónií sa tiež môžete o saunovaní všeličo dozvedieť. Tak prečo to nevyskúšať? :)

saunový majster

Saunový majster: odborník, čo myslí na vašu maximálnu spokojnosť

Saunovým majstrom je vyškolený profesionálny saunér, ktorý vás celým rituálom sprevádza. Práve on rituál vopred pripraví a premyslí tak, aby vám priniesol dokonalý zážitok. Saunové ceremoniály pripravujú majstri na rôzne témy a za použitia rôznych pomôcok. O to zaujímavejšia vlastne ich návšteva je, pretože vás zakaždým čaká niečo iné.

Väčšina zariadení disponuje zoznamom saunových rituálov s časom ich začiatku a tiež s názvom, ktorý vám napovie, ako bude ten ktorý rituál vyzerať. Saunový rituál začína príchodom saunového majstra, ten účastníkov privíta a vysvetlí im, ako bude postupovať. Nebojte sa mu položiť otázku, keď vám niečo nebude jasné alebo vás bude niečo zaujímať. Saunový majster má na srdci predovšetkým to, aby ste si zo seansy odniesli čo najlepší zážitok.

zážitkové saunovanie

Priebeh saunových rituálov alebo čo môžete očakávať

Saunové ceremoniály trvajú spravidla 10 až 12 minút, a to vo všetkých typoch sáun. Počas ich trvania nie je umožnený vstup ďalším účastníkom, aby prichádzajúci nenarušili atmosféru prebiehajúceho rituálu. Preto je na ne potrebné chodiť dostatočne včas. Po príchode saunového majstra sa môžete uvoľniť a nechať sa ním viesť. Saunér dohliada, aby všetko prebiehalo maximálne príjemne a tiež priateľsky upozorňuje na pravidlá saunovania.

Z ceremoniálu sa neodchádza. Keby vám však pobyt v saune začal byť nepríjemný, nebojte sa miesto opustiť. Pravdepodobne vás na tento fakt majster upozorní už v začiatku. O ujmu na zdraví nemá nikto záujem. :) Pre saunéra ide o fyzicky náročnú činnosť, pri ktorej sa zahreje najviac zo všetkých účastníkov. Preto je vhodné ho na záver odmeniť potleskom. Po saunovej seanse sa odporúča sprcha a pohár vody. Ideálne je nechať účinky doznievať v relaxačnej zóne alebo na čerstvom vzduchu.

saunový ceremoniál

Typy saunových rituálov: čakajú vás vône, farby, kostýmy aj tanec

Tradičné saunové ceremoniály sú tie, pri ktorých počas ceremoniálu majster používa aromaterapiu a vírenie vzduchu uterákom. Ide o polievanie horúcich rozpálených kameňov vodou alebo ľadom s vonnou esenciou. Vôňa sa potom postupne z kameňov teplom uvoľňuje. Počas jedného rituálu sa vystriedajú maximálne tri vône, ktoré spoločne vytvárajú účastníkom harmonický zážitok. Vírenie horúceho vzduchu zvyšuje úžitok sauny i potenie, a tiež umožňuje ľahšie šírenie vôní. Saunér pri ňom vykonáva tanec s uterákom. U tých najzdatnejších sa potom mávanie s uterákom mení v skutočné pohybové umenie, ktoré vo vás zanechá priamo umelecký zážitok.

Ďalším obľúbeným typom sú meditačné a relaxačné ceremoniály. Tie sú väčšinou vykonávané v saunách s nižšou teplotou. Tu sa často používajú zvukové efekty, nástroje alebo relaxačná hudba. Môžu byť doplnené aj o svetelné efekty. Medzi najobľúbenejšie nástroje pri meditačných rituáloch patria tibetské misky, ktorých zvuk a vibrácie navodzujú pocit uvoľnenia.

Umenie zážitkového saunovania sa neustále vyvíja, a preto existuje už nespočet možností, ako si svoj čas v saune môžete netradične spríjemniť. Majstri môžu používať aj rôzne ďalšie pomôcky, bylinky, kvety, ľadové triešte na ochladenie alebo rôzne kostýmy. Počas rituálov môžete meditovať, počúvať poéziu alebo jemne precvičovať svoje telo ľahkými cvikmi. Saunové rituály môžu prebiehať pod holým nebom, v noci alebo vo forme špeciálnych eventov. Fantázii sa skrátka medze nekladú.

saunový píling

Saunové rituály myslia aj na krásu a zdravie pokožky

Špeciálnym typom rituálov sú tie, ktoré využívajú rôzne produkty do sauny, najmä oleje, med a telové peelingy. Príjemný zážitok tak môžete spojiť aj so starostlivosťou o vašu pokožku. To ocenia predovšetkým ženy, a preto sú práve ony tými, kto najradšej navštevuje práve tieto seansy. Saunový majster počas ceremoniálu rozdáva účastníkom mištičky s peelingom, soľným alebo medovým, niekde sa ponúka i potieranie bahnom a ílmi, medom alebo jogurtom. To by ideálne malo nasledovať po peelingu. Tieto ceremoniály prebiehajú väčšinou v parných saunách, aby sa návštevníci mohli hneď umyť, najmä ak sa používa soľný peeling.

Čo dodať na záver? Snáď len toľko, že návšteva saunového rituálu rozhodne nebude šliapnutím vedľa. Je zbytočné mať obavy z neznámeho a vďaka širokému výberu si určite každý nájde to svoje. A čo vy? Absolvovali ste už niekedy saunový rituál u nás alebo na cestách po zahraničí? Podeľte sa o svoje dojmy. :)

Autor článku:

Aktualizované: 19. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet