To najlepšie z južnej Moravy - spoznajte s nami víno, folklór aj najkrajšie pamiatky

Južná Morava - to je krajina nekonečných viníc, malebných dediniek, folklóru a hlavne znamenitého vína. Prečítajte si naše tipy na najkrajšie výlety a užijete si dovolenku s celou rodinou či vinársky pobyt v tradičnej pivničke.
To najlepšie z južnej Moravy - spoznajte s nami víno, folklór aj najkrajšie pamiatky

Chystáte sa na južnú Moravu? Prečítajte si, aké miesta navštíviť, aby ste spoznali to najlepšie z miestnych krás.

Morava víno

Najlepšie víno ochutnáte na južnej Morave

Najväčším lákadlom južnej Moravy je pre mnohých práve znamenité moravské víno. Ale až pri návšteve drobných vinárskych dediniek zistíte, že sa s pestovaním hrozna a lisovaním vína sa spájajú i bohaté tradície predávané z generácie na generáciu. Spoznajte ich napríklad počas prechádzok medzi nekonečnými vinohradmi zaliatymi slnkom. Prechádzku vám nie raz spríjemnia vyhliadky, k tým najobľúbenejším rozhodne patrí moderná vyhliadka “Stezka nad vinohrady” týčiaca sa nad vinicami pri obci Kobylí. Rozhľadňa v tvare kruhovej rampy symbolizuje životný cyklus prírody. Vďaka svojmu dômyselnému návrhu je bezbariérová, a tak si výstup na ňu doprajú aj návštevníci s obmedzenými možnosťami pohybu či mamičky s kočíkmi. Odmenou za výstup je panoramatický výhľad do všetkých svetových strán - dovidíte tak na Pálavu, pri dobrom počasí až na rakúske Alpy.

Morava pivnica

Najlepšie však miestnu kultúru plnú nadýchaných krojov a pohostinnosti spoznáte pri návšteve niektorej z početných vinárskych pivničiek. Nechajte sa pozvať do jednej s ozdobnými vchodmi - tie najznámejšie nájdete v obci Plže len 7 kilometrov od Skalice. Stojí tu dovedna 80 tzv. “sklepov”, ktorých vznik sa datuje už do 15. storočia. Fotografie bielych pivníc s modrými základmi osadených do kopcov obleteli doslova celý svet. Práve preto sa do obce každoročne zbiehajú tisíce turistov s cieľom ochutnať to najlepšie, čo tunajšie sklepy ponúkajú. Vinárskej turistike sa rovnako dobre darí v Šatove, kde nájdete unikátny Maľovaný sklep zdobený plastickými maľbami ľudového umelca Maxmilliana Appeltauera aj vína staré desiatky rokov. Zastaviť sa sem môžete tiež na riadenú degustáciu, počas ktorej ochutnáte znamenité vína Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Sauvignon a mnohé ďalšie. Podobne jedinečný zážitok sa vám naskytne pri návšteve sklepov v obci Vrbice, ktoré svojim zjavom prekvapili nejedného návštevníka. Mnohým totiž pivnice vyhĺbené do pieskovcových kopcov pripomínajú obydlia Hobitov známych z kníh J.R.R. Tolkiena. Ich zaujímavosťou je tiež to, že pivnice sú tu neraz hĺbené až do 7 poschodí nad sebou. Upútajú vás aj kamenné vchody sklepov s gotickými oblúkmi a, samozrejme, lahodné víno.

Ideálny čas na pobyt na južnej Morave je rozhodne v lete a na jeseň. V tom čase sa tu totiž konajú snáď každý týždeň oslavy a akcie spojené s konzumáciou vína, ako sú vinobrania, dni otvorených sklepov, ochutnávky burčiaku či súťaže a slávnosti vín. Nezmeškajte tak skvelú príležitosť vychutnať si to najlepšie z moravských pivníc za zvuku cimbalu a spevu šohajov v bohato zdobených krojoch.

Mandlovníkové sady Hustopeče

Ak ale zrovna nepatríte k milovníkom vína, nezúfajte. Vydajte sa do Hustopečí, ktoré navštevujú turisti pre romantické prechádzky v sadoch mandľovníkov, aj kvôli ochutnávke preslávenej hustopečskej mandľovice. Vyberte sa cestou vedúcou za mesto a pokračujte až k ranču Valkýra, kde vás a hlavne vaše deti poteší pohľad na kone, kozy, lamy, ale aj klokany. Pokračujte ďalej a dorazíte až k na tomto území jedinečným radom mandľovníkov. Cesta s názvom Mandloňová naučná stezka vás privedie k rozhľadni, z ktorej sa vám rozsiahle sady ukážu ako na dlani. Za najkrajším pohľadom na biele a ružové kvety v rozpuku sa do Hustopečí vydajte na prelome marca a apríla. Chuť lahodnej mandľovice si tu však môžete vychutnať počas celého roka. Najnovším hitom v Hustopečiach je ale mandľové pivo, ktoré si tiež nesmiete nechať ujsť - nikde inde vo svete sa totiž nepodáva!


Morava cyklotrasy

Južná Morava - raj cyklistov aj kolobežkárov

Aby ste toho z krás južnej Moravy stihli čo najviac, odporúčame vám prekonávať vzdialenosti medzi jednotlivými pamiatkami na bicykloch či kolobežkách. Miestna rovinatá krajina je k tomu priam predurčená, početné cyklotrasy a turistické chodníčky sú naviac lemované kilometrami viníc a sadov, a ponúkajú úžasné výhľady na široké okolie. Skutočne osobitým zážitkom je výlet na kolobežkách, ktoré vám v mnohých požičovniach radi požičajú. Vydajte sa na nich s celou rodinou na výlet po Znovínskom kolobežkovom okruhu vedúcom zo Znojma pozdĺž rieky Dyje až ku Louckému kláštoru a späť. Nenáročnú trasu dlhá 3,5 až 4,5 km zvládnu i deti a celej vašej rodine sa naskytnú jedinečné výhľady. Asfaltová cesta s minimom áut vám ukáže najvýznamnejšie pamiatky Znojma ako sú Radničná veža, Chrám sv. Mikuláša či Rotundu sv. Kateřiny. Pokračovať budete tiež okolo Znojemskej priehrady, Kravej hory - vstupnej brány do Národného parku Podyjí, a naskytne sa vám aj jedinečný výhľad na najvyšší železničný most na južnej Morave (48,2 m). Vytúžený cieľ - Loucký kláštor - je po celej Morave známy ako znojemské centrum vína. Okolie kláštora je priam posiate vinicami, jeho podzemie zas pretkávajú rozsiahle vínne pivnice s tekutými pokladmi, ktoré uvidíte počas prehliadky. Za návštevu stojí tiež galéria, debnárske a vinárske múzeum, a dopriať si tu môžete tiež riadenú ochutnávku vína.

Morava víno

Perfektný výlet po južnej Morave sa nezaobíde ani bez bicykla. Vydajte sa po jednej z hustej spleti cyklistických trás - za jednu z tých najzaujímavejších sú pokladané Lichtenštajnské cesty, ktoré vám ukážu krajinu kedysi patriacu slávnemu rodu Lichtenštajnovcov. Stačí nasledovať značky doplnené erbom významného rodu a dovedna 90-kilometrový okruh vás prevedie okolo pamiatok z čias Lichtenštajnovcov. Popri šliapaní do pedálov si tak vychutnajte pohľad na krásne a upravené záhrady, Minaret, umelú zrúcaninu Janův hrad či vyhliadkovú Kolonádu, alebo sa rovno zastavte na prehliadku najvýznamnejších pamätihodností južnej Moravy - rozprávkových zámkov Lednice a Valtice. Ich návštevu rozhodne neoľutujete.


zámok Lednice

UNESCO pamiatky aj nezameniteľný folklór

Medzi najväčšie kultúrne skvosty južnej Moravy patrí bezpochyby Lednicko-valtický areál zapísaný na Zozname svetových pamiatok UNESCO. Na jeho pôde si prehliadnite obzvlášť výnimočné zámočky Lednice a Valtice kedysi patriace rodu Lichtenštajnovcov. Za pozornosť stoja tiež parky a záhrady rozliehajúce sa až na ploche 300 km², ktoré sú považované za najrozsiahlejšie človekom umelo vybudované územie v Európe a možno i na celom svete. Práve preto sa Lednicko-valtický areál prezýva aj záhrady Európy. Okrem zámkov a nekonečných záhonov kvetov tu navštívte tiež množstvo drobných stavieb ako už spomínaný Minaret, Janův hrad, repliku Víťazného oblúku či Apollónov chrám a mnohé ďalšie.

Drobné zámočky či kaštiele však nájdete takmer v každom mestečku na juhu Moravy. Nemenej krásny zámok objavíte v Miloticiach, v Strážnici a v zámočku v Hodoníne si budete môcť pozrieť aj stálu expozíciu o T. G. Masarykovi. Milovníci golfu by sa zas mali vydať do Slavkova u Brna, nádherný zámoček Slavkov - Austerlitz tu okrem rozsiahleho parku obklopuje tiež známe golfové ihrisko Golf - Austerlitz.

Morava sklep

Ak ale túžite po pravom moravskom folklóre, je najvyšší čas vydať sa do Strážnice, mestečka vzdialeného od Slovenska sotva 7 km. Privíta vás tu rozsiahly strážnický Skanzen, kde si prehliadnete tradičné ľudové domčeky aj ukážky remesiel Moravy. Výlet do skanzenu v Strážnici sa stane ešte kúzelnejším, ak sa k nemu vydáte loďou po priľahlom Baťovom kanáli. Najväčším zážitkom v Strážnici je ale rozhodne každoročný Medzinárodný folklórny festival, ktorý si nenechajú ujsť priaznivci folklórnych piesní a tancov z celého sveta. Okrem ukážok pestrého miestneho folklóru si tu budete môcť prehliadnuť programu tých najlepších súborov z celého sveta vrátane ich farebných krojov, exotických tancov a nevídaných ľudových piesní. A čo si zo Strážnice odniesť ako suvenír? Rozhodne si okrem fľaše miestneho vína odneste domov aj ukážku tradičnej strážnickej modrotlače (modrotisku) na obruse, látkových zvieratkách či fěrtochu - zástere.

Hrad Veveří

Prípadný smútok za veľkomestom príďte zahnať do moravskej metropoly Brna. Privíta vás tu príjemná atmosféra mesta, ktoré sa nikam neponáhľa, množstvo štýlových klubov a krčmičiek aj nespočet pamiatok. Medzi tie najvýznamnejšie jednoznačne patrí kľúčové dielo svetového funkcionalizmu Vila Tugendhat pýšiaca sa zápisom na Zozname UNESCO. Okrem ďalších funkcionalistických skvostov architektúry tu navštívte tiež hrad Veveří týčiaci sa nad priehradou, hrad Špilberk či známy Labyrint pod Zelným trhom.


Kam sa vydať s deťmi na južnej Morave?

Južná Morava je ideálnym regiónom aj na rodinnú dovolenku - deti sa tu okrem množstva rozprávkových zámkov nevedia nabažiť výletov za pamiatkami a zábavnými parkami. Medzi tie najobľúbenejšie na celej Morave rozhodne patrí VIDA! science centrum v Brne. Ide o rozsiahly zábavno-vedecký park so 175 interaktívnymi atrakciami a skutočnými vedeckými pokusmi, ktoré si priam musíte vyskúšať. Preskúmate tak fungovanie ľudského srdca, zakúsite potopu v simulátore povodne či celý oceán vo fľaši, chýbať nesmie ani 3D kino.

S deťmi, ktoré majú až priveľa energie, musíte rozhodne navštíviť zábavný park plný trampolín JumpPark Brno. Vaši drobci sa tu budú môcť vyskákať desiatkach trampolín, vrhnúť sa do jamy plnej mäkkučkých penových kociek alebo si vyskúšať svoju zručnosť na adrenalínovej Ninja dráhe. Ak však celá vaša rodina holduje vodným radovánkam, vydajte sa do Aqualandu Moravia v Pasohlávkách. Zabávať sa i relaxovať tu môžete v dovedna 16 bazénoch, ktoré sú otvorené podľa sezóny. Deti sa tu vybláznia v detskom vodnom svete so šmýkačkami, preliezkami a vodnými tryskami, alebo počas jazdy na parádnych tobogánoch, medzi ktorými nesmie chýbať 99 m dlhý tobogan Sky Drive s nočnou oblohou či najdlhší High Five (242 m). Vy si zas konečne oddýchnete v rozsiahlom Forum Romanum Wellness so saunami podľa vášho gusta, či v Pálava Wellness, kde nájdete saunu s panoramatickým výhľadom, snežnú jaskyňu aj tepidárium v podobe Veltického sklepa s krbom - a to ani zďaleka nie je všetko z možností oddychu i zábavy v Aqualande Moravia.

Brno

Najkrajšie zážitky detí sú neraz pochádzajú práve zo zoologických záhrad, a preto by ste nemali vynechať ani tie na južnej Morave. Navštíviť tu môžete napríklad krásnu Zoo Brno, ktorá sa ukrýva v lesíku neďaleko Brnenskej priehrady. Za jeden deň tu budete mať možnosť prejsť takmer celý svet. Navštíviť tak môžete expozíciu Kamčatskej chalupy s medveďom kamčatským či sovou snežnou, alebo sa vydajte do Africkej dedinky so Safari, kde nesmú chýbať zebry, žirafy či lemury. O trochu menšiu, no nemenej čarovnú zoo nájdete v Hodoníne stojacom len 5 km od hraníc so Slovenskom. Deti sa tu nebudú vedieť vynadívať na roztomilé klokany či majestátne čierne jaguáre, dospelých zas nadchnú zážitkové programy ako Jeden deň ošetrovateľom alebo komentované kŕmenie. Najnovšie si v Zoo Hodonín môžete prezrieť prírastok v podobe vzácnych bielych levíčat.

Autor článku:

Aktualizované: 18. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Česko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet