Travel Hacking Budapešť, Viedeň, Paríž: Ako ušetriť na vstupnom

Chcete vidieť to najkrajšie z Európy, ale hodilo by sa vám neutratiť vaše celoživotné úspory? A vedeli ste, že ako občan EÚ máte v niektorých budapeštianskych pamiatkach nárok na zľavu, alebo že v Paríži môžete navštevovať múzeá vo vybrané dni zadarmo?
Travel Hacking Budapešť, Viedeň, Paríž: Ako ušetriť na vstupnom

Zľavová karta - najlepší priateľ turistov

Základným vybavením každého cestovateľa je karta. Ak ste študent, nezabudnite v žiadnom prípade svoj ISIC doma. Ak nie ste študent, sú tu pre vás mestské pasy s obrovským množstvom benefitov. Zľavovú kartou dnes už disponuje každá väčšia turisticky atraktívna lokalita, čo znamená, že nielen mestá, ale aj hory a regióny.

Idete do mesta a chcete ušetriť na pamiatkach? Potom sa city pass rozhodne hodí.


Maďarsko: Budapešť

Zľavová karta Budapest Card: zľavy 10 až 50% na dopravu, do múzeí, pamiatok, kúpeľov, reštaurácií, barov.

Čo je dobré vedieť: Karta je registrovaná na konkrétnu osobu, teda neprenosná. S 5% zľavou ju môžete zakúpiť online, ďalej v MIC (adresy tu), cestovných agentúrach, predajniach cestovných lístkov MHD a ďalších miestach. Nezriedka ju poskytujú hotely ako súčasť pobytového balíčka.

Varianty: 24 h za 21,99 €, 48 h za 32,99 €, 72 h za 42,99 €, 96 h za 52,99 €, 120 h za 62,99 € a 72 h Junior pre deti medzi 6 a 18 rokmi za 32,99 €.

Vstupy zdarma a so zľavou bez karty

Čo by ste mali vedieť pri návšteve Budapešti je to, že mnoho z miestnych pamiatok (celé alebo ich časti) môžete navštíviť zdarma. A ak nie, zas toľko to nestojí. Maďarsko je všeobecne pre Čechov cenovo veľmi prívetivé. Takže ak plánujete len pár návštev, vašu peňaženku to určite nezruinuje.

Bezplatne v Budapešti môžete zamieriť napríklad na Rybársku baštu. Časť balkónov a veží je prístupná voľne, časť je za poplatok, ale aj ten je skôr symbolický. Lístky stoja približne 800 HUF, teda asi 2,5 €. Samozrejmosťou je tiež bezplatný pohyb po mestskom parku, kde môžete obdivovať nádherné sochy, a po Margarétinom ostrove. Počas hlavnej sezóny tu naviac nájdete menšiu ZOO.

Na nádvorie Budinského hradu sa tiež dostanete bez nutnosti platiť vstupné. Výnimkou sú iba dni, kedy sa tu konajú festivaly. Čo je ďalej zadarmo? Trebárs vstup do Baziliky sv. Štefana.

SvatyStepan

Bazilika svätého Štefana je najväčší kostol v Budapešti

TIP: Pre nádherný panoramatický výhľad na celú Budapešť vystúpte na vrchol baziliky (364 schodov pre odvážnych, menej odvážni využijú výťah). Vyhliadka je prístupná od apríla do októbra, za vstup dáte 500 HUF (asi 1,6 €). Za túto malú sumu a veľmi veľkú námahu (ak bežne nevybiehate 300 schodov denne) sa odmeníte fantastickým zážitkom.

Za čo sa v Bazilike platí: prehliadka so sprievodcom (2000 HUF, cca 6,4 €), organové koncerty (3000 HUF, cca 9,6 €).

Láka vás prehliadka budovy Parlamentu? Občania EÚ majú na prehliadkové okruhy zľavu 50%, študenti dokonca 75%.

Parlament

Budova parlamentu je jednou z najstarších vládnych budov v Európe


Tip na záver: Počas vybraných národných sviatkov (15. marca, 20. augusta a 23. októbra) nemusíte platiť vstup do budapeštianskych múzeí.


Rakúsko: Viedeň

Zľavová karta Vienna City Card: zľavy na dopravu, do múzeí, reštaurácií, barov a krčmičiek, na pamiatky, nákupy.

Čo je dobré vedieť: Karta má dva druhy, a to červenú variantu s mestskou hromadnou dopravou (metro, autobusy, električky) a bielu variantu s jazdami Big Bus Vienna a prehliadkou mesta so sprievodcom. K dostaniu v hoteloch, MIC, predajných centrách spoločnosti Big Bus Vienna alebo na internete.

Varianta červená: 24 h za 17 €, 48 h za 25 €, 72 h za 29 €.

Vstupy zdarma do múzeí každú prvú nedeľu v mesiaci

Aj do múzeí vo Viedni môžete vo vybranej dni zamieriť bez platenia. Všetky osoby pod 19 rokov majú vstup zdarma do Wien Musea.

Pre tých ostatných je tu free entry každú prvú nedeľu v mesiaci, a to na stále aj dočasné expozície. Zoznam zapojených múzeí nájdete TU.

Pokiaľ ide o samotné mesto, nič vám nebude stáť v ceste pri obdivovaní historického centra Viedne s barokovými stavbami, alebo pri prechádzkach v mestskom parku, ktorý stráží socha Johanna Straussa.

SochaPark

Mestský park bol založený v r.1862.

Odporúčame zamieriť aj do Katolíckeho kostola sv. Petra. Toto je jeden z najkrajších kostolov vo Viedni a nebojíme sa povedať, že v Rakúsku vôbec. Do tejto úchvatnej barokovej krásky v stredu Viedne je bezplatný vstup, navyše sa tu konajú preslávené organové koncerty a recitál miestneho chlapčenského zboru - tiež zadarmo. AK zostavujete svoj plán na potulky Viedňou, určite si toto miesto pripíšte na zoznam.

Budapešť - Najobľúbenejšie pobyty

Francúzsko: Paríž

Na záver sme si nechali toto čarovné mesto, kde na vás dýchne naozaj romantická atmosféra. Paríž je doslova prešpikovaný monumentami, múzeami a kultúrnym bohatstvom. Rad múzeí a pamiatok je zadarmo po celý rok, niektoré prvú nedeľu v mesiaci (po celý rok alebo vo vybranom období).

Múzeí, kam máte prístup zadarmo, je naozaj veľa. Náhodne môžeme vybrať napríklad Letecké múzeum (Musée de l'Air et de l'Espace) alebo Múzeum ázijských umenia (Musée Cernuschi).

Paríž je však predovšetkým mestom plným bonusov pre študentov. Tí majú vstupy zdarma i do takých preslávených atrakcií ako je Louvre a Zámok vo Versailles.

Do Louvru sa bezplatne dostanú osoby pod 18 rokov. Do Versailles všetci obyvatelia EÚ pod 26 rokov. Vzhľadom k tomu, že lístok si musíte vyzdvihnúť tak ako tak, pripravili sme si pre vás na záver ešte jednu dobrú radu: pri návšteve Versailles počítajte s vhodnou časovou rezervou. Fronty na vstupenky sa tiahnu cez celé nádvorie.

versailles

Zámok vo Versailles vrátane parku je zapísaný na zozname UNESCO

Autor článku:

Aktualizované: 20. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet