Vianočné prázdniny ako z rozprávky

Skutočne rozprávkové sviatky nemusíte s rodinou prežiť len pri televízore. Doprajte deťom tie najkúzelnejšie vianočné prázdniny a vyrazte na miesta ako z rozprávky. Dokopy až 18 dní prázdnin za to rozhodne stojí.
Vianočné prázdniny ako z rozprávky

K Vianociam bezpochyby patria rozprávky a obzvlášť si bez nich nevedia predstaviť sviatky naše deti. Namiesto celodenného vylihovania pred televízorom a sledovania programu im však tento rok pripravte skutočne rozprávkové zážitky - veď vianočné prázdniny trvajúce až 18 dní (od 21. 12. 2024 do 7. 1. 2025) sú nato doslova stvorené! A poriadny oddych po celom roku si zaslúžite tiež. Cez sviatky v roku 2024 prenechajte skákanie okolo sporáka iným a vyrazte s celou rodinou na tie najkúzelnejšie miesta v okolí. Vedzte, že nami vybrané lokality ako z rozprávky deťom vyčaria úsmev na tvári a vám pokojné a nezabudnuteľné Vianoce.

Návšteva u kráľa Drozdia brada i Hájnikovej ženy na Orave

Za skutočne rozprávkovou zimou nemusíte chodiť ďaleko. Hlboké lesy a drobné dedinky zasypané snehom nájdete aj na severe Slovenska - na Orave. Do auta si na pravú rodinnú dovolenku preto nezabudnite zobrať bežky ani lyže. Orava prekypuje množstvom kúzelných lyžiarskych stredísk, ktoré vás prekvapia nielen komornou atmosférou, ale tiež dobrým vybavením a skvelými službami. Medzi závejmi snehu nie raz objavíte kúzelnú chalúpku, ale aj známe múzeum či majestátny Oravský hrad.

Tipy na výlet:

  • Pre deti: Ako v skutočnej rozprávke sa vaše deti budú cítiť počas návštevy Oravského hradu. Dominanta týčiaca sa nad riekou Oravou dokonca poslúžila ako kulisa pre mnohé známe rozprávky, medzi nimi Sokoliar Tomáš, Kráľ Drozdia brada či Dračie srdce.
  • V príprave na blížiace sa polročné písomky deťom určite pomôže nápaditá exkurzia. Navštívte s nimi niektoré z mnohých literárnych expozícii na Orave, ktoré sú venované tvorbe miestnych rodákov. Dozviete sa tak mnohé zaujímavosti o živote Pavla Országha Hviezdoslava, Martina Kukučína alebo navštívte Hájovňu z diela Hájnikova žena. Hrad aj expozície sú dostupné i v zime, na ich návšteve sa však telefonicky dohodnite vopred.
  • Pre vás: Ak si behom zimných prázdniny chcete dopriať skôr oddych a sladké ničnerobenie, navštívte jeden z miestnych termálov - skvelú vodu a bohatý wellness so saunovým svetom objavíte ako v Aquarelaxe v Dolnom Kubíne, tak v Meander Thermal & Ski Resorte v Oraviciach.

Beskydské Pustevny opradené legendami

Rozprávková i mýtická - presne taká je turistami obľúbená oblasť Pustevien uprostred Beskýd v Moravskoslezskom kraji. Vystúpte na horu Radhošť opradenú legendami, alebo sa na ňu pohodlne vyvezte lanovkou. Pri Pustevnách vás privíta socha slovanského boha slnka Radegasta, kúsok ďalej zas rozhľadňa Cyrilka. Prejdite ešte pár desiatok metrov a budete stáť priamo pred najväčšími lákadlami tunajšej oblasti - pred zrekonštruovanými horskými chalupami Maměnka a Libušín, ktoré nesú typické rozprávkové prvky architektúry Dušana Samuela Jurkoviča. Ten pri svojej tvorbe nie raz čerpal inšpiráciu z ľudových motívov. Čerstvé zážitky nechajte doznieť nad šálkou niečoho dobrého v jednej z miestnych reštaurácii.

Tipy na výlet:

  • Pre deti: Najväčším miestnym lákadlom pre deti je nedávno otvorený Chodník korunami stromov Valaška - drevená konštrukcia, ktorá vás dovedie pomedzi koruny stromov až k 22 m vysokej veži so sklenenou vyhliadkou. Z nej budete mať všetky krásy okolia ako na dlani.
  • Pre vás: Beskydy sú známe nielen pre svoje výborné ski areály, ale tiež pre čarovné bežkárske trasy. Pribaľte si so sebou na výlet i bežky a oslaďte si túru športovým zážitkom. A možno sa tu naučia prvé zásady bežkovania i vaše deti.

Eger - fantastická pohoda v kúpeľoch pre celú rodinu

Známe kúpeľné mesto na severe Maďarska Eger stojí za návštevu aj uprostred zimných prázdnin. Dovolenku začnite prehliadkou okúzľujúceho historického mesta, ktoré oplýva množstvom rôznych kostolíkov a náboženských stavieb ako bazilika, kostol františkánov, cisterciánov alebo synagóga, v ktorej dnes sídli už len múzeum. Zaujímavosťou mesta je aj posledný z minaretov postavených ešte Turkami. Na jeho vrchole však nehľadajte polmesiac - dnes ho zdobí kresťanský kríž. Prechádzku príjemne uzavrite v jednej z mnohých mestských kaviarničiek alebo reštaurácii a doprajte si niečo zo špeciálneho hrejivého menu. S výberom toho najdelikátnejšieho z tradičných maďarských špecialít vám pomôže náš článok. Potom už len hor sa do termálov!

Tipy na výlet:

  • Pre deti: V kúpeľoch Eger sa vaše ratolesti skvele vybláznia v zo šiestich bazénoch vrátane detského či zážitkového bazéna.
  • Pre vás: Ak patríte medzi milovníkov vína, rozhodne navštívte neďaleké Údolie krásnych žien. V známej vinárskej oblasti s množstvom pivničiek si rozhodne objednajte aj miestnu špecialitu - silné víno s názvom „býčia krv“.

Lyžovanie ako u Červenej Čiapočky v Bavorskom lese

Skutočne nezabudnuteľnú dovolenku plnú lyžovania a zábavy na snehu zažijete s vašou rodinou v Nemecku. Len 12 km od českých hraníc vás čaká jedno z najobľúbenejších lyžiarskych stredísk Bavorského lesa - stredisko Veľký Javor. Lyžovanie na svahu vrchu Arber si pochvaľujú hlavne rodičia s deťmi - stredisko totiž nedávno získalo ocenenie pre najlepší lyžiarsky areál pre deti v Nemecku. Čím si takú poctu vyslúžilo? Nielen pre skvele upravené a dostatočne široké zjazdovky s miernym sklonom, ale tiež pre detské lyžiarske ihrisko s pojazdnými kobercami. Na cvičnej lúke pomáhajú učiť deti prvé oblúčiky rôzne zvieratká a kužele, na ich bezpečnosť i zábavu dohliada medvedí maskot. Trochu skúsenejšie deti pokračujú v jazde na svahu ArBär-Kinderland s postupne rastúcim sklonom. Zábava na lyžiach pokračuje na trase Familien-Cross-Park - na ľahkej crossovej dráhe pre celú rodinu, kde môžu rodičia sprevádzať svoje deti pri jazde na bezpečných vlnkách či miernych skokoch.

Tip na výlet:

  • Pre deti: Ak si už vaše deti vyzuli lyžiarky, no zábavy na svahu sa nechcú vzdať, doprajte im jazdu na sánkach - v stredisku ich čaká zjazdovka s dĺžkou 1 200 m určená len na sánkovanie a bobovanie.
  • Pre vás: Lyžiarske stredisko Veľký Javor myslí aj na skúsených lyžiarov. Šesťmiestna lanovka vás vyvezie na horu, z ktorej sa môžete spustiť po niekoľkých červených zjazdovkách. Ak vám ani tie neprídu dosť zaujímavé, správnu dávku adrenalínu vám do krvného obehu vženie čierna zjazdovka Weltcupstrecke určená pre skutočných pretekárov.

Autor článku:

Aktualizované: 20. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Česko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet