Ako sa zbaliť na dovolenku za pár minút?

Posledné hodiny do odchodu na vysnívanú dovolenku, nervy na dranc ... a vy stále tápate, čo si so sebou zabaliť? Skúste na to tento rok ísť od lesa a pomocou pár trikov sa vyvarovať ako cestovné horúčke, tak aj boľavým chrbtu zo zbytočne ťažkého kufra.
Ako sa zbaliť na dovolenku za pár minút?

Prípravy na dovolenku patria pre mnohých k jedným z najstresovanejších chvíľ v roku. Stačí ale trocha cviku a proces príprav môžete z niekoľkých hodín skrátiť na pár minút.

Šťastie praje pripraveným

Nepodceňujte prieskum. Určite to nie je tá najzábavnejšia časť dovolenky, ale môže vám ušetriť kopu miesta v batožine (a nepríjemností na mieste). Zistite si detailné informácie napríklad o tom, aké vybavenie budete mať k dispozícií vo vašom ubytovaní a rozhodne nezabudnite na predpoveď počasia (niekedy totiž vyjde :-) ). Predbežne si tiež naplánujte, čo na dovolenke podniknete. Pokiaľ sa celý rok tešíte, ako s nepohnete z lehátka, tak brať si horskú obuv bude úplne zbytočné. Naopak dobrá knižka by vám mohla chýbať.

Pri potulkách prírodou nezabudnite na mapu

Dvakrát plánuj, raz bal

Dvoje plavky, zubná kefka, opaľovací krém, pár tričiek...Jeden zoznam môže predísť mnohým nepríjemným situáciám. Prejdite si byt a napíšte si nevyhnutnosti, ktoré dennodenne používate. Vďaka tomu si môžete byť istí, že vám nebude chýbať nič z kúpeľňových poličiek a iných každodenných samozrejmostí.

Predstavte si, čo vás na dovolenke čaká. Celodenné výlety v horách? Večerné posedenie pri táboráku? Oproti váľaniu na pláži si nevystačíte len s jednými kraťasmi a tak radšej myslite na všetky scenáre, ktoré vás na dovolenke môžu stretnúť.

Pred balením si urobte zoznam a všetko si starostlivo pripravte

Ideme na to

už máte hotový zoznam? Pripravte si všetky veci na zbalenie na jedno miesto - urobíte si lepšiu predstavu o tom, akú veľkú batožinu potrebujete. Nech už zvolíte kufor, cestovnú tašku či batoh, pravidlá sú rovnaké:

  • Najťažšie a najväčšie veci patria na spodok batožiny - začnite od tenisiek a menej skladného oblečenia ako je napríklad bunda. Voľné priestory môžete vyplniť menšími kúskami oblečenia (ponožky, šatka...).
  • Oblečenie zrolujte do roliek - vyhnete sa pokrčeniu a naviac ušetríte miesto.
  • Kozmetiku a hygienické prípravky rozdeľte - menšie fľaštičky (líčidlá a ďalšie) zabaľte do cestovnej taštičky, naopak väčšie prípravky (napr. šampón alebo sprchový gél) nechajte voľne a vyplňte s nimi voľné priestory. Pozor ale, určite nie je vhodné zabaliť fľaštičku do vrecúška, aby vás po príjazde nečakalo nepríjemné prekvapenie. Pokiaľ máte miesta skutočne málo, nakúpte si v drogérií malé fľaštičky obľúbenej kozmetiky.
  • Pokiaľ so sebou veziete elektroniku či čokoľvek krehké, vložte veci medzi oblečenie.
  • NÁŠ TIP: Nezabudnite si nabíjačky na elektroniku a náhradné baterky do foťáku.

Je ale pravda, že väčšina mužov si predstavuje svoj cestovný kufor úplne odlišne.

Balenie berte ako tetris

Balenie môžete brať ako tetris - je jednoducho potreba zaplniť každé voľné miesto. S trochou cviku sa takto zbalíte skutočne do pár minút a možno budete prekvapení, že vám stačí aj menšia batožina.

Predtým ako sa vydáte na cestu

Ešte predtým ako nastúpite do auta alebo vlaku, skontrolujte si či v príručnej batožine máte:

  • peniaze a doklady (pokiaľ cestujete ďaleko, odporúčame si urobiť kópiu občianskeho preukazu a ďalších dôležitých kartičiek pre prípad straty)
  • zapísané dôležité telefónne čísla (do banky pre prípad krádeže platobnej karty, na odťahovú službu a ďalšie)
  • uzavreté cestovné poistenie
  • NÁŠ TIP: poruke sa vždy hodí mať antibakteriálny gél, vlhčené obrúsky, vreckovky a prípadne tiež najpotrebnejšie lieky
Zbaľte sa na dovolenku za pár minút

Ešte predtým než vypukne hodina H (to znamená odjazd) radšej si všetko skontrolujte - či už ide o batožinu alebo domácnosť. Vyhnete sa stresu a zbytočným starostiam (nikto nechce myslieť na to, či je žehlička naozaj vypnutá, však) a dovolenku si môžete užiť naplno.

Autor článku:

Aktualizované: 16. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet