Kam na bežky? Najlepšie bežkárske trasy v Beskydách

Radi vyrážate na bežky na Moravu? Máme pre vás tipy na bežkárske trate v celých Beskydách. Poradíme vám miesta pre začiatočníkov aj pokročilých lyžiarov, navyše kde zaparkovať, alebo kde sa najesť.
Kam na bežky? Najlepšie bežkárske trasy v Beskydách

Jeseníky majú pre bežkárov Jesenickú lyžiarsku magistrálu a skvele sa vám bude lyžovať aj na Dolnej Morave. V tejto oblasti nadväzuje na jesenické trasy až 50 km upravovaných bežkárskych stôp. K obľúbeným bežkárskym lokalitám patria jednoznačne Beskydy a práve na ne sa v tomto článku zameriame oblasť po oblasti.

Mosty u Jablunkova

Príďte zažiť zimu na pomedzí Česka, Slovenska a Poľska. Stredobodom zimných športov je tu Lyžiarsky areál Mosty u Jablunkova, kde je možné tiež nastúpiť na bežkárske stopy. Trasy sú značené oranžovými smerovkami a informačnými tabuľami. Väčšina trás vás zavedie na západ do centra Beskýd, na východe sa pozriete k horskej chate Gírová alebo ešte ďalej do slovenskej časti Beskýd.

  • Tip na okruh: Ski Areál Mosty - Tunel - Celnice - Studeničný - Tunel - Ski areál Mosty (9,6 km)
bežkovanie v Beskydoch

Lysohorská magistrála

Vyrazte bežkovať na najvyššie položenej trase v Moravskosliezskych Beskydách. Môžete si vybrať z troch trás, ktoré sa líšia náročnosťou a prudkosťou stúpania.

  • Trasa 1: Papežov- Zimný - Lysá hora

Jedná sa o najkratšiu, ale zato strmú trať s dĺžkou 8,5 km. Začiatok je vo Vyšnej Mohelnici, kde je možné nechať auto na malom parkovisku. Na mieste je tiež autobusová zastávka.

  • Trasa 2: Albínovo náměstí – Malenovický kotel – Ivančena – Labažky – Zimný – Lysá hora

Na trasu nastúpite pri hoteli P. Bezruč alebo Rajská bouda v Malenoviciach, pri oboch sa nachádza parkovisko aj autobusová zastávka. Do Malenovického kotla sa dostanete cca za 1,5 km, celková dĺžka trasy je 13 km a na najvyššie stúpanie sa pripravte v posledných dvoch kilometroch medzi Zimným a Lysou horou. Cestou môžete vidieť niekoľko zaujímavostí, ako sú Ondrášova skala a vodopády v Malenoviciach alebo kamenná mohyla Ivančena.

  • Trasa 3: Pasička – Vyšní Mohelnice – Muroňka – Visalaje, Křížové cesty – U surovce – Bílý Kříž
lysá hora beskydy

Lyžiarske bežkárske trasy Bílá

Ski Bílá strojovo upravuje stopy v okolí lyžiarskeho areálu, pravidelne v utorok a piatok a tiež v prípade napadnutia cca 20 cm nového snehu. Jedná sa celkovo asi o 75 km stôp. Hoci sa prevádzkovatelia o stopy starajú, dávajte po ceste pozor na prípadné polámané stromy.

Priamo v ski areáli sú k dispozícii tri bufety a reštaurácia, servis aj škola bežkárskeho lyžovania, na cestu teda budete vyrážať vybavení po všetkých stránkach. Bílá je vhodná aj na bežkovanie s deťmi. Trasy začínajú na parkovisku pri hoteli Pokrok na Bílé a sú farebne značené, najnáročnejšia z nich je žltá.

  • Červená: Bílá – Staré Hamry – Bílá (33,2 km)

  • Modrá: Bílá – Mezivodí – Bílá + osvetlený okruh v obci Bílá (19,8 km)

  • Zelená: Bílá – Samčanka – Kozí hřbety – Bílá

  • Žltá: Bílá – Sedlo pod Bobkem – Bumbálka – Bílá (21 km)

Podrobné informácie k jednotlivým tratiam a mapku nájdete tu.

bežecké lyžovanie Beskydy

Veľké Karlovice

To, že sa Veľké Karlovice a okolie hodia na bežkovanie, dokazujú miestne obľúbené preteky Karlovská päťdesiatka. Závod je vhodný pre pretekárov aj turistických lyžiarov, informácie o aktuálnom ročníku nájdete tu. V okolí mesta sa nachádza viac ako 10 trás na bežky od krátkych okolo 5 km až po tie dlhé až 16 km. Jednu trasu za všetky vám ale predstavíme hneď.

  • Trasa: Velké Karlovice (Pepicentrum) – Machúzky – Razula – Galik – točňa Karlovskej 50

Terén trasy je rovinatý, pohybovať sa budete predovšetkým po lúkach. V úseku Machúzky - Razula je možné na lyžiach korčuľovať. Trasa je vhodná aj pre začiatočníkov, môžete si tu vyskúšať svoje zručnosti. Občerstvenie vás počas cesty čaká v reštauráciách v Pepicentre, Machúzkach a Razule, ochutnať môžete aj valašské špeciality.

bežecká stopa Beskydy


Ďalšie zaujímavé miesta, kam na bežky v Beskydách


Na golf alebo na bežky?

Tri bežkárske okruhy sa nachádzajú v areáli golfového ihriska v SnowArene Čeladná. Jedna je pre začiatočníkov, ďalšie dve sú kardio a športové. Krásnu atmosféru trasám dodáva panoráma vrcholov Beskýd a tiež vedomie, že sa tu v letných mesiacoch hrá golf.

Za ľudovou architektúrou na Pustevny

Na vrchol Pustevien vás vyvezie sedačková lanovka z Trojanovic - Ráztoky a môžete vyskúšať napríklad obľúbený okruh Pustevny - Martiňák - Pustevny (16 km). Stopa je upravovaná, tvrdá, miestami je treba dávať pozor na opadané ihličie a vetvičky. Zájsť si môžete tiež k chate Mír alebo si vyskúšať pretekárske bežkárske trate. V drevených kolibách na Pustevnách nájdete možnosť občerstvenia v podobe tradičných frgálov alebo valašskej kyselice.

Cesta lesom pre pokročilých

Traverzové cesty Těšínskych Beskýd zahŕňajú vyše 25 km trás, ktoré vedú po lesných cestách úbočiami beskydských hrebeňov. Najdlhšia z trás meria 16 km a začína na rázcestí Pod Malým Javorovým. Pokračuje sa traverzovou cestou úbočím Javorového cez turistickú chatu na Ostrom až na Kozinec, kde sa tiež nachádza horská chata. K ďalším nástupným miestam na traverzové cesty patrí Horská chata Kamenitý, Horská chata Kozinec alebo Holářova chata Slavíč.


Už sa tešíte na nové športové zážitky? Užite si bežkovanie v pohode a zájdite si rovno na pobyt v Beskydách. Lyžovanie môžete skombinovať s wellness alebo horskou turistikou, to už záleží na vás.

Autor článku:

Aktualizované: 20. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Česko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet