Kúpele Sárvár - 8 dôvodov, pre ktoré si ich zamilujete aj vy

Za kúpeľmi svetovej kvality nemusíte cestovať ďaleko. Veď termály v meste Sárvár ležia len necelú hodinu a pol cesty od Bratislavy a ako jedny z mála sa pýšia titulom The Royal Spas of Europe. Prečítajte si 8 dôvodov, pre ktoré si ich zamilujete tiež.
Kúpele Sárvár - 8 dôvodov, pre ktoré si ich zamilujete aj vy

1. Nie jeden, ale dva liečivé pramene

Mesto Sárvár začalo písať svoju kúpeľnú históriu v roku 1961, keď bol pri hľadaní ropy objavený poklad ďaleko väčšej hodnoty - termálny prameň s liečivými účinkami. Dnes miestne termálne kúpele čerpajú vodu až z dvoch ozdravných prameňov. Prvý vyviera z hĺbky 1 300 m a dosahuje teplotu 43 °C. Obsahuje chlorid sodný, kyselinu uhličitú a stopové prvky, vďaka ktorým je voda z prameňa ideálna na liečbu pohybového ústrojenstva či na rehabilitáciu po športových zraneniach. Kúpeľ v nej vám ale skvele padne aj vtedy, ak túžite po uvoľnení svalov po náročných dňoch.

Druhý blahodárny prameň je tiež bohatý na chlorid sodný a kyselinu uhličitú, naviac ale obsahuje jód, bróm, fluór a mnohé stopové prvky. Voda s teplotou okolo 83 °C je po ochladení odporúčaná a nenahraditeľná pri liečbe svalov a kĺbov, ale aj pri gynekologických či kožných ochoreniach. Veľkú cenu však má i odparená - množstvo soli rozpustenej v termálnej vode sa po vyparení zbiera, vďaka čomu si miestnu kryštálovú soľ môžete odniesť tiež domov a dopriať si oddych v uzdravujúcej vode aj u vás vo vani.

Rozplývať sa blahom budete vo vodách oboch prameňov pod jednou strechou - bazény plné liečivej vody sa nachádzajú v obľúbených Termálnych kúpeľoch Sárvár.

2. Až 3 600 m² pre radovánky vo vode

Moderné kúpele boli otvorené v roku 2002 a pýšia sa celkovou rozlohou 55 000 m², z ktorej 3 600 m² tvoria len bazény. Už pri vstupe vás nadchnú vnútorné bazény s liečivou vodou s teplotou od 32 °C až do 38 °C pripravené pre váš oddych počas celého roka. Unavené svaly, boľavý chrbát a kĺby si premasírujte vodou z chrličov či vodných trysiek, ktorých v bazénoch nájdete neúrekom. V lete sa oddychová plocha ešte zväčšuje o vonkajšie zážitkové i liečebné bazény, taktiež s teplou vodou.

3. Majstrovsky vycibrené saunové rituály

Stratené zdravie nájdete v saunovom svete, ktorý je v kúpeľoch Sárvár nevídane bohatý. Nechajte každodenné starosti za dverami a vstúpte do oázy pokoja plnej fínskych a bio sáun, parných kúpeľov aj aroma kabín. Ak sa do Sárváru chystáte v zime, rozhodne sa zúčastnite jednej z množstva saunových seáns pod vedením majstra. Vaše telo i myseľ uvoľní vôňa medu, soli, čokolády, jogurtu i ovocia, alebo navštívte meditačné rituály. Pobyt v horúcej pare striedajte s osviežením pod zážitkovými sprchami alebo s prechádzkou Kneippovým bazénom s kamienkovým dnom. Zájsť môžete i do wellness centra, kde si oddýchnete počas liečebných procedúr alebo masáží.

Sárvár - Najobľúbenejšie pobyty

4. Dokonale oddelená zábava od odpočinku

Relaxačná zóna je od zvyšku kúpeľov oddelená, a tak váš odpočinok nebude skutočne nič rušiť. Pokiaľ ale do Sárváru cestujete za zábavou vo vode, zamierte rovno do rodinnej časti, ktorá je s kúpeľmi prepojená chodbou. Očarí vás v nej stredomorská atmosféra a nespočet bazénov s atrakciami pre deti každého veku. Do sýtosti sa vyskáčte v bazéne s umelými vlnami, spustite sa po šmýkačke dosť širokej na to, aby ste sa po nej zviezli s celou rodinou, alebo nazbierajte odvahu a šmyknite sa dolu po jednom z troch toboganov, ktoré sa točia vonku i vo vnútri budovy.

5. Slnko, pirátska loď aj adrenalínové tobogany

Od mája do septembra zas dajte spolu s deťmi prednosť zábave na slnku - vonku vás zlákajú plavecké aj dobrodružné bazény pre všetky vekové kategórie plné atrakcií a hier. Rodičia si obzvlášť pochvaľujú bazén s plytkou vodou pre batoľatá. Väčšie deti ale nedajú dopustiť na dobrodružný bazén s pirátskou loďou a vodným hradom plným preliezačiek a šmýkačiek. Ak ste ale milovníkom adrenalínu, zamierne k výstižne pomenovaným toboganom - odvážite sa napríklad na strmý Kamikadze, Turbulance alebo na 107 m dlhý tobogan Aquatube?

6. Unikátny a jemný mechanizmus čistenia vody

Novinkou v kúpeľoch je jedinečné ultrafiltračné zariadenie na čistenie vody, ktoré chráni životné prostredie aj vaše zdravie - termálna voda v kúpeľoch Sárvár je čistená bez chlóru. Výsledkom je krištáľovo čistá voda bez baktérií a chemických látok, ktorá nedráždi ani tú najcitlivejšiu pokožku.

7. Nadštandardné služby pre deti

Chystáte sa do Sárváru s deťmi, ale bojíte sa, že na oddych môžete rovno zabudnúť? Nebojte sa - v miestnych termáloch myslia na všetko. Okrem sveta batoliat s kuchynkou pripravenou na ohrievanie detskej stravy či prebaľovacou miestnosťou si rodičia nevedia vynachváliť aj detský kútik s množstvom hračiek, kde sa o deti starajú kvalifikované vychovávateľky. O vaše deti staršie ako tri roky sa postarajú úplne zadarmo. Program, ktorý zabaví aj tých najväčších neposedníkov, pripravujú skúsení animátori. Ak ale predsa chcete mať svojich najmenších stále na očiach, ponorte sa do príjemne rozohriatej vody vo vírivke v rodinnej časti - budete z nej mať priamy výhľad na detský bazén.

8. Sárvár je bohatý aj na pamiatky a atrakcie

Vstup do kúpeľov skončil, skvele ste si pochutnali v jednej z reštaurácii, ale stále sa vám nechce domov? Vyrazte do mesta Sárvár s množstvom pamiatok a lákadiel. Navštívte napríklad hrad Nádasdy, v ktorom chvíľu pobývala aj slávna Alžbeta Báthoryová. Prehliadnite si vzácne barokové nástenné maľby alebo navštívte expozíciu venovanú histórii husárov. Počas prehliadky budete mať k dispozícii sprievodné materiály v slovenčine. Ak sa do Sárváru chystáte v júli, rozhodne navštívte historicky festival pomenovaný po najznámejšom obyvateľovi hradu Ferencovi Nádasdymu.

Len 5 minút chôdze od hradu sa nachádza vychýrené arborétum Sárvár, kde si okrem pestrej zbierky rastlín i drevín môžete prehliadnuť dub starý viac než 350 rokov. Deti určite ocenia návštevu Zábavného dobrodružného parku s najnavštevovanejšou lesnou lanovou dráhou plnou výziev a skúšok odvahy. Dráhy pre deti aj dospelých vás dostanú až do výšky 8 metrov, kde budete bezpečne balansovať pod dohľadom vyškolených animátorov. Alebo dáte prednosť lezeckej stene, ryžovaniu zlata či lukostreľbe? V Sárvári si je z čoho vyberať.

Autor článku:

Aktualizované: 20. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Maďarsko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet