Objavte to NAJ z Chorvátska a získajte inšpiráciu na budúcu dovolenku na Jadrane!

Oblíbené 0

Zatiaľ nemáte žiadne obľúbené ponuky.

  • K ponukám sa môžete kedykoľvek vrátiť
  • Obľúbené ponuky na jednom mieste
  • Upozornenie na zmeny v ponukách

Nemajte obavy z chorvátskych cien

V Chorvátsku sa od začiatku roka 2023 platí eurom. S prechodom na spoločnú európsku menu sa vynárajú obavy zo zdražovania potravín i ďalšieho tovaru. Ako je to s cenami v Chorvátsku naozaj? Koľko zaplatíte za potraviny, ubytovanie či pohonné hmoty?
Nemajte obavy z chorvátskych cien

Chorvátsko je od januára 2023 členom eurozóny a ako menu prijalo euro. V súvislosti s prechodom na euro sa v slovenských médiách objavili články o vysokých cenách. Veľa ľudí tak má obavy, či sa ich letná dovolenka na Jadrane príliš nepredraží. Pokiaľ medzi nich patríte aj vy, prinášame vám dôkladné porovnanie cien, v ktorom zistíte, že sa nie je čoho báť, a že ceny v Chorvátsku zostávajú prijateľné a porovnateľné s tými u nás.

Potraviny

Hlavnou položkou každodenných výdavkov býva, samozrejme, jedlo. Pohľad na ceny bežných potravín ukazuje, že Chorvátsko stále zostáva v cenových reláciách porovnateľných so Slovenskom.

Okrem základných potravín, ako sú mäso a vajcia, ktoré sú v Chorvátsku o niečo drahšie, môžete na trhoch nájsť napríklad veľmi lacné sezónne ovocie a zeleninu priamo od miestnych farmárov. Vďaka tomu nielen ušetríte, ale aj ochutnáte skutočné chute Chorvátska.

Orientačné ceny základných potravín v Chorvátsku 2024

Reštaurácia

Na dovolenke však určite nechcete jesť len potraviny z miestneho Konzumu, dovolenka je o zážitkoch - a čo je lepší zážitok ako poznanie lokálnej kuchyne? Ceny v reštauráciách sú závislé od viacerých faktorov – rastú s turistickou sezónou a s popularitou miesta (ceny budú vyššie v Splite a Dubrovníku). Ak sa vyhnete turistickým pasciam a nájdete reštauráciu, kam sa chodia stravovať miestni, máte vyhrané. Ochutnáte to najlepšie z chorvátskej gastronómie za rozumné ceny.

Ubytovanie

Chorvátsko ponúka široký výber ubytovacích zariadení od luxusných hotelov až po cenovo dostupné apartmány a kempingy, ktoré sa medzi slovenskými turistami mimoriadne obľúbené. Ceny za ubytovanie sa môžu líšiť v závislosti od lokality a štandardu, v zásade ale môžete očakávať vynikajúci pomer cena/výkon. Pokiaľ chcete za ubytovanie ušetriť, vydajte sa na dovolenku mimo hlavnej sezóny, teda v máji, júni, septembri alebo októbri, kedy sú pobyty o niečo lacnejšie.

Doprava

Chorvátsko sa pýši rozvinutou dopravnou infraštruktúrou, ktorá zahŕňa tak mestskú hromadnú dopravu, ako aj autobusy medzi mestami i trajekty na ostrovy. Ceny za dopravu sú porovnateľné so Slovenskom, za pohonné hmoty zaplatíte zhruba rovnako ako u nás - ⁠⁠⁠⁠⁠⁠ priemerne 1,58 € za liter benzínu a 1,46 € za liter nafty (ceny k 26. 4. 2024). Ceny pohonných hmôt si môžete pred cestou skontrolovať na webovej stránke fuelo.net.

Ako vidíte, obavy z vysokých cien po prechode Chorvátska na euro sú často nafúknuté a založené na neúplných informáciách. V skutočnosti sú ceny väčšiny služieb a produktov aj s novou menou stále porovnateľné so Slovenskou republikou. Chorvátsko teda aj naďalej zostáva atraktívnou a cenovo dostupnou destináciou, ktorá ponúka bohaté možnosti pre každého, či už hľadáte oddych pri mori, aktívny pobyt plný pohybu alebo kultúrne zážitky. Možnosti sú v Chorvátsku veľmi bohaté, a tak si dovolenku snov ľahko vyberie úplne každý.

Autor článku:

Aktualizované: 15. 5. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Chorvátsko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov