Objavte to NAJ z Chorvátska a získajte inšpiráciu na budúcu dovolenku na Jadrane!

Oblíbené 0

Zatiaľ nemáte žiadne obľúbené ponuky.

  • K ponukám sa môžete kedykoľvek vrátiť
  • Obľúbené ponuky na jednom mieste
  • Upozornenie na zmeny v ponukách

Praktický sprievodca: autom do Chorvátska

Chystáte sa tento rok na letnú dovolenku na Jadrane? Pripravili sme pre vás praktického sprievodcu na cestu autom do Chorvátska. Dozviete sa užitočné informácie o cestovných dokladoch, diaľničných poplatkoch, dopravných predpisoch či o povinnej výbave.
Praktický sprievodca: autom do Chorvátska

Chorvátsko je obľúbenou turistickou destináciou, kam mnoho Slovákov vyráža autom. Pokiaľ sa tento rok na dovolenku k Jadranu chystáte aj vy, potom práve pre vás sme pripravili tohto detailného sprievodcu so všetkými dôležitými informáciami, ktoré budete na bezpečnú a pohodovú cestu potrebovať. Dozviete sa, aké diaľničné poplatky vás čakajú, aká je povinná výbava, aké sú miestne dopravné predpisy a mnoho ďalšieho. Pripravte sa na cestu a užite si dovolenku bez stresu!

1. Cestovné doklady

Chorvátsko je členom Európskej únie aj Schengenského priestoru, a tak vám na cestu postačí platný občiansky preukaz. Výnimku tvoria vodiči, ktorí pri sebe musia mať aj vodičský preukaz, malý technický preukaz a zelenú kartu. Nebojte, medzinárodný vodičský preukaz si na cestu do Chorvátska vybavovať nemusíte –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ s bežným slovenským preukazom môžete šoférovať nielen na území Slovenskej republiky, ale aj v celej Európskej únii a navyše aj vo Švajčiarsku, Nórsku a Lichtenštajnsku.

Hodiť sa vám bude aj potvrdenie o ubytovaní a doklady k vozidlu vrátane zelenej karty, ktorá slúži ako medzinárodný doklad o poistení vozidla. Táto dokumentácia vám môže uľahčiť prechod hraníc a vyhnúť sa možným komplikáciám kdekoľvek po ceste.

2. Poplatky za cestu

Cestovanie do Chorvátska zahŕňa prechod hraníc niekoľkých krajín, ktoré majú rôzne systémy diaľničných poplatkov. Hlavná trasa do krajiny na brehu Jadranského mora vedie cez Rakúsko a Slovinsko (najčastejšie cez Viedeň, Graz a Maribor), alternatívou potom môže byť cesta cez Maďarsko a Slovinsko:

  • Slovensko: pokiaľ nemáte slovenskú diaľničnú známku, zakúpite si ju za 10 € na 10 dní, online.
  • Rakúsko: diaľničnú známku vybavíte on-line vo variante na 1 deň alebo na 10 dní; cena začína na 8,60 €.
  • Slovinsko: diaľničná známka sa dá kúpiť pohodlne online na webe slovinského riaditeľstva diaľnic. Slovinci ponúkajú 7-dňovú známku za 16 €.
  • Maďarsko: diaľničnú známku na 1 deň je možné kúpiť za 5 150 forintov (cca 13,50 €) online. Vzhľadom na to, že 10-dňová známka stojí len o 3 € viac, je pri kratšom pobyte v Chorvátsku vhodné zvážiť, či sa vám neoplatí viac toto časové obdobie.

Diaľnice v Chorvátsku sú tiež spoplatnené, ale funguje tu mýtny systém, kedy poplatky platíte na základe počtu najazdených kilometrov. Platba prebieha na mýtnych bránach, ktoré sú umiestnené na nájazdoch a zjazdoch chorvátskych diaľnic. Celkové náklady na diaľničné poplatky tak môžu byť oveľa vyššie ako v tranzitných krajinách. Priemerná cena za použitie diaľnic je asi 6 € za 100 km. Cenu je možné skontrolovať vopred na interaktívnej mape prevádzkovateľa chorvátskych diaľnic Hrvatske Autoceste.

3. Diaľnice v Chorvátsku

Chorvátske diaľnice sú veľmi kvalitné a skvele udržiavané, vďaka čomu je cestovanie po nich pohodlné a bezpečné. Väčšina turistov mieriacich do Chorvátska zo Slovenskej republiky využíva diaľnicu A1, ktorá začína v hlavnom meste Záhreb a končí v Ploče neďaleko Dubrovníka na juhu Chorvátska.

Táto hlavná chorvátska tepna ponúka nielen rýchle a komfortné spojenie medzi severom a juhom krajiny, ale aj úchvatné výhľady – napríklad na horské masívy Velebit a Biokovo, ktoré vám vezmú dych. Fascinujúca je však aj cesta sama o sebe – diaľnice v Chorvátsku často vedú zložitým terénom, v ktorom je nutné prekonávať veľké výškové rozdiely. Miestni inžinieri preto vymysleli mnoho jedinečných estakád, ktoré sú doslova technickým divom.

4. Dopravné predpisy

Chorvátske predpisy sú veľmi podobné tým slovenským - jazdí sa po rovnakej strane cesty, platia rovnaké pravidlá pre predbiehanie aj pre križovatky. Je dôležité dodržiavať bezpečné rozostupy medzi vozidlami, na to chorvátska polícia veľmi dbá a za porušenie tohto pravidla hrozí pokuta až 60 €. Platia tiež rovnaké rýchlostné limity ako v Slovenskej republike: v mestách je limit 50 km/h, na hlavných cestách 90 km/h a na diaľniciach 130 km/h.

5. Povinná výbava

Pred cestou do Chorvátska sa uistite, že máte vo vozidle povinnú výbavu. Tá v Chorvátsku a tranzitných krajinách zahŕňa nielen lekárničku, reflexnú vestu pre každého pasažiera a varovný trojuholník, ale aj súbor rezervných žiaroviek, hasiaci prístroj, a v zime dokonca aj lopatku. Pokiaľ tieto predmety v aute nemáte, riskujete vysokú pokutu. Pred odchodom je tiež vhodné skontrolovať, že všetka povinná výbava je plne funkčná a či už neuplynula doba jej exspirácie. Reflexné vesty je nutné mať uložené priamo vo dverách u každého pasažiera – v niektorých krajinách totiž hrozia pokuty, pokiaľ sa vesta nachádza v kufri. Ak máte v aute nainštalovanú palubnú kameru, dajte si pozor v Rakúsku, keď je ich používanie zakázané.

6. Tolerancia alkoholu

Chorvátsko je známe prísnym prístupom k šoférovaniu pod vplyvom alkoholu. Právny limit pre bežných vodičov je nastavený na 0,5 promile, avšak pre mladých vodičov do 24 rokov a profesionálnych vodičov platí absolútny zákaz akejkoľvek prítomnosti alkoholu v krvi. Polícia počas letnej sezóny často vykonáva kontroly najmä v turistických oblastiach.

7. Trajekty

Pokiaľ sa rozhodnete preskúmať chorvátske ostrovy ako Hvar, Korčula alebo Brač, čaká vás cesta trajektom. Chorvátsko má rozsiahlu sieť trajektových trás, ktoré poskytujú pravidelné spoje medzi pevninou a mnohými ostrovmi. V letných mesiacoch, kedy je nápor turistov najvyšší, sa odporúča trajektové lístky rezervovať s dostatočným predstihom. Rezervácia online je jednoduchá a umožňuje zvoliť presný čas odchodu. Lístok na trajekt si ľahko zarezervujte na stránke jadrolinija.hr.

Cesta autom zo Slovenskej republiky do Chorvátska je medzi turistami obľúbená. Dopravné spojenie s Jadranom je totiž nielen jednoduché a rýchle, ale navyše ponúka možnosť na vlastnej koži spoznať Chorvátsko aj tranzitné krajiny. Našťastie už sú preč 90. roky, keď vodiči potrebovali zvládnuť cestu do Chorvátska na jeden záťah. Z roka na rok si viac a viac dovolenkárov urobí na jednu alebo dve noci zastávku v Rakúsku, Slovinsku alebo Maďarsku. Rozdelia si tak trasu na niekoľko dní, a k tomu počas jednej dovolenky spoznajú viac miest. Vyskúšajte si to tiež a obohaťte svoju cestu k moru o ďalšie nezabudnuteľné zážitky!

Autor článku:

Aktualizované: 16. 5. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Chorvátsko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov