Objavte to NAJ z Chorvátska a získajte inšpiráciu na budúcu dovolenku na Jadrane!

Oblíbené 0

Zatiaľ nemáte žiadne obľúbené ponuky.

  • K ponukám sa môžete kedykoľvek vrátiť
  • Obľúbené ponuky na jednom mieste
  • Upozornenie na zmeny v ponukách

Objavte to NAJ z Chorvátska: Split – mesto, ktoré si vás získa pamiatkami aj atmosférou

Metropola strednej Dalmácie vás očarí historickými pamiatkami, romantickými uličkami, skvelou gastronómiou aj jedinečnou atmosférou. Zároveň ide o skvelý východiskový bod na výlety na pevnine aj na mori. Prečítajte si 8 tipov, čo v Splite vidieť a zažiť!
Objavte to NAJ z Chorvátska: Split – mesto, ktoré si vás získa pamiatkami aj atmosférou

Split je druhé najväčšie mesto Chorvátska a zároveň metropola turisticky veľmi atraktívna stredná Dalmácia. Môžete v ňom stráviť celú dovolenku, alebo napríklad len jednu či viac nocí pred vyplávaním na niektorý z populárnych ostrovov ako Hvar, Brač, Korčula alebo Vis.

Najzaujímavejšie pamiatky v Splite sú koncentrované na ploche jeho relatívne malého starého mesta, takže môže byť skvelým cieľom na jednodňový výlet z neďalekých destinácií ako Trogir, Omiš, Makarská či Šibenik. Split však zďaleka nie je iba o pamiatkach a histórii, ide totiž o veľmi živé a moderné mesto, kde toho na vás čaká naozaj veľa: skvelé kúpanie, adrenalín na zip line, špičková gastronómia, túry v horách, výlety na neďaleké ostrovy a veľa ďalšieho.

Čo môžete vidieť a zažiť v Splite? Máme pre vás 8 tipov!

1. Objavte pamiatky, ktoré vám vyrazia dych

Hlavným dôvodom, prečo navštíviť Split, sú unikátne historické pamiatky a architektonické skvosty z čias antiky. Najcennejší z nich je Diokleciánov palác, ktorý od roku 1979 figuruje na Zozname UNESCO. Tento monumentálny komplex s rozmermi 215x180 m a plochou 38 500 m² zahŕňa množstvo ulíc, pevnosť, katedrálu, námestie, niekoľko chrámov a rozsiahle podzemie.

Aj po viac ako 1 800 rokoch od svojho vybudovania je Diokleciánov palác tepajúcim srdcom Splitu a okrem mnohých reštaurácií, obchodov a hotelov je jeho súčasťou aj mnoho domov, v ktorých dodnes býva viac ako 3 000 miestnych obyvateľov.

V prípade, že by ste o dejinách mesta chceli vedieť viac, navštívte výstavy Archeologického múzea Split, v ktorého bohatej expozícii je k dispozícii množstvo cenných artefaktov z obdobia od praveku cez antiku či stredovek až po novovek.

2. Nasajte jedinečnú atmosféru na Rive

Od mora k Diokleciánovmu palácu prilieha kúzelná pobrežná promenáda, ktorej miestni nepovedia inak ako Riva. Niekoľko stoviek metrov dlhú triedu dláždenú vápencom z neďalekého ostrova Brač zdobia vysoké palmy a nájdete na nej veľa skvelých reštaurácií, kaviarní a zmrzlinární.

Ceny sú v tejto lokalite síce o niečo vyššie ako v iných častiach Splitu, ale pokiaľ si medzi mnohými podnikmi vyberiete nejaký z tých lacnejších, určite nebudete ľutovať. Asi nikoho neprekvapí, že počas letnej sezóny je na Rive naozaj rušno. To isté však môžete očakávať aj počas zimy, kedy turistov bohato nahradia obyvatelia Splitu, ktorí Rivu milujú a radi si na tomto mieste dajú kávu či obed. Po celý rok tak na Rive môžete nasávať tú pravú dalmátsku atmosféru, pre ktorú je typická pohoda a hlavne žiadny stres. Ostatne motto Dalmatíncov znie: POMALO!

3. Užite si parádne kúpanie aj kúsok prírody v srdci mesta

V Splite a jeho okolí sa rozprestiera mnoho pláží, na ktorých si užijete deň plný kúpania v čistom mori. Najobľúbenejšia z nich je pláž Bačvice, ktorá získala ocenenie Modrá vlajka. Leží hneď pri centre mesta a nájdete na nej kvalitné zázemie vrátane množstva barov a reštaurácií. Obyvatelia Splitu dávajú ale väčšinou prednosť pláži Žnjan, ktorá je o poznanie väčšia ako Bačvice a taktiež ponúka moderné zázemie a pestré možnosti občerstvenia.

Za najkrajšiu pláž v Splite je považovaná Kašjuni, ktorá leží na pobreží polostrova a lesoparku Marjan, kam sa dostanete príjemnou prechádzkou z Rivy. Marjan je prakticky jediným väčším kúskom prírody v Splite, zato svojou plochou zaberá takmer pätinu celého mesta. Parkom vedie veľa turistických chodníkov, na ktorých si môžete jeho krásy v pokoji vychutnať a kochať sa pri tom dych vyrážajúcimi výhľadmi na tyrkysový Jadran a ostrovy Brač, Šolta a Čiovo (za dobrej viditeľnosti môžete uvidieť dokonca aj Hvar). Okrem turistov a cyklistov je park hojne vyhľadávaný medzi lezcami, pretože jeho hrebeň tvoria vápencové skaly, ktoré sú na lezenie ako stvorené.

4. Vyšliapnite si za nezabudnuteľnými výhľadmi

Dovolenku v Splite rozhodne nemusíte tráviť iba chodením po pamiatkach, popíjaním kávy na Rive alebo odpočinkom na pláži. Mesto totiž zo všetkých strán zvierajú hory a kopce, ktoré lákajú na zdolanie. Oblasti medzi mestami Split a Omiš dominuje vysoké krasové pohorie Mosor, ktorého najvyšší vrchol Veliki Kabal dosahuje výšku 1 339 m n. m.

Ideálnym východiskovým bodom na túru je osada Sitno Gornje, odkiaľ na najvyššie vrcholy pohoria vedú dobre značené chodníky strednej náročnosti. Ak vystúpite na Veliki Kabal alebo niektorý z vrcholov v jeho okolí (Ljubirna, Javorska atď.), môžete si dopriať parádnu hrebeňovku s nezabudnuteľnými výhľadmi na Split a more posiate ostrovmi.

Výborné podmienky na ľahko až stredne náročnú turistiku ponúka aj pohorie Kozjak s najvyšším vrcholom Veli Vrj (779 m n. m.), ktoré sa vypína kúsok za Splitom pri mestečku Klis. Po ceste nad Klisom je možné vyjsť až do výšky viac ako 600 metrov nad morom, takže sa náročného stúpania obávať nemusíte. Okrem pohodovej túry po hrebeňoch lemovanej nádhernými výhľadmi na more i do vnútrozemia tu láka aj jeden adrenalínový zážitok – jazda na zip line. Dráha jednomiestnej a jednosmernej lanovky na oceľovom lane meria viac ako 2 500 m a prezriete si počas nej Split a jeho okolie z vtáčej perspektívy.

5. Preskúmajte niektorý z neďalekých ostrovov

Hovorí sa, že ostrovy sú najcennejšími pokladmi Chorvátska. A zo Splitu budete mať na dosah tie najkrajšie z nich! Z miestneho prístavu vyplávajú pravidelne trajekty aj menšie lode napríklad na Brač, Šoltu, Hvar, Korčulu, Lastovo a Vis. Záleží len na vás, či sa na niektorý z ostrovov vydáte po vlastnej osi, alebo dáte prednosť organizovanému výletu loďou.

Najlepšie dostupný je ostrov Brač, na ktorý trvá plavba trajektom necelú hodinku. Na Brači sa nachádza najslávnejšia chorvátska pláž Zlatni Rat a oproti ostatným ostrovom tu nájdete úžasný pokoj a veľmi autentickú atmosféru, pretože sem na dovolenku jazdia predovšetkým sami Chorváti.

Zato na najnavštevovanejšom Hvare je v letnej sezóne naozaj živo. Ide totiž o destináciu obľúbenú medzi mladými, ktorí si na dovolenke chcú užiť veľa zábavy. Trajekt na Korčulu sa síce plaví takmer tri hodiny, ale tento úchvatný ostrov za to rozhodne stojí. Pýši sa nielen prekrásnym starobylým hlavným mestom, ale aj členitým pobrežím s mnohými fantastickými plážami.

Na ostrove Vis zase môžete obdivovať jednu z najznámejších prírodných krás na Jadrane – preslávenú Modrú jaskyňu. V letných mesiacoch, keď je veľa slnečného svetla, je cez deň vnútro jaskyne kúzelne modré a priezračná voda v hĺbke až 16 m sa sfarbuje do trblietavo striebornej.

6. Zabodujte u detí zábavným programom

Split je výbornou voľbou na rodinnú dovolenku s deťmi. Pláže v Splite sú spravidla pekne upravené a ponúkajú skvelé zázemie pre malých i veľkých návštevníkov. Počas letnej sezóny vyrastú v mori neďaleko morských brehov hneď na niekoľkých miestach nafukovacie aquaparky. Na rôznorodých atrakciách sa deti zaručene zabavia. Vstupné do vodného parku je síce spoplatnené, ale zato je v cene nepretržitý dohľad plavčíka.

Nech už bude akékoľvek počasie, urobíte svojim deťom radosť návštevou Múzea ilúzií Split. Ide o modernú expozíciu, ktorá pomocou interaktívnych prvkov prepája zábavu so vzdelaním. V tomto jedinečnom svete trikov a klamov sa napríklad naklonujete, prejdete sa po miestnosti hore nohami, vymeníte si tvár s iným návštevníkom alebo si položíte hlavu na tanier. Zároveň sa pútavým spôsobom dozviete zaujímavé informácie o vizuálnom a zmyslovom vnímaní. Z Múzea ilúzií Split si okrem nezabudnuteľných zážitkov odnesiete aj veľa originálnych fotiek.

7. Ochutnajte tie pravé chute Chorvátska

Špeciality z oblasti Dalmácie patria k tomu najlepšiemu, čo chorvátska gastronómia ponúka. Typickými surovinami pre túto prímorskú oblasť sú ryby a plody mora, jahňacie mäso a stredomorské bylinky. Nesmie chýbať ani znamenitý olivový olej a výborné víno z hájov a viníc Dalmácie.

V Splite sa nachádza množstvo špičkových reštaurácií, kde si môžete objednať napríklad crni rižoto (čierne rizoto s plodmi mora a farbivom zo sépie), paštikadu (výdatný pokrm na spôsob hovädzieho guláša), morské plody „na buzare“ či brudet (rybí guláš). Za ochutnanie stoja tiež veľmi kvalitné miestne syry a dalmatínsky pršut. Ako dezert si doprajte splitskú tortu (Splitska torta), v ktorej sa snúbia chute a vône Dalmácie: sušené figy, hrozienka, vlašské orechy, pomarančová kúra a nadýchaný mandľový piškót. Milovníci vína zase ocenia široký výber vín, ktoré sa k tradičným pokrmom skvele hodia. S pohárom vína ako Pošip, Plavac či Babić vám bude chutiť najlepšie!

Náš TIP: Viac tipov, ako si na dovolenke v Chorvátsku poriadne pochutnať, si prečítate v našom článku o chorvátskej kuchyni.

8. Navštívte národné parky aj pamiatky UNESCO

Ďalšou nespornou výhodou Splitu je jeho strategická poloha. Okrem krásnych ostrovov to z neho budete mať blízko aj k atraktívnym výletným cieľom na pevnine. Len 20 km od Splitu sa nachádza ďalšia pamiatka UNESCO – mesto Trogir s úchvatným starobylým jadrom plným architektonických skvostov. Centrum Trogiru leží na malom ostrovčeku, a tak sa mestu trefne hovorí aj „malé Benátky“. Obdivovať v ňom môžete napríklad pevnosť Kamerlengo, katedrálu sv. Vavrinca, množstvo krásnych palácov i kamenné uličky a živé námestia.

Ďaleko to zo Splitu nie je ani do Národného parku Krka, ktorého pokladom sú prekrásne vodopády, nedotknutá príroda, rímsky amfiteáter či ostrov Visovac s kláštorom a kostolom Panny Visovacké. Po ceste z Krky môžete navštíviť ešte ďalšiu pamiatku UNESCO - katedrálu sv. Jakuba v malebnom pobrežnom mestečku Šibenik.

Autor článku:

Aktualizované: 1. 7. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň