Objavte to NAJ z Chorvátska a získajte inšpiráciu na budúcu dovolenku na Jadrane!

Oblíbené 0

Zatiaľ nemáte žiadne obľúbené ponuky.

  • K ponukám sa môžete kedykoľvek vrátiť
  • Obľúbené ponuky na jednom mieste
  • Upozornenie na zmeny v ponukách

Objavte to NAJ z Chorvátska: Zadar – mesto starobylých pamiatok aj moderných atrakcií

Chorvátsky Zadar je turisticky trošku zabudnutou perlou severnej Dalmácie. Mesto samotné aj jeho okolie ponúkajú úžasnú kombináciu historických pamiatok, krásnych pláží a pestrých možností výletov a aktivít. Prečo by ste mali Zadar navštíviť aj vy?
Objavte to NAJ z Chorvátska: Zadar – mesto starobylých pamiatok aj moderných atrakcií

Poznáte ten úžasný pocit, keď si nejaké mesto okamžite zamilujete? Práve také očarenie môžete zažiť v Zadare, perle chorvátskeho pobrežia. So svojou bohatou históriou, krásnymi plážami a unikátnym spojením starovekej a modernej kultúry je Zadar rozhodne destináciou, ktorá si zaslúži vašu pozornosť. Prinášame 5 dôvodov, prečo Zadar navštíviť!

1. Jedinečná kombinácia historických pamiatok a moderných atrakcií

V Zadare sa rovnako ako v iných starobylých mestách na pobreží Jadranu nachádza veľa významných pamiatok a architektonických skvostov z dôb staroveku a stredoveku. K tomu sa však pýši aj dvomi modernými technickými atrakciami, ktoré ležia len pár krokov od starobylého jadra mesta.

Prvý z nich je Morský organ, ktorý má podobu schodov zostupujúcich z hlavnej zadarskej promenády až do mora. V schodoch je zabudovaná dômyselná sústava trubiek a píšťal, ktoré pôsobením morských vĺn vydávajú ľubozvučné melódie.

Druhou atrakciou je iba pár metrov vzdialený Pozdrav slnku, ktorý akustický organ dopĺňa o vizuálne prvky. Ide o do kamennej dlažby zabudovaný kruh s priemerom 22 metrov tvorený fotovoltaickými solárnymi panelmi. Tieto panely cez deň načerpávajú energiu zo slnka, aby z nej večer mohli vykúzliť jedinečnú show plnú svetelných efektov a farieb. Prístup na obe tieto atrakcie je neobmedzený, takže si môžete užiť nezabudnuteľný západ slnka pri posedení na Morskom organe alebo prechádzaní sa po svietiacom Pozdrave slnku. Tento zážitok zaručene očarí deti aj dospelých!

Starobylé centrum Zadaru s tými najvýznamnejšími pamiatkami sa rozprestiera na malom polostrovčeku, ktorého špičku zdobia dve vyššie spomínané moderné diela. Zvyšok polostrova je však plný pripomienok na bohatú históriu siahajúcu až do dôb starovekého Ríma a antiky.

Pozrieť si tu môžete napríklad mohutné mestské hradby zo 16. storočia, ktoré sú chránenou pamiatkou UNESCO. Ďalej v Zadare môžete obdivovať kostol sv. Donáta z 9. storočia či rímske fórum plné antických stavieb. Oplatí sa vidieť aj katedrálu sv. Anastázie, na ktorej zvonici je možné vystúpiť a pokochať sa úchvatným výhľadom na mesto, Jadran a priľahlé ostrovy. Jadro starého mesta pretína najstaršia hlavná trieda, ktoré miestni nepovedia inak ako Kalelarga, avšak v mape ju oficiálne nájdete ako Široka ulica. Na tejto ulici je mnoho reštaurácií, kaviarní a výborných zmrzlinární, kam môžete po dni plnom prechádzaní zájsť na niečo dobré.

2. Blízkosť hneď piatich chorvátskych národných parkov

Pokiaľ sa rozhodnete pre dovolenku priamo v Zadare alebo jeho blízkom okolí, môžete počas pobytu ľahko navštíviť hneď 5 z 8 chorvátskych národných parkov. V dojazdovej vzdialenosti do 1,5 hodiny od Zadaru ležia národné parky Krka, Palkenica, Severný Velebit, Kornati a Plitvické jazerá.

Pokiaľ máte športového ducha a dovolenku pri mori si radi spestríte turistikou, cyklistikou alebo lezením po skalách, zamierte do národných parkov Severný Velebit či Paklenica. Najnavštevovanejším chráneným územím Chorvátska sú Plitvické jazerá, kde vás očarí 16 priezračne čistých jazier s mnohými vodopádmi a perejami. Nádherná príroda plná dych vyrážajúcich vodopádov na vás čaká aj v Národnom parku Krka, kde môžete navyše vidieť aj ďalšie poklady ako pozostatky rímskeho amfiteátra, jaskyňu Oziđana alebo na rieke ležiaci ostrov Visovac s kostolom a kláštorom.

Vzhľadom na to, že Zadar je prístavné mesto, ide o ideálnu základňu na výlety nielen po súši, ale aj po mori. Z prístavu vypláva množstvo lodí, ktoré vás doplavia napríklad na neďaleké ostrovy Pašman, Dugi otok, Ugljan a ďalšie. K tomu najkrajšiemu, čo môžete v Zadare zažiť, patria jednodňové výletné plavby do Prírodného parku Telašćica či do Národného parku Kornati, ktorý tvorí 147 ostrovov a útesov rozmanitých tvarov i veľkostí. Vápencové a kriedové súostrovie s nedotknutou prírodou a bohatým podmorským životom v okolitom mori je právom nazývané najkrajším morským bludiskom na svete.

Pokiaľ v Zadare strávite romantickú dovolenku vo dvojici, rozhodne nevynechajte večernú panoramatickú plavbu loďou pri západe slnka. Presvedčte sa tak sami o platnosti slov slávneho režiséra Alfreda Hitchcocka, ktorý o Zadare vyhlásil, že je to mesto s najkrajším západom slnka na svete.

3. Jedny z najkrajších pláží v Chorvátsku

V Zadare a jeho okolí sú nádherné prírodné pláže. Navyše je v tejto lokalite krištáľovo čisté more zdobené mnohými malými ostrovčekmi, takže podmienky na kúpanie a relaxáciu sú jedným slovom dokonalé. Najznámejšia z nich je pláž Borik, ktorá leží asi 4 km od historického centra mesta. Táto pláž je prevažne kamienková, avšak časť je aj piesočná či betónová. Vďaka plytkému vstupu do mora a príjemnému tieňu borovíc je toto miesto ako stvorené pre rodiny s deťmi. Borik je jednou z dvoch zadarských pláží ocenených Modrou vlajkou. Tou druhou je Kolovare, ktorá je od centra vzdialená len 10 minút chôdze.

Táto pláž ponúka zázemie na plážový volejbal, nohejbal a pre najmenších je tu detské ihrisko. V Zadare sú ďalej obľúbené pláže Puntaminka, Zaton alebo Punta Bajlo. Skvelým zážitkom je aj kúpanie v jedinečnom prostredí niektorého z priľahlých ostrovčekov. Najbližší z nich je Ošljak, kam jazdí pravidelne prívoz.

4. Nezabudnuteľné zážitky pre celú rodinu

Zadar je perfektnou destináciou na rodinnú dovolenku s deťmi. Okrem skvele vybavených pláží s pozvoľným vstupom do mora a zázemím pre najmenších ponúka metropola severnej Dalmácie aj ďalšie zážitky pre malých aj veľkých. V historickom centre mesta sa okrem pamiatok nachádzajú aj technologické divy – akustická atrakcia Morský organ a vizuálne dielo Pozdrav slnku – o ktorých už sme sa zmienili vyššie.

Zadar môžete spolu s deťmi navyše spoznať úplne unikátnym spôsobom – pri interaktívnej prehliadke Jadera Secrets za sprievodu skúseného sprievodcu. Ide o vonkajšiu zábavnú hru s kufrom plných hádaniek, ktoré musia malí cestovatelia s rodičmi vyriešiť. Táto atraktívna forma objavovania pamiatok bude baviť účastníkov všetkých vekových kategórií, ktorí sa navyše o Zadare dozvedia množstvo nových informácií.

Iba 30 km od Zadaru sa nachádza zábavný park Dalmaland, v ktorom lákajú atrakcie na súši aj vo vode. Pokiaľ chcete deťom ukázať aj kúsok krásnej chorvátskej prírody, vezmite ich do Prírodného parku Vranské jazero. Tu si deti zamilujú náučný chodník vedúci po drevených chodníčkoch nad hladinou jazera. Jej okolie je ornitologickou rezerváciou, takže pri prechádzke budete môcť s trochou šťastia pozorovať vtáctvo.

Chorvátsko - Najobľúbenejšie pobyty

5. Vynikajúca gastronómia

Dovolenku v Zadare si vychutnáte všetkými zmyslami! Práve z tohto regiónu, ležiaceho uprostred chorvátskej časti Jadranu, pochádzajú lahodné pokrmy aj nápoje, ktoré musíte ochutnať. Len pár kilometrov od Zadaru sa totiž nachádza poľnohospodársky najúrodnejšie územie Chorvátska - Ravni kotari. Práve tu sa pestuje maraska – najchutnejšia višňa na svete – ktorá je hlavnou ingredienciou slávneho likéru maraschino.

Ďalšou miestnou delikatesou je obľúbený paški sir (pagský syr) z ovčieho mlieka, ktorý získal mnoho ocenení a považuje sa za jeden z 10 najlepších syrov na Zemi. Svoju jedinečnú chuť a arómu má vďaka kvapkám morskej vody, ktorá na byliny použité pri výrobe syra veje silný vietor z mora. Pokiaľ patríte medzi skutočných gurmánov, urobte si výlet do mliekarne Gligora, kde sa tento známy syr produkuje. Ostrov Pag je zo Zadaru skvele dostupný – z pevniny sa naň ľahko dostanete cez most.

Tie pravé chute Chorvátska nájdete aj v špecialitách ako brudet (výdatný rybí guláš), morských plodoch „na buzare“ či v legendárnom dalmátskom pršute (sušená šunka). Tieto dobroty si najlepšie vychutnáte s pohárom znamenitého miestneho vína Prošek či Pošip.

Autor článku:

Aktualizované: 1. 7. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň