Objavte to NAJ z Krakova: jedlo, pamiatky a okolie

Skvelé jedlo, krásne pamiatky a mnoho historicky významných miest. Krakov ponúka oveľa viac ako hrad Wawel a Hlavné námestie. Spoznajte to najlepšie z Krakova!
Objavte to NAJ z Krakova: jedlo, pamiatky a okolie

Bývalé mesto kráľov patrí medzi najstaršie a najkrajšie mestá Poľska a Poliaci sú na jeho pôvab veľmi pyšní. V Krakove počas vojny nebolo zničených toľko budov ako vo Varšave, ktorá bola prakticky zrovnaná so zemou, a tak sa zachovalo krásne historické centrum, ktoré je zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO.

Čo musíte vidieť a navštíviť?

  • Hlavné námestie (Rynek Główny): Jedno z najväčších námestí v Európe by ste rozhodne nemali vynechať! Konajú sa tu známe vianočné trhy a tiež tu nájdete mnoho skvostov Krakova.

    • Kostol Nanebovzatia Panny Márie: Bazilika zo 14. storočia stojí na Hlavnom námestí a je dych vyrážajúcim symbolom mesta. Každú hodinu sa zo severnej veže ozýva melódia, ktorú trúbi trubač.

    • Radničná veža: Z gotickej veže si užijete pohľad na centrum Krakova z vtáčej perspektívy.

    • Tržnica Sukiennice: Predtým v krásnej gotickej budove nakupovali bohatí mešťania. Dnes je tržnica miestom, kde si môžete zaobstarať rôzne suveníry.

  • Návršie Wawel: Kopec pri Visle je domovom Kráľovského hradu Wawel, katedrály sv. Stanislava a Václava (Katedrála na Wawele) a tiež sa s ním spája legenda o drakovi.

  • Dračia jaskyňa: Krasovú jaskyňu na juhozápadnej strane Wawelského návršia stráži socha draka, ktorú ocenia najmä najmenší turisti.

  • Továreň a múzeum Oskara Schindlera: Spoznajte továreň, v ktorej nemecký továrnik Schindler zachránil počas 2. svetovej vojny viac ako 1100 Židov.

  • Dom Hrôzy – Lost Souls Alley: Radi sa bojíte? Potom je toto miesto pre vás to pravé. Úniková hra sa na TripAdvisore teší veľkej obľube, dokonca získala cenu Travelers' Choice award.

  • Židovské múzeum Galicja: Múzeum má rozmanitý výstavný program, okrem holokaustu je zamerané na históriu židovskej kultúry a obdivovať tu môžete aj súčasné umenie. Jeho hlavná výstava prezentuje fotografie dokumentujúce židovskú kultúru v Haliči.

  • Kazimierz: Židovská štvrť bývala samostatným mestom, dnes je súčasťou Krakova. Okrem toho, že je významným centrom židovskej kultúry, je tiež miestom s bujarým nočným životom a výbornými kaviarňami.

Metropola na Visle je dobre dostupná autom aj hromadnou dopravou. Krakov je jednoducho skvelým miestom, kde si užijete predĺžený víkend aj dlhšiu dovolenku.

Krakov - Najobľúbenejšie pobyty

Kam sa vydať v okolí?

  • Soľná baňa Wieliczka: Jedno z najzaujímavejších miest v Európe leží približne 15 km od Krakova. Soľná baňa Wieliczka je zapísaná na Zozname UNESCO a nájdete v nej sochy, sály a kaplnku zo soli. Najpôsobivejšou časťou areálu je kaplnka sv. Kingy, veľká podzemná sála zasvätená patrónke baníkov.

    • Neďaleko Wieliczky sa nachádza aj soľná baňa Bochnia, ktorá je tiež zapísaná na Zozname UNESCO. Je síce skromnejšia, zato prírodná a cenovo dostupnejšia.
  • Osvienčim: K najväčšiemu koncentračnému a vyhladzovaciemu táboru prídete z Krakova autom zhruba za hodinu a štvrť.

  • Zalipie: Do obce, ktorá sa pýši nálepkou najfarebnejšej dediny, prídete z Krakova autom približne za hodinu a pol. V pestrofarebnej dedinke je pomaľované takmer celé okolie farebnými motívmi. Maľby zdobia nielen steny domov, ale aj okná a psie búdy.

Čo musíte ochutnať?

  • Krakovský obwarzanek: Slané praclíky kúpite v Krakove na každom rohu.

  • Mačanka: Niečo ako príbuzný klasických burgrov z trhaného bravčového. Mačanka je žemľa namočená v omáčke plnená trhaným mäsom a nakladanou uhorkou.

  • Zapiekanka: Zapekanka patrí medzi populárne poľské fastfoodové jedlá. Veka alebo bageta rozrezaná na polovicu býva obvykle plnená najrôznejšou zeleninou, údeninami aj syrom. Potom sa bageta zapečie a podáva sa napríklad s kečupom alebo tatárkou.

  • Pirožky: Tradičný poľský pokrm má mnoho variantov. Tie najobľúbenejšie poľské pirohy sú plnené mäsom, kyslou kapustou a hríbikmi.

Kam sa vybrať s deťmi?

  • Aquapark Krakov: V jednom z najväčších aquaparkov v Európe môžu vaše ratolesti vyčíňať na najrôznejších atrakciách a toboganoch.

  • Zoo Krakov: Tešte sa na viac ako 270 druhov zvierat z celého sveta. Vidieť môžete napríklad trpasličie hrochy, snežného leoparda, tigra usurijského, slony indické a ďalšie obľúbené zvieratá.

  • Múzeum poľského letectva v Krakove: Prezrite si zaujímavé zbierky a vyskúšajte si s deťmi simulátory vojenských lietadiel.


Vyberte si pobyt v Krakove a spoznajte všetky krásy mesta na vlastné oči.

Autor článku:

Aktualizované: 1. 5. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet