Objavte to NAJ zo Slovinska: 6 NAJkrajších jaskýň + bonusové tipy pre nadšených jaskyniarov

Krasové jaskyne patria k najvýznamnejšiemu prírodnému bohatstvu Slovinska a my sme pre vás pripravili tipy na to najzaujímavejšie, čo slovinská krajina skrýva. Zláka vás čarovná atmosféra Postojenských jaskýň alebo skôr dlhá história jaskyne Vilenica?
Objavte to NAJ zo Slovinska: 6 NAJkrajších jaskýň + bonusové tipy pre nadšených jaskyniarov

Radi sa nechávate znova a znova očariť dychberúcou nádherou krasových jaskýň? Potom je pre vás návšteva Slovinska nevyhnutnosťou! Čaká vás najnavštevovanejšia krasová jaskyňa v Európe, jedinečný podzemný systém zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO, magická vodná jaskyňa, kde preplávate smaragdovými jazierkami, a ľadové jaskynné kráľovstvo s nikdy nekončiacou zimou.

1. Postojenská jaskyňa

Park Postojenskej jaskyne patrí k najčarovnejším miestam Slovinska. Nájdete tu nielen krasové jaskyne, vrátane Postojenskej jaskyne, Čiernej jaskyne a jaskyne Pivka, ale aj slávny Predjamský jaskynný hrad. Najväčšej obľube sa teší Postojenská jaskyňa, ktorá je dokonca najnavštevovanejšou krasovou jaskyňou v Európe. A niet divu, prehliadka jaskyne je skutočne fantastickým zážitkom. Preveziete sa podzemným vláčikom, uvidíte fascinujúcu kvapľovú výzdobu na čele s päťmetrovým stalagmitom nazývaným Briliant a pri troche šťastia uvidíte aj legendárnych „dráčikov“, teda jaskynné mloky, ktoré môžu dosahovať dĺžku až 30 cm.

S Postojenskou jaskyňou sú umelo vybudovanými tunelmi prepojené aj jaskyne Pivka a Čierna jaskyňa, všetky tri tak môžete preskúmať v rámci jednej dobrodružnej prehliadky. Jaskyňa Pivka vás očarí krásnym výhľadom na rovnomennú podzemnú rieku, zatiaľ čo v Čiernej jaskyni uvidíte jedinečné čierne vápencové kvaple.

Prehliadkové trasy:

  • Prehliadka Postojenskej jaskyne: 90 minút, trasa vhodná aj pre deti
  • Výlet tromi jaskyňami: 2-3 hodiny, vhodná pre deti staršie než 6 rokov

2. Škocjanské jaskyne

Podzemný systém Škocjanských jaskýň je skutočným svetovým unikátom, ktorý sa zapísal aj na zoznam pamiatok UNESCO. Prehliadka monumentálneho, asi 6 km dlhého jaskynného komplexu vám jednoducho vyrazí dych. Uvidíte podzemný tok rieky Rijeka, nazriete do najhlbšieho podzemného kaňonu v Európe, pokocháte sa viac ako dvomi desiatkami nádherných vodopádov a, samozrejme, jedinečnými krasovými útvarmi. Jaskyne môžete preskúmať dokonca niekoľkokrát a zakaždým iným spôsobom, v ponuke sú 3 rôzne prehliadkové okruhy. Jedna návšteva totiž len sotva obsiahne všetky krásy, ktoré vám Škocjanské jaskyne odhalia.

Prehliadkové trasy:

  • Prehliadka Škocjanských jaskyní: 2,5-3 hodiny, trasa vhodná aj pre deti
  • Po Škocjanskom náučnom chodníku: trasa vhodná aj pre deti
  • Podzemným kaňonom: 3-4 hodiny, vhodná až od 15 rokov

3. Pekelná jaskyňa

Napriek strašidelnému názvu sa nemusíte návštevy dvojposchodovej Pekelnej jaskyne ani trochu báť. Svoj názov vraj dostala kvôli pare, ktorá z nej v zime uniká, takže jaskyňa vyzerá ako parná brána do pekla. Ak sa však odvážite, odmenou vám bude zhruba hodinová prehliadka a pohľad na mnohé malé jazierka v spodnej časti jaskyne a podzemné vodopády v jej hornej časti. Jeden z nich dosahuje výšku až 4 metre a je údajne najvyšším podzemným vodopádom v krajine.

Prehliadková trasa: 1 hodina, trasa vhodná aj pre deti

4. Krížová jaskyňa

Čo môže byť magickejšie ako plavba po podzemnom jazere? Tiché špliechanie vody, smaragdová hladina a odrazy svetiel tancujúce na kvapľovej výzdobe - prostredie Krížovej jaskyne je naozaj ako z fantasy románu. Počas prehliadky preplávate 13 jazierok a uvidíte napríklad kosti jaskynného medveďa, ktorý tu kedysi žil. Je to zároveň jediná verejne prístupná jaskyňa v Slovinsku, ktorá si zachovala svoju prírodnú podobu, takže nečakajte upravené chodníky ani silné osvetlenie. Časť jaskyne dokonca preplávate len s baterkou, môžete sa tak cítiť ako skutoční bádatelia.

Prehliadkové trasy:

  • Plavba loďou cez prvé jazero: 1 hodina, trasa vhodné aj pre deti
  • Plavba do sály Kalvárie: 3,5-4 hodiny, trasa vhodná pre osoby od 10 do 65 rokov
  • Výlet so sprievodcom na Krištáľovú horu: 6,5-7 hodín, vhodné pre osoby od 15 do 65 rokov
  • Plavba loďou cez prvé jazero s návštevou Medvedieho tunela: 1,5-2 hodiny, trasa vhodná aj pre deti

5. Jaskyňa Vilenica

Jedno je jasné - podzemné priestory fascinujú ľudí už celé stáročia. Dôkazom je jaskyňa Vilenica, v ktorej sa uskutočňovali prehliadky už v roku 1633 a ide dokonca o prvú európsku jaskyňu sprístupnenú verejnosti. Až do 19. storočia bola považovaná za najkrajšiu jaskyňu v Krase a miestni obyvatelia verili, že v nej žijú víly. Jaskyňou sa prechádzali aj významné historické osobnosti ako Leopold I., Ferdinand I., Leopold II. a Fridrich August II. Saský a krásou jaskyne sa inšpiroval aj benátsky básnik Giuseppe Campagnioni. S literatúrou je jaskyňa spätá dodnes, každoročne sa tu koná medzinárodný literárny festival.

Prehliadková trasa: 1 hodina, trasa vhodná aj pre deti

6. Ľadová jaskyňa na Raduši

Vďaka stálej teplote medzi 0 a 4 °C je Ľadová jaskyňa pod horou Raduha celoročným zimným kráľovstvom. Dokonca aj v lete tu môžete vidieť ľadové kvaple dosahujúce výšku viac ako 20 metrov, sneh a špeciálnu krémovú hmotu nazývanú „jaskynné mlieko“, ktorá pokrýva steny jaskyne. Tú nájdete len v 7 verejne prístupných jaskyniach v Európe a v minulosti sa okrem iného používala v kozmetike, umení a lekárstve. Prehliadku jaskyne môžete spojiť aj s výletom na vrchol Raduha, ktorý je vzdialený len asi hodinu chôdze. Za jeden deň tak môžete spoznať slovinskú prírodu z hlbín podzemia aj z horských výšin.

Prehliadková trasa: 1,5-2 hodiny, trasa nie je vhodná pre deti do 5 rokov (v jaskyni je nízka teplota a pri vstupe je nutné prekonať 10 m rebrík)

Slovinsko - Najobľúbenejšie pobyty

Bonusové tipy, alebo výletov pod zem nie je nikdy dosť:

Grotta Gigante

Návšteva „Obrej jaskyne“ si síce vyžaduje cestu cez hranice, ale určite stojí za to. Jaskyňa Grotta Gigante sa nachádza v talianskej časti Krasu, asi 5 km od slovinských hraníc, a jej hlavná sieň, Grande Caverna, je zapísaná v Guinnessovej knihe rekordov ako najväčšia verejne prístupná jaskyňa na svete. Okrem nádhernej kvapľovej výzdoby je tu možné vidieť aj kosti jaskynného medveďa alebo zaujímavé geofyzikálne prístroje na meranie pohybu zemských hornín.

Prehliadková trasa: 1 hodina, trasa vhodná aj pre deti

Antonínova šachta

V slovinskom podzemí vás nečakajú len kvaple a vodopády, ale môžete navštíviť aj bývalé bane. Antonínová šachta v Idriji je rovno druhou najväčšou ortuťovou baňou na svete a jedným z najstarších dochovaných komplexov svojho druhu v Európe. História bane siaha až do 15. storočia a banské práce tu boli definitívne ukončené v roku 1995. Dnes je malá časť bane otvorená ako múzeum, vy sa tak môžete vžiť do role baníkov, mieriacich do tajuplného podzemia.

Prehliadkové trasy:

  • Antonínova hlavná cesta: 1,5 hodiny, trasa nie je vhodná pre deti do 3 rokov
  • Taviareň ortuti: 1 hodina 15 minút, expozícia vhodná aj pre deti

Podzemlje Pece

Ďalšou zaujímavou, ešte o niečo viac dobrodružnou atrakciou sú bývalé banské štôlne Podzemlje Pece, ktoré sú v súčasnosti tiež sídlom múzea. Bane môžete pohodlne prejsť vláčikom, pre milovníkov adrenalínu je tu však oveľa zaujímavejšia ponuka - podzemná jazda na bicykli alebo kajaku. Tá trvá niekoľko hodín a je dobré byť naozaj odvážny, plavba po tmavej vodnej hladine len za svetla lampášov preverí nejedného odvážlivca. Niečo také naozaj len tak niekde nezažijete.

Prehliadkové trasy:

  • Jazda vláčikom: 15 minút, trasa vhodná pre deti
  • Jazda na bicykli: 2,5 hodiny, trasa nie je vhodná pre deti do 10 rokov
  • Jazda na kajaku: 4 hodiny, trasa nie je vhodná pre deti do 10 rokov

Autor článku:

Aktualizované: 30. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet