Objavte to NAJ zo Slovinska: 14 NAJlepších miest, ktoré musíte v Ľubľane vidieť

Ľubľana je mestom zážitkov, ktoré sľubujú senzačnú dovolenku. Spoznajte romantickú atmosféru slovinskej metropoly, objavte miestne pamiatky a navštívte skvelé reštaurácie. Máme pre vás 14 tipov na miesta, ktoré pri návšteve Ľubľany musíte určite vidieť.
Objavte to NAJ zo Slovinska: 14 NAJlepších miest, ktoré musíte v Ľubľane vidieť

Slovinské hlavné mesto vám vie ponúknuť všetko, čo očakávate od pestrej dovolenky. Preskúmate tu zaujímavé historické pamiatky, načerpáte energiu v krásnom parku Tivoli alebo si pochutíte na špecialitách slovinskej kuchyne v prvotriednych reštauráciách či na autentickom food festivale. Ktoré miesta v Ľubľane určite nevynechať?

1. Historické centrum – romantická atmosféra v úzkych uličkách

Historické centrum Ľubľany vás očarí hneď, akonáhle doň vkročíte. Starodávne domy, úzke uličky a útulné kaviarne spolu vytvárajú romantickú atmosféru, vďaka ktorej bude váš pobyt skutočne nezabudnuteľný. Staré mesto, ktoré je vtesnané medzi hradný kopec a rieku Ľubľanu, sa skladá z troch častí - Mestni trg, Stari trg a Gornji trg. Mestské jadro je pomerne malé, a tak si ho môžete od začiatku až do konce pohodlne prejsť pešo.

Cestou narazíte hneď na niekoľko pamiatok. Najvýznamnejšou je miestna stará radnica s ľubľanským drakom v erbe, pred ktorou stojí známa Robbova fontána. Cestou budete prechádzať okolo dizajnových cukrární, skvelých reštaurácií a obchodíkov s netradičným tovarom. Sadnite si tu na kávu, ochutnajte slovinské špeciality a nechajte sa očariť malebnou architektúrou.

2. Ľubľanský hrad – dominanta s nádherným výhľadom

Ľubľanský hrad pri návšteve slovinského hlavného mesta určite neprehliadnete. Zo strmého kopca nad mestom vás už zďaleka bude pozývať, aby ste sa vydali odhaliť jeho tajomstvo. Vystúpte na hradný vrch, alebo sa na naň dopravte lanovkou, a zistite, čo všetko vám ľubľanská dominanta z 12. storočia môže ponúknuť.

Zo zachovalej pevnosti si odveziete množstvo zaujímavých zážitkov. Tešiť sa môžete na úchvatnú panorámu z hradnej veže, odkiaľ zazriete aj samotné Alpy. Navštívite miestne interaktívne expozície každého druhu a zabavíte sa na jednej z mnohých kultúrnych akcií, ktoré sa pravidelne konajú na priestrannom nádvorí. Keď vás už odhaľovanie minulosti unaví, neváhajte sa posadiť do hradnej kaviarne a dopriať si niečo dobré pod zub.

3. Trojmostie – symbol slovinskej metropoly

Ľubľanou preteká rieka Ľubľanka alebo Ľubľanica, cez ktorú vedie hneď niekoľko zaujímavých mostov. Najpôsobivejšie zo všetkého je ale rozhodne známe Trojmostie, ktoré sa stalo jedným zo symbolov slovinského hlavného mesta. Netradičná sústava troch rovnakých mostov spája v historickom centre Stritarjevu ulicu s Prešernovým námestím.

Pôvodne v týchto miestach prepájal oba brehy samostatný most nazývaný Franzov. Ľubľanský architekt Jože Plečnik však neskôr pripojil ešte jeden identický most z každej strany, a vytvoril tak jedno z najvýznamnejších miest v Ľubľane.

4. Dračí most – unikát so sochami dračích ochrancov

Ďalším slávnym ľubľanským mostom je Dračí most, ktorý premosťuje rieku neďaleko centrálnej tržnice. Je unikátny tým, že na jeho koncoch stoja na piedestáloch štyri sochy drakov, podľa ktorých získal pôvodný most Františka Jozefa I. svoje meno.

Drak je symbolom slovinského hlavného mesta už od pradávna. Vystupuje ako jeho ochranca, ktorý znázorňuje hodnoty sily, odvahy a múdrosti. Dračí most patrí medzi ikonické miesta v Ľubľane, a tak sa po ňom pri návšteve mesta musíte prejsť za každú cenu.

5. Prešernovo námestie – brána do historického centra

Pôvabné námestie Prešernov trg v Ľubľane nemôžete minúť, rozkladá sa totiž hneď vedľa rieky Ľubľanice, kúsok od historického centra. Svoje meno nesie po slovinskom básnikovi Franzovi Prešernovi, ktorý patril medzi najvýznamnejších romantických spisovateľov v Európe. Na pripomienku slovinského velikána, ktorého preslávili výborné sonety, tu bola vztýčená aj socha s poetickou múzou.

Prešernovo námestie je vstupnou bránou do Starého mesta a stojí na ňom množstvo secesných domov. Jeho dominantou je krásny františkánsky kostol Zvestovania Panne Márii zo 17. storočia, v ktorom sa skrýva knižnica s viac než 70 tisícami kníh. Kostol zdobí medená socha Panny Márie, najväčšia v celom Slovinsku.

6. Centrálna tržnica – voňavé jedlo priamo od farmárov

Srdce mesta denne (okrem nedele) prevoňajú známe farmárske trhy s čerstvým ovocím a zeleninou od lokálnych pestovateľov. Nakúpite tu aj tropické ovocie, sušené mäso alebo mliečne výrobky. Centrálne trhovisko je obľúbeným priestorom na stretávanie miestnych, ktorí sa sem chodia porozprávať s priateľmi. Všade naokolo tak panuje pohodová atmosféra, ktorej súčasťou sa môžete aj vy.

Od marca do novembra sa v centrálnej tržnici každý týždeň koná najznámejší food festival v krajine s názvom Otvorená kuchyňa, ktorý figuruje na predných priečkach svetových rebríčkov. Trhovisko zaplnia stánky s lokálnymi dobrotami, medzinárodnou kuchyňou, ale aj vegetariánskymi jedlami.

7. Rieka Ľubľanica a nábrežie – relax v centre mesta

Rieka Ľubľanica dotvára romantickú scenériu mesta a zároveň láka na parádne zážitky. Zábava vás čaká ako na brehu, tak aj priamo vo vode. Posaďte sa do jedného z podnikov na nábreží, dajte si niečo dobré na jedlo alebo na pitie a relaxujte s báječným výhľadom na rieku.

Nábrežie pri Starom meste ožíva najmä vo večerných hodinách. Hrá tu radostná hudba, svietia tu lampášiky a zo všetkých strán sa ozýva spokojný smiech. Ide tak o ideálne miesto v Ľubľane, kde stráviť bezstarostný letný večer. Aleje stromov, ktoré lemujú riečne koryto, vytvárajú príjemné ovzdušie, a tak sa tu budete dobre cítiť aj v horúcom lete.

Ak si chcete slovinskú perlu prezrieť aj z inej perspektívy, vydajte sa na dobrodružnú plavbu loďou a kochajte sa pohľadom na oba brehy. Podplávate slávne ľubľanské mosty, od sprievodcov sa dozviete množstvo zaujímavostí, ale hlavne si užijete jedinečné okamihy so svojimi blízkymi. Doprajte si osviežujúci drink a nechajte sa unášať riečnym prúdom.

Slovinsko - Najobľúbenejšie pobyty

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a odneste si z Ľubľany a okolia nezabudnuteľné zážitky.

8. Kongresové námestie – námestie s českou stopou

Kongresové námestie (Kongresni trg) je miestom, kde všetko začína. Do historického centra je to odtiaľ totiž len na pár krokov. Rozľahlé námestie obklopuje niekoľko historických pamiatok, ktoré nemôžu chýbať na vašom zozname klenotov, ktoré si v Ľubľane chcete prezrieť.

Stojí tu radnica, Slovinská filharmónia alebo budova rektorátu Ľubľanskej univerzity, ktorú navrhol český architekt Jan Vladimír Hráský. K námestiu prilieha mestský park s ruinami antického mesta a pozlátenou sochou. Bonusom je báječný výhľad na Ľubľanský hrad.

9. Ľubľanská katedrála – barokový klenot s božským interiérom

V centru mesta objavíte jeden zo slovinských skvostov - katedrálu sv. Mikuláša, ktorej sa niekedy hovorí Ľubľanská. Najväčšia katedrála v krajine bola pôvodne vystavená v gotickom slohu, v 18. storočí však bola upravená do dnešnej barokovej podoby. Zelenú kupolu a dve štíhle veže tiahnuce sa k nebu zahliadnete už zďaleka. Najlepšie je katedrála prístupná z centrálnej tržnice. V žiadnom prípade nevynechajte prehliadku interiéru, v ktorej vás zaujmú bohaté fresky, prepychový oltár a významné sochy.

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a odneste si z Ľubľany a okolia nezabudnuteľné zážitky.

10. Metelkova – pestrofarebný squat v jadre mesta

Trochu inú Ľubľanu spoznáte v tzv. Metelkovom meste, centre alternatívnej kultúry, ktoré vzniklo v 90. rokoch v priestoroch pôvodných vojenských kasární. Keď sa dostanete do komplexu farebných budov okrášlených pouličným umením a množstvom podivných prvkov či kreatívnych diel, budete mať pocit, že ste sa ocitli v inom svete.

Squat priamo v centre mesta nemá obdoby. Metelkova ožíva hlavne v noci, kedy sa mení na dejisko kultúrnych akcií a pravidelných koncertov, ktoré sprevádzajú otvorené bary. A tak sa sem po zotmení určite zájdite pozrieť, aby ste prežili nekonečnú zábavu v blízkosti centra mesta.

11. Park Tivoli – zelená oáza pokoja a odpočinku

Keď už vás slovinská metropola unaví, vydajte sa do mestského parku Tivoli, ktorý je obľúbenou rekreačnou oblasťou v centre mesta. Podobne ako hociktoré ďalšie významné ľubľanské stavby, aj tento rozsiahly park navrhol architekt Jože Plečnik. Urastené stromy, romantické jazerá a rozkvitnuté záhony – to sú prísady pre dokonalý odpočinok v prírode.

Deti sa tu vyhrajú na ihrisku, osviežia sa na kúpalisku alebo si zacvičia v športovom centre. Dospelí ocenia pohodlné ležadlá, prejdú sa botanickou záhradou a vychutnajú si kávu v miestnej kaviarni. V parku stojí aj rozprávkový zámok s fontánou, pozdĺž ktorého vedie náučný chodník Jesenko. Všimnite si tu štyri liatinové psy, ktoré vytvoril rakúsky sochár Anton Dominik Fernkorn. Ten si podľa miestnych legiend vzal život po tom, čo psom zabudol vytesať jazyky.

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a odneste si z Ľubľany a okolia nezabudnuteľné zážitky.

12. Nebotičnik – ľubľanský mrakodrap s najlepším výhľadom

Jeden z najkrajších výhľadov na mesto sa vám naskytne z výškovej budovy Nebotičnik, ktorá stojí v centre mesta už od roku 1993. Na horných poschodiach je situovaná reštaurácia a kaviareň, o ktorej sa spieva aj v slovinskej popovej pesničke Na vrhu Nebotičnika.

Ľubľanský mrakodrap meria 70 metrov a svojho času bol najvyššou stavbou na Balkáne a deviatou najvyššou stavbou v celej Európe. Dnes ho už niekoľko nových budov s prehľadom tromflo, stále je však neprehliadnuteľným prvkom mestskej scenérie. Vo vnútri môžete obdivovať zaujímavú architektúru, pochutnať si na kvalitnej káve alebo gastro špecialitách, a predovšetkým si užiť jedinečnú panorámu, ktorá je najpôsobivejšia pri západe slnka.

13. Múzeum ilúzií – zábavné hry so zmyslami

Preniknite do tajomného sveta ilúzií, v ktorom nebudete môcť veriť vlastným zmyslom. Múzeum ilúzií v Ľubľane vás presvedčí o tom, že nič nie je úplne tak, ako to na prvý pohľad vyzerá. Malí aj veľkí i tu užijú množstvo zábavy vďaka hravej expozícii so 70 exponátmi.

Vstúpte do miestnosti popierajúcej gravitáciu, prejdite sa pozoruhodným Vortex tunelom alebo precvičte svoje mozgové závity v myšlienkových hrách. Z múzea si navyše odnesiete nápadité fotografie, ktoré vám poslúžia ako skvelá spomienka na netradičné zážitky zo slovinského hlavného mesta.

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a odneste si z Ľubľany a okolia nezabudnuteľné zážitky.

14. Ľubľanská zoo – príjemný výlet pre malých aj veľkých

Deťom sa bude určite páčiť v ľubľanskej zoo, ktorú objavíte na konci parku Tivoli. Malá zoo sa stala domovom pre viac než 100 druhov zvierat. Pozorovať tu môžete napríklad medvede, šimpanzy, žirafy, slony alebo tigre. Medzi výbehmi sú umiestnené originálne detské ihriská, na ktorých sa vyhrajú nielen tí najmenší návštevníci zoologickej záhrady, ale aj ich rodičia a prarodičia. Keď sa už dostatočne vyšantíte, doplňte si sily v reštaurácii Safari a potom sa zájdite pozrieť aj na kŕmenie zvieratiek.

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a odneste si z Ľubľany a okolia nezabudnuteľné zážitky.

Autor článku:

Aktualizované: 30. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet