Taliani sa vedia baviť, kričať a jesť. Objavte ich gastronómiu.

Po celé stáročia, dávno pred zjednotením Talianska, mala tunajšia kuchyňa významné miesto vo svetovej gastronomickej panoráme. Jej postavenie zostalo nezmenené. Nazrite s nami pod pokrievku prevoňaných talianskych špecialít.
Taliani sa vedia baviť, kričať a jesť. Objavte ich gastronómiu.

Rovnako ako rozmanitosť, ktorá charakterizuje Taliansko, talianska kuchyňa sa skladá z množstva regionálnych špecialít. Obľúbená je kniežacia či populárna kuchyňa Piermontu a Kalábrie, Veneta aj Puglie.

Ak máte pre talianske jedlo slabosť, ideálne je navštíviť rôzne regióny a spoznať ich kulinárske tradície. Verte, že vás v reštauráciách a hostincoch čaká široká ponuka jedál. Objavíte omnoho širšiu paletu, ako by ste mali možnosť oceniť v talianskych reštauráciách mimo Talianska.

pasta

Nie je reštaurácia ako reštaurácia

Taliani najradšej jedia doma alebo s priateľmi. Pokiaľ sa rozhodnú ísť najesť von, je to obvykle cez víkendy alebo večer. Hovorí sa, že Eskimáci majú vyše 100 výrazov pre sneh. (Mimochodom, nie je to pravda.) Vedeli ste však, že v Taliansku majú zase niekoľko výrazov pre reštauráciu, a to preto, že od každej môžete očakávať niečo iné.

Najskôr je teda klasická "ristorante", kde si môžete vybrať zo širokej ponuky jedál za obecne konzistentnú cenu; potom "trattoria", ktorá je jednoduchšia, panuje v nej rodinná atmosféra a ponúka obmedzený výber jedál za rozumnú cenu."Osteria" je navštevovaná prevažne mladými, ktorí sa chcú okrem jedla aj trošku napiť a hlavne málo utratiť. A konečne je tu tiež "pizzeria", kde si môžete objednať akýkoľvek druh pizze.

antipasti

Antipasti

Antipasti alebo aj predkrmy sú úvodom sviatočného jedla. Jedná sa predovšetkým o ľahké šaláty, ich kompozícia i úprava je závislá predovšetkým na sezóne. Papriky, artičoky, huby, baklažán, cuketa a ďalšie druhy - varené, grilované alebo marinované v olivovom oleji a ochutené aromatickými bylinkami. A to je len ukážka zo širokej palety možností. Z kategórie predkrmov však rozhodne nemôžete vynechať ani údeniny, syry alebo ryby a morské plody (hlavne v pobrežných oblastiach).

Pravý Talian sa v hektickom pracovnom dni predkrmu vzdá a dá si rýchle cestoviny, ktoré ideálne niekde na stojáka zapije silným espressom. No keď je čas na odpočinok medzi blízkymi a spoločné hodovanie, **bez antipasti by si ho Taliani nevedeli ani predstaviť.

spagethi

Il Primo Piatto

Toto je najbežnejšie jedlo talianskej kuchyne. Il Primo Piatto, alebo aj hlavný chod predstavujú cestoviny, rizoto, knedlíky alebo polievky, a to predovšetkým druhu minestrone. Špagety, pappardelle, farfalle, tagliatelle, fusilli, penne, kolienka, orrechiette... v Taliansku existuje viac ako 300 druhov cestovín. Dlhé alebo krátke, guľaté alebo skrútené, farebné cestoviny a nadýchané cestoviny, varené aj zapekané. Asi by ste potrebovali rok, aby ste ich všetky ochutnali.

A ako to vlastne je s pôvodom cestovín? Podľa legendy ich priniesol v roku 1295 z Číny do Benátok slávny cestovateľ Marco Polo. Ale napríklad gnocchi existovali v Taliansku aj predtým, ako potvrdzujú etruské reliéfy z doby pred Kristom. Tie zobrazujú nástroje, ktoré mohli byť používané k výrobe cestovín. Zaujímavá je tiež zmienka v gréckej a latinskej literatúre z piateho storočia. Nikto však nebol schopný rozhodnúť, či sa jedná o lasagne alebo koláče. :)

talianská gastronómia

Il Socondo Piatto

U nás by sme ho nazvali druhé alebo hlavný chod. Sem patria pokrmy z mäsa a rýb, ktoré sú najčastejšie podávané so zeleninou alebo kašou. Opäť platí, že existuje mnoho rôznych špecialít z rôznych regiónov. Keďže je ich výpis dlhší než zoznam prianí a sťažností Správy a údržby ciest, spomenieme len niekoľko chutných a voňavých príkladov. Obľúbené sú špeciality z teľacieho mäsa ako pečene Piacentina alebo kotlety Milanese. K tomu sa skvele hodí napríklad špenát s píniovými orieškami a hrozienkami.

Medzi základné suroviny samozrejme patria skvelé talianske syry. Medzi stovkami miestnych špecialít, z nich mnohé majú chránené označenie pôvodu (Origin Denominazionni Prodotte) sú najpoužívanejšie hlavne gorgonzola, mozzarella z byvolieho mlieka, parmezán a tiež jeden z najstarších syrov na svete: pecorino romano. Ten je známy už z doby pred 2000 rokmi pred naším letopočtom, kedy pastieri obývali územie súčasného Ríma.

tiramisu

Il dolci

Sladkosti, koláče, pečivo, ovocie, čokoláda, smotana, mascarpone a tak ďalej. To všetko a omnoho viac nájdu pri návšteve tejto krajiny všetky vyberané mlsné jazýčky. :) Presvedčia sa, že tu skutočne prekvitá "la dolce vita", teda sladký život.

V Taliansku je sladké pečivo doslova kulinárskou špecialitou. Croissanty a šatôčky sa spoločne označujú pojmom "Cornetto". Vybrať si môžete s rôznych druhov, väčšinou sú plnené krémom a posypané čokoládovými lupienkami. A aby sme nezabudli, Taliani by raňajky bez nich ani neprežili. Určite ich ochutnajte, ľutovať zaručene nebudete.

Ďalším silným koňom v cukrárskom preteku je zmrzlina (taliansky gelato), ktorá je priam božská a nájdete ju na každom rohu a v každej malej uličke. Na záver by sme nemohli zabudnúť spomenúť svetovú superstar, tiramisu, ktoré je obľúbené aj u nás. Ako ale môže chutiť pravá talianska verzia? Vyskúšajte tento dezert na dovolenke v tej pravej atmosfére a doprajte si ho s pohárikom Limoncella, tradičného talianského likéru z kôry citrónov.

café

Ešte niečo na pitie?

Čím iným začať, ak nie kávou. Taliani sú priekopníci vo vývoji jej prípravy. V roku 1933 Alfonso Bialetti podal patent na prvú tlakom pripravenú kávu, nazývanou taktiež moka káva alebo "moka expres". Krátko potom, taliansky vynálezca Caliman objavil inováciu v podobe použitia piestu. V roku 1948 Achille Gaggia dokončil vynález prístroja na prípravu espressa. A čo vlastne znamená význam tohto slova? "vyrobené expresne na prianie zákazníka". Týmto druhom prípravy to samozrejme nekončí. Okrem espressa môžete ochutnať aj cappuccino, machiatto, ristretto, lungo... Káva po taliansky má jednoducho mnoho podôb a je súčasťou každodenného života.

Taliansko je tiež jedným z predných producentov vína. Medzi zaručené tipy patria Moscato d'Asti, Barbera z Piemontu alebo toskánske Chianti. Obľúbené je aj Martini a už spomenuté limoncello, ktoré sa pripravuje z tých najlepších citrónov z ostrova Capri.

pizza

Pizza

Ako inak. Už ste si mysleli, že sme na ňu zabudli? Vôbec nie. Nechali sme si ju na záver, pretože pizza nespadá do zloženia jednotlivých chodov tradičného jedla, ale je jedlom sama o sebe. Je základným prvkom gastronómie stredomoria a má históriu 3000 rokov. Pizza je teda takou kulinárskou prababičkou. Jej korene nájdeme v Neapoli. Masovo populárnou, v podobe v akej ju poznáme, sa stala až v osemnástom storočí. Podávala sa priamo v uliciach pri drevených peciach, v ktorých sa pripravovala. Dnes je pizza jedným z najobľúbenejším jedál na svete a je stále pilierom talianskej kuchyne. Taliani sa dokonca snažia dať pizzu do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Menej známa ako pizza, je bruschetta. Ta je však rovnako jednoduchá a chutná. Vyrába sa z prírodných ingrediencií. Jedná sa o grilované pečivo potreté cesnakom a olivovým olejom. A čo navrch? Každý podľa svojej chuti, podáva sa s drvenými paradajkami, artičokmi, baklažánom, bazalkou, tuniakom, mozzarellou a tak ďalej.

Aj vás ohromuje pestrý výber čerstvých jedál, ktoré hrajú všetkými farbami? Ak sa vám na sladké aj slané pochúťky zbiehajú sliny, určite za krásnou Talianska a jej gastronómiou skoro vyrazte. Alebo ste už niečo skvelé v Taliansku ochutnali? Napíšte nám o tom.

Autor článku:

Nikol ChrástováNikol Chrástová
Aktualizované: 28. 3. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet