Netradičné zahájenie vinárskej sezóny a tipy na najlepšie miesta na južnej Morave

Vinári zastrihujú vínnu révu a koštujú výsledky svojho snaženia z minulého roka. Vinice sa na jar tešia z množstva vinárskych akcií, a tak začnite vinársku sezónu ako sa sluší a patrí aj vy.
Netradičné zahájenie vinárskej sezóny a tipy na najlepšie miesta na južnej Morave

Privítajte začiatok vinárskeho roka trochu inak ako ste zvyknutí. Máme pre vás niekoľko tipov ako nezmeškať začatie vinárskej sezóny. Navštívte krásnu južnú Moravu!


Tekuté poklady v Hustopečiach pri Brne

Hustopeče

Krásne jarné, chvíľami skôr letné, počasie láka k prechádzke a cyklovýletom na čerstvom vzduchu. V Hustopečiach pri Brne môžete napríklad navštíviť unikátny mandľový sad, ktorého história siaha až do roku 1949. Každú jar miestni obyvatelia okrem vínnej révy netrpezlivo pozorujú práve púčiky na mandľovníkoch. Prečo? Každý chce byť tým, kto na deň presne predpovie prvý mandľový kvet.

Pred ochutnávkou liečivej hustopečskej mandľovice a vína v niektorom z mnohých pivníc sa ešte na prekrásny kvitnúci sad so bzučiacimi včielkami pozrite z výšky. Uprostred sadu sa nachádza 17,4 m vysoká rozhľadňa. Schodov na vyhliadkovú plošinu síce nie je veľa, ale výborného vína v pivniciach Na Hradbách áno. Pri opačnom výletnom harmonograme by ste preto do sadu možno nedošli za svetla.


Tip: Vyskúšajte víno s mandľovicou dohromady - tzv. Mandlíno z výroby rodinného podniku Hustopečská mandlárna. Nápojov a jedál voňajúcich po mandliach alebo rovno s celými mandľami môžete v Hustopečiach pri Brne ochutnať nespočetne! Lákavá je aj degustácia miestnych vín, presnejšie snúbenie vín s nakladanými hustopečskými mandľami.


Nezdolná juhomoravská recesia

Južná Morava

Originálny humor a recesia je vinárom vlastná. Na vlastnej koži ju okrem iného zakúsite v slobodnej spolkovej republike Kraví Hora na Bořeticku. Pred pobytom odporúčame dôkladne prečítať Ústavu republiky. Dobrou správou je, že hranice bezvízovej republiky zostávajú otvorené pre všetkých a vo všetkých situáciách.

Tzv. Vinársku pohotovosť zahajujú v máji vinári v Šatove. O čo ide? V pivničných uliciach mesta 6 km južne od Znojma má každý týždeň v sezóne službu aspoň jeden vinár. A vy ho teda pivnice môžete navštíviť aj v prípade, že nemáte návštevu objednanú dopredu. Posedenie pri poháriku dobrého vína je zachránené!


Tip: Okolie viničnej trate Kraví Hora je priamo prešpikované vínnymi pivničkami. Všetkých 290 ich asi navštíviť nezvládnete, ale rozhodne sa o to môžete pokúsiť.


Za vínom do Podyjí

NP Podyjí

Jarné degustácie, vinárske súťaže a výstavy aj otváranie pivníc, a ďalšie tradičné akcie na vás tento rok už netrpezlivo čakajú. Výborné vína zo Znojma a okolia však zakúpite aj vo väčšine obchodov. Skvelým východiskovým bodom k objavovaniu celého Znojemska je napríklad Hotel U Divadla ***, kde vás čaká chutná polpenzia, fľaša kvalitného vína aj zľava do blízkych termálnych kúpeľov.

Vydajte sa na Znovínsky koloběžkový okruh pozdĺž brehov Dyje. Trasa meria približne 4,5 km a pohodovým tempom ju zvládnete asi za 1,5 hodiny.

Čo všetko pozdĺž okruhu môžete vidieť a navštíviť? Napríklad unikátny železničný most z roku 1871 a Znojemskú celoročne prístupnou dominantu - radničnú vežu. V malte na jej omietku vraj nechýbalo 10 vedier vína a 5 vedier piva. Ďalej tiež gotický chrám sv. Mikuláša, románsku rotundu sv. Kataríny, Znojemskú priehradu, hradisko a Kraví horu čiže vstupnú bránu do Národného parku Podyjí. Povinnou zastávkou je pre vinárov Loucký kláštor - bývalý premonštrátsky kláštor slúžiaci dnes ako znojemské centrum vína.


Tip: Bicykle a kolobežky nemusíte do Znojma voziť so sebou. Požičajú vám ich v požičovni Cyklo klube Znojmo na Melkusovej ulice pri Louckom kláštore.


UNESCO cyklistika na južnej Morave

Južná Morava

Lahodné víno Valtického Podzemia si musíte zaslúžiť. Čo tak poriadne šliapnuť do pedálov na lichtenštajnských trasách? Ide o ojedinelý súbor cykloturistických trás, ktoré spájajú najkrajšie pamiatky rodu Lichtenštajnovcov na južnej Morave (a v Rakúsku):

  • Lednický a Valtický chodník
  • Kniežací chodník CZ + AT
  • Břeclavský chodník
  • Poštorenský chodník
  • Habánsky chodník

Na 90 km dlhý okruh cezhraničného Kniežacieho chodníka nadväzujú na moravskej strane 4 kratšie vyššie uvedené chodníky. Všetky je spoznáte podľa špecifického značenia s rodovým erbom Lichtenštajnovcov.


Tip: Víno vás síce láka, ale bicykel príliš nie? Objednajte (apríl-október) pre seba a kamarátov vyhliadkovú plavbu loďou po Vranovskej priehrade s ochutnávkou znovínskych vín! Po dlhodobej zátarase a rekonštrukcii hlavnej hrádze priehrady si môžete opäť plnohodnotne vychutnať nielen miestne vína, ale aj krásy Moravského Jadranu.

Autor článku:

Aktualizované: 25. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Česko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet