Tipy, ktoré vám pomôžu s výberom letnej dovolenky

Chystáte se na letní dovolenou? Ještě než vyberete svůj vysnění hotel, přečtěte si pár tipů, které vám mohou výběr vaší dovolené usnadnit.
Tipy, ktoré vám pomôžu s výberom letnej dovolenky

Nastal čas leta a ako každý rok sa väčšina ľudí chystá na letnú dovolenku. Avšak ak ste s výberom ešte nezačali, nezúfajte, ešte nie je neskoro. Stále máte dostatok času na výber dovolenky presne podľa vašich predstáv. Kým sa ale rozhodnete, kam pôjdete, dajte si pozor na niekoľko dôležitých a podstatných vecí. Výber letnej dovolenky nie je úplne jednoduchý, pokiaľ si ale dáte pozor na určité možné zádrhely, pôjde to úplne samo.

Prvá vec, ktorú by ste pred samotným výberom mali urobiť, je sadnúť si so svojim partnerom, kamarátkou či partiou priateľov a určiť si to podstatné - cenu, ktorú ste ochotní do dovolenky investovať. Predsa len ste cez rok našetrili určitú čiastku a chcete, aby dovolenka splnila všetky vaše očakávania.

Vyberte si miesto, kde chcete stráviť letnú dovolenku

Druhé kritérium je miesto. Túžite po cestovaní do zahraničia alebo dávate prednosť svojej rodnej zemi? Žiadny problém, v dnešnej dobe sa dá na internete nájsť behom pár sekúnd úplne čokoľvek. Zadajte do vyhľadávača pár kľúčových slov (napr. dovolenka v Taliansku, Chorvátsku či na Južnej Morave) a behom okamžiku vám vyjde veľa ponúk.

Dôverujte, ale preverujte

Pretože je v dnešnej dobe veľmi jednoduché naletieť, je potrebné dať si pozor. Vymedzte si chvíľku a prečítajte si na internete recenzie hotela, ktoré nájdete na osvedčených zdrojoch ako je napríklad Booking.com, Tripadvisor.cz, alebo na rôznych diskusných fórach. Radšej si týchto recenzií prečítajte viac, a to hneď z niekoľkých rôznych zdrojov. Nie každému totiž vždy sadne úplne všetko - 100 ľudí, 100 chutí.

Cestovná kancelária, zľavové portály alebo cestovanie na vlastnú päsť?

Premýšľate, či sa vydáte na dovolenku na vlastnú päsť alebo sa zveríte do rúk cestovných kancelárií či zľavových portálov? Samozrejme, každý variant má svoje pre i proti.

Cestovanie na vlastnú päsť je určite skvelou voľbou pre tých, ktorí sa neboja nových vecí, milujú cestovanie a dokážu sa dohovoriť jazykom danej zeme. Predsalen je potrebné si všetko obstarať sám, a to buď dopredu alebo rovno na mieste. A práve toto by mohlo byť veľkým problémom pre všetkých, ktorí sa boja jazykovej bariéry.

Pokiaľ sa zveríte do rúk zľavových portálov či cestovných kancelárií, predídete akýmkoľvek komplikáciám a môžete si byť istí tým, že vaša letná dovolenka prebehne úplne v poriadku. Zľavové portály by si totiž nedovolili ponúkať dovolenky, ktoré by neboli na úrovni a hotely k spolupráci si starostlivo vyberajú. Naviac na pobyte môžete výrazne ušetriť. So všetkým dôležitým vám naviac pomôže aj zákaznícka podpora, na ktorú sa budete môcť pred odjazdom aj počas pobytu obrátiť.

All inclusive, polpenzia alebo pobyt bez stravy

ďalším kritériom je určite strava. Pokiaľ patríte medzi milovníkov jedla a leňochov, ktorí sa nechystajú na potulky po okolí, je pre vás ideálnou voľbou stravovanie formou all inclusive, s ktorým budete mať zaistenú stravu a nápoje od rána do večera počas celej doby pobytu. Táto možnosť je ideálna pri výbere dovolenky v oblastiach, kde nákup jedla vyjde naozaj draho - Švajčiarsko, Rakúsko či Taliansko.

All inclusive dovolenka

Pokiaľ ale patríte medzi tých, ktorí nechcú tráviť svoju letnú dovolenku len v hoteli, je najlepšie vyhľadať pobyty s polpenziou. Nielenže spoznáte krásy danej zemi, ale zároveň ochutnáte rôzne dobroty miestnej kuchyne. Tento variant sa vyplatí predovšetkým v krajinách ako je Bulharsko, Slovensko či Poľsko.

Poslednou možnosťou sú pobyty bez stravy. Táto možnosť je ideálna pre väčšie rodiny či partie priateľov, ktorí si varia dohromady alebo pre rodiny s deťmi. Túto variantu väčšinou nájdete pri ubytovaní v kempoch, mobilných domoch či apartmánoch.

Vezmite si so sebou dostatok financií

Pokiaľ sa pýtate, koľko si so sebou vziať na útratu, je to záludná otázka. Na túto otázku totiž neexistuje presná odpoveď. Pokiaľ vám ale môžeme poradiť, skúste sa na internete pozrieť na priemernú cenu jedla v danej zemi a vynásobte to počtom dní, ktoré v danej zemi strávite. Samozrejme myslite aj na to, že je potrebné vziať si aj nejaké peniaze naviac pre svoju vlastnú útratu.

Neodporúčame si brať si so sebou veľké množstvo hotovosti. Ideálna kombinácia je mať so sebou hotovosť aj platobnú kartu, ktorú využijete v prípade núdze. Pokiaľ si vezmete len hotovosť, môže sa stať, že o ňu prídete a v tú chvíľu budete úplne bezradní. Za výber z bankomatu v zahraničí síce zaplatíte menší poplatok, ale bude to rozhodne menšia útrata, ako keď vás niekto okradne.

Nenechajte dovolenku na náhode

Autor článku:

Aktualizované: 26. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet