To najlepšie z Prahy - tipy na slávne i menej známe pamiatky, ktoré musíte vidieť

Prahu by mal aspoň raz za život navštíviť každý - obzvlášť, keď jedno z najkrajších miest na svete od nás leží čo by kameňom dohodil. Spoznajte aj vy stovežatú metropolu Česka vďaka našim tipom a navštívte slávne pamiatky i menej známe zaujímavosti.
To najlepšie z Prahy - tipy na slávne i menej známe pamiatky, ktoré musíte vidieť

Chystáte sa do Prahy? Prečítajte si, aké miesta a pamiatky navštíviť, aby ste spoznali to najlepšie z krás hlavného mesta Česka.

Kde začať?

Snáď povinnou zastávkou a skvelým východiskovým bodom na prehliadku Prahy je jednoznačne Václavské námestie s budovou Národného múzea v pozadí. Námestie zaručene spoznáte podľa pomníka sv. Václava dohliadajúceho na svoje mesto. Od nej vykročte na Staromestské námestie so slávnym Pražským orlojom starým viac než 600 rokov a Staromestskou radnicou. Odtiaľ môžete pokračovať buď na Karlov most, od ktorého je to už len na skok k Pražskému hradu a Katedrále Sv. Víta, alebo sa vydajte na opačnú stranu k Prašnej bráne a ďalej až k Národnému pamätníku na Vítkove. A tým prehliadka hlavného mesta ešte len začína!


Karlov most

Kde objavíte najzaujímavejšie pamiatky Prahy?

Ďalšie významné pražské pamiatky budete stretávať na každom kroku. Stačí sa len prechádzať starými uličkami dláždenými mačacími hlavami a nasávať atmosféru starého mesta plnými dúškami. Doraziť tak môžete napríklad k Zlatej uličke preslávenej vďaka drobným domkom obývaným prevažne zlatníkmi. Mánesov most ponúka krásny výhľad na Karlov most a dovedie vás k známej koncertnej sále Rudolfinum i k významným židovským pamiatkam. Za návštevu rozhodne stojí Staronová synagóga, Židovské múzeum a tiež vzdialenejšia Jeruzalémská synagóga. Za podobne hlbokým zážitkom aj krásnymi výhľadmi sa vydajte na Vyšehrad s Bazilikou sv. Petra a Pavla, krásnymi sadmi a hradom Vyšehrad.


Za kultúrou nemusíte chodiť ďaleko

Do Prahy by ste rozhodne mali zamieriť vtedy, ak na výlete milujete prechádzky po galériách a objavovanie kultúrnych dielí. Pohľad na tie najvýznamnejšie umelecké skvosty sa vám naskytne v budovách Národnej galérie, kde si v prehliadnete diela od Albrechta Dürera, Hansa Holbeina či Pabla Picassa v rámci stálych expozíc - tie dočasné vám toho ponúknu ešte oveľa viac! Nadšenci krásnych kníh i priestorov by mali vidieť Klementinum s najkrajšou knižnicou na svete. Baroková knižnica otvorená pre účely jezuitskej univerzity dnes ukrýva viac než 20 tisíc vzácnych zväzkov, a tiež bohatú zbierku geografických a astronomických glóbusov.

Nadšenci modernej literatúry by nemali obísť Múzeum Franza Kafky na malostranskom brehu Vltavy. Prejdite len pár krokov ďalej popri najužšej uličke v Prahe a dostanete sa k fantastickému Múzeu Karla Zemana. Po prejdení ďalších pár metrov vás na Velkopřevorskom námestí privíta Lennonova zeď - fotogenický múr posiaty graffiti na počesť Johna Lennona, kde nezriedka narazíte aj na pouličných umelcov. Za načerpaním nových síl aj jedinečným zážitkom sa potom zastavte napríklad na kávu a koláč do kubistickej kaviarne Grand Cafe Orient. Že ste o kubizme v architektúre ešte nepočuli? Nie ste jediný - ide totiž o rýdzo český fenomén, ktorý badať hlavne u našich západných susedov. Popri oddychu si tak prehliadnite nielen výnimočný bufet-bar, ale aj detaily ako kubistické lustre či vešiaky.


Kam v Prahe za prírodou? Do parkov, záhrad i alejí

Ani v stovežatej Prahe nebudete mať núdzu o zelené trávnaté plochy a parky. Ak počas výletu zatúžite po prechádzke na čerstvom vzduchu v tieni stromov, tak rozhodne zamierte na Petřín - zelený vrch vás zláka na prechádzky po nespočte záhradách (medzi tie najkrajšie patrí Kinského záhrada, Lobkovická záhrada či Záhrada Květnice), je to ale tiež ideálne miesto na posedenie na deke s výhľadom na mesto. Ešte krajšie panorámy sa vám ukážu z Petřínskej rozhľadne, ku ktorej sa môžete pohodlne doviezť aj pozemnou lanovkou. Na vrchu Petřína potom navštívte napríklad Štefánikovu hvezdáreň či Zrkadlové bludisko Petřín.

Príjemné prechádzky pomedzi vždy upravené kríky a kvetinové záhony si do sýtosti užijete aj v Záhradách pod Pražským hradom. Prehliadnite si tak Pálffyovskú záhradu, Ledeburskú záhradu či neďalekú záhradu obklopujúcu Valdštejnský palác. Nemenej príjemné posedenie vás čaká tiež v parku pri Múzeu Kampa alebo na Střeleckom ostrove s detským ihriskom a mnohými príjemnými kaviarničkami a barmi.


Kam na výlet s deťmi?

Jednoznačne do Zoo Praha! Práve hlavné mesto našich susedov sa pýši 5. najkrajšou zoologickou záhradou na svete a veru sa v nej je na čo tešiť. Počas prehliadky navštívite výbehy inšpirované prírodou kontinentov - počas jedného popoludnia tak navštívite Africkú savanu, kde narazíte na žirafy, pštrosy či dokonca slony, Severský les s tigrami, losmi i sobmi aj Darwinov kráter s podivuhodnými živočíchmi Tasmánie a Austrálie. Deti ale najviac nadchne pohľad na roztomilé kengury, tučniaky či hravé mrože, ktoré vám svoje vystrájanie predvedú aj počas komentovaného kŕmenia. K ďalším výbehom sa odvezte lanovkou alebo zavítajte do Detskej zoo, kde môžete do výbehu dokonca vstúpiť a mierumilovné domáce zvieratká si pohladkať či ich nakŕmiť.

Nevšednú zábavu pre celú rodinu zažijete v Muzeum iluzivního umění a trick-artu - IAM Prague, kde na vás čakajú interaktívne exponáty, ktoré si pohrajú s vašimi zmyslami a vnímaním. V priestoroch historického domu priamo na Staromestskom námestí oproti orloju budete čeliť obrazom s optickými ilúziami, urobíte si neuveriteľné fotky a hlavne sa skvele zabavíte. Ak vaši drobci patria medzi nadšencov slávnej stavebnice, vezmite ich do Múzea lega, ktoré je vďaka svojej rozlohe najväčšie súkromné múzeum svojho druhu na svete. V 20 tematických expozíciách tak uvidíte približne 3 000 modelov zostavených z viac než 1 000 000 kociek.


Múzeum ilúzii

Kam v Prahe za zábavou?

Nie v každom múzeu si treba zachovávať vážnu tvár a držať si odstup od vzácnych exponátov. Ak hľadáte ten najlepší priestor na nové fotografie, ktoré vám budú všetci závidieť, navštívte jedinečný Selfie House Prague, kde si urobíte tie najlepšie fotky pri v jedinečných priestoroch plných farieb a interaktívnych prvkov. Pre selfie s vašou obľúbenou slávnou osobnosťou tiež nemusíte chodiť na opačný koniec sveta - stačí vám zavítať do nedávno otvoreného pražského Múzea voskových figurín Madame Tussauds. Na jednom mieste tu uvidíte Toma Cruisa, Lady Gagu, Davida Backahama a mnohé ďalšie hviezdy v životnej veľkosti. Skutočne pikantný pohľad sa vám naskytne v múzeu sexuálnych prístrojov Sex Machines Museum, aké nikde vo svete nemá páru.

Rušný život v Prahe nekončí ani po západe slnka - práve naopak. Mesto vtedy začína odhaľovať tie najlepšie spôsoby zábavy, ktoré si rozhodne nesmiete nechať ujsť! Milovníci adrenalínu by mali rozhodne navštíviť niektorú z vychýrených únikových hier, ktorých je v Prahe skutočne neúrekom. V SolvePrague môžete skúsiť vyriešiť záhadu Profesorovej pracovne, utiecť z najznámejšieho väzenia Alcatrazu či odhaliť Tajomstvo hlavolamu inšpirované Foglarovou knihou. Únikové hry Wonderland, Opus Magnum či Dom duchov vás zas čakajú v jednom z najlepších centier pre únikové hry na svete The Chamber. Ak sa radi bojíte, postúpte v zábave ešte o stupeň vyššie - práve v Prahe totiž stojí výnimočný hororový dom Thrill House Prague. Prejdite sa tu podzemím historického domu, kde na každom rohu číha zlo, alebo sa staňte súčasťou mrazivého experimentu. Tak čo, trúfate si?

Skvelý deň v hlavnom meste Česka zavŕšte zábavou v hudobnom klube - na koncert či obľúbený drink sa zastavte v slávnej koncertnej sále Forum Karlín alebo v jednom z obľúbených klubov Lucerna či Roxy, kde často koncertujú aj hviezdy svetového formátu. Na tak nabitý výlet v Prahe rozhodne len tak nezabudnete!

Autor článku:

Aktualizované: 18. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Česko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet