Čo podniknúť vo dvojici či s rodinou počas víkendu na Orave?

Orava je známa idylickou prírodou, množstvom turistických aj cyklistických trás a desiatkami historických pamiatok, ktoré milujú deti i dospelí. Naplánujte si svoj víkendový pobyt na Orave podľa nášho itinerára a spoznáte z nej to najlepšie.
Čo podniknúť vo dvojici či s rodinou počas víkendu na Orave?

Itinerár na nezabudnuteľnú dovolenku na Orave

Orava

1. deň

  • Začnite svoj víkend o trochu skôr a vyrazte na Oravu krátko po obede. V penziónoch je možné ubytovanie (check in) už od 14:00 hodín. A po zložení si batožiny budete mať poobede ešte dosť času na prvé výlety na Orave. Tak kam to bude?
  • Mestu Dolný Kubín sa zvykne hovoriť aj vstupná brána na Oravu. Preto ho určite na začiatku vášho pobytu v tomto kúzelnom regióne neobchádzajte. Nadýchajte sa tu atmosféry menšieho mesta, zájdite do cukrárne či miestnej reštaurácie, poprechádzajte sa v parku venovanom významným osobnostiam histórie alebo sa pristavte pri jedinečnom drevenom Kolonádovom moste. Navštíviť tu môžete tiež Oravskú galériu zameranú na súčasné umenie.
  • Pri prechádzke mestom si všimnite aj bronzovú sochu nášho významného básnika Pavla Országha Hviezdoslava. Stojí pred budovou historickej Čaplovičovej knižnice, kde si môžete prehliadnuť literárnu expozíciu P. O. Hviezdoslava. Výstava vám priblíži nielen diela básnika, ale i jeho život prostredníctvom osobných predmetov či rekonštrukcie pracovne. Zaujímavým spôsobom sa tak dozviete viac o práci básnika a vaše deti si zapamätajú mnohé zaujímavosti, ktoré zužitkujú pri písomkách či maturite.
  • Na návštevu Dolného Kubína si rozhodne vezmite aj plavky - zídu sa vám v aquaparku AquaRelax. Na milovníkov pohody tu čaká relaxačný bazén s množstvom atrakcií a rozsiahly saunový svet spolu s vírivkami. Deti zas budú nadšené z vonkajšieho areálu s lezeckou stenou.
  • Po prehliadke mesta sa vráťte včas do vášho penziónu. Večera sa podáva približne od 17:30 hodín, ale istejšie bude, ak si pri ubytovaní zistíte presné časy servírovania jedál vo vašom penzióne. Vďaka tomu neprídete ani o jeden lahodný chod dňa.
  • Možno vás po výdatnej večeri prepadne chuť ísť si ľahnúť, no dobre urobíte, ak jej nepodľahnete. Opýtajte sa na recepcii na možnosti zábavy priamo v penzióne či v okolí. Užijete si tak pohodu na terase, kým vaše deti budú šplhať po preliezačkách na detskom ihrisku, alebo sa zabavte v herni či pri bowlingu v okolí.

Terchovské srdce

2. deň

  • Región Orava je známy svojou pohostinnosťou. Tá sa začína hneď pri raňajkách, ktoré si vo svojom penzióne vychutnáte najskôr od 8:00 hodín. Hneď po nich vyrazte do prírody, aby ste najlepšie výletné ciele navštívili čo najskôr, ešte pred náporom turistov.
  • Ak ste sa ubytovali blízko Dolného Kubína, nemali by ste vynechať návštevu neďalekej Malej Fatry. Nachádza sa tu legendárna obec Terchová, ktorá je úzko spätá s osudom zbojníka Juraja Jánošíka. Jeho meno nesie aj výnimočná prírodná pamiatka, sústava tiesňav a vodopádov Jánošíkove diery, ktorou vedie zaujímavý turistický chodník. Trasu dlhú 4 - 5 hodín zvládnu aj zdatnejšie deti, no pripravte sa na šplhanie po kovových rebríkoch a prechody po lávkach. Kto sa ale výšok a vody nebojí, ten si krásu Jánošíkových dier nevie vynachváliť.
  • Neďaleko Terchovej sa vypína ďalšia zaujímavosť okolia - rozhľadňa Terchovské srdce. Dostanete sa k nej po náučnom chodníkom vedúcom na na vrch Oblaz v Malej Fatre. Rozhľadňa dnes stojí na mieste, kde vo filme Jánošík (z roku 1935) stála šibenica. Stačí už len vystúpať 85 schodov a vychutnáte si úžasný výhľad na Terchovú i krásy Malej Fatry.
  • Oravský vrch Kubínska hoľa je známy hlavne vďaka rozsiahlemu lyžiarskemu stredisku, ktoré je v zime rajom zimných športov. Určite sa sem oplatí zájsť aj v lete a vydať sa na vrchol po jednom z turistických chodníčkov. Ak sa vám zrovna nechce šliapať na hoľu vysokú 1 346 m n. m., vyvezte sa hore s celou rodinou lanovkou. Na vrchole si potom vychutnajte parádny výhľad do doliny, na Chočské vrchy aj Oravské a Kysucké Beskydy, a ak budete mať šťastie na skutočne krásne počasie, dovidíte až na Nízke a Západné Tatry. Dole sa potom zveziete trojkolkou alebo horskou kolobežkou.
Oravský hrad
  • Najväčším lákadlom Oravy je rozhodne rozprávkový Oravský hrad. Prezrite si tu zariadenie aj výstavy zamerané na históriu, etnografiu či modernú mediálnu expozíciu. Ak sa vám alebo vašim deťom zdajú priestory hradu povedomé, určite vás pamäť neklame. Na hrade sa totiž natáčal film Upír Nosferatu či rozprávky Kráľ drozdia Brada, Láska na vlásku či Sokoliar Tomáš.
  • Ďalší pútavý výlet za históriou si môžete s celou rodinou urobiť v Oravskom Podzámku, kde navštívte Stredovekú dedinu sokoliarov. Vo výnimočnom archeoskanzene si budete môcť prehliadnuť repliky domov z čias Veľkej Moravy, spolu s deťmi si zajazdíte na rebrinovom voze, skúsite tradičné remeslá a zastrieľate z luku. Zlatým klincom programu je úchvatné vystúpenie sokoliarov.
  • Návšteva Oravského Podzámku sa nezaobíde bez trochy dobrodružstva. To zažijete počas plavby na drevenej plti po rieke Orava a popod samotným hradom vypínajúcim sa na skale. Trasa začína v Hornej Lehote a za hodinu plavby sa dozviete nielen zaujímavosti o histórii pltníctva na Orave, ale uvidíte aj tunajšie pamiatky z nezvyčajného uhla pohľadu.
  • Folklór a ľudové tradície Oravy spoznáte najlepšie, ak sa vyberiete na návštevu do Múzeum oravskej dediny Zuberec - Brestová. V krásne zachovanom skanzene si budete môcť prehliadnuť okolo 50 tradičných stavieb aj drevený gotický kostol. Práve v letnej sezóne tu nie je núdza ani o množstvo folklórnych podujatí či jarmoky ľudového umenia.
  • Po celom dni na nohách si doprajte poriadny odpočinok. K nemu neodmysliteľne patrí liečivá voda z termálneho prameňa, ktorá uvoľní telo aj myseľ. Nájdete ju v bazénoch Aquaparku Maender - Oravice, kde si odpočiniete ako vo vnútorných, tak aj vonkajších bazénoch otvorených vďaka teplej vode celoročne. Nudiť sa tu nebudú ani vaši drobci - na deti tu čaká bazén s morskými vlnami, tobogany a mnohé ďalšie atrakcie pre malých i veľkých.
  • Na lahodnej večeri si pochutnajte znovu vo vašom penzióne. A po nej nechajte večer plynúť a relaxujte. Ak má váš penzión k dispozícii aj wellness, doprajte si blahodarný relax v saune či vo vírivke.

Oravská lesná železnica

3. deň

  • Aj za tretí deň vášho víkendového pobytu sa toho dá veľa stihnúť, a to nehovoríme len o balení kufrov a ceste domov. Načerpajte novú energiu z výdatných raňajok a odhláste sa z penziónu najneskôr do 10:00 hodín. Potom ešte nejaký ten výlet hravo stihnete.
  • Vašich drobcov najviac poteší, ak ich vezmete za poriadnou zábavou do lanového parku Tarzánia v Terchovej. Čakajú ich tu rôznorodé atrakcie vrátane lanových dráh, ktoré mnohí označujú za najzaujímavejšie na Slovensku. Počas návštevy vám budú robiť spoločnosť aj statické i pohyblivé sochy dinosaurov.
  • Kam na výlet s fanúšikom vlakov? Jednoznačne do Oravskej Lesnej, kde sa do dnešných dní nachádza originálna Oravská lesná železnica. Dnes už historické vlaky neprevážajú drevo, ale turistov a nadšené deti, ktoré túto atrakciu milujú. Odvezte sa aj vy motorovou drezínou alebo parným vláčikov z Oravskej Lesnej až do sedla Oravských Beskýd a užívajte si nielen jazdu jedinečným strojom, ale aj krásnu prírodu všade okolo vás.
  • Ak ale vás alebo vaše deti lákajú viac trochu iné ťažké stroje, vyberte sa do Námestova. Po predošlej dohode sa tu dá zažiť jazda pravým obrneným transportérom, ktorý sa nebojí prebrázdiť lesy, potok ani blato. Za príplatok je možné vyskúšať si aj riadenie transportéru pod dozorom skúseného inštruktora.
  • Za romantickými zákutiami a fotkami, aké nebude mať nikto vo vašom okolí, sa vyberte do prírody za obec Sedliacka Dubová len 7 km od Oravského Podzámku. Stojí tu tajomná ruina kostola, ktorý sa časom prestal využívať a schátral. Dnes je kostol obľúbeným cieľom počas prechádzok po okolí aj skvelá kulisa fotografií.

Oravská priehrada

Chystáte sa na Oravu na viac než 3 dni?

  • Skanzen Vychylovka vám ukáže tradičný spôsob života ľudí na Orave. Prezrite si tu zachované drevenice, vodný mlyn, pílu či kaplnku. V lete sa tu zdržte tiež pri folklórnom programe.
  • Skvelým miestom, kde sa budete môcť s celou rodinou oddávať všetkým radovánkam spojených s letom, je Oravská priehrada rozliehajúca sa na severe pri Námestove. Ide o najväčšiu vodnú nádrž na Slovensku, a tak tu nie je núdza o prírodné pláže, množstvo stánkov so zmrzlinami či požičovne člnov, surfov a vodných bicyklov. Vody priehrady brázdi tiež výletná loď, ktorou sa môžete odviezť aj na známy Slanický ostrov umenia. Prezrite si tu expozíciu ľudového umenia, kamenné sochy od miestnych autorov aj kalváriu a kostol, ktorý tu ostal ako memento niekdajšej zatopenej dediny.
  • So školákmi, študentmi, ale aj každým, kto má rád literatúru a zaujímavé výstavy sa vyberte do Oravskej Polhory. Uprostred okúzľujúcej prírody tu stojí Hviezdoslavova hájovňa, ktorá autora inšpirovala k vytvoreniu jeho najslávnejšieho diela Hájnikova žena. Vo vnútri hájovne si môžete prehliadnuť unikátnu expozíciu venovanú tejto dráme a prezriete si tu tiež multimediálnu prezentáciu o tvorbe P. O. Hviezdoslava.
  • Ešte viac zaujímavých tipov na výlet, kam sa vydať na Orave, objavíte v našej Travelpedii.

Kde sa ubytovať na Orave?

Penzión Kamenec

Lacnejšie ubytovanie:

  • Penzión Kamenec si od zákazníkov Travelkingu vyslúžil samé priaznivé hodnotenia. Pochvaľovali si chutnú stravu, príjemný personál a pohodu v privátnom wellness priamo v penzióne, na ktoré sa môžete tešiť aj vy.

Zlatá stredná cesta:

  • Aby ste toho stihli na Orave čo najviac, ubytujte sa na dohľad všetkým lákadlám. Ideálny je preto Penzión Leštiny ***, ktorý stojí necelých 8 km od Dolného Kubína s aquaparkom, blízko z neho budete mať tiež k Chočským vrchom aj na Oravský hrad. V penzióne sa potom tešte na príjemné prostredie a výbornú polpenziu.

Luxusné ubytovanie:

  • V Penzióne Zelený Dom vám nebude nič chýbať. Užijete si tu oddych vo wellness centre s bazénom a soľnou jaskyňou priamo v penzióne aj zľavu do termálov. Výborná polpenzia a Oravská priehrada blízko penziónu sú len čerešničkou na torte.

Náš tip: Vyberte si ubytovanie presne podľa vašich predstáv a mrknite sa do našej ponuky penziónov a hotelov na Orave.

Autor článku:

Aktualizované: 26. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet