Čo podniknúť vo dvojici či s rodinou počas víkendu v Bešeňovej?

Bešeňová je preslávená hlavne svojou geotermálnou vodou a výborným aquaparkom. Spoznajte z jej lákadiel ešte oveľa viac a vydajte sa po stopách nášho itinerára. Uvidíte, že sa v Bešeňovej nebudete nudiť ani minútu.
Čo podniknúť vo dvojici či s rodinou počas víkendu v Bešeňovej?

Itinerár na nezabudnuteľnú dovolenku v Bešeňovej

Liptovská Mara

1. deň

  • Informačné tabule na začiatku obce hlásia, že ste dorazili do Bešeňovej. Najskôr od 14:00 hodín je možné prihlásiť sa u ubytovacieho zariadenia a doniesť si veci do svojej izby. Než ale podľahnete ničnerobeniu v pohodlí, vyrazte za prvým poznávaním okolia a zistite, aké všetky krásy Bešeňová ponúka.
  • Ako prvá vás môže zlákať miestna prírodná pamiatka - Bešeňovské travertíny. Za ich vznikom stojí unikátna termálna voda, ktorej vďačia i za pestrú farbu a odlesky. Na jednom mieste si môžete prezrieť až 4 samostatné travertínové celky, kúsok ďalej stojí tiež Travertínové bralo.
  • Priam stvorená na príjemné prechádzky je blízka Vodná nádrž Bešeňová. Vydať sa môžete aj k neďalekej vodnej nádrži Liptovská Mara, kde je v lete možné aj kúpanie. Okolie vodnej nádrže je posiate atrakciami, a tak si tu v lete spolu s deťmi môžete požičať vodný bicykel alebo skúsiť nejaký z adrenalínových vodných športov. Na západnom brehu Liptovskej Mary uvidíte známy Kostol Panny Márie, a tiež prístav, odkiaľ vyrážajú výletné lode. Plavbu s výhľadom na široké okolie milujú návštevníci každého veku.
  • Deti aj dospelých určite nadchne prehliadka Archeoskanzenu Havránok, ktorý vznikol na mieste osád z mladšej doby železnej. Vidieť tu môžete rekonštrukcie niekdajších obydlí aj opevnenia. Prvý archeologický park pod holým nebom u nás však v sebe skrýva mnoho ďalších zaujímavostí.
  • Nezabudnite sa včas vrátiť do penziónu na večeru - tá sa zvyčajne podáva okolo 18:00 - 20:00 hodín, ale najlepšie urobíte, ak si presný čas večerí i raňajok zistíte priamo vo vašom ubytovaní.
  • A čo s načatým večerom? Nechajte deti hrať sa na detskom ihrisku a vy sa pohodlne usaďte na terase či na záhradnom posedení, aby ste na vašich najmenších dobre videli. Ak ubytovanie disponuje i ohniskom, môžete si opekať alebo len tak sedieť a užívať si pohodu pri praskajúcom ohni.

Aquapark Bešeňová

2. deň

  • Sobota síce zvádza k dlhému vyspávaniu, ale skúste mu odolať! Ráno začnite výdatnými raňajkami a vyrazte na turistiku čo najskôr, aby ste toho videli, koľko sa len dá. V Bešeňovej a okolí je veru turistických cieľov a atrakcií neúrekom.
  • Skoro ráno by ste mali vyraziť hlavne vtedy, ak sa chystáte na turistiku do neďalekých Chočských vrchov. Túry na vrchol Veľkého či Malého Choča vám síce nezaberú celý deň ako výstupy v Tatrách, zato si pri dostatku času na túru môžete užívať ležérne tempo a pohľad na krásnu prírodu vrchov. Výstupy nie sú náročné, ale výlet s deťmi v každom prípade zvážte podľa ich zdatnosti. Ak sa ale do Chočských vrchov vyberiete aj s deťmi, určite budú spoznávať scenérie z rozprávky Plavčík a Vratko. Táto rozprávka sa tu totiž natáčala.
  • Túru s minimom stúpania si užijete pri prechádzke cez Prosiecku dolinu. Tento výlet hravo zvládnu i deti, no garantujeme vám, že nielen ony budú miestnou prírodou a vysokými skalnými stenami uchvátené.
  • Preverte svoju kondičku pri výlete na najvyššie položený slovenský hrad a vydajte sa spolu s vašimi ratolesťami na prehliadku Liptovského hradu. Žlto značený turistický chodník začína v obci Kalameny, odkiaľ vás cesta zavedie aj k obľúbenému prírodnému termálnemu jazierku s rovnakým menom. Na vrchol hradu budete stúpať 2 - 3 hodiny. Vedzte ale, že výhľad na celý Liptov z jeho hradieb si potom budete užívať zaslúžene.
  • Že zrovna nefandíte turistike? Celý deň potom môžete relaxovať alebo sa zabávať na toboganoch v neďalekom Aquaparku Bešeňová. Uchváti vás nielen množstvom bazénov s geotermálnou vodou, ale tiež bohatým saunovým svetom, kde si oddýchnete ako nikde inde. Deti zas milujú detský bazén a množstvo fantastických toboganov.

Opýtajte sa vo svojom penzióne či hoteli na možnosti získania regionálnych kariet GoPass a Liptov Region Card, s ktorými budete mať vstupy na pamiatky, atrakcie aj do aquaparkov za zvýhodnené ceny.

Lúčanský vodopád
  • Turistika zďaleka nie je to jediné, čo sa dá v Bešeňovej a okolí robiť. Ak ste sem mierili primárne za oddychom, odporúčame vám vydať sa do neďalekej obce Lúčky. Okrem slávnych ozdravných Kúpeľov Lúčky tu relaxovať môžete v termálnej vode i wellness v Aqua-Vital Parku Lúčky.
  • Cestou do termálov si prejdite tiež obec Lúčky - zaujme vás ako travertínom, tak aj vodopádom Lúčky tečúcim priamo v strede obce.
  • Po dni plnom kúpania sa, zážitkov i dobrodružstiev bude večera chutiť ešte o trochu lepšie než inokedy. Pochutnajte si na nej priamo v penzióne, alebo sa vydajte na gastronomické spoznávanie Liptova do jednej z blízkych reštaurácií. V okolí určite nájdete tradičné slovenské koliby aj moderné reštaurácie so sviežim menu.
  • Ostáva už len príjemne zakončiť druhý deň pobytu - opýtajte sa na možnosti wellness priamo v penzióne. Alebo sa na recepcii informuje o zábavných centrách v blízkosti penziónu. Možno natrafíte na bowlingovú herňu, biliard alebo stolný futbal. Uvidíte, že pri tak výdatnom programe televízor v izbe ani nezapnete.

3. deň

  • Posledný deň pobytu sa nesie v znamení balenia, zhonu a trochu aj smútku za voľnými dňami plnými oddychu a zážitkov. Nevešajte hlavy - doprajte si raňajky, odhláste sa z ubytovania do 10:00 hodín a ešte predtým, než vyrazíte na cestu domov, si doprajte kratšie výlety na zaujímavé miesta Bešeňovej a Liptova. Tak kam to bude?
  • Je posledný deň vášho pobytu a vy ste ešte neboli v aquaparku? Rýchlo to napravte a vyrazte hneď do najbližšieho Aquaparku Bešeňová. Alebo zamierte do neďalekého Aquaparku Tatralandia, ktorý je najväčší svojho druhu v strednej Európe. Nielen deti tu zláka na šantenie vo vode Karibik komplexu či Tropical Paradise s pirátskou loďou, palmami a toboganmi.
  • Ak sa chcete pred odchodom dozvedieť niečo viac o Liptove, zamierte do Liptovského múzea v neďalekom Ružomberku. Pozrite si tu početné expozície o histórii i prírode regiónu, prípadne si kúpite aj suvenír na pamiatku.
  • Jednou z najvýznamnejších pamiatok okolia je skanzen Vlkolínec zapísaný na prestížnom Zozname UNESCO. V jedinečnej obci, kde obyvatelia dodnes žijú tradičným spôsobom života, si prehliadnite zachované drevenice, zrubovú zvonicu aj vybavenie domov, aké sa už dnes len tak nevidí

Vlkolínec

Chystáte sa do Bešeňovej na viac ako 3 dni?

  • Ak sa vaša dovolenka v Bešeňovej ešte nekončí, vydajte sa na prehliadku blízkeho mesta Ružomberok. Okrem množstva pôsobivých kostolov si tu môžete prehliadnuť tiež zaujímavý Mestský dom, zastaviť sa v jednej z miestnych kaviarničiek alebo spolu s vašimi deťmi navštíviť jedinečné Skautské múzeum Václava Rubeša.
  • Doprajte si ešte jednu turistiku v prírode a vyrazte k zrúcanine hradu Likava. Môžete vykročiť zo železničnej stanice v Ružomberku (cca 1 hodina cesty, 3,3 km na hrad) alebo z obce Likava (cca 30 minút cesty, 2,3 km na hrad) po červenej turistickej značke. Trasa nie je náročná a zvládnete ju i s menšími deťmi, ale pripravte sa na stúpanie - hrad bol postavený dosť vysoko. Na vrchole vás čaká zaslúžená odmena v podobe krásneho výhľadu na široké okolie.
  • Ostal vám ešte voľný čas? Mrknite sa do našej Travelpedie, kde nájdete množstvo ďalších nevšedných tipov na výlet v Bešeňovej i v okolí.

Kde sa v Bešeňovej ubytovať?

Maladinovo, Liptov

Lacnejšie ubytovanie:

  • Veľmi príjemné ubytovanie za menej peňazí nájdete v Penzióne Troika v Pavčinej Lehote. Penzión vás milo prekvapí nielen cenou a pohodlnými izbami, ale tiež chutnými raňajkami, regionálnymi zľavovými kartami, fľašou vína a relaxom v saune.

Zlatá stredná cesta:

  • Hotel Flóra Bešeňová ** naši zákazníci jednoducho milujú. Najviac na ňom chvália jeho vždy ústretový personál a skvelú stravu podávanú v hotelovej reštaurácii. Tešiť sa tu môžete na polpenziu počas celej doby, ale aj na zľavy do blízkych termálov** - termálny aquaparku Gino Paradise leží sotva 220 m od hotela.

Luxusné ubytovanie:

  • Za najkomfortnejším pobytom sa vydajte do Ubytovacieho komplexu Maladinovo stojaceho priamo na brehu Liptovskej Mary. Tiché prostredie penziónu v prírode a útulné izby vás nadchnú rovnako, ako bohaté raňajky či polpenzia a neobmedzený vstup do wellness centra.

Náš tip: Alebo si ideálne ubytovanie pre vás vyberte sami z našej širokej ponuky hotelov a penziónov v Bešeňovej a okolí.

Autor článku:

Eva PrcínováEva Prcínová
Aktualizované: 29. 3. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet