Najlepšie maďarské kúpele: Kam za dokonalým relaxom?

Na otázku „Čo je pre Maďarsko typické?“ sa odpovede rôznia. Pre nás sú to ale predovšetkým celosvetovo vychýrené kúpele. Aké sú tie najväčšie? Aké sú tie najznámejšie? Čo sa kde lieči a kam sa oplatí ísť s deťmi? Na to všetko vám radi odpovieme.
 Najlepšie maďarské kúpele: Kam za dokonalým relaxom?

Kúpele Széchenyi - skvost v centre Budapešti

Budapešť je nádherné mesto na Dunaji, ktoré sa môže pochváliť viac ako 100 vyvierajúcim prameňmi a radom kúpeľov rôznych štýlov. Tými najväčšími sú jednoznačne kúpele Széchenyi, ktoré boli vybudované už na konci 19. storočia. Dnes vám okrem krásnej architektúry ponúkajú aj vnútorné a vonkajšie plavecké a odpočinkové bazény, vírivky, komory s parou, sauny a nespočet liečebných aj relaxačných procedúr.

Čo sa tu lieči?

Minerálna voda s teplotou 76 ° C vyviera z hĺbky 1256 metrov a je bohatá na síru, vápnik a hydrogénuhličitan horečnatý. Toto zloženie je vhodné predovšetkým na liečbu reumatických a gynekologických ochorení alebo pri problémoch s pohybovým aparátom.



Bükfürdő - svetovo preslávené termálne kúpele s 32 bazénmi

Krásne, celosvetovo známe a (údajne) druhé najväčšie termálne kúpele v Maďarsku. Také sú kúpele, ktoré sa rozkladajú na ploche 14 hektárov. Len rozloha plaveckých a zážitkových bazénov presahuje 5 200 m². Vnútorný a vonkajší kúpeľný komplex vás potom ohromí. Nájdete tu celkovo 32 bazénov s termálnou vodou s mnohými zážitkovými prvkami a toboganom. Nudiť sa tu teda rozhodne nebudete. Tieto bazény vás navyše uvítajú vždy príjemnou teplotou, ktorá dosahuje až 38 °C.

Čo sa tu lieči?

Tieto kúpele jednoznačne odporúčame, ak máte problémy s chrbticou alebo potrebujete dať telu oddýchnuť po úraze. Voda s vysokým obsahom železa a konštantným podielom vápnika, horčíka a hydrogénuhličitanov vám pomôže aj ako pitná kúra pri prekyslení žalúdka a zažívacích ťažkostiach.



Mosonmagyarovar - liečivá sila len kúsok od hraníc

Len 30 kilometrov južne od Bratislavy nájdete známe liečebné kúpele Mosonmagyaróvár, ktoré sa môžu pochváliť tým, že ich voda sa svojím zložením zaraďuje medzi 5 najliečivejších v Európe . V kúpeľoch si tak nielen výborne oddýchnete, ale ich účinky už po niekoľkých hodinách tiež jasne ucítite, a to doslova.

Čo sa tu lieči?

Tunajšie kúpele sú totiž postavené na prameni s alkalickou, hydrogen-uhličitanovú vodou s obsahom mnohých rozpustených solí. Úspešne sa užíva pri liečbe chronickej bronchitídy, ochorení nosových dutín a tiež mnohých problémov s pohybovým ústrojenstvom. Všetkých, ktorí si zakladajú na žiarivom úsmeve určite tiež poteší, že samotná kúpeľ je tiež vynikajúci ako prevencia zubného kazu. Užiť si tu môžete samozrejme uhličité kúpele, bahenné zábaly, masáže, inhalácie a mnoho ďalších procedúr.

Vďaka absencii toboganov a väčších zábavných prvkov si pobyt užijú najmä ľudia, ktorí hľadajú pokoj a relax. Tí, ktorí hľadajú trochu toho vzrušenia a zábavy ale nemusia zúfať. Stačí navštíviť len o 40 km vzdialenejší Györ.

Györ - Najobľúbenejšie pobyty


Györ - ideálna voľba pre rodinnú dovolenku

Ak hľadáte kúpeľné mesto, kde sa skvele snúbi história a zábava, Györ je pre vás ako stvorený. Navštíviť tu môžete moderné kúpele Rába Quelle, ktoré boli otvorené v roku 2003 a sú skvele pripravené na celodennú zábavu pre rodiny s deťmi aj mladšie generácie. Kúpele disponujú 3 termálnymi a 5 zážitkovými bazénmi. Ďalej tu nájdete 2 tobogany, záhradu sáun, vírivka, detský bazén, ihrisko aj bezplatné parkovisko s kapacitou 500 vozidiel.

Čo sa tu lieči?

O vašu dokonalú relaxáciu sa postará alkalická, hydrogén-uhličitanová voda, ktorá o teplote 63 °C tryská z hĺbky 2000 metrov. Liečia sa tu najmä ochorenia pohybového ústrojenstva a gynekologické ťažkosti.



Sárvár - Moderná éra kúpeľníctva a procedúr

Vonkajšie i vnútorné kúpanie, saunový svet, zážitkové prvky aj úplne nová budova určená pre rodiny s deťmi. Nájdete tu obrie kĺzačky a tobogany, ale aj šmýkačky pre malé deti alebo detské ihrisko a bazény. To všetko vás čaká pri návšteve moderných kúpeľov v Sárvári, ktorých areál má neuveriteľnú rozlohu 55 000 m². Z klasických procedúr iste zaujmú vaňové kúpele, bahenné zábaly, masáže, podvodné masáže, vodoliečby či liečivé zábaly. Kúpele sú navyše priamo prepojené s obľúbeným hotelom Park Inn by Radisson Sárvár Resort & Spa ****.

Čo sa tu lieči?

V Sárvári so môžete tešiť na liečivú vodu, ktorá vyviera s teplotou 83 °C a obsahuje alkálie, chloridy, bróm alebo jód. Odparený soľný roztok sa používa na liečbu astmy a chorôb horných dýchacích ciest. Kúpele sú účinné i pri liečbe reumatizmu, neplodnosti a pri ťažkostiach vegetatívneho nervového systému.



Hévíz - najväčšie termálne jazero v Európe

Síce sa nejedná o typický kúpeľný komplex, ale rozhodne sme v tomto zozname nemohli vynechať najobľúbenejšie termálne jazero v Maďarsku. Hévíz je svojou rozlohou 4,4 ha tiež najväčším v Európe. Tradícia kúpeľníctva sa tu drží už od roku 1795 a tešiť sa môžete na príjemnú teplotu vody 30 C. Voda v jazere tryská z hĺbky 38 metrov a vďaka tomu sa v ňom obmieňa každé tri dni.

Čo sa tu lieči?

Mierne rádioaktívna voda, ktorá vyviera z unikátneho rašelinového dna, je vhodná na liečbu pohybového aparátu, reumy a ženských ťažkostí. Vysoko cenené je aj bahno z tohoto jazera. Nevynechajte preto liečivé zábaly a ďalšie procedúry.


Slovo na záver...

Asi si hovoríte, že sme zabudli odpovedať na otázku, ktoré z nich sú tie najväčšie. A máte pravdu. Netrúfli sme si na to. Niekde totiž majú najväčší areál, niekde vodnú plochu a ďalšie kúpele zasa ponúkajú najviac procedúr alebo zážitkových prvkov.

S istotou môžeme len povedať, že každé z nich sa rozhodne oplatí navštíviť. A výber tým rozhodne nekončí. Ďalšie vychýrené kúpele, ako napríklad tie jaskynné v Miskolc Tapolce, vám radi predstavíme v ďalšom diele.

A výber? Ten už necháme len a len na vás.

Autor článku:

Aktualizované: 25. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Maďarsko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet