Najlepšie miesta v Maďarsku, ktoré by ste mali navštíviť

V Maďarsku vás čaká krásna príroda, relax, pamiatky i vynikajúce víno. Čomu dáte prednosť a kam sa vydáte? Pre tých nerozhodných máme tipy na najlepšie miesta, kam si vyraziť na dovolenku alebo na výlet.
Najlepšie miesta v Maďarsku, ktoré by ste mali navštíviť

1. Balaton

Balaton

Dovolenka pri Balatone? Verte, že si ju užijete. Najväčšie jazero v strednej Európe ponúka nielen miesto na kúpanie a vodné športy, na svoje si prídu tiež cyklisti a milovníci pamiatok. Jazero obieha cyklotrasa Balaton Bike Ring vybavená množstvom reštaurácií a občerstvovacích staníc. Vďaka skvelému značeniu navyše len tak nezablúdite.

Za pamiatkami či na romantickú večeru vyrazte do mesta Keszthely. Prezrite si baziliku, synagógu a Múzeum Balatonu, zlákať vás môžu aj menšie múzea (napr. múzeum marcipánu, cadillacov alebo bábik). Za mestom potom nájdete zrúcaniny hradov Rezi a Tátika.

V Tihany, ktoré sa pýši snáď najlepším výhľadom na Balaton, narazíte na levanduľové polia. Celoročne si tu môžete zakúpiť levanduľové suveníry a najmä v júni je tu pekne fialovo.

Kde sa ubytovať pri Balatone?


2. Budapešť

budapest

Pobyt v Budapešti si naplánujte podľa svojich predstáv, luxusne či nízkorozpočtovo, rozhodne ale nezabudnite navštíviť to najkrajšie, čo hlavné mesto Maďarska ponúka. Budova Parlamentu, Budínsky hrad, Rybárska bašta, plavba loďou po Dunaji a kúpanie v kúpeľoch - to všetko patrí k nevyhnutným zážitkom.

Kde sa ubytovať v Budapešti?


3. Tokajská vinárska oblasť

tokai

Možno ste už ochutnali tokajské víno a viete, ako sa rozplýva na jazyku. Spoznajte kraj, odkiaľ pochádza, Vinohradnícka oblasť Tokaj, ktorá je pod ochranou UNESCO a bola prvou uzavretou vinárskou oblasťou na svete. Na výlet sa sem môžete vydať napríklad z Miskolca, je to asi 60 km.

V Tokaji nájdete veľa rodinných vínnych pivníc, najznámejším z nich je Rákocziho pivnica priamo na námestí. Zúčastniť sa môžete aj rady akcií, ako sú jarné slávnosti vína, Festival tokajského vína alebo jesenná slávnosť zahájenia vinobrania, kde nechýba sprievod v krojoch, prehliadka vinárov a folklórny program.

Kde sa ubytovať v blízkosti Tokaja?


4. Šoproň

Šoproň

Viete, kde končí Rakúsko a začína Maďarsko? Áno, v Šoproni. Tunajší obyvatelia sa po prvej svetovej vojne rozhodli v referende k príslušnosti k Maďarsku a vyslúžili tak Šoproni titul „Najvernejšie mesto“. Ako jediné maďarské mesto má Šoproň neporušené historické jadro a vchádza sa do neho tzv. Bránou vernosti. Dominantou mesta je Požiarna veža, z ktorej je za pekného počasia vidieť až na rakúske Alpy, ďalej by vám nemal uniknúť Kozí kostol a barokové domy na námestí, kde dodnes bývajú ľudia. Za pozornosť stojí aj jedna z najstarších synagóg v Európe.

Aj tu sa dostanete k výbornému vínu, miestnou pýchou je Modrá frankovka (Kékfrankos). Mesto je obklopené prírodou a vinicami, užijete si teda aj prechádzky zeleňou. S rodinou si urobte výlet k Neziderskému jazeru, a ak ešte nemáte histórie dosť, zájdite si pozrieť dva zámky Esterházy v neďalekej obci Fertőd.

Kde sa ubytovať v Šoproni?


5. Skanzen Hollókő

holloko

Dedinka Hollókő sa nachádza v lesnatých kopcoch na severe Maďarska blízko hraníc so Slovenskom a vďaka svojej tradičnej zástavbe zo 17. storočia si zaslúžila zápis na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Ľudia tu žijú v sedliackych domoch, dodržiavajú starodávne folklórne zvyky a často ich stretnete v krojoch. Tiež tunajšie nárečia sa veľmi líšia od súčasnej maďarčiny. Je to skutočný živý skanzen a zažiť tunajšiu farbitú kultúru rozhodne stojí za to.

Upúta vás kostolík Svätého Martina s drevenou vežou, ktorá bola postavená bez použitia klincov, alebo neďaleká zrúcanina hradu Hollókő, kde nájdete expozíciu múzea a odkiaľ sa vám naskytne úchvatný výhľad na okolité kopce.

Skanzen Hollókő neleží na žiadnej z frekventovaných trás, odporúčame ho skôr ako výlet pri dlhšom pobyte napríklad v Egri a okolí.


6. Debrecín

debrecen

Ak vás zaujíma kultúra a história a radi si prezeráte významné mestá, zájdite si tiež do druhého najväčšieho maďarského mesta Debrecína. V minulosti sa toto mesto stalo strediskom revolúcie a boja za slobodu v rokoch 1848-49 a vďaka náboženským súvislostiam si získalo prívlastok „kalvinistický Rím“. V centre nesmiete minúť Veľký kostol, tzv. odrezaný Malý kalvinistický kostol a Déri múzeum. Odpočinok potom nájdete v časti zvanej Veľký les, kde sa nachádza aj botanická a zoologická záhrada, krásny univerzitný areál a termálne kúpele.

Na všetky tieto miesta sa dostanete električkou, jednoducho využite okružnú jazdu, ktorá začína aj končí na stanici. Nezabudnite ochutnať tunajšie údenárske dobroty a dostanete sa aj k výbornému vínu.


Za zmienku stojí ďalej napríklad mesto Pécs čiže „Brána do Chorvátska“, kde vládne takmer prímorská atmosféra, či jediný zachovalý vodný hrad v Maďarsku Tata pri jazere Öreg-tó. Dovolenku pri vode môžete okrem Balatonu stráviť pri jazere Velence neďaleko Budapešti. Za relaxáciou rozhodne vyrazte do maďarských kúpeľov, zoznam tých najlepších nájdete v článku tu.

Autor článku:

Aktualizované: 28. 3. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Maďarsko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet