Objavte to NAJ zo Slovinska: 10 NAJlepších prechádzok a nenáročných túr

Túžite spoznať slovinské prírodné krásy, ale vysokohorské túry vás príliš nelákajú? Nebojte sa, mnohé atraktívne turistické ciele sú prístupné aj po nenáročných chodníkoch. Výlety na čerstvom vzduchu s nádhernými výhľadmi si tak užijete aj bez námahy.
Objavte to NAJ zo Slovinska: 10 NAJlepších prechádzok a nenáročných túr

Premýšľate, kam sa v Slovinsku vydať na prechádzku? Možností máte nespočetné množstvo – vydajte sa na prieskum divokých tiesňav, prechádzajte sa pozdĺž pokojných hladín ľadovcových jazier alebo si užívajte výhľady z horských planín. Tak kam to bude?

1. Údolím Soči až k prameňom

Smaragdová rieka Soča sa právom považuje za najkrajší vodný tok Slovinska. Jej koryto lemuje preslávená trasa Soča Trail, ktorá spája mestečko Bovec a riečne pramene. Celá cesta meria asi 25 kilometrov, nie je však nutné ju prechádzať celú od začiatku až do konca. Zvoľte si ľubovoľný úsek trasy a kochajte sa jedinečnou krajinou malebného údolia.

Obľúbenými turistickými cieľmi v tejto oblasti sú vodopády Boka, Kozjak a Virje, prameň Soči alebo mesto Bovec. Pokiaľ sa rozhodnete dôjsť až k samotným prameňom, pripravte sa na to, že v závere chodníka narazíte na náročnejší terén a budete sa musieť pridržiavať oceľových lán.

Varianty trás:

  • Trenta – Pri Cerkvi – prameň Soči a späť (12 km, 2,5 hod.)
  • parkovisko pri vodopáde Boka – vodopád Boka (1 km, 20 min.)
  • dedinka Žoga – vodopád Boka a späť (6 km, 2 hod.)
  • Kobarid – vodopád Kozjak a späť (6 km, 2,5 hod.)
  • ľubovoľný úsek trasy v údolí Soči

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a majte všetky prírodné krásy ako na dlani.

2. Tiesňava Vintgar po drevených mostíkoch

Len pár kilometrov od prekrásneho jazera Bled objavíte skutočný prírodný klenot. Je ním kúzelná tiesňava Vintgar, cez ktorú si prerazila cestu horská riečka Radovna. Vinie sa skalnou ryhou až k pôsobivému vodopádu Šum, ku ktorému dorazíte v závere svojej cesty.

Nenáročný chodník dlhý 1,6 kilometra vedie po drevených chodníčkoch a mostíkoch nad riekou. Cestou si užijete príjemnú klímu, výhľady na hučiace pereje aj pokojné tyrkysové lagúny.

Tiesňava je priechodná len jedným smerom, späť k parkovisku sa preto musíte vydať inokade. Na výber máte z dvoch možností – buď sa vrátite pohodovou lesnou cestou v kopcoch nad tiesňavou cez Blejskú Dobravu, alebo okolo kostola sv. Kataríny.

Varianty trás:

  • Bled – Vintgar – kostol sv. Kataríny – Zasip – Bled (10 km, 2 hod.)
  • parkovisko – Vintgar – Blejska Dobrava – parkovisko (4,5 km, 2,5 hod.)
  • parkovisko – Vintgar – kostol sv. Kataríny – parkovisko (5,6 km, 3 hod.)

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a majte všetky prírodné krásy ako na dlani.

3. Pohodovo okolo jazera Bohinj

Jazero Bohinj patrí vďaka nádhernej okolitej prírode a pestrému športovému vyžitiu k najvyhľadávanejším slovinským lokalitám. Tyrkysová vodná hladina, v ktorej sa odrážajú mohutné vrcholky Julských Álp, si už získala srdce nejedného cestovateľa. Nechajte sa krásou Bohinj očariť aj vy a vydajte sa na nenáročnú túru pozdĺž jazera. Okruh môžete začať v osade Ukanc alebo v obci Ribčev Laz.

Prechádzku lesnými chodníkmi s výhľadom na jazero si môžete spestriť oddychom na pláži alebo plavbou na lodičke. Otužilci sa môžu v priezračnej vode jazera Bohinj aj okúpať.

Varianty trasy:

  • okruh okolo jazera Bohinj (12 km, 4 hod.)
  • ľubovoľný úsek cesty

Vyberte si ubytovanie pri jazere Bohinj a majte všetky krásy prírody ako na dlani.

4. Za nádhernými výhľadmi na Veliku Planinu

Zelená pláň posiata tradičnými drevenými salašmi – to je Velika Planina v Kamnicko-Savinjských Alpách. Toto jedinečné miesto si môžete prezrieť bez veľkej námahy, až na vrchol vás totiž vyvezie lanovka z obce Kamniška Bistrica. Horná stanica kabínkovej lanovky sa nachádza na vrchole Šimnovec, odkiaľ vedie príjemný chodník až k planine. Môžete tu však aj presadnúť na nadväzujúcu sedačkovú lanovku a nechať sa dopraviť k chate Zeleni rob, od ktorej je to na Veliku Planinu už naozaj len kúsok.

Hore si užijete nezabudnuteľné výhľady na skalnaté vrcholky Álp. Vyšplhajte sa na najvyšší vrchol planiny – Gradišče alebo navštívte neďalekú osadu Mala Planina. Po tom, čo si pastiersky raj krížom krážom prechodíte, posilnite sa domácim syrom či mliekom v jednom z miestnych romantických salašov.

Varianty trasy:

  • lanovka (Šimnovec) – Velika Planina – Mala Planina a späť (8 km, 3 hod.)
  • lanovka (Zeleni Rob) – Velika Planina – Gradišče – lanovka (1,5 km, 40 min.)
  • lanovka (Šimnovec) – Velika Planina – jeskyňa Vetrnica a späť (5,9 km, 1,5 hod.)
  • lanovka (Zeleni Rob) – Velika Planina – Kamniška Bistrica (5,3 km, 4 hod.)

Vyberte si ubytovanie v Savinjských Alpách a majte všetky krásy prírody ako na dlani.

5. Medzi farmami údolím Robanov kot

Ďalším prekrásnym miestom v Kamniško-Savinjských Alpách, ktoré rozhodne stojí za návštevu, je Robanov kot. Toto štvorkilometrové údolie sa tiahne v blízkosti rakúskych hraníc a je skvelou voľbou pre každého, kto hľadá zaujímavú lokalitu bez davov turistov. V doline sa môžete vydať na príjemnú prechádzku a kochať sa výhľadmi na zelené lúky, osamelé horské farmy a, samozrejme, skalnaté vrchy.

Varianty trás:

  • Koča na Loki – Raduha (2,5 km, 1,5 hod.)
  • Robanov kot – Molička planina a späť (6 km, 2,5 hod.)
  • Logarska Dolina – vodopád Rinka (6 km, 2,5 hod.)
  • ľubovoľný úsek v údolí Robanov kot

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a majte všetky prírodné krásy ako na dlani.

6. Za históriou do skanzenu Kolovrat

Príroda a história sa snúbi v unikaním slovinskom skanzene Kolovrat, ktorý leží pri hraniciach s Talianskom. Na hrebeni Kolovrat vybudovala talianska armáda za čias prvej svetovej vojny opevnený systém tretej obrannej línie so zákopmi, vyhliadkovými plošinami a štôlňami. Múzeum na pravom brehu rieky Soči je návštevníkom prístupné zadarmo.

Tento výlet vás nadchne, aj keď práve nepatríte medzi nadšených historikov. Cesta vám totiž ponúkne jedny z najkrajších výhľadov na údolie rieky Soči, taliansky región Veneto a Jadranské more. Ku Kolovratu sa najlepšie dostanete autom z obce Livške Ravne vzdialenej 3 kilometre od skanzenu.

Trasa:

  • okružná prechádzka skanzenom, začiatok: parkovisko pod Kolovratom (1 hod.)

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a majte všetky prírodné krásy ako na dlani.

7. V obklopení hôr v údolí Tamar

Neďaleko presláveného turistického strediska Kranjska Gora sa môžete vydať na lesnú prechádzku údolím Tamar. Svoje putovanie začnite pri skiareáli Planica so skokanskými mostíkmi, ktoré sú dejiskom medzinárodných súťaží v skokoch na lyžiach. Pokračujte malebným údolím medzi Julskými Alpami až k horskej chate Dom v Tamarju, kde doplníte energiu tradičnými slovinskými pochúťkami. Plní síl môžete pokračovať ďalej napríklad k vodopádu Črne Vode alebo k prameňu riečky Nadiža.

Varianty trás:

  • Planica – Dom v Tamarju (4 km, 1,5 hod.)
  • Planica – Dom v Tamarju – Črne Vode (5 km, 2 hod.)
  • Planica – Dom v Tamarju – Nadiža pramene (4,7 km, 2 hod.)

Vyberte si ubytovanie v letovisku Krajnska Gora a majte všetky prírodné krásy ako na dlani.

8. Za úžasnou scenériou k vodopádu Savica

Vodopád Savica patrí k najzaujímavejším prírodným divom v celom Slovinsku. Aby ste si mohli vychutnať jedinečnú scenériu, musíte zdolať asi 500 schodov. Odmenou vám však bude nádherný vodopád padajúci zo skalného útesu z výšky 78 metrov.

Vyraziť sem môžete z obce Ukanc pri Bohinjskom jazere po asi 4-kilometrovej trase. Autom sa ale dostanete až na parkovisko pod vodopádmi, odkiaľ je to k cieľu asi pol hodinky cesty.

Varianty trás:

  • Ukanc – vodopády Savica (4 km, 2 hod.)
  • Ribčev Laz – vodopády Savica (9 km, 3,5 hod.)
  • Koča pri Savici – vodopády Savica (1,2 km, 40 min.)

Vyberte si ubytovanie pri jazere Bohinj a majte všetky prírodné krásy ako na dlani.

9. Romantika okolo jazera Bled

Bled nesmie chýbať na žiadnom zozname slovinských krás. Pokojnú prechádzku promenádou okolo jazera môžete začať v centre mestečka Bled. Celý okruh meria asi 6 kilometrov. Túru si môžete predĺžiť výstupom na Bledský hrad alebo na niektorú z okolitých vyhliadok, ako je Ojstrica alebo Mala Osojnica. Zastaviť sa môžete aj na pláži alebo v jednej z kaviarní a reštaurácií na brehu a dopriať si vynikajúci miestny zákusok kremšnita z krehkého cesta a množstva lahodného krému.

Varianty trás:

  • okolo jazera Bled (6 km, 1,5 hod.)
  • Ojstrica – Velika Ojstrica – Malá Osojnica (4,3 km, 2 hod.)
  • centrum Bledu – Bledský hrad (1 km, 20 min.)
  • jazero Bled – tiesňava Vintgar (8,4 km, 2,5 hod.)

Vyberte si ubytovanie pri jazere Bled a majte všetky prírodné krásy ako na dlani.

10. Po zelených pastvinách na planinu Menina

Planina Menina sa rozkladá neďaleko Vranska a je pretkaná množstvom turistických trás vhodných na odpočinkové i náročnejšie výlety. Tento krásny kút prírody je pokrytý starými lesmi, rozľahlými pláňami a krasovými jaskyňami.

Vydať sa môžete napríklad na kratšiu prechádzku z planiny Biba, kde stojí malebná kaplnka, pozdĺž rovnomenného jazera až k horskej chate Dom na Menini Planini, kde sa môžete posilniť na spiatočnú cestu.

Varianty trás:

  • planina Biba – Dom na Menini Planini – Jazero Biba – planina Biba (9 km, 2 hod.)
  • Dom na Menini Planini – Vivodnik (500 m, 15 min.)
  • ľubovoľná prechádzka

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a majte všetky prírodné krásy ako na dlani.

Autor článku:

Aktualizované: 19. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet