Objavte to NAJ zo Slovinska: TOP 10 NAJlepších miest pre fotografovanie v Slovinsku

Až sa vydáte spoznávať krásy Slovinska, nezabudnite si so sebou zbaliť fotoaparát a pre istotu pár pamäťových kariet navyše. Na úchvatné výhľady, ktoré stoja za zachytenie objektívom, je totiž Slovinsko bohaté. Ktorých 10 by vám určite nemalo uniknúť?
Objavte to NAJ zo Slovinska: TOP 10 NAJlepších miest pre fotografovanie v Slovinsku

Od horských vrcholov cez krištáľovo čisté jazerá a kúsok pobrežia až po historické malebné mestá – Slovinsko je bohaté na pôvabné scenérie každého druhu. Niet divu, že je to pre fotografov z celého sveta rozmanitý raj s až nekonečnými možnosťami. V tomto článku sa pozrieme na 10 miest v Slovinsku, kde o dokonalé kompozície nebudete mať núdzu. Pokiaľ ste milovníkom prírody, kultúry alebo architektúry, nájdete tu inšpiráciu pre svoju ďalšiu turistickú expedíciu, na ktorú so sebou budete rozhodne potrebovať pamäťovú kartu do fotoaparátu navyše.

1. Srdiečková cesta pri Maribore

Začíname jedným z najromantickejších kútov Slovinska. Srdiečkovú cestu nájdete neďaleko slovinsko-rakúskych hraníc, a to blízko druhého najväčšieho slovinského mesta Mariboru, konkrétne v dedinke Špičnik. A áno, táto úžasná cesta je presne taká, ako jej názov naznačuje – jej tvar pripomína srdce. Tento obľúbený cieľ zamilovaných párov, fotografov a romantikov z celého sveta si nenechajte ujsť ani vy. Nie je to totiž iba tvar, ktorý je pre turistov lákadlom. Úchvatná je totiž aj krajina, ktorou sa vozovka vinie. Počas jazdy po tejto ceste môžete obdivovať idylické dedinky, zelené pasienky, vinice a lesy, ktoré akoby vypadli z pohľadnice.

Odkiaľ je najlepšie srdiečkovú cestu fotiť?

  • Z vyhliadky Črni vrh: Vystúpte alebo vyjdite na najvyšší bod vozovky a razom sa vám naskytne nádherný panoramatický výhľad na Srdiečkovú cestu a okolitú krajinu. To je ten najjednoduchší a najznámejší variant.
  • Z priľahlých horských vrcholkov: Blízko Srdiečkovej cesty sa môžete vydať aj do hôr posiatych vyhliadkami. Získate tak úchvatné fotky s cestou a impozantnými vrcholmi v pozadí.

Náš tip: Srdiečkovú cestu je najlepšie navštíviť v jarných alebo letných mesiacoch, kedy je krajina plná života a farieb.

2. Jazero Bled

Jazero Bled je pravdepodobne najznámejšou turistickou lokalitou Slovinska. Priezračná vodná hladina s ikonickým ostrovčekom s kostolom uprostred sa pri zmienke o Slovinsku vybaví väčšine cestovateľov. Toto výnimočné miesto sa nachádza v severozápadnej časti krajiny, neďaleko mesta Bled. Jazero je obklopené vysokými horskými vrcholmi a okrem spomínaného ostrovčeka je jeho dominantou stredoveký hrad Bled, ktorý sa nad vodnou hladinou týči na strmom skalnatom vrchu. Jedným z obľúbených stanovíšť na fotenie jazera Bled a okolie je práve priestranstvo hradu, ale v ponuke sú tu aj ďalšie varianty, z ktorých niektoré sú menej náročné.

Odkiaľ ešte môžete jazero Bled fotografovať?

  • Malá Osojnica: Na túto vyhliadku na kopci nad jazerom Bled sa dostanete za 45 minút po strmej lesnej ceste, alebo za 20 minút po veľmi prudkých kovových schodoch. Odpočinková trasa to rozhodne nie je, odmenou za jej absolvovanie je ale úchvatný panoramatický výhľad na jazero, hrad aj okolité hory.
  • Hora Ojstrica: Malý skalnatý vrch v oblasti Bledského jazera, odkiaľ sa vám jazero Bled odhalí v celej svojej kráse. Výstup nie je príliš náročný - od Bledského jazera sem vyjdete lesnou cestičkou za 20 minút.
  • Vodná hladina jazera: Jedinečné snímky zhotovíte priamo z vodnej hladiny. Zvezte sa na tradičnom plavidle zvanom pletňa, čo je drevený čln ovládaný miestnymi veslármi. Počas plavby potom cvaknite jazero s ostrovom.
  • Okružná promenáda: Prejdite sa dlhou promenádou okolo jazera a foťte, čo hrdlo ráči. Táto trasa ponúka nespočetné možnosti pre fotografovanie jazera, hradu, malých pláží i horskej panorámy.

3. Tiesňava Vintgar

Kúsok od jazera a mesta Bled nájdete ďalší prírodný cieľ mnohých turistov a fotografov, tiesňavu Vintgar. Prejsť so tiesňavou je hotový balzam pre dušu, navyše s množstvom zákutí ako stvorených pre fotografickú šošovku. Táto asi 3 km dlhá prechádzka vám bude trvať v každom smere zhruba 1,5 hodiny. Tiesňavou preteká rieka Radovna, ktorá tu vytvára úchvatné scenérie, vodopády, pereje a skalné formácie. Na fotografovanie tiesňavy Vintgar existuje niekoľko perfektných miest, ktoré ponúkajú skvelé výhľady a pestré kompozičné možnosti.

Odkiaľ fotiť tiesňavu Vintgar?

  • Drežniški Most (Drevený most): Ide o ikonický drevený most, ktorý vedie cez tiesňavu a je z neho krásny panoramatický výhľad na údolie. Odtiaľ môžete zachytiť rieku Radovnu, vodopády a prírodné krásy tiesňavy.
  • Most na konci tiesňavy: Na konci tiesňavy sa nachádza ďalší most. Tu môžete fotografovať vodopády a impozantné skaly.
  • Vyhliadky a terasy: Počas prechádzania tiesňavou narazíte na rôzne vyhliadky a terasy, odkiaľ uvidíte rieku, vodopády a okolitú krajinu ako na dlani. Môžete si tu nájsť vhodné miesto na zachytenie jedinečných detailov a scenérií.
  • Vodopád Šum: Na samotnom konci tiesňavy Vintgar padá z výšky 25 metrov vysoký vodopád Šum. Toto je ideálne miesto na fotenie pohybu vody a vytváranie efektov dlhej expozície.

Náš tip: Pri fotografovaní tiesňavy Vintgar sa odporúča používať statív a experimentovať s rôznymi expozičnými časmi, najmä pri zábere na vodopády a tečúcu vodu.

4. Zelenci – smaragdové jazierko v srdci hôr

Prírodná rezervácia Zelenci neďaleko mesta Kranjska Gora je rajom pre milovníkov prírody, a to predovšetkým pre tých, ktorí krajinu radi fotografujú. Toto malebné miesto je známe pre svoje jazierko s priezračne modrou až zelenou vodou. Nájdete tu však aj prameň rieky Sávy a nedotknutú horskú krajinu.

Odkiaľ fotiť Zelenci?

  • Z vyhliadkového mostíka: Najznámejší pohľad na Zelenci sa otvára z malého vyhliadkového mostíka, ktorý vedie priamo nad jazierkom. Tu môžete zachytiť nádherné odrazy hôr, rastlín a neba na hladine.
  • Z prírodnej cestičky: Prírodná rezervácia Zelenci ponúka dobre udržiavané chodníky, ktoré vás jej územím prevedú. Počas prechádzky môžete objavovať rôzne perspektívy a kompozície.
  • Z brehu jazera: Ak sa vydáte na breh jazierka, budete mať možnosť zachytiť aj detaily, ako sú rastliny a rákosie, ktoré jazierko obklopujú.
  • Z okolitých vrcholkov: Ak radi stúpate do vyšších nadmorských výšok, môžete sa vydať na okolité kopce a hory, ktoré ponúkajú impozantný výhľad na celú prírodnú rezerváciu. A ako už dobre viete – najkrajšie panoramatické fotografie získate z vtáčej perspektívy.

5. Škocjanské jaskyne

Škocjanské jaskyne sú jedným z najväčších jaskynných systémov v Slovinsku, a patria tak k významným prírodným pamiatkam v tejto krajine. Jedinečný komplex jaskýň sa nachádza neďaleko obce Divača v Slovinskom krase. Jeho hlavnou atrakciou je Velika Dvorana, čo je obrovská jaskynná sieň s mohutnými skalnými formáciami a podzemným riečnym tokom.

Najlepšie miesta, odkiaľ môžete fotografovať Škocjanské jaskyne:

  • Velika Dvorana: Táto ohromná jaskynná sieň je bezpochyby najviac impozantným miestom celého komplexu. V jedinej snímke je možné zachytiť veľkosť priestoru, skalné formácie, strop a podzemný tok.
  • Vyhliadka nad Muretno jamo: Táto vyhliadka poskytuje úchvatný pohľad na priepasť Muretno jamo. Zaznamenáte tu dramatický snímok priepasti plnej temnoty a tajomstva.
  • Jaskynný most: Počas prechádzky jaskyňami sa dostanete na most cez podzemnú riečku. Vďaka kontrastu medzi prírodnými skalami a človekom vytvorenou konštrukciou mosta ponúka toto miesto zaujímavé kompozičné možnosti.
  • Svetilnik: Svetilnik je miestnosť v jaskyniach, kadiaľ prúdia fragmenty denného svetla. Tento unikát sa na fotkách úžasne vyníma.
  • Vstupná zóna: Pekné zábery na vstup do jaskýň a okolitú krajinu zaobstaráte aj z návštevníckej zóny v prednej časti komplexu.

Pri návšteve Škocjanských jaskýň je dôležité rešpektovať niektoré opatrenia z dôvodov ochrany prírody a bezpečnosti návštevníkov. Na fotografovanie sú tu vyhradené špeciálne miesta a vyhliadky v prednej časti jaskyne.

Slovinsko - Najobľúbenejšie pobyty

6. Jazero Jasna

Jazero Jasna je malebné horské jazero s krištáľovo čistou vodou ležiace v očarujúcom horskom prostredí. Nachádza sa v blízkosti mesta Kranjska Gora v Slovinských Alpách. Podobne ako jazero Bled, aj Jasna je miestom populárnym medzi fotografmi.

A miest, odkiaľ môžete zachytiť krásu jazera, je hneď niekoľko:

  • Breh jazera: Najlepšie miesto na zachytenie celkovej scenérie jazera je jeho breh. Tu môžete využiť prirodzený rám z okolitých stromov a zachytiť odrazy hôr a oblohy na vodnej hladine. Môžete tiež experimentovať s rôznymi uhlami a kompozíciami, aby ste vytvorili jedinečné snímky.
  • Malý ostrov: Uprostred jazera sa nachádza malý ostrov, ktorý na fotografiách tvorí zaujímavý prvok. Peknú kompozíciu doplní aj kameň alebo drevo ležiace pri brehu.
  • Vyhliadka na východ slnka: Pokiaľ vám nevadí si pre získanie unikátnych obrázkov privstať, môžete z vyhliadok v okolí jazera zachytiť úchvatné zábery východu slnka nad horami. Vychádzajúce slnko vytvára nádherné svetelné efekty a magickú atmosféru.
  • Mosty a cesty: Jasna je obklopená mostami a cestami, odkiaľ jazero uvidíte z rozmanitých perspektív a zároveň môžu byť netradičnými kompozičnými prvkami.

7. Prímorské mesto Piran

Piran je malebné prímorské mesto ležiace na juhozápadnom pobreží Slovinska. Jedno z najstarších miest na pobreží Jadranského mora ponúka úchvatné panoramatické výhľady, historickú architektúru a príjemnú atmosféru. Piran je medzi fotografmi populárnou lokalitou, ktorá priamo volá po zvečnení svojho stredomorského kúzla.

Tu je niekoľko najlepších miest, odkiaľ môžete fotografovať v Pirane:

  • Opevnenie: Vystúpte na opevnenie mestských hradieb, aby ste na Piran videli z vtáčej perspektívy. Odtiaľ môžete z výšky zachytiť mesto, prístav aj more.
  • Terasa kostola sv. Juraja: Kostol sv. Juraja sa nachádza na námestí Tartini v centre mesta. Z terasy kostola uvidíte cez strechy mestských domov až na prístav a Jadranské more.
  • Pobrežná promenáda: Prejdite sa po príjemnej pobrežnej promenáde. Na obrázkoch môžete zaznamenať mestský ruch, rybárske lode, farebné domy a pokojnú atmosféru stredomorského pobrežia. Toto miesto je obzvlášť pôsobivé pri západe slnka.
  • Pláže a prístav: Piran ponúka niekoľko očarujúcich pláží a prístavov, ktoré sú ideálne pre fotografovanie. Zachyťte hravé momentky na pláži, rybárske lode v prístave alebo očarujúce more.
  • Uličky a námestia: Prejdite sa úzkymi uličkami a malebnými námestiami mesta, ktoré sú plné historických budov, trhov a kaviarní. Tieto miesta ponúkajú skvelé možnosti na zachytenie autentickej atmosféry Piranu.

8. Cankarjevo nabrežje v Ľubľane

Hor sa do hlavného mesta! Aj Ľubľana je na krásne výhľady bohatá. Cankarjevo nabrežje je promenáda v centre mesta, ktorá môže vzdialene pripomínať ikonickú ulicu Nyhavn v Kodani. Pozdĺž rieky Ľubľanice tu nájdete množstvo farebných domčekov (a tiež miest, kde sa dobre najete a napijete). Pre fotografov je to výborná lokalita aj z toho dôvodu, že tu je rieka pokojná a bez lodí, a tak na vašich snímkach nebudú žiadne rušivé elementy. Z niektorých uhlov môžete v diaľke zachytiť františkánsky kostol Zvestovania Panny Márie, ktorý sám ponúka jedinečné výhľady na mesto, mosty, historické budovy a rieku.

Tu je niekoľko najlepších miest, odkiaľ môžete fotografovať Cankarjevo nábreží:

  • Tromostovje (Trojmostie): Tromostovje je ikonický most v strede Ľubľane, ktorý spája staré mesto s modernou časťou metropoly. Z mosta môžete zachytiť panoramatický výhľad na Cankarjevo nábrežie s výraznými budovami a živým dianím pozdĺž rieky. Experimentujte s rôznymi uhlami a kompozíciami, aby ste získali unikátne snímky.
  • Výhľad z mosta Zmajski most: Zmajski most, známy tiež ako Drakov most, je ďalším impozantným prechodom cez rieku Ľubľanicu. Z mosta môžete zachytiť pohľad na Cankarjevo nábrežie, z tohto uhla pre zmenu s dominantnou katedrálou svätého Mikuláša v pozadí. Tento výhľad je obzvlášť pôsobivý v noci, keď sú mosty a budovy osvetlené.
  • Prístavná oblasť: Na konci Cankarjeva nabrežja sa nachádza prístavná oblasť, ktorá je plná rybárskych lodí i menších člnov. Tu môžete zachytiť autentického ducha prístavu ozdobeného farebnými loďami.

9. Z mrakodrapu Nebotičnik v Ľubľane

V hlavnom meste ešte zostaneme, a tentoraz vás pozveme na samotný vrchol Nebotičnik SkyScraper v centre mesta. Stavba je vysoká 70 metrov a aktuálne ide o 6. najvyššiu budovu v Slovinsku. Nebojte sa, nemusíte všetkých 13 poschodí stúpať po schodoch! Hoci sú aj tunajšie štýlové točité schody cieľom mnohých fotografov, výťah je samozrejmou súčasťou budovy. Na najvyššom poschodí nájdete okrem baru a kaviarne s občerstvením za prijateľné ceny tiež 360 ° výhľad na celú Ľubľana.

10. Vyhliadka na kostol sv. Tomáša

Kostol svätého Tomáša sa nachádza v malej dedine Sveti Tomaž, ktorá je obklopená Alpami a zvlnenými zlatými lúkami. Zo všetkých kostolov v Slovinsku je práve tento ten najkrajší. Najlepší výhľad na tento nádherný svätostánok s horami v pozadí budete mať z neďalekého kopca Malenski vrh.

Najlepší čas na zhotovenie tejto fotografie je pri východe slnka. Mnoho ďalších zaujímavostí v tejto lokalite nie je, avšak vďaka prijateľnej vzdialenosti od Ľubľane stojí tento výlet za jednou fotkou za to.

Autor článku:

Aktualizované: 19. 3. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet