Ochutnajte Česko

Kyselo, vošouchy alebo kočičáky. Ak netušíte, čo sa skrýva pod týmito názvami je najvyšší čas to zistiť. A ako inak, než sa vydať na cesty a na vlastný jazyk ochutnať všetky regionálne špeciality, ktoré kraje Česka ponúkajú.
Ochutnajte Česko

Dávno pominuli časy rezňov a chleba, cestovateľským trendom je spojiť spoznávanie krás sveta s poznávaním miestnych chutí. A za gastronomickými zážitkami rozhodne nemusíte jazdiť ďaleko, stačí skočiť za roh. Regionálna česká kuchyňa ponúka široké spektrum chutí, ktoré by ste možno niekedy ani nečakali. Nechajte si s nami chvíľku tiecť slinky a načerpajte inšpiráciu na ďalší cestovateľsko-gastronomický zážitok.

Aj keď niektoré špeciality sú typické pre celú republiku, regionálna kuchyňa obvykle vychádza z toho, aké plodiny v danom kraji rastú. Začneme naše chuťové putovanie na Juhu Moravy. Pre tú je okrem vína, typická hojnosť ovocia, hlavne marhuli, z ktorých juhomoravčania pripravujú kysnuté knedlíky bohato posypané tvarohom alebo makom. Na stole vo vínnej pivničke nesmie chýbať ani moravské údené, nakladané uhorky a kúsok pálenky - presvedčte sa o tom sami v jednom z penziónov.

Marhuľové knedle ochutnajte na južnej Morave

Oproti tomu juh Čiech si viac zakladá na pive - a hlavne rybách. Špecialitou je napríklad kapor na čierno, pstruh po mlynársky alebo napríklad kaprie hranolky. Kto nefandí rybám, nebude ochudobnený o iné, typicky juhočeské chute. Jednou z nich je napríklad tzv. kočičák - pučené zemiaky so škvarkami a kyslou kapustou alebo zelňáky, placky zo sadla, kyslej kapusty a múky. A kde lepšie chutnať všetky chute Južných Čiech ako v kolíske pivovarníctva, Českých Budejoviciach? Oddýchnite si s celou rodinou v penzióne Relax Martina, odkiaľ to máte blízko za všetkými krásami Juhu Čiech.

Pre južné Čechy sú typické jedlá z rýb

Zabudnúť nesmieme ani na Plzeňský kraj, kde obzvlášť v oblasti Chodska ochutnáte napríklad vošouchy (alebo bramboráky) či chodské koláče s makom, tvarohom a slivkovým lekvárom. Nechýba ani použitie kapusty, napríklad pri príprave sklárskych knedlíkov. Kapusta sa, podobne ako na Juhu Čiech, veľa používa aj na Vysočine - Horácku. Kuchyňa tohto chudobného, hornatého kraja stojí prevažne na zemiakoch, strukovinách, hubách a práve kapusty. Typické sú polievky (kyselka, čierna polievka...) rôzne placky zo zeleniny a zemiakov alebo napríklad hubník - upečená placka z namočených húb.

Za zmienku rozhodne stojí Valašsko, ktoré v gastronomickom slovníku môžete nájsť aj pod názvom „Švestkozemě“. Hovorí sa totiž, že stačí dať Valachovi slivku a pripraví z nej jedlo od predkrmu po dezert a ešte vypáli slivovicu. Z trniek (alebo sliviek) sa na východnej Morave pripravujú nielen sladké jedlá, ale aj omáčky k mäsu. Špecialitou, ktorá bola zvolená za najlepší valašský recept je potom kyselica (polievka dochutená octom s rozmiešaným vajíčkom), ku ktorej môžete zakusnúť poškrabky (bochníky z múky). Vydajte sa napríklad do Beskydského hotela Relax, kde si okrem skvelej kuchyne užijete aj perfektné služby a strategickú polohu neďaleko Pustovní.

Slivky nesmie chýbať vo valašskej kuchyni

Z Beskýd rovno do Jeseníkov a Krkonôš.Hory sú jedným z najčastejších cieľov turistov a tieto pohoria majú rozhodne čo ponúknuť aj po gastronomickej stránke. Pre Jeseníky, východné Sudety, sú typické jedlá mastené sadlom: v horách sa vždy pracovalo ťažko a preto si miestny mohli dovoliť aj riadne kalorické jedlá ako napríklad Pradedovú husu s jablkami, Rýmarovskú roštenku alebo napríklad mäsové guličky v cestovinovom ceste.

Krkonošci svoju kuchyňu zakladajú na výdatnej kombinácii húb, byliniek, zemiakov, strukovín, obilnín a kapusty. Okrem zemitých chutí majú krkonošské jedlá ešte jednu zaujímavosť - rozhodne vás pobavia svojimi názvami. Dať si môžete napríklad Hladkú Aničku (zahustenú polievku s húb, kyslej smotany a rasce s rozšľahanými vajcami a octom) alebo Dedky (pečivo z hrachovej múky zarobené s vodou a kvasnicami). Ak sa chystáte do Krkonôš, vyberte si ubytovanie v centre hôr, nech máte tradičné jedlo na dosah ruky.

Huby sú základom krkonošskej kuchyne

Skúste teda aspoň raz vymeniť medzinárodné špeciality za poctivú, regionálnu kuchyňu, ktorá rozhodne dokáže prekvapiť. Nezabudnite sa aj s nami podeliť o to, čo zaujímavé ste na dovolenke ochutnali alebo snáď ktoré špeciality zdobia kuchyne vášho kraja.

Autor článku:

Aktualizované: 20. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Česko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet