To NAJlepšie z Triglavského národného parku - Objavte skryté alpské poklady

Triglavský národný park, ktorý sa nachádza na severozápade Slovinska, je oázou nedotknutej prírody. Objavte jedinečné prírodné krásy tohto regiónu, kde nájdete majestátne vrchy, vodopády, priezračné horské jazerá a veľa príležitostí aktívneho vyžitia.
To NAJlepšie z Triglavského národného parku - Objavte skryté alpské poklady

Nádherná príroda, pozoruhodná história a nádych adrenalínu. Čo môžete v Triglavskom národnom parku čakať?

To najlepšie z prírody - nádherné scenérie aj aktívne vyžitie

Triglavský národný park je najlepšou voľbou pre únik z veľkomesta. Priezračné jazerá, divoké rokliny, horské tiesňavy a zelené pláne vytvárajú na pozadí alpských velikánov úchvatné scenérie. Ak k tomu pridáte čerstvý vzduch a spev vtákov, idylická dovolenka v nádhernej prírode je na svete.

Ak máte radi pohyb, pobyt v Triglave na severozápade Slovinska je pre vás to pravé. Tento pestrý región je totiž uznávaným rajom outdoorových športov. Hustá sieť značených turistických chodníkov vás zavedie k atraktívnym cieľom v horách a na ich úpätiach. Môžete sa tiež venovať cyklistike, vyskúšať adrenalínové športy alebo zdolávať skaly pomocou ferraty alebo bez nej.

Vyberte si ubytovanie v Triglavskom národnom parku a majte krásy prírody na dosah ruky.

To najlepšie z hôr - vysokohorské túry a nenáročné prechádzky

Triglavský národný park vďaka svojej rozmanitosti uspokojí každý typ cestovateľa. Radi sa túlate po horách? Potom sa vyberte na celodenné alebo aj viacdňové túry do Julských Álp. Dávate prednosť kratším prechádzkam? Potom sa vyberte tiesňavou alebo na prechádzku okolo jazera.

Ak sa vám z nadmorskej výšky nezamotá hlava, môžete vystúpiť na najvyšší vrch Slovinska - Horu Triglav (2 864 m). Na výber je niekoľko trás rôzneho stupňa náročnosti, z ktorých väčšina končí zaistenou ferratou, ktorá vám pomôže dostať sa na vrchol. Odmenou za jeho zdolanie vám bude jeden z najkrajších výhľadov vôbec.

Objavovať hory však nemusíte len pešo. Zaujímavý zážitok sľubuje aj najvyššie položený slovinský priesmyk Vršič. Týmto horským sedlom vedie úzka cesta, ktorá spája horské dedinky Bovec a Kranjska Gora. Úžasné výhľady si môžete vychutnať bez toho, aby ste museli vystúpiť z auta. Do pohoria Vogel alebo Kanin sa potom pohodlne dostanete lanovkou.

Vedeli ste, že Triglavský národný park je jediným národným parkom v Slovinsku? S dátumom založenia v roku 1924 je však jedným z najstarších v Európe.

To najlepšie z jazier - kúpanie, člnkovanie a výlety

Krištáľovo čisté ľadovcové jazerá sú ozdobou národného parku. Na ich brehoch sa sústreďuje množstvo aktivít, preto nie je divu, že sú obľúbenými turistickými centrami. Ideálnym východiskovým bodom na vaše výlety do hôr je jazero Bohinj, ktoré leží priamo v srdci parku. Najväčšie prírodné jazero v Slovinsku vám ponúkne aj skvelé možnosti na oddych po náročných túrach.

Na severnom okraji územia, neďaleko obce Kranjska Gora, leží jazero Jasna, známe ikonickou sochou bájneho Zlatoroga. Len o kúsok ďalej sa v Prírodnej rezervácii Zelenci ukrýva malé smaragdové jazierko s vyhliadkou. Najznámejším jazerom Triglavu je určite Bled so slávnym kostolom na malom ostrove uprostred. Na rozdiel od ostatných jazier Bled ponúka relatívne teplú vodu na kúpanie a okolo jeho brehov vedie obľúbená okružná trasa. Okrem toho jeho breh zdobí Bledský hrad týčiaci sa na skale vysoko nad vodou.

Niektoré vodné poklady sú ukryté vysoko v horách, takže sa pri ich hľadaní na túre trochu zapotíte. Určite však navštívte najväčšie slovinské vysokohorské jazero Krn, ktoré je obklopené mohutnými alpskými štítmi. Medzi horami sa rozprestiera aj Dolina siedmich triglavských jazier. Cesta k nemu je náročnejšia, ale námaha rozhodne stojí za jedinečný výhľad.

Vyberte si ubytovanie v Triglavskom národnom parku a majte krásy prírody na dosah ruky.

To najlepšie z prírodných divov - divoké rokliny a vodopády

Voda je zložkou, ktorá dotvára jedinečnú prírodu Triglavského národného parku. Toky horských riek a potokov zanechávajú v krajine skutočne krásne stopy. Niekedy vyvierajú v podobe vodopádu, inokedy si razia cestu medzi skalami. V Triglave je teda rozhodne vždy čo obdivovať.

Nádherné prechádzky a túry si môžete vychutnať v údolí tyrkysovej rieky Soča a jej prameňov. Skvelou príležitosťou na pokojnejšie rodinné výlety sú divoké rokliny, ktorých je v národnom parku hneď niekoľko. Najznámejšia je Vintgar roklina, ktorú vyhĺbila rieka Radovna neďaleko Bledu. Roklina sa končí 25 metrov vysokým vodopádom Šum. Nenechajte si ujsť ani roklinu Korita Mostnice alebo skalnú úžinu Pokljuška.

Triglavský národný park - Najobľúbenejšie pobyty

Žasnúť budete aj nad miestnymi vodopádmi. Pri návšteve národného parku by ste nikdy nemali vynechať prechádzku k vodopádu Savica pri jazere Bohinj. Mohutný vodopád padá z výšky 78 metrov a ponúka nezabudnuteľné divadlo.

Výnimočný zážitok sľubuje aj vodopád Peričnik pri Mojstrane, ktorý je jedinečný tým, že sa za ním môžete prejsť a vychutnať si čarovné vodné dielo z trochu inej perspektívy.

Vedeli ste, že roklinu náhodne objavili kartograf Jakob Žumer s fotografom Benediktom Lergetporerom v roku 1890?

To najlepšie z histórie - pevnosti a pripomienky vojny

Triglavský národný park nadchne najmä milovníkov prírody, ale sklamaní nebudú ani priaznivci histórie. Napríklad pri sedle Vršič sa nachádza drevená Ruská kaplnka postavená počas prvej svetovej vojny na počesť vojnových zajatcov. Druhú svetovú vojnu pripomína partizánska nemocnica Franja, kde sa zachránilo mnoho životov a ktorú nacisti napriek všetkej snahe nikdy nenašli. Dnes si tu môžete pozrieť skanzen a expozíciu.

V prípade daždivého počasia navštívte napríklad múzeum Oplenova hiša pri Bohinjskom jazere, ktoré vám umožní nahliadnuť do života na začiatku 20. storočia v autentických interiéroch. Neďaleko sa nachádza malebný Kostol sv. Jána Krstiteľa, ktorý vás prenesie do obdobia gotiky.

Vedeli ste, že údolie jazera Bohinj bolo osídlené už v dobe bronzovej? Dnešných 5 000 obyvateľov sú pravdepodobne potomkovia pôvodných osadníkov.

Vydajte sa preskúmať aj miestne pevnosti. Tú najzaujímavejšiu nájdete na okraji parku pri jazere Bled. Bledský hrad je jedinečnou historickou pamiatkou v regióne, ktorú sa oplatí navštíviť kvôli zaujímavým expozíciám aj kvôli jedinečnému výhľadu na jazero a okolie. V údolí Soča sa nachádza pevnosť Kluže s múzeom venovaným jej pozoruhodnej histórii.

Vyberte si ubytovanie v Triglavskom národnom parku a majte prírodné krásy na dosah ruky.

To najlepšie z adrenalínu - zipline a bobová dráha

Triglavský národný park je doslova a do písmena rajom pre všetkých milovníkov adrenalínových športov. Či už cestujete s deťmi alebo sami, v tejto oblasti si užijete veľa zábavy. Vydajte sa napríklad do oblasti Zipline Bohinj, kde sa môžete zviezť na jednom z piatich ziplinov alebo si môžete dokonca vyskúšať simuláciu voľného pádu. Ak máte odvahy na rozdávanie, môžete si vyskúšať aj vodné adrenalínové športy, ako je rafting, paddleboarding alebo kanoistika.

Zábavu sľubuje aj zábavný park Straža Bled, kde sa môžete vyšantiť na bobovej dráhe alebo zažiť dobrodružstvo v lezeckom centre. To všetko s parádnym výhľadom.

Vyberte si ubytovanie v Triglavskom národnom parku a majte krásy prírody na dosah ruky.

To najlepšie z relaxu - wellness a pokojná hladina jazera

Ako vieme, príroda je tým najlepším liekom, takže pobyt v Slovinsku prospeje vášmu telu aj duši. Aj keď sa Triglavský národný park prezentuje ako ideálne miesto na aktívnu dovolenku, rovnako dobre vám poslúži aj na oddych. Ďaleko od hluku a veľkomesta môžete v blízkosti prírodných krás zabudnúť na každodenné starosti.

Za jedinečným relaxom spojeným s príjemnými zážitkami sa vyberte k jazeru Bled. Pokojná voda, člnkovanie, prechádzky v tieni stromov a káva s výhľadom na jazero sú osvedčeným receptom na šťastie. Dovolenku si môžete spríjemniť aj pobytom vo wellness centre niektorého z hotelov alebo kúpaním v priezračnom jazere.

Ďalším idylickým miestom ako stvoreným na oddych je Kranjska Gora a jej malebné okolie. Oddych si môžete vychutnať vo wellness centrách, ale aj pri jazere Jasna, ktoré je ideálne na piknik alebo člnkovanie.

Príjemné chvíle strávite aj vo Wellness Bohinj Aquaparku s viac ako 500 m² vodnej plochy s množstvom atrakcií. Vychutnajte si chvíle pokoja a pohody vo vírivke alebo saune, zatiaľ čo vaše ratolesti sa vyšantia na toboganoch.

Vyberte si ubytovanie v Triglavskom národnom parku a majte krásy prírody na dosah ruky.

Autor článku:

Aktualizované: 20. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet