4 dni voľna? Oslávte Veľkú noc a príchod jari odpočinkom a poznávaním

Oslávte tento rok príchod jari a veľkonočné sviatky netradične. Rozbehnite sa za kysnutou bábovkou do Poľska alebo za veľkonočným zajačikom do Rakúska. Jarný pobyt si samozrejme užijete aj v krásnej slovenskej prírode!
4 dni voľna? Oslávte Veľkú noc a príchod jari odpočinkom a poznávaním

Krásne štyri jarné dni voľna

O celé dva dni predĺžený víkend 29. 3. 2024 - 1. 4. 2024 čaká Slovensko na Veľkú noc. Niektoré susedné štáty ale na Veľký piatok štátny sviatok nemajú. Rakúšania sa o ňom hádali pred pár rokmi. Nakoniec bolo ale rozhodnuté, že nebude sviatkom ani sčasti (návrh od 14:00 hodín sa stretol s množstvom vtipov a karikatúr), stal sa iba tzv. osobným sviatkom. Len tri dni voľna na veľkonočné zamyslenie a slávenie má tiež Poľsko.

Veľkonočné tradície

Posvätená bábovka v Poľsku

Pre veriacich je Veľká noc najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Naši poľskí susedia si dokonca nechávajú kúsky pokrmov, na ktorých si budú po štyridsať dní pôstu pochutnávať, posvätiť kňazom. Niektorí do kostola nosia aj kus tradičnej a mýtmi opradenej kysnutej bábovky, ktorú by ste rozhodne mali ochutnať. Jazdiť za ňou nemusíte ani ďaleko za hranice.

Poľské kúpeľné mesto Kudowa-Zdrój je od českého Náchoda v Královohradeckom kraji vzdialené iba 10 minút jazdy. Ubytujte sa tu v niektorom z našich hotelov a navštívte napríklad i skanzen v obci Stroužná a národný park Stolové hory. Blízko to sem budete mať aj z ubytovania v Orlických horách.

Správne nakysnutú bábovku, čiže znamenie toho, že sa ľudia doma nehádajú, určite objavíte aj v blízkosti hotelov v Poľských Beskydách. A keby ste predsa len mali chuť skôr na baránka alebo mazanec, na Valašsku a v Beskydách o ne rozhodne neprídete. Vo Valašskom múzeu v prírode v Rožnove pod Radhoštěm odporúčame zúčastniť sa bohatého folklórneho programu.

Veľká noc

Šťastné veľkonočné vajíčka a zajačik

V Rakúsku sa traduje, že zjesť vajcia, ktoré zniesla sliepka na Zelený štvrtok, prináša šťastie. Bohaté raňajky budete mať zaistené vo väčšine rakúskych hotelov. S výberom iba zelenoštvrtkových vajec z raňajkového bufetu si ale budete musieť poradiť sami. Deti v Rakúsku si môžu byť isté tradičným hľadaním vajíčok a výslužkou, ktorú im prinesie Osterhase čiže Veľkonočný zajačik.

Namiesto jarného lyžovania sa, samozrejme, môžete vypraviť aj na veľkonočné trhy, sprievody a kresťanské aj ľudové slávnosti. Tipy nielen na tie slovenské nájdete tu.

Veľká noc

Za jarnou česko-slovenskou prírodou i oblievačkou

Sviatky plné vody si môžete dopriať pri jarných pobytoch v blízkosti termálov napríklad v Podhájskej alebo Bešeňovej. Relaxácia v bazénoch s termálnou vodou bude rozhodne väčšine žien sympatickejšia než veľkonočné polievanie studenou vodou.

Neďaleko Bešeňovej navštívte Vlkolínec - najzachovalejšiu a najkomplexnejšiu osadu na Slovensku. Pôvodné ľudové stavby sú zapísané na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Poistiť si zdravie a krásu môžu slovenské dievčence tiež vysokohorským pobytom na čerstvom vzduchu v Tatrách.

Mnoho ľudí je zvyknutých tvrdohlavo sedieť na veľkonočné sviatky doma, a tak určite nájdete voľné termíny pobytov aj v Česku. Vydajte sa za práve sa prebúdzajúcou prírodou napríklad do krásnych Jeseníkov alebo Krušných hôr, kde bol banícky región Erzgebirge/Krušnohoria v lete 2019 zapísaný taktiež na Zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Veľká noc

Autor článku:

Aktualizované: 25. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Slovensko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet