Aké sú najlepšie spôsoby dopravy po strednej Európe?

Tiež občas riešite dilemu ako sa vydať na dovolenku? Aké možnosti máte a čo je v konečnom dôsledku výhodnejšie a pohodlnejšie? Zhrnuli sme pre vás výhody a nevýhody jednotlivých typov dopravy do obľúbených destinácií.
Aké sú najlepšie spôsoby dopravy po strednej Európe?

Autom ľahko a rýchlo

Najväčšou výhodou tohto spôsobu cestovania je nepochybne rýchlosť a časová flexibilita. Neobmedzuje vás žiadny prepravný poriadok ani zastávky. Auto je tiež ideálnou voľbou, pokiaľ sa chystáte na miesto, kde je inak zložité dopravné spojenie. Hlavne v mestách sa treba pripraviť na to, kde a za koľko zaparkujete. Našťastie v našich ponukách vám väčšina hotelov ponúka parkovanie zdarma, a tak je to bez problémov.

Medzi nevýhody určite patrí, že po ceste sa nedá pracovať alebo robiť čokoľvek iné, teda pokiaľ ste vodič. :) Na cestu sa musíte pripraviť a na vozovke byť neustále v strehu. Vždy tiež musíte zohľadňovať diaľničné poplatky. V horských oblastiach a v zimných mesiacoch rovnako tak zjazdnosť vozoviek či prípadné uzávierky. Ak cestujete v menšom počte ako 3 osoby, dosť pravdepodobne sa môže stať, že sa jazda predraží.

Pri cestovaní autom oceníte predovšetkým slobodu

Rodinná pohoda vo vlaku

Cestovanie vlakom po Slovensku je zrejme najlepším spôsobom pre rodiny s deťmi, ktoré auto nemajú, a tiež skvelou alternatívou pre skupinové cestovanie. Jazda vlakom totiž nemusí byť len preprava z bodu A do bodu B. Môžete si z toho urobiť veľký rodinný zážitok a zábavu. Hranie hier, spievanie, vlakový piknik, sledovanie filmov alebo jednoducho odpočinok a relax. Pokiaľ je kupé iba vaše, fantázii sa medze nekladú. Ak cestujete osamote, môžete bez problémov pracovať na počítači, a nestratíte tak ani minútu cenného času. Jediné, na čo samozrejme musíte dávať pozor, je to, aby ste vystúpili na správnej zástavke. :) Pre tých, ktorí si chcú so sebou na dovolenku vziať aj bicykle, je vlak hneď po aute jasná voľba.

Nevýhodou je, že vlakom obvykle trvá dlhšie než autom. Nepríjemné je tiež, keď musíte viackrát prestupovať. Bezproblémové priame spojenie očakávajte skôr doma na Slovensku alebo vo väčších mestách v zahraničí ako sú Praha, Viedeň alebo Budapešť. Na zváženie je tiež cena, ktorá je na medzinárodné linky pomerne vysoká. Oplatí sa nakupovať hlavne spiatočné lístky pre skupiny, a to s dostatočným predstihom.

Tip Travelkingu: Deti a študenti zdarma vo vlakoch ŽSR

Deti do 15 rokov a študenti cestujú so ŽSR zdarma (nutnosť bezplatnej registrácie), deti do 6 rokov zdarma bez registrácie. Využite to. Pokiaľ cestujete vlakom častejšie, vyplatí sa využiť jednu zo zliav ponúkaných na webových stránkach prepravcu.

cestovanie vlakom

Autobusom výhodne a v pokoji

Pokiaľ si vyberiete pobyt v destinácií, kam jazdia pravidelné linky, máte vyhrané. Jednoznačnou výhodou autobusov je to, že nemusíte nič moc riešiť. Cena je potom výhodná predovšetkým keď cestujete osamote, a tiež v prípade, že sa vám podarí chytiť jednu z akčných ponúk. V dnešnej dobe sa k výhodám jednoznačne pridávajú takisto služby a pohodlie, ktoré na palube autobusov nájdete. No povedzte, nie je to pohoda, dať si kávu s nejakou tou dobrotou a behom cesty sa pozrieť na váš obľúbený film alebo seriál na vlastnej obrazovke?

Nevýhodou môže byť cestovanie s tými najmenšími. Autobusy totiž štandardne nebývajú vybavené detskými autosedačkami, a tak je na rodičoch, aby sa buď dopredu dohodli s konkrétnym dopravcom, alebo si priniesli vlastnú. Rovnako tak môžete naraziť na problém s domácimi maznáčikmi. Väčšina dopravcov totiž napríklad psov na dlhších trasách neprepravuje.

Tip Travelkingu: Autobusy nemusia byť iba žlté ;)

Autobusom sa môžete výhodne dopraviť do Brna, Prahy, aj hocikam inam k našim západným susedom. Ďalšie výhodné linky sú tiež do poľského Krakova, rakúskej Viedne alebo do kúpeľných miest Györ a Budapešť. Okrem všeobecne známych žltých autobusov odporúčame aj spoľahlivé a lacné spoločnosti Eurolines, Lux Express a Flix bus. Pri plánovaní návštevy Poľska a Maďarska vo dvojici sa jednoznačne viac oplatí autobus ako vlak, lístok vás pri spiatočnej ceste bude stáť pokojne aj do 15 € za osobu. Nezabudnite tiež, že všetky menované spoločnosti cestovné pravidelne zlacňujú a preto sa vyplatí urobiť si pred nákupom prehľad o ich aktuálnych akciách.

Cestovanie vlakom je dnes veľmi pohodlné a svoj čas tu môžete využiť na maximum

Spolujazda: moderná alternatíva

Ak si chcete užiť komfort cesty autom, ale žiadne nevlastníte, nie je dôvod zúfať. V súčasnosti čoraz viac a viac obľúbená spolujazda prináša možnosť cestovať rýchlo, pohodlne a lacno s ľuďmi, ktorí cestujú priamo do vašej cieľovej destinácie a za poplatok vás po ceste naberú. Na internete si môžete jednoducho nájsť ponuky podľa termínu a cieľovej stanice. Veľkým plusom je, že týmto spôsobom môžete spoznať nových, príjemných ľudí alebo miestnych, ktorí vám môžu dať originálne tipy, ako čo najlepšie využiť čas v danej destinácií. :)

Na rozdiel od verejnej dopravy si v prípade spolujazdy nemôžete cestu vyberať s tak veľkým predstihom. Vodiči svoje cesty plánujú spravidla len pár dní alebo týždeň-dva vopred. Je tu tiež možnosť, že vodič cestu zruší. O peniaze neprídete, ale budete si musieť nájsť náhradné riešenie. Ďalšou nevýhodou potom môže byť, že výstupná zastávka nebude na mieste, ktoré vám vyhovuje, keďže si ju určuje vodič.

Tip Travelkingu: Spoľahnite sa na overených vodičov

Cestovanie spolujazdou je najvhodnejšie pre pár. Pokiaľ sa rozhodnete tento spôsob dopravy vyskúšať, určite si vyberte overený portál Blablacar, ktorý funguje medzinárodne. Vďaka recenziám vodičov aj pasažierov a bezpečnému platobnému systému sa nemusíte báť, že by ste o peniaze prišli alebo by jazda nebola bezpečná. Na serveri sa ceny po strednej Európe (Krakov, Györ, Budapešť alebo Viedeň) pohybujú už od 10 €!

spolujazda

Podčiarknuté, sčítané

Čo je teda najlepším variantom nejde jednoznačne povedať. Pri cestovaní totiž neriešite výhradne finančnú stránku, ale tiež pohodlie a čas. Vždy záleží na cieľovej destinácii, jej dostupnosti a tiež na vašich možnostiach. Zatiaľ čo po Slovensku a Česku sa väčšinou bez problémov prepravíte vlakom, do takého Maďarska sa už viacerým vyplatí cestovať autom alebo nájsť priamu autobusovú linku. Stačí si len z našej ponuky vybrať ubytovanie s blízkou alebo vlakovou zastávkou. Auto potom jednoznačne môžeme odporúčať do Álp alebo tam, kde nájdete len komplikovanejšie spojenie.

A aké sú vaše skúsenosti, rady a tipy na cestovanie po strednej Európe?

Autor článku:

Honza ŠkrlantHonza Škrlant
Aktualizované: 28. 3. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet