Biely kódex pre lyžiarov

Lyžiarska sezóna je stále v plnom prúde a pravdepodobne ešte mesiac aj bude. Či už sa chystáte na svah po prvýkrát v sezóne, alebo znovu po týždennej pauze, mali by sme pre vás zopakovanie základných pravidiel na svahu.
Biely kódex pre lyžiarov

Milujete vyvádzanie na lyžiach či snowboarde? My tiež. Ale vždy je potrebné dodržiavať pár základných pravidiel, aby vaše zimné radovánky nekončili katastrofou. Vybrali sme päť z nich, takže ešte než obujete lyžiarky, nezabudnite sa mrknúť.

1. Výber zjazdovky podľa vašich schopností

Chápeme, že ide o hrdosť, ak čelíte situácii, kedy sa všetci chcú vydať na ťažšiu zjazdovku než tá, ktorú je momentálne vo vašich silách zdolať. Napriek tomu je vždy potrebné zvážiť terén, snehové podmienky a svoje schopnosti. Keď ste na lyžiach (alebo snowboarde), ide predsa o to si to užiť. Keď sa zaradíte na koniec fronty na vlek, mali by ste mať skvelý pocit z toho, ako perfektne vám to dnes ide. Nie ešte predýchavať hrôzu z toho, že vás to tamto vyhodilo z trasy a tááám na tom prudkom zráze ste so sebou takmer švihli. Ak sa vydáte na zjazdovku, ktorej vašej schopnosti nezodpovedajú, brzdíte ostatných. A predovšetkým - sami z toho nič nemáte.

2. Čakanie v rade

Rešpektujte ostatných, ktorí prišli k vleku pred vami. Koniec koncov - nič vám neutečie, hore sa dostanete tak či tak. Ak pociťujete nutkanie v nohách, vždy stojí za to zamyslieť sa, ako by bolo vám, keby vás niekto predbiehal a ešte pritom pošliapal vaše milované lyže. Veď nie je kam sa ponáhľať - ušetríte len pár minút.

3. Vjazd na trať, zastavenie a státie

Ak vchádzate na trať, vždy sa rozhliadnite a presvedčte sa, či sa zhora práve niekto nepribližuje. Rovnako tak nesmiete zastaviť a stáť v neprehľadných častiach zjazdovky, kde vás prichádzajúci lyžiari nemajú možnosť uvidieť. Mohlo by sa tiež dosť pravdepodobne stať, že do vás niekto narazí.

Snowboard

4. Prednosť má lyžiar pred vami

Pri jazde musíte mať vždy prehľad o dianí pred sebou. Vy prichádzate zozadu, vy máte zodpovednosť pri predbiehaní pomalších lyžiarov, vy sa musíte s dostatočným odstupom vyhnúť ostatným. Nie naopak. Toto je základ. Prednosť má vždy lyžiar vpredu a nemal by s hrôzou skákať šípku do najbližšej haldy snehu, aby sa vám vyhol. Taktiež ak predbiehate, mali by ste mu nechať priestor pre smer a spôsob jazdy.

5. Prvá pomoc

Buďte ohľaduplní k ostatným lyžiarom. Vždy sa musíte správať a jazdiť tak, aby ste nikoho neohrozili. Ak sa stane nehoda, je každý lyžiar povinný poskytnúť pomoc a oznámiť to záchrannej službe alebo aspoň pracovníkom v areáli.

Slovo na záver?

Sme si samozrejme vedomí toho, že akonáhle sa vášnivý lyžiar ocitne v objatí zasnežených kopcov a odrazí sa, chce si jazdu maximálne užiť a nie sa otravovať nejakými pravidlami. Ale veríme, že sa dá jazdiť bezpečne a pritom tak, že na to budete spomínať ešte do ďalšej zimy. Ak sme teda prispeli týmto článkom aspoň k malej osvete, stálo to za to. To si píšte. :)

Lyžiar

Autor článku:

Aktualizované: 20. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet