Objavte to NAJ zo Slovenska: 10 NAJkrajších vodopádov, ktoré musíte vidieť

Majestátne hory či skalné úkazy vypínajúce sa v národných parkoch a chránených oblastiach nemusia byť tým jediným lákadlom v krásnej prírode našej krajiny. Tentoraz sa spolu s nami vydajte na výlet za najkrajšími vodopádmi Slovenska.
Objavte to NAJ zo Slovenska: 10 NAJkrajších vodopádov, ktoré musíte vidieť

Túžite po parádnej turistike za prírodnými krásami Slovenska? Tak to sa vydajte za najkrajšími vodopádmi u nás. Ktoré to sú? Čítajte ďalej!

Vodopád skok

1. Vodopád Skok

Jednou z obľúbených možností výletu pre rodiny s deťmi je vo Vysokých Tatrách túra k vodopádu Skok. Aj keď sa tento štvrtý najväčší vodopád v Tatrách nachádza v nadmorskej výške 1 789 m, dostanete sa k nemu po nenáročných chodníkoch s miernym stúpaním. Trasa začína v Štrbskom Plese, odkiaľ pokračujte po žlto vyznačenom chodníku. Spočiatku kamenistá cesta sa časom zužuje na chodník, ktorý vás dovedie do tichej Mlynickej doliny. Mierne stúpanie a následný pás kosodreviny vám prezradia, že sa blížite k cieľu - o chvíľu sa vám priamo pred očami objaví kamenný prah, z ktorého okraja s hukotom prepadáva voda po menších kaskádach a rozstrekuje sa na okolité skaly. Pohľad na 30 m vysoký vodopád Skok si priam žiada fotku, vo výhľade naň nebráni žiaden iný objekt, vďaka čomu sa i skvele fotí. Pár záberov urobte aj pri krásnych plesách, ktorých je v okolí vodopádu neúrekom.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie vodopády skutočne blízko.


Lúčanský vodopád

2. Lúčanský vodopád

Lúčanský vodopád patrí k piatim najvýznamnejším vodopádov na Slovensku a vyslúžil si aj titul národná prírodná pamiatka. Čím je tak výnimočný? Skutočnú raritu z neho robí hlavne jeho poloha - nájdete ho totiž priamo uprostred kúpeľnej obce Lúčky na Liptove. Voda v kaskádovitom vodopáde vysokom 12 m padá z okraja travertínovej terasy do malého jazierka, rovnaké travertínové podložie ju následne sfarbuje do bledomodrých odtieňov. V teplých mesiacoch si tu môžete vychutnať nielen príjemnú atmosféru prostredia, ale aj kúpeľ v sviežej vode.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie vodopády skutočne blízko.


Šútovský vodopád

3. Šútovský vodopád

Štvrtým najvyšším vodopádom na území Slovenska je nádherný a turistami mimoriadne obľúbený Šútovský vodopád v Národnom parku Malá Fatra. Svoj výlet k nemu začnite napríklad v obci Šútovo (časť Rieka) alebo z chaty pod Chlebom. K vodopádu vás privedie modrá turistická značka a chodník lemovaný informačnými tabuľami, ktoré vám popíšu všetky prírodné zaujímavosti Šútovskej doliny spolu s jej faunou a flórou. Na konci príjemnej prechádzky lesom sa vám naskytne pohľad na 38 m vysoký vodopád, ktorý býva tradične najmohutnejší práve na jar. Pretekajú ním tiež vody Šútovského potoka, ktorý pramení v jedinečnom skalnom útvare nazývanom Mojžišove pramene.


Závojový vodopád

4. Závojový vodopád

Náš Národný park Slovenský raj je doslova rajom vodopádov a vodných kaskád. Navštíviť tu môžete aj druhý najväčší vodopád na Slovensku - Závojový vodopád, ktorý dosahuje úctyhodnú výšku až 75 m. Cesta k nemu ale nie je jednoduchá, približne dvojhodinovú túru začnite trebárs v Spišských Tomášovciach, odkiaľ vedie zelená značka smerom k Sokolej doline. K vodopádu vás dovedie adrenalínová sústava rebríkov, stúpačiek a mostíkov, ktoré preveria odvahu i kondičku nejedného turistu. Vopred preto odporúčame zvážiť, či netrpíte strachom z výšok. Na konci náročnej túry však čaká zaslúžená odmena - pohľad na nádherný, hromovo hučiaci vodopád s piatimi kaskádami.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie vodopády skutočne blízko.


Kmeťov vodopád

5. Kmeťov vodopád

Kôprová dolina vo Vysokých Tatrách v sebe ukrýva nevídaný poklad. Preteká ňou totiž Nefcerovský potok, ktorý na západnej strane spodných svahov Kriváňa v divokých kaskádach spadá zo skalnej steny. Vytvára tak najväčší vodopád na území Slovenska - 80 m vysoká Kmeťov vodopád. Vyrazte k nemu napríklad z obce Podbanské alebo z Troch studničiek a po pár desiatkach metrov sa napojte na modrú turistickú značku. K vodopádu vedie tiež mierne stúpajúca a nenáročná cyklotrasa, po ktorej k vodopádu neraz mieria i seniori či rodiny s deťmi. Turistická trasa vodopád obchádza, preto ju musíte opustiť, keď začujete zvuk burácajúcej vody. Kamenné či vyšliapané chodníčky vás dovedú až k vodopádu. Pre bezpečnosť síce nemôžete pristúpiť až k okraju vody, skvelý výhľad vám však zaručí drevená vyhliadková plošina - mostík, ktorý vám ukáže všetky jeho krásy.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie vodopády skutočne blízko.


Vodopády Studeného potoka

6. Vodopády Studeného potoka

Spleť kaskád, ktorá tvorí Vodopády Studeného vodopádu vo Vysokých Tatrách, neuchvacuje ani tak výškou ako svojím pôvabom. Pozostáva zo sútoku Veľkého Studeného potoka s Malým Studeným potokom - na začiatku bystriny je vidno Malý vodopád s výškou 18 m, pod ním sa schováva Skrytý vodopád (5 m), ešte nižšie objavíte Veľký vodopád s kaskádou vysokou 13 m a Dlhý vodopád. Okolie Vodopádov Studeného potoka je obľúbenou turistickou lokalitou, o čom svedčí aj pestrá spleť chodníčkov križujúcich krajinu. Vydať sa za pohľadom na romantické kaskády môžete napríklad po modrej turistickej značke z Tatranskej Lomnice, zvoliť môžete i zelenú z Hrebienka či červenú zo Skalnatého plesa.

Veľký vodopád vám môže byť známy aj z plátna kín či televíznej obrazovky - objavil sa totiž v obľúbenej českej komédii Jak se krotí krokodýli.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie vodopády skutočne blízko.


Dúhový vodopád

7. Dúhový vodopád

Zelená turistická značka vás v Slovenskom raji prevedie cez jednu z kratších miestnych roklín - Kláštornú roklinu - ozdobenú až 7 vodopádmi. Výnimočný a nádherný Dúhový vodopád uvidíte pri výstupe roklinou ako tretí v poradí. Privedú vás k nemu opäť početné rebríky, stúpania a úzke cestičky, ich zdolávanie je však na každom kroku odmenené pohľadom na čarokrásnu prírodu. Prechádzku k Dúhovému vodopádu vysokému 8,5 m volia mnohí turisti hlavne na jar, kedy je jeho prúd obzvlášť mohutný a lúče slnka umožnia vode hrať pestrými farbami dúhy.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie vodopády skutočne blízko.


Jánošíkové diery

8. Vodopády Dierového potoka - Jánošíkove diery

Dierový potok po stáročia formoval sústavu tiesňav a kaňonov v národnej prírodnej rezervácii Rozsutec v Malej Fatre, ktoré dnes nesú meno legendárneho zbojníka Jánošíkove diery. Oblasť je obľúbenou voľbou na turistiku, vydať sa sem môžete napríklad z neďalekej Terchovej (2,8 km) alebo cestou k návštevníkmi vyhľadávanej rozhľadni Terchovské srdce, o ktorej ste sa podrobnejšie dočítali v článku 7 NAJkrajších rozhľadní, ktoré vás uchvátia nielen výhľadom. Svoju púť za ďalšími najkrajšími vodopádmi Slovenska začnite v obci Štefanová, odkiaľ vás turistická značka prevedie dvomi z troch ucelených častí tiesňavy, Hornými a Dolnými dierami. Tešiť sa môžete na dobrodružnú trasu s lávkami a rebríkmi vedúcu ponad padajúcu vodu. Oblasť Dolných dier sa pýši dvomi vodopádmi, počas prechodu cez Horné diery si vychutnáte pohľad na 9 vodopádov s výškou 2 až 4 m. K ďalším 4 vodopádom v Nových dierach vás zas dostane cesta po žltej turistickej značke vedúca z prvého rázcestia. Mierne náročnú túru si užijete obzvlášť v lete, medzi skalami sa totiž drží príjemne svieža klíma, akú obľubujú i mnohé špecifické druhy rastlín a živočíchov. V zime býva cesta uzavretá.


Vodopád Bystré

9. Vodopád Bystrého potoka

Ďalší vodopád uznaný za národnú prírodnú pamiatku mnohí poznajú aj pod názvom Vodopád Bystrého potoka či vodopád Bystrô. Pohľad naň vám spríjemní túru po CHKO Poľana, ktorá je známa svojím pohorím Poľanou vzniknutým vulkanickou činnosťou. Typické sú v lokalite tiež rázovité osady, ktoré dodnes obývajú pôvodné rodiny po celé generácie. Výlet k vodopádu Bystrého potoka vypínajúceho sa na južných svahoch Poľany začnite pri hoteli Poľana, dovedie vás k nemu zelená turistická značka. Jeden z najmohutnejších vodopádov na Slovensku je vysoký až 23 m a výhľad naň i jeho fotenie vám uľahčia drevené schodíky či lávky.


Brankovský vodopád

10. Brankovský vodopád

Pohľad ako z rozprávky sa vám naskytne na výlete v Nízkych Tatrách, ak cestou dorazíte k Brankovskému vodopádu. Až 55 m vysoký vodopád ohuruje svojou výškou mnohých návštevníkov, a to právom. Ide o najvyšší vodopád v NP Nízke Tatry a je tiež tretím najvyšším vodopádom na Slovensku. Vydajte sa k nemu napríklad z Bešeňovej, ktorá je od vodopádu vzdialená len 20 km, alebo po zelenej značke z obce Podsuchá pri Ružomberku (11 km). Brankovský vodopád odporúčame navštíviť obzvlášť na jar či po daždivých dňoch, kedy naberá na mohutnosti, v čase sucha neraz stráca svoj objem. V zime často zamŕza a prúd vody sa mení na impozantné cencúľové stĺpy.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie vodopády skutočne blízko.

Autor článku:

Aktualizované: 19. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Slovensko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet