Objavte to NAJ zo Slovenska: 7 NAJkrajších kostolov, chrámov a sakrálnych stavieb

O tom, že Slovensko prekypuje krásnymi miestami aj architektonickými skvostami niet pochýb. Tentoraz sa spolu s nami poďte pozrieť na najkrajšie sakrálne stavby na Slovensku. V článku sa dočítate o 7 najkrajších kostoloch, o kalvárii aj kláštoroch u nás.
Objavte to NAJ zo Slovenska: 7 NAJkrajších kostolov, chrámov a sakrálnych stavieb

Slovensko je široko-ďaleko známe svojimi nádhernými náboženskými stavbami a mnohé z nich sú prístupné aj verejnosti. Ktoré to sú? Čítajte ďalej!

Dóm sv. Alžbety - Košice

1. Dóm sv. Alžbety - Košice

Dominanta námestia Košíc aj najkrajšia gotická pamiatka u nás - Dóm sv. Alžbety - je opradená mnohými „naj“ aj tajomstvami. Ide o najväčší kostol na Slovensku a zároveň o najvýchodnejšie ležiacu katedrálu západného typu v Európe. Výstavba tohto impozantného chrámu začala už v roku 1380 a po niekoľkých etapách bola hlavná výstavba ukončená až v roku 1508. Chrám v sebe ukrýva niekoľko hodnotných diel, ako napríklad severný portál s tympanónom zobrazujúcim posledný súd. Vo vnútorných priestoroch venujte tiež pozornosť hlavnému oltáru zasvätenému sv. Alžbete, ktorý bol postavený v rokoch 1474 až 1477. Zdobí ho v Európe najväčší súbor 48 gotických tabuľových malieb. Tunajšie nádherné liturgické predmety vyhotovené zlatníckym majstrom J. Szilassyho z 18. storočia sú dnes dokonca národnou kultúrnou pamiatkou.

Keď sa budete kochať krásou vonkajšieho zdobenia katedrály sv. Alžbety, všimnite si aj neobyčajný chrlič vody umiestnený na juhozápadnom rohu chrámu. Nesie podobu ženy a hovorí sa, že týmto vyobrazením potrestal staviteľ Štefan svoju ženu za nadmerné pitie vína.


Červený kláštor

2. Červený kláštor

Krásnu scenériu nášho najmenšieho i najmalebnejšieho Pieninského národného parku na poľských hraniciach dotvára tajuplná silueta Červeného kláštora. Nesie meno podľa červených tehál, z ktorých bol údajne postavený a dnes v sebe ukrýva múzeum. Kedysi však jeho priestory obývali mnísi dvoch rádov - kartuziánskeho a kamaldulského. Odľahlé umiestnenie kláštora tiež nie je náhodné, oba rády boli totiž známe ako najprísnejšie rehole s asketickým spôsobom života. Ťažký každodenný život ďaleko od ľudí si mohli vypĺňať jedine prepisovaním kníh, pestovaním plodín, časom rybolovom na Dunajci a, samozrejme, každodennými modlitbami a bohoslužbami. Po jeho zrušení v roku 1782 už kláštor neslúži svojmu pôvodnému účelu. Rozsiahla rekonštrukcia v 20. storočí zabránila jeho rozpadnutiu a dnes tu môžete navštíviť expozície s pôvodným zariadením kláštora venované životu mníchov. Sprievodca vás behom návštevy vezme aj na prehliadku Kostola sv. Antona zo 14. storočia, v ktorom napriek rozsiahlej barokovej prestavbe dodnes badať výrazné prvky gotiky. Cestou z kláštora sa pristavte aj v tichom parku pri jeho vchode, ktorý je vyhlásený za chránený areál Pieninské lipy vďaka 19 vzácnym lipám.

K Červenému kláštoru sa viaže aj známa legenda o lietajúcom Cypriánovi. Tá hovorí o frátrovi Cypriánovi, ktorý žil v kláštore v 18. storočí a vynikal výnimočným rozsahom vedomostí. Venoval sa botanike, liečiteľstvu, farmácii aj mechanike a kozmológii. Cyprián bol natoľko uchvátený letom vtákov, že sa rozhodol postaviť si vlastný lietajúci stroj. Legenda hovorí, že sa mu s ním skutočne podarilo vzlietnuť a preletieť sa až k vrchu Troch korún. Za svoju trúfalosť bol ale potrestaný - zrazil ho na zem blesk. Tam, kde dopadol, vyrástla štíhla skala, ktorá dodnes nesie názov Mních.

Otváracia doba v letnom období:

  • PO-NE: 8:00 - 19:30 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 3 €, dôchodcovia 2 €, deti a študenti 1 €.

Kostol sv. Michaela - Dražovce

3. Kostol sv. Michaela - Dražovce

Okolie Nitry je známe z učebníc dejepisu ako významné slovanské sídlo z čias Veľkej Moravy. Dnes je mestská časť Nitry - Dražovce nielen významnou archeologickou lokalitou, ale tiež miestom, neďaleko ktorého nájdete výnimočný Kostol sv. Michaela. Vďaka svojej výbornej polohe na kopci ho vidno zo široka-ďaleka. Kostolík tu stojí už od 11. storočia a dodnes je v jeho architektúre badať prvky románskeho slohu. Počas komunistického režimu mal byť zbúraný kvôli ťažbe kameňa v kopcoch, nemilosrdnému osudu však unikol vďaka protestom miestnych obyvateľov. Tí sem každoročne radi zavítajú na špeciálnu omšu na sviatok sv. Michaela archanjela dňa 29. septembra. Iné dni v roku však bohoslužbám slúži kostol v obci pod kopcom.

Vstupné:

  • Vstup je zdarma.

Zdá sa vám kostolík v Dražovciach povedomý? Máte skvelú pamäť - kedysi totiž zdobil slovenskú bankovku v hodnote 50 korún.


Dóm sv. Martina - Bratislava

4. Dóm sv. Martina - Bratislava

K najvýznamnejším pamiatkam nášho hlavného mesta rozhodne patrí najväčší i najstarší bratislavský chrám - Dóm sv. Martina. Už z diaľky vás zaujme svojou 85 m vysokou vežou, na ktorej vrchole sa leskne pozlátená kópia uhorskej kráľovskej koruny. Tá sa tu nenachádza náhodou. Chrám po niekoľko storočí hostil korunovácie panovníkov a ich manželiek. Ako prvý tu bol korunovaný Maximilián II. v roku 1563 a dovedna tu prebehlo až 18 korunovácií. V Dóme sv. Martina bola korunovaná aj panovníčka Mária Terézia. Neúplný zoznam ostatných tu korunovaných 11 kráľov a 8 kráľovských manželiek nájdete na tabuli umiestnenej na severnej stene interiéru kostola. Pri návšteve si prehliadnite aj mohutný barokový oltár so súsoším sv. Martina na koni, ktorý šabľou pretína svoj plášť, aby jeho polovicu daroval uzimenému žobrákovi. Súčasťou chrámu je Kaplnka sv. Jána Almužníka, ktorá ukrýva svätcove pozostatky. Kaplnka je považovaná za jedno z najvýznamnejších diel barokovej architektúry na Slovensku a patrí k najhodnotnejším pamiatkam v Bratislave. Verejnosti sú taktiež prístupné podzemné krypty a klenotnica, v ktorej sú umiestnené liturgické a umelecké predmety.

Ak máte chuť nadýchať sa pravej dobovej atmosféry korunovácie, navštívte korunovačné slávnosti, ktoré sa v Bratislave konajú každý rok v posledný júnový týždeň. Ide o skutočne nevídanú zábavu - mestom prechádza korunovačný sprievod v historických kostýmoch, ktorý do davu rozhadzuje korunovačné žetóny, víno tu tečie potokom, pečú sa voly a konajú remeselné trhy. Zlatým klincom je korunovácia panovníka podľa poradia. Každý piaty rok sa ale koná korunovácia Márie Terézie ako pripomienka zlatých čias, ktoré mesto Bratislava za jej vlády zažívalo.

Otváracia doba:

  • PO-SO: 9:00 - 18:00 hodín
  • ŠT: 9:00 - 17:00 hodín
  • NE: 13:30 - 16:00 hodín

Vstupné:

  • Vstup je zdarma.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie kostoly skutočne blízko.


Kalvária - Banská Štiavnica

5. Kalvária - Banská Štiavnica

Krásne mestom Banská Štiavnica, ktoré je zaradené na Zoznam svetového dedičstva UNESCO, sme ospevovali už vo viacerých článkoch. Okrem historického námestia, nezvyčajných zámkov či svetovo unikátneho systému vodných nádrží s názvom tajchy sa tu oplatí navštíviť aj kužeľovitý kopec, ktorý nesie meno Ostrý vrch. Množstvo návštevníkov sem mieri hlavne do komplexu 23 sakrálnych stavieb, ktoré patria k najvýznamnejším barokovým pamiatkam na Slovensku a možno i v Európe. Súbor budov je citlivo osadený do prostredia a spríjemní vám prechádzku krásnou prírodou v okolí Banskej Štiavnice. Čaká vás tu dovedna ať 17 zastavení, kde uvidíte nielen krížovú cestu, ale tiež vyobrazenia z najvýznamnejších chvíľ zo života Ježiša Krista. Nachádza sa tu najväčší Dolný kostol s dvojicou bočných kaplniek a oltárom Poslednej večere, ďalej replika rímskych Svätých schodov a najvyššie položený Horný kostol so symbolickým Božím hrobom a vyhliadkovou terasou. Nevynechajte ani zastavenie s názvom Žalár (Ecce homo) a Svätý hrob, ktorý je ako jediný objekt Kalvárie postavený na opačnej, východnej strane kopca. Prejdenie celej Kalvárie vás odmení nielen krásnym výhľadom na okolie Banskej Štiavnice, ale i výnimočným duchovným zážitkom.

Otváracia doba v letnom období:

  • PO-NE: 9:00 - 16:00 hodin

Vstupné:

  • Vstup je zdarma.

Kostol sv. Martina - Martinček

6. Kostol sv. Martina - Martinček

Počas výletu na Liptove si urobte krátku zastávku aj v dedinke Martinček ležiacej len 8 km od Bešeňovej. Na prvý pohľad vás tu zaujme biely kostolík s tmavou strechou vynímajúci sa na kopci nad obcou. Ide o Kostol sv. Martina, ktorý je jednu z najvýznamnejších kultúrnych pamiatok Liptova. Kostol z 13. storočia sa pýši zachovanou pôvodnou podobou v štýle vidieckej sakrálnej architektúry, ktorú si zachoval aj napriek početným prestavbám. Najväčší záujem tu ale rozhodne budia nástenné maľby z prvej polovice 14. storočia zdobiace svätyňu a čiastočne aj loď kostola. Fresky boli odhalené pod novšou maľovkou až v roku 1999 a dnes ide o jedny z najstarších súvislo zachovaných nástenných malieb na Slovensku. Kým sa z kostola vydáte v ústrety ďalším krásam Liptova, prehliadnite si najprv drobné striešky čnejúce sa z kopca pri kostolíku. Zbadáte pod nimi malé pivničky, ktoré sú dodnes ideálnou skrýšou na uskladnenie zemiakov a zeleniny.

Ak do Kostola sv. Martina v obci Martinček mierite nielen za kultúrnym zážitkom, ale aj za duchovným, ste na správnej adrese. V kostole sa dodnes konajú bohoslužby každý štvrtok, piatok a v nedeľu, a tiež vo vybrané sviatočné dni.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie kostoly skutočne blízko.


Kostol sv. Anny v Tatranskej Javorine

7. Drevený Kostol sv. Anny v Tatranskej Javorine

Východ našej krajiny je povestný nádhernými drevenými kostolíkmi a niektoré z nich ste mohli spoznať aj vďaka článku o našich NAJúžasnejších pamiatkach UNESCO. Svojou krásou sa však nedá zahanbiť ani drevený Kostol sv. Anny v obci Tatranská Javorina. Unikátny kostolík vás zaujme na prvý pohľad - je totiž celý postavený z dreva a mnohým pripomína chrámy stojace na severe Európy. Neogotický chrám je od svojho vzniku katolícky, zaujímavé ale je, že jeho stavbu financoval svojho času najbohatší nemecký šľachtic Kristián Kraft Hohenlohe, ktorý patril k protestantom. Vďaka tomu je v kostolíku umiestnený na čestnom mieste erb jeho rodu. Šľachtic tu našiel aj miesto svojho posledného odpočinku - spolu so svojou manželkou je pochovaný v priľahlej hrobke. Prehliadnuť si tu môžete tiež drobný cintorín a drevenú márnicu, ktoré spolu s kostolom tvoria významnú kultúrnu pamiatku. Výnimočnú atmosféru kostolíka dotvára ale hlavne nádherná príroda, v ktorej je osadený - pri jeho návšteve sa zastavte a vychutnajte si výhľad na Belianske Tatry.

Otváracia doba:

  • ŠT: 12:00 - 14:00 hodín (nutné rezervovať vopred)

Vstupné:

  • O výške vstupného sa, prosím, informujte pri rezervácii vstupu.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie kostoly skutočne blízko.

Autor článku:

Aktualizované: 23. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Slovensko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet