Objavte to NAJ zo Slovenska: 7 NAJkrajších rozhľadní, ktoré vás uchvátia nielen výhľadom

Legendami opradená Terchová, vinárenská oblasť Tokaj či svetoznáme Bojnice - lokality, ktoré musíte navštíviť aspoň raz za život. Najlepšie si ich ale prezriete z výšky, a preto sa spolu vydajme za najkrajšími rozhľadňami na Slovensku.
Objavte to NAJ zo Slovenska: 7 NAJkrajších rozhľadní, ktoré vás uchvátia nielen výhľadom

Prehliadnite si Slovensko pekne z výšky a poďte sa spolu s nami pozrieť na vrchol tých najkrajších rozhľadní u nás. Ktoré to sú? Čítajte ďalej!

Terchovské srdce

Náučným chodníkom priamo do srdca Terchovej

Rozhľadňu s príznačným názvom Terchovské srdce na vrchu Oblaz v Malej Fatre. Na výlet sa môžete vydať napríklad aj z neďalekých Rajeckých Teplíc (38 km). K rozhľadni vyrazte z Terchovej po náučnom chodníku zameranom na faunu a flóru Národného parku Malá Fatra a zakrátko sa dostanete presne na miesto, kde vo filme Jánošík (z roku 1935) stála šibenica. Dnes vás tu privíta 30 m vysoká rozhľadňa, ktorá je jej tvarom značne inšpirovaná. Výhľad na nespútanú prírodu Malej Fatry si môžete vychutnať z troch terás rozhľadne, tie najlepšie panorámy sa vám ale odhalia po zdolaní 85 schodov na najvyššie poschodie.


Maginhrad

Rozhľadňa na mieste dávneho Maginhradu

Nad dedinkami pod kopcom Maginhrad, len 35 km od Kúpeľov Číž, kedysi držal stráž stredoveký hrad. Dnes na jeho vrchole stojí rovnomenná drevená rozhľadňa postavená postavená v roku 2015. Dostať sa k nej môžete po turistických chodníkoch z obcí Malé Teriakovce alebo Nižný Skálnik, odporúčame vám ale zvoliť cestu takmer bez stúpania z obce Horné Zahorany. Po krátkej ceste lúkou a miernom stúpaní cestičkou cez listnatý les dorazíte na čistinku, ktorej kraľuje 16,8 m vysoká rozhľadňa. Spoločnosť jej robia rozprávkové postavy vyrezané z dreva, podobu im vdýchol miestny umelec. Vystúpte schodiskom až na najvyššie poschodie a ak budete mať šťastie na jasné počasie, dovidíte nielen na Kráľovu hoľu a celú Rimavskú dolinu, ale až do Maďarska. Cestou späť nezabudnite napísať odkaz do knihy hostí ukrytej v skrinke a vydajte sa dole kopcom turistickým chodníčkom napríklad do Veľkých Teriakoviec. Na tradičné slovenské špeciality - bryndzové halušky či pirohy - servírované dievčatami v krojoch vás tu určite zláka drevený salaš. K jedlu vám budú vyzváňať zvonce oviec vracajúce sa z pastviny.


 Tokaj

Výhľad na vinice z vrchu sudu

Miestne znamenité víno preslávili lokalitu Tokaj na juhu východného Slovenska po celom svete. Vinice siahajúce až kam oko dohliadne sa vám ukážu ako na dlani pri pohľade z vrchu suda - a nie tak hocijakého. Medzi obcami Malá Tŕňa a Černochov sa vo vinohradoch vypína 12 metrov vysoká rozhľadňa Tokaj, ktorá svojim tvarom pripomína drevený sud. Výstup na ňu bude odmenený výhľadom na rovinatú a úrodnú oblasť, vďaka čomu dovidíte až do susedného Maďarska. Odvážlivcom odporúčame návštevu večer, kedy je veža nádherne osvetlená.


rozhľadni na Bobovci

Od kúzelného orloja k rozprávkovej veži

V obci Stará Bystrica na Kysuciach, kam nebudete mať ďaleko ani zo susednej Oravy, si prezrite unikátny orloj - najväčšiu drevenú sochu na Slovensku - a vyrazte za pohľadom na krásy okolia z výšky. Cesta po žltej značke a ďalej po hrebeni Nocľahov vás dovedie až k rozhľadni na Bobovci, ktorá vyzerá ako z rozprávky o Zlatovláske. Je vysoká 16 metrov, postavená z prírodných materiálov ako kameň a drevo. Nočné osvetlenie je zabezpečuje vlastná veterná a fotovoltaická elektráreň. Pri pohľade z terasy rozhľadne uvidíte krásne vrchy Malej Fatry, Martinské Hole, Veľkú Raču aj Lysú Horu v Čechách.


na vrchole Veľkého Lopeníku

Symbol priateľstva na vrchole Veľkého Lopeníku

Vrcholu Veľkého Lopeníku v Bielych Karpatoch na česko-slovenských hraniciach kraľuje 22 m vysoká rozhľadňa, ktorú nie je možné prehliadnuť. Najbližšie k nej budete mať z Nového Mesta nad Váhom (17 km), nevšedný zážitok budete mať na dosah aj z Trenčína(32 km) či Trenčianskych Teplíc (45 km). Rozhľadňa postavená z dubových trámov na murovaných základoch vás bude čakať v nadmorskej výške 911 m. Vystúpte 101 schodov až na jej vrchol s altánkom, odpočívadlom s lavičkami a informačnými tabuľami. Výhľad na okolitú krajinu vás očarí - uvidíte nielen dedinky a kopanice v Čechách a na Slovensku, ale tiež panorámu s vrcholmi Mikulčin vrch, Veľkú Javorinu a tiež kopce Bielych Karpát, Chřibov, Hostýnskych a Vizovických vrchov, hrebene Strážovských vrchov a Považského Inovca. Ak budete mať šťastie na skutočne dobrú viditeľnosť, zbadáte aj Malú Fatru, Pálavu a dokonca i Jeseníky. Rozhľadňa na vrchu Veľkého Lopeníku je dnes aj symbolom priateľstva Slovákov a Moravanov, a niet sa čomu diviť - k jej budovaniu prispeli obyvatelia obcí z oboch krajín.


Prechádzky v korunách stromov

Prechádzky v korunách stromov - Bachledka a Čajka v oblakoch

Vo svete čoraz viac obľúbené chodníky korunami stromov sa pomaly objavujú aj u nás na Slovensku. Takmer vtáčiu perspektívu bez toho, aby ste stratili pevnú cestu pod nohami navštívte napríklad v Bojniciach. Čaká vás tam prechádzka chodníkom s príznačným názvom Čajka. Je dlhý 550 metrov a dovedie vás do výšky 30 metrov (pôvodný návrh bol až 60 metrov, čo nepovolil pamiatkový úrad). Z chodníka uvidíte nielen celé Bojnice a Prievidzu, ale tiež Vtáčnik, Kremnické vrchy či kopec Kľak. Na vrchole vás čaká vyhliadková plošina v tvare čajky aj prechádzka po bezpečnej sieti. Ak sa späť na zem skutočne ponáhľate, zvoľte rýchlu cestu 70 m dlhým nerezovým tobogánom.

Prechádzky v korunách stromov

Podobne intenzívny zážitok si nenechajte ujsť ani pri návšteve Chodníka korunami stromov Bachledka v Belianskych Tatrách. Trasa dlhá 600 m vás lesom prevedie až na vrchol 32 m vysokej veže s unikátnym výhľadom na štíty Tatier, krásne Pieniny a malebné Zamagurie.

Autor článku:

Eva PrcínováEva Prcínová
Aktualizované: 28. 3. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Slovensko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet