Objavte to NAJ zo Slovenska: 9 NAJkrajších zoologických a botanických záhrad

Slovenské zoologické a botanické záhrady sú skutočne výnimočné. V jednej sa podarilo odchovať jedinečné mláďa rysa, v inej môžete kŕmiť inak divoké šelmy priamo z dlane a v ďalšej uvidíte sekvojovec vysoký až 35 m. Ktoré to sú? Prečítajte si v článku.
Objavte to NAJ zo Slovenska: 9 NAJkrajších zoologických a botanických záhrad

Spestrite si dovolenku s celou rodinou a navštívte tie najkrajšie zoologické a botanické záhrady na Slovensku. Ktoré to sú? Čítajte ďalej!

Zoo Bojnice

1. Národná zoologická záhrada Bojnice

Našu najnavštevovanejšiu zoo rozhodne neobíďte ani vy, rozprestiera sa na 41 ha priamo pod rozprávkovým Bojnickým zámkom. Po prvýkrát otvorila hosťom svoje brány v roku 1955, čím sa stala aj najstaršou zoologickou záhradou u nás. Dnes si v nej môžete prehliadnuť najväčší zbierku zvierat na Slovensku, v mierne svahovitom a zalesnenom prostredí tu nažíva až 430 druhov živočíchov, čo predstavuje dohromady až 3 500 exemplárov. Prezrieť si tu môžete napríklad vzácne antilopy bongo či slona afrického, pristavte sa tiež pri výbehoch s kengurou svižnou, tukanom žltohrdlým či lorim fialovolícim, ktoré v žiadnej inej zoo na Slovensku ani v Čechách nenájdete. Cesta cez zoo vás zavedie tiež do pavilónu opíc, k akváriám plných vzácnych rýb a teráriám. So svojimi deťmi navštívte tiež detskú časť zoo, kde sa môžu zabaviť vo dvore so 4 domčekmi, ktoré architektúrou pripomínajú tradičné čičmanské, liptovské či važecké domce. Lákavou atrakciou je sedemmetrová vyhliadková veža so šmýkačkou, ktorou sa deti môžu spustiť dole priamo do výbehu s krotkými domácimi zvieratkami.

Okrem tradičného vstupu a známeho komentovaného kŕmenia sa môžete zúčastniť tiež špeciálneho prehliadkového okruhu, počas ktorého si sami vyskúšate prácu v zoo. Staňte sa tak na jeden deň ošetrovateľom, záhradníčkou či kuchárom v zoo.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • PO-NE: 8:00 - 19:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 8 €, dieťa do 15 rokov 4 €. Deti do 4 rokov majú vstup zadarmo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, odkiaľ budete mať najkrajšie zoologické a botanické záhrady na Slovensku skutočne blízko.


Zoo Bratislava

2. Bratislavská zoologická záhrada

K jedným z najväčších lákadiel hlavného mesta Slovenska rozhodne patrí aj zoologická záhrada s viac než 1 000 živočíchmi. Nádherná Bratislavská zoo sa rozprestiera v nezvyčajne tichom prostredí Mlynskej doliny, kde si vzácne živočíchy užívajú tieň listnatého lesa aj zurčanie potôčika. Počas prehliadky vstúpte do pavilónu opíc či šeliem, zavítajte tiež k výbehom s nosorožcom tuponosým, leopardom cejlónskym, k najväčším lákadlám patrí tiež panda červená či biely tiger. Zo živočíchov však najviac pozornosti priťahuje symbol Bratislavskej zoo - rys ostrovid. Jeho mláďa sa podarilo odchovať len v málo zoologických záhradách a Bratislavská patrí medzi ne.

Súčasťou zoo v Bratislave je aj prvý Dinopark u nás. Prechádzka medzi pohyblivými makety prehistorických dinosaurov v životnej veľkosti nadchne nielen deti, ale i dospelých. Výlet zavŕšte zábavou na paleontologickom ihrisku či v 3D kine.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • PO-NE: 9:00 - 18:00 hodín

Vstupné:

  • Výška vstupného sa líšia podľa sezóny a zvoleného okruhu, dospelého vyjde na 5,50 - 7 €, dieťa do 15 rokov na 4 - 5 €.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, odkiaľ budete mať najkrajšie zoologické a botanické záhrady na Slovensku skutočne blízko.


Botanická záhrada Bratislava

3. Botanická záhrada UK Bratislava

Uprostred ruchu hlavného mesta sa na chvíľu zastavte v hotovej oáze prírodných krás. Priam ako raj vyzerá Botanická záhrada Univerzity Komenského, ktorá je súčasťou vedecko-pedagogického pracoviska univerzity. Pravidelne sa tu konajú rôzne druhy výstav a náučných súťaží, prezrieť si tu môžete aj stále expozície. Prehliadku odporúčame začať v skleníkoch s tropickými a subtropickými úžitkovými plodinami či jedinečnou austrálskou flórou. Navštívte tiež skleník s palmami, kaktusmi či Viktóriový skleník zameraný na vlhkomilné a teplomilné tropické a subtropické rastliny. Prehliadku zakončite prechádzkou vonkajšími záhradami, kde vás okúzli rozľahlé rozárium s až 120 druhmi ruží. Nechýbajú tu tiež pestré skalky ako andezitová, vápencová, žulová a ďalšie či romantická japonská záhrada.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • PO-NE: 9:00 - 18:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 3 €, dieťa 1,50 €.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, odkiaľ budete mať najkrajšie zoologické a botanické záhrady na Slovensku skutočne blízko.


Zoo Košice

4. Zoologická záhrada Košice

Ak sa chystáte navštíviť zoo v Košiciach, pripravte sa na poriadnu prechádzku. Svojimi rozmermi až 288 ha sa Košická zoologická záhrada radí k tým najväčším v Európe a bezkonkurenčne nesie titul najväčšej zoologickej záhrady na Slovensku. Dostatok priestoru si tu užíva aj 142 druhov zvierat. Napríklad orly sa môžu preletieť po najväčšej voliére na Slovensku, kde sa učia lietať aj vtáky odchované v zajatí. Najväčším areálom v strednej Európe sa zas môžu pochváliť medvede hnedé. Medzi najzaujímavejšie exponáty v zoo patria huculské kone, ktoré boli v roku 1996 zaradené do genofondu Slovenska. Počas návštevy Košickej zoo sa vydajte aj po unikátnom Botanickom náučnom chodníčku, ktorý nenájdete v žiadnej inej záhrade. Časom ho doplnil aj Vtáčí, Včelí a Geologický chodník, porovnávajúci pohoria Karpaty a Altaj v Strednej Ázii. Zaujímavú prechádzku popri výbehoch so zvieratami vám spríjemnia aj zábavné interaktívne prvky a hry. S deťmi sa potom vydajte do DinoParku.

Košickej zoologickej záhrade sa v roku 2002 podaril neobyčajný chovateľský úspech. Narodili sa tu medvedie pätorčatá, ktoré si vďaka svojmu počtu vyslúžili aj zápis do Guinessovej knihy rekordov. Dodnes môžete v Košiciach navštíviť dvoch z medvedích súrodencov.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • PO-NE: 9:00 - 19:00 hodín

Vstupné:

  • Výška vstupného sa líšia podľa sezóny a zvoleného areálu, dospelého vyjde na 5,50 – 8 €, dieťa do 15 rokov na 3,50 – 5 €.

Botanická záhrada Košice

5. Botanická záhrada v Košiciach

Po najväčšej zoologickej záhrade sa Košice pýšia aj najrozľahlejšou botanickou záhradou na Slovensku. Tá patrí Univerzite P. J. Šafárika, ktorej zamestnanci sa starajú dovedna o 4 000 rastlinných druhov, čím sa jej zbierka radí medzi najvýznamnejšie v strednej Európe. Desiatky tisíc návštevníkov ročne sem smeruje najmä za zbierkou kaktusov a sukulentov, ktorá je údajne najrozsiahlejšou na Slovensku i v Čechách. Obsahuje dohromady až 1 200 rastlín. Počas prehliadky zavítajte aj do skleníkov s rozlohou až 1 742 m², kde si môžete pozrieť vzácne orchidei, mäsožravé, tropické či subtropické rastliny.

Otváracia doba:

  • Skleníky sú otvorené v čase 9:00 - 15:00 hodín celoročne, vonkajší areál 9:00 - 18:00 hodín počas letnej sezóny.

Vstupné:

  • Dospelá osoba 3 €, dieťa 2 €. Dieťa do 6 rokov má vstup zadarmo.
Zoo Spiš

6. Zoologická záhrada Spišská Nová Ves

Cestou k Národnému parku Slovenský raj si urobte výlet do neďalekej Zoologickej záhrady v Spišskej Novej Vsi. Aj keď patrí tunajšia zoo k tým menším, mnohí návštevníci ju pokladajú za najkrajšiu na Slovensku. Vaše deti budú nadšené z pohľadu na 300 zvierat, z ktorých väčšinu poznajú z rozprávok - čaká tu na nich majestátny lev púštny, veselý lemur, surikaty, sova snežná, rybka klaun očkatý a mnohé ďalšie. Všetky voliéry ležia v príjemnom prostredí s množstvom drevín, čo umožnilo na vytvorenie arboréta na území zoologickej záhrady. Prechádzku zoo si tak ešte viac vychutnáte vďaka príjemnému tieňu z korún bukov, javorov, líp či gaštanov.

Otváracia doba:

  • PO: zatvorené UT-NE: 10:00 - 18:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 4 €, dieťa do 15 rokov 2 €.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, odkiaľ budete mať najkrajšie zoologické a botanické záhrady na Slovensku skutočne blízko.


Zookontakt Liptov

7. Zookontakt | Liptovský Mikuláš

Skutočne neobyčajný zážitok z blízkeho kontaktu s divokými šelmami aj inak plachými tvormi môžete zažiť v jedinečnej Zookontakt na Liptove. Záhradu nájdete len 5 minút jazdy od Liptovského Mikuláša, hneď vedľa obľúbeného aquaparku Tatralandia. Už pri vstupe sa pripravte na úchvatné zážitky - v sprievode ošetrovateľov budete môcť kŕmiť približne 400 jedinečných zvierat, odfotiť sa s nimi alebo natočiť s nimi krátke video. Odvážlivci si budú môcť pohladiť mláďatá šeliem ako medveďa, leva, tigra, rysa a ďalšie. Alebo dáte prednosť voliére s krotkými veveričkami, svišťmi či papagájmi? V Zookontakt nechýbajú ani dravce, líšky polárne či obyčajné aj kengury z ďalekej Austrálie. Zastavte sa tiež na ukážku letu dravých vtákov, vaše deti nesmú odísť bez jazdy na koni či poníkovi.

Zookontakt na Liptove je súčasťou trojice zážitkových parkov, ktoré je možné navštíviť vďaka jednej spoločnej vstupenke. Vydajte sa tak do Motýlej záhrady, kde vás zblízka očarí pestrofarebná oáza kvetov a exotických motýľov. Park Tatrapilis sa zas pýši prehliadkou kovových miniatúr najznámejších svetových stavieb, ktoré siahajú do výšky až 7 m. Nevynechajte ani atrakcie ako zrkadlový labyrint, vláčik či jazdu na vodnej strele.

Otváracia doba:

  • PO-NE: 9:00 - 19:00 hodín

Vstupné:

  • Zookontakt: Dieťa do 1 roku má vstup zadarmo, každá osoba nad 1 rok platí 7 €.
  • Zookontakt + Motýlia záhrada + Tatrapolis: Dieťa do 1 roku má vstup zadarmo, každá osoba nad 1 rok platí 12 €.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, odkiaľ budete mať najkrajšie zoologické a botanické záhrady na Slovensku skutočne blízko.


Botanická záhrada Nitra

8. Botanická záhrada Nitra

Nitrianska botanická záhrada je pedagogickým pracoviskom Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Okrem služby študentom a odborníkom poskytuje aj možnosť návštevy pre širokú verejnosť, ktorá sa zaujíma o jej bohaté zbierky nielen tropických a subtropických rastlín, okrasných či izbových rastlín. Počas osviežujúcej prechádzky si prehliadnite tiež pestré zastúpenie úžitkových rastlín, nájdete ich v ovocnom sade aj vo vinohrade. Návšteva pokračuje v okrasných skleníkoch a jedinečnom viváriu. Súčasťou botanickej záhrady v Nitre je aj Mini ZOO.

Otváracia doba:

  • Vstup do parku sa líši podľa obdobia. V lete sa pohybuje okolo 8:00 - 18:00 hodín v pondelok až piatok, cez víkend 10:00 - 18:00 hodín.
  • Vivárium: PO-PIA: 8:30 - 15:00 hodín, ST: 8:30 - 18:00 hodín, NE: 10:00 - 12:00 hodín (komentované kŕmenie)
  • Okrasné skleníky: PO-PIA: 8:30 - 15:00 hodín, cez víkend zatvorené.

Vstupné:

  • Vstup do parku je voľný.
  • Vivárium: Dospelá osoba 2 €, dieťa 1 €.

Arborétum Mlyňany

9. Arborétum Mlyňany

Klenot slovenských záhrad objavíte medzi obcami Tesárske Mlyňany a Vieska nad Žitavou, len 30 km od kúpeľnej Podhájskej. Arborétum Mlyňany sa pýši najbohatšou a najcennejšou zbierkou cudzokrajných, prevažne vždyzelených drevín na Slovensku. Tunajšia zbierka je o to unikátnejšia, že v žiadnej inej krajine s podobnými klimatickými podmienkami sa nevyskytuje ďalšia záhrada s obdobnými exponátmi. Rozloha až 67 ha robí z arboréta jedno z najväčších v Európe. Tešte sa teda na prechádzku po hlavnej trase dlhej 4,5 km, cestička vás prevedie až okolo 2 300 druhov rastlín. Pocitu, že ste za pár minút prešli celý svet sa neubránite - pestrá zbierka obsahuje rastlinky z viacerých kútov našej planéty, zameraná je obzvlášť na flóru z východnej Ázie, Kórey a Severnej Ameriky. Počas prehliadky si všimnite aj okúzľujúci kaštieľ z roku 1894, ktorý arborétu kraľuje.

Najväčšou vzácnosťou Arboréta Mlyňany je 35 m vysoký sekvojovec mamutí. Okrem neho si tu môžete pozrieť aj vzácne ázijské dreviny, ktoré sa okrem Mlyňanoch nevyskytujú nikde inde, len v Ázii.

Otváracia doba v letnom období:

  • PO-PIA: 7:00 - 18:00 hodín
  • SO-NE + sviatky: 8:00 - 18:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 3,50 €, dieťa 1,50 €.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, odkiaľ budete mať najkrajšie zoologické a botanické záhrady na Slovensku skutočne blízko.

Autor článku:

Aktualizované: 20. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Slovensko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet