Objavte to NAJ zo Slovinska: 10 NAJkrajších skrytých miest – príroda a história bez davov turistov

Dojmy z návštevy preslávených slovinských krás, ako je jazero Bled alebo Triglavský národný park, vám môžu kaziť davy turistov. Prinášame vám preto 10 tipov na skryté miesta v Slovinsku, aby ste túto nádhernú krajinu spoznali v pokoji a bez tlačeníc.
Objavte to NAJ zo Slovinska: 10 NAJkrajších skrytých miest – príroda a história bez davov turistov

Žiadne fronty, davy ani hluk. Ak túžite po autentických zážitkoch bokom od najznámejších turistických miest, určite oceníte tieto tipy na prírodné aj historické lokality. Vydajte sa s nami spoznať Slovinsko trochu inak.

1. Kamnicko-Savinjské Alpy – tipy na výlety v zabudnutom pohorí

Zatiaľ čo Julské Alpy sú turisticky veľmi vyhľadávanou lokalitou, susedné Kamnicko-Savinjské Alpy výletníci často míňajú. Nie sú pritom o nič menej krásne a ponúkajú takmer rovnako atraktívne ciele ako Triglavský národný park. Vydať sa sem môžete na horské treky po značených trasách s parádnymi výhľadmi za odmenu. Vysoko v horách tu navyše objavíte horskú chatu Češka koča (Česká chata), a tak si tu budete pripadať na návšteve u našich susedov.

Zabudnuté alpské pohorie nájdete na severe Slovinska asi 50 kilometrov od Ľubľane. Jeho južná časť nazvaná Kamnické Alpy je zo smeru od hlavného mesta výborne dostupná. Najväčším lákadlom tejto časti hôr je jednoznačne Velika Planina – a romantické salaše v horách, za ktorými vás dovezie lanovka.

Do severnej časti pohoria, Savinjských Álp, sa už dostáva horšie. Sú prístupné buď z Rakúska, alebo z východoslovinskej obce Luče. V Logarskej Doline sa však pred svetom skrývajú jedny z najkrajších výhľadov v celom Slovinsku, a tak táto oblasť rozhodne stojí za návštevu.

Čo v Kamnicko-Savinjských Alpách rozhodne navštíviť?

  • Velikou Planinu
  • Arborétum Volčji potok
  • prameň Kamnickej Bistrice
  • tiesňavu Predaselj
  • mesto Kamnik
  • obec Solčava
  • Logarskou Dolinu

Ubytujte sa v Savinjských Alpách a objavte skryté miesta bez davov turistov.

2. Jazero Cerknica – miznúci klenot juhozápadného Slovinska

Pozoruhodné slovinské (ne)jazero Cerknica sa s nami trošku hrá. Na časť roka totiž zmizne, aby sa po čase sa zase vrátilo v celej svojej kráse. Ako je to možné? Žiadnu mágiu v tom nehľadajte, stoja za tým vytrvalé jesenné dažde a jarné topenie snehu. Počas jesene a jari drží Cerknica titul najväčšieho slovinského jazera. Potom, čo sa na pár mesiacov stratí, si môže prvenstvo zase na chvíľu užívať jazero Bohinj v Triglavskom národnom parku.

Uprostred Cerknice sa nachádza jediná slovinská ostrovná dedina, ktorej obyvatelia sa s miznúcim jazerom naučili žiť v súlade. Na jeseň a na jar láka Cerknica k vodným športom alebo rybolovu. Aj v čase sucha má však oblasť čo ponúknuť. Pôvodnú vodnú plochu vystriedajú pasienky, rákosia a oddelené lagúny, ktoré sa stávajú dočasným domovom vzácneho vtáctva.

Ubytujte sa v Slovinsku a objavte skryté miesta bez davov turistov.

3. Planina Pokljuka –⁠ romantická plošina vysoko v horách

Medzi jazerami Bled a Bohinj objavíte v nadmorskej výške 1 200 až 1 500 metrov známu planinu Pokljuka. Jej poloha vysoko v Julských Alpách ju chráni pred návalmi turistov, a tak si tu vychutnáte pokojnú krajinu, v ktorej vám budú robiť spoločnosť len pasúce sa kravy. Malebnú náhornú plošinu vytvoril kedysi ľadovec, dnes je posiata drevenými salašmi, hustými lesmi a lúkami s horskými kvetinkami.

Planina Pokljuka je obľúbeným cieľom aktívnych cestovateľov. V lete sem môžete vyraziť za turistikou alebo sa nádhernou krajinou prejsť na bicykli. Výlety si môžete spestriť posedením v salaši s ochutnávkou domácich syrov a ďalších mliečnych výrobkov.

Ubytujte sa v Triglavskom národnom parku a objavte skryté miesta bez davov turistov.

4. Škofja Loka - utajená historická perla v blízkosti Ľubľane

V slovinskom mestečku Škofja Loka si budete pripadať, ako by ste sa mávnutím kúzelného prútika ocitli v stredoveku. Túto historickú perlu môžete obdivovať len 19 kilometrov od Ľubľane. Závan minulosti tu ucítite na každom kroku, ide totiž o jedno z najstarších miest v celom Slovinsku. Prvé zmienky o osade pochádzajú už z roku 973.

Každá budova v meste je sama o sebe vzácnosťou. Svojou historickou a architektonickou hodnotou medzi nimi však vyniká hrad Loški Grad, v ktorom sídli múzeum so zaujímavými kultúrnymi expozíciami. Za zmienku stojí aj kapucínsky kláštor, ktorého knižnica skrýva najstaršie slovinské dramatické rukopisy z roku 1721. Nezabudnite si tiež urobiť prechádzku k romantickému kostolíku nad mestom.

Ubytujte sa v Slovinsku a objavte skryté miesta bez davov turistov.

5. Vodopád Rinka –⁠ druhý najväčší slovinský vodopád

Vodopád Rinka väčšinou na prvých stránkach turistických sprievodcov nefiguruje, a to napriek tomu, že ide druhý najväčší v celom Slovinsku. Padá zo skalného útesu z výšky 105 metrov v Logarskej doline v Savinjských Alpách. Cesta od parkoviska k vodopádu vám vyjde na príjemnú štvrťhodinovú prechádzku, a tak si môžete užiť úchvatný vodný pohľad aj bez veľkej námahy.

Pri vodopáde nájdete aj horskú chatu Orlie hniezdo, z ktorej môžete vodopád pozorovať, zatiaľ čo si budete pochutnávať na slovinských dobrotách. Vstup k vodopádu je zadarmo, počítajte však s poplatkom za vjazd do Logarskej doliny.

Slovinsko - Najobľúbenejšie pobyty

Ubytujte sa v Savinjských Alpách a objavte skryté miesta bez davov turistov.

6. Hrad Otočec –⁠ jediný slovinský vodný hrad

Hrad Otočec snúbi históriu s prírodou. Jediný slovinský vodný hrad si hovie na malom ostrovčeku na rieke Krce už od 13. storočia. Hradná pevnosť s riekou, drevenými mostami a ďalšími dvoma ostrovčekmi vytvára romantickú scenériu, ktorú si nesmiete nechať ujsť.

V gotickej pevnosti dnes sídli päťhviezdičkový hotel a luxusná reštaurácia, kde si vychutnáte špičkovú gastronómiu pri pozorovaní nádherných panorám. O kúsok ďalej navyše nájdete ďalšiu historickú pamätihodnosť –⁠ hrad Struga s konskými stajňami. Za zmienku stojí aj krásna príroda v okolí, ktorá priamo volá na pokojné prechádzky.

Ubytujte sa v Slovinsku a objavte skryté miesta bez davov turistov.

7. Tiesňava Kosečka korita –⁠ cesta za vodopádmi v tichu prírody

Slovinsko ukrýva množstvo kúzelných tiesňav, z ktorých najznámejšia je tiesňava Vintgar neďaleko jazera Bled. Pokiaľ si chcete výtvory divokej vody prezrieť v komornejšej atmosfére, vydajte sa napríklad do tiesňavy Koseška korita v údolí rieky Soči. Pod obcou Koseč tu divoký potok vyhĺbil 60 metrov hlboké koryto.

Veľká časť tiesňavy síce nie je prístupná, okolitým lesom však vedie upravený vychádzkový okruh. Cestou sa pokocháte ladným vodopádom Stopnik, nakuknete do tiesňavy a panenskou prírodou sa vrátite späť do Koseče. Výlet si môžete obohatiť aj zachádzkou k neďalekým vodopádom Krampež a Supot.

Ubytujte sa v Slovinsku a objavte skryté miesta bez davov turistov.

8. Mesto Idrija –⁠ bývalé banícke mesto UNESCO

Jedno z najstarších slovinských miest nájdete v obklopení krásnej prírody na západe Slovinska. Banícke mesto Idrija je so svojimi ťažobnými objektmi a zaujímavými pamiatkami zapísané na zozname UNESCO. Ťažba ortuti tu má dlhú históriu, ktorá sa začala už v 15. storočí, kedy ortuť náhodou objavil na dne suda jeden z vtedajších remeselníkov.

Návšteva Idrije vám prinesie množstvo nevšedných zážitkov. Vydajte sa tu napríklad na prehliadku bane Antonín, ktorá bola dlhých 200 rokov hlavným vstupom do ťažobných štôlní. Areál šachty František sa zase pýši 30 parnými strojmi rakúskej a českej výroby, zahliadnete medzi nimi aj parný kotol Škoda Plzeň z roku 1882.

Z historických pamiatok a okolitej prírody nesmiete minúť:

  • hrad Gewerkenegg
  • kostol svätej trojice na kopci
  • najväčšie zachované vodné koleso v Európe
  • Divoké jazero
  • priehradné nádrže Klavže

Ubytujte sa v Slovinsku a objavte skryté miesta bez davov turistov.

9. Otliško okno –⁠ diablovo okno s výhľadom do prírody

Vskutku netradičným pohľadom na slovinskú krajinu sa pokocháte neďaleko obce Otlica. Dávne prírodné sily tu vytvorili okno v skale, cez ktoré môžete pozorovať malebné údolie Vipava.

Podľa legendy vytvoril skalnaté okno diabol, ktorý tu zakopol a pri páde svojim rohom prerazil skalu. V skutočnosti okno vzniklo vplyvom prírodných javov, ako je zvetrávanie a erózia. Výhľad z prírodného okna pre vás bude príjemnou odmenou za 30-minútovú cestu z dediny.

Ubytujte sa v Slovinsku a objavte skryté miesta bez davov turistov.

10. Podzemie Pece –⁠ prieskum bývalých baní na bicykli, pešo aj na kajaku

Pri obci Mežica sa pod horou Peca schovávajú bývalé rudné bane Podzemlje Pece. Sú unikátne tým, že ich môžete preskúmať aj na bicykli. Vnútrom totiž vedie 5 kilometrov dlhá cyklotrasa. Pokiaľ cyklistike neholdujete, môžete si podzemné tunely prejsť so sprievodcom alebo nimi preplávať na kajaku. Do útrob dole sa dostanete baníckym vláčikom, ktorý akoby práve vyšiel z rozprávky. Pri prehliadke budete obdivovať krásne podzemné jazerá a rieky.

V Slovinsku nájdete aj ďalšie zaujímavé jaskyne. K tým presláveným patrí Križná jaskyňa alebo jaskyňa Postojna. Menej známa je napríklad jaskyňa Jama Pekel, ľadová jaskyňa na Raduše alebo Potočka Zijalka.

Ubytujte sa v Slovinsku a objavte skryté miesta bez davov turistov.

Autor článku:

Aktualizované: 3. 5. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet